Oslo-politiet er bekymret for en økning i alvorlige volds- og trusselsaker blant ungdom, til tross for en liten nedgang i den totale ungdomskriminaliteten. Politiet ser en økende «snitche-kultur» som hindrer unge i å varsle om kriminalitet, noe som skaper utfordringer for både unge, foreldre og politi.
Flere drapsforsøk i 2025 knyttes til konflikter i ungdomsmiljøer, og politiet ønsker flere tiltak, både tvang og hjelp, for å løse problemene.
Politimesteren mener tiden er inne for at politiet bevæpnes.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Oslopolitiet er bekymret for en økning i vold og trusler blant unge, samt aktiviteten i kriminelle nettverk, selv om det totale antallet anmeldelser er stabilt. Politiet har iverksatt tiltak i samarbeid med kommunene, men ser med bekymring på at ungdommer ikke varsler voksne eller politiet om kriminelle forhold. Flere drapsforsøk kan knyttes til konflikter i ungdomsmiljøer. Politiet har spesialisert seg på å inndra straffbart utbytte fra kriminelle nettverk, men opplever samtidig økt press på ressursene, noe som kan påvirke innbyggernes tillit til politiet.
2 måneder siden
Politiet i Oslo ser en økning i alvorlig ungdomskriminalitet, selv om den generelle ungdomskriminaliteten går ned. Ran, vold og trusler er mer utbredt, og drapsforsøk knyttes til ungdomsmiljøer. Voldsvideoer spres på sosiale medier, noe som skaper frykt og psykisk uhelse. Politiet ønsker fast bevæpning for å kunne beskytte innbyggerne raskere og mer effektivt i farlige situasjoner, og viser til at de i snitt bevæpnet seg ti ganger i døgnet i fjor.
2 måneder siden
Oslo politidistrikt rapporterer om en økning i alvorlig kriminalitet i 2023, spesielt blant ungdom. Anmeldelsesstatistikken viser en generell nedgang i anmeldelser, hovedsakelig på grunn av færre butikktyverier. Likevel har alvorlige saker som omhandler vold og trusler økt, med en markant økning i antall voldssaker der mistenkte er under 18 år. Politiet uttrykker stor bekymring over denne utviklingen og understreker at de tar ungdomskriminaliteten svært alvorlig.
2 måneder siden
Oslo-politiet uttrykker bekymring for økende vold, ungdomskriminalitet og internasjonale kriminelle nettverk. Politiet ser en økning i alvorlige saker som omhandler vold og trusler, og mange av gjengangerne er unge menn fra minoritetsfamilier. Agder politidistrikt har identifisert flere kriminelle nettverk med internasjonale koblinger, og Oslo-politiet følger nøye med på ekspansjonen av disse nettverkene. Politiet er også oppmerksomme på MC-klubber og deres potensielle involvering i organisert kriminalitet, og de frykter at "bestillingsdrap" kan bli mer vanlig også i Norge.
2 måneder siden
En alarmerende økning i vold og ran blant barn og unge i Oslo bekymrer politiet, med store mørketall på grunn av en økende taushetskultur. Konflikter mellom ulike «hooder», inspirert av voldsdyrkende drill-rap, bidrar til eskaleringen. Videoer med ekstrem vold spres i ungdomsmiljøer og normaliserer trusler og våpen. Artikkelen understreker behovet for at foreldre, lærere og andre som jobber med ungdom, tar gangster-trenden på alvor og mobiliserer mot den for å hindre ytterligere rekruttering og voldsutvikling. Oslo må handle for å unngå å bli som Stockholm.
21 dager siden
Nye tall viser en betydelig økning i ungdomsran, noe som har ført til kritikk fra Høyre mot regjeringens kriminalpolitikk. Statistikken indikerer en nedgