Nye tall viser en markant økning i ungdomskriminalitet i Norge siden 2019, spesielt utenfor Oslo, hvor Innlandet, Vest, Øst og Agder politidistrikt har hatt størst økning. Høyre kritiserer regjeringen for manglende handling og krever strengere tiltak, inkludert bruk av fotlenke og lukkede institusjoner for unge lovbrytere.
Regjeringen på sin side erkjenner utfordringen med en liten gruppe gjengangere og har mottatt en rapport om tiltak mot ungdomskriminalitet. Samtidig påpekes det at antallet politiårsverk i politidistriktene har gått ned, selv om det totale antallet politiårsverk har økt på grunn av flere sivile ansatte.
Regjeringen understreker også at kriminaliteten i Norge er lav sammenlignet med andre land.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
21 dager siden
Nye tall fra politiet viser en betydelig økning i ungdomskriminaliteten de siste fem årene, særlig blant de yngste (10-14 år). Høyre anklager regjeringen for å ha ansvaret for utviklingen, og peker på nedbemanning i politiet og feil prioriteringer. Justisministeren påpeker at den totale ungdomskriminaliteten har gått ned, men erkjenner at økningen i ran er bekymringsfull. Hun viser til økt politibudsjett og satsing på forebyggende tiltak. Høyre foreslår strengere straffereaksjoner og mer målrettede tiltak for å bekjempe ungdomskriminaliteten, inkludert hurtigdomstoler og egne institusjoner for gjengangskriminelle.
21 dager siden
Nye tall viser en økning i ungdomskriminalitet de siste fem årene, særlig blant de yngste. Høyre anklager regjeringen for å ha mistet kontroll, og peker på økning i vold, ran og våpenbruk. Statistikken viser en nedgang i mindre tyverier fra 2023 til 2024, men en kraftig økning i ran. Justisministeren understreker at de tar situasjonen alvorlig, og viser til økt budsjett for politiet og forebyggende tiltak. Høyre foreslår strengere straffer og mer ressurser til politiet.
21 dager siden
Nye tall viser en betydelig økning i ungdomsran, noe som har ført til kritikk fra Høyre mot regjeringens kriminalpolitikk. Statistikken indikerer en nedgang i den totale ungdomskriminaliteten, men samtidig en økning i alvorlige lovbrudd som ran, trusler og vold. Arbeiderpartiet påpeker at mange ungdommer i utsatte områder sliter med sosioøkonomiske problemer og marginalisering, og de etterlyser mer forebyggende arbeid. Politiets Fellesforbund uttrykker bekymring for at det er færre ressurser tilgjengelig for forebygging. Regjeringen svarer at de har økt politibudsjettet og prioriterer forebyggende tiltak, samtidig som de understreker at politimesterne selv prioriterer innenfor sine respektive distrikter.
1 måned siden
En ekspertgruppe ledet av Knut Storberget har lagt frem en rapport om ungdomskriminalitet i Norge, som viser en betydelig økning de siste årene, særlig blant barn under 15 år. Gruppen foreslår en forsterkning av barnevernet og opprettelse av tre pilotinstitusjoner med mulighet for forsterkede sikkerhetstiltak i Oslo-, Bergen- og Trondheimsområdet. Disse institusjonene er ment for en liten gruppe ungdommer som trenger store tiltak. Storberget påpeker at barne- og ungdomskriminaliteten var høyere på tidlig 2000-tall, men er nå på vei opp igjen etter en nedgang frem til 2015. Gruppen ser en bekymringsfull utvikling blant de yngste og understreker behovet for brede virkemidler og kompetanse for å møte disse ungdommene.
1 måned siden
En ekspertgruppe har presentert en rapport som viser en betydelig økning i ungdomskriminalitet i Norge de siste årene, særlig blant barn under 15 år. Gruppen anbefaler å styrke barnevernet og opprette tre pilotinstitusjoner i Oslo-, Bergen- og Trondheimsområdet, med plass til tolv ungdommer som trenger forsterkede sikkerhetstiltak. Tidligere justisminister Knut Storberget, som ledet gruppen, understreker at de fleste ungdommer er lovlydige, men at utviklingen blant de yngste er bekymringsfull. Vold, grov vold og ran er de vanligste formene for alvorlig kriminalitet. Gruppen antyder at pandemien, prestasjonspress og økonomiske problemer i hjemmene kan være medvirkende årsaker.
4 måneder siden
Under Stortingets spørretime kritiserte Høyres justispolitiske talsperson Mari Holm Lønseth justisminister Emilie Enger Mehl for økt kriminalitet, spesielt blant unge, og færre politibetjenter i distriktene. Lønseth viste til SSB-tall som viser en økning i ran begått av unge med 170 prosent de siste tre årene. Mehl svarte med å fremheve regjeringens Gjengpakke 1, som innebærer to milliarder kroner til politiet og økt opptak til Politihøgskolen. Lønseth mente Mehl unngikk å svare konkret på spørsmålene og etterlyste strengere straffer og kutt i byråkrati for å styrke politiet. Debatten reflekterte ulike syn på hvordan kriminalitet bør håndteres.
2 måneder siden
Høyre kritiserer justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) for manglende handlekraft mot ungdomskriminalitet, og mener de foreslåtte tiltakene er for svake. Mari Holm Lønseth (H) vil ha strengere straffer for knivbæring, bruk av fotlenke for unge under 15 år, og landsdekkende institusjoner med låste dører. Aas-Hansen svarer at regjeringen har iverksatt flere tiltak og bevilget midler for å forebygge kriminalitet. Lønseth ønsker også generell bevæpning av politiet, et synspunkt Emilie Enger Mehl (Sp) nå støtter, noe som kan gi flertall på Stortinget.
25 dager siden
Frp kritiserer Storberget-utvalgets rapport om ungdomskriminalitet for å underspille betydningen av innvandrerbakgrunn. De viser til SSB-tall som indikerer overrepresentasjon av unge med innvandrerbakgrunn, spesielt norskfødte, i kriminalitetsstatistikken. Frp mener utvalget unnlater å spesifisere landbakgrunn, noe de mener er nødvendig for å målrette tiltak. Storberget svarer at rapporten anerkjenner overrepresentasjon, men at årsakene er sammensatte, som oppløste familier og rus, og ikke utelukkende knyttet til innvandring. Frp kritiserer også innføringen av ungdomsstraff, og mener det er en korrelasjon mellom denne reformen og økningen i ungdomskriminalitet.
2 måneder siden
Oslo politidistrikt rapporterer om en økning i alvorlig kriminalitet i 2023, spesielt blant ungdom. Anmeldelsesstatistikken viser en generell nedgang i anmeldelser, hovedsakelig på grunn av færre butikktyverier. Likevel har alvorlige saker som omhandler vold og trusler økt, med en markant økning i antall voldssaker der mistenkte er under 18 år. Politiet uttrykker stor bekymring over denne utviklingen og understreker at de tar ungdomskriminaliteten svært alvorlig.
1 måned siden
En ekspertgruppe ledet av Knut Storberget har utredet tiltak mot barne- og ungdomskriminalitet på oppdrag fra regjeringen. Gruppen foreslår å opprette tre pilotinstitusjoner i Oslo-, Bergen- og Trondheimsområdet med forsterkede sikkerhetstiltak for en liten gruppe ungdommer med behov for store tiltak. Rapporten viser en økning i barne- og ungdomskriminalitet etter 2015, særlig blant de under 15 år, og foreslår 19 andre tiltak for å møte disse ungdommene med brede virkemidler. Gruppen spekulerer i at årsakene kan være følger av pandemien, prestasjonssamfunnet og økonomiske problemer i hjemmet.
2 måneder siden
Arbeiderpartiet er bekymret for økningen av «barnetorpedoer» i Skandinavia, og frykter at norske barn kan bli rekruttert til voldskriminalitet. Partiet foreslår derfor strengere straffer for de som rekrutterer unge til å begå kriminelle handlinger. Fremskrittspartiet kritiserer Arbeiderpartiet for passivitet i regjering. NRKs avsløringer viser at svenske ungdommer er involvert i alvorlige kriminelle saker i Norge. Advokatforeningen støtter forslaget om å straffe bakmennene hardere og understreker viktigheten av forebyggende arbeid for å hindre rekruttering.
2 måneder siden
Oslo-politiet er bekymret for en økning i alvorlige volds- og trusselsaker blant ungdom, til tross for en liten nedgang i den totale ungdomskriminaliteten. Politiet ser en økende «snitche-kultur» som hindrer unge i å varsle om kriminalitet, noe som skaper utfordringer for både unge, foreldre og politi. Flere drapsforsøk i 2025 knyttes til konflikter i ungdomsmiljøer, og politiet ønsker flere tiltak, både tvang og hjelp, for å løse problemene. Politimesteren mener tiden er inne for at politiet bevæpnes.
2 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg presser på for å innføre visitasjonssoner i Oslo for å bekjempe ungdomskriminalitet. Oslos byrådsleder, Eirik Lae Solberg (H), er mer forsiktig og understreker viktigheten av å følge opp ungdommene. Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) har hatt møte med Lae Solberg om situasjonen i Oslo, og sier politiet ikke ønsker visitasjonssoner da de mener det kan virke mot sin hensikt. Hun vil likevel følge opp Stortingets vedtak om å utrede muligheten, men understreker at det ikke må stride mot menneskerettighetene. Lae Solberg tok også opp underfinansiering av barnevernet og behovet for økte ressurser til Oslo-politiet.
29 dager siden
Advokatforeningen og Venstre uttrykker bekymring for utviklingen i norsk justispolitikk, som de mener er preget av et «kappløp om å være hardest og tøffest». De kritiserer politikere for å innføre inngripende tiltak uten tilstrekkelig kunnskap eller utredning, og frykter at dette undergraver rettssikkerheten. Spesielt nevnes visitasjonssoner og forslag om strengere straffer. Høyre og Frp avviser kritikken og mener tiltakene er nødvendige for å bekjempe kriminalitet. Advokatforeningen fremhever at kriminaliteten i Norge er relativt lav, og at mer forskningsbaserte tilnærminger bør prioriteres, som nærpoliti og forebygging. De understreker at fengsel er en kostbar og lite effektiv løsning, spesielt for ungdomskriminalitet.
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen tar til orde for et 24/7-program for ungdom som begår gjentatt kriminalitet, med individuell oppfølging døgnet rundt. Regjeringen vil også prioritere raskere domstolsbehandling for unge lovbrytere og kriminalisere bruken av mindreårige i kriminelle handlinger. Oslo Arbeiderparti støtter tiltaket, men understreker at det krever betydelige ressurser. Programmet er planlagt for byer med store utfordringer knyttet til ungdomskriminalitet og er estimert å koste opp mot 300 millioner kroner på landsbasis.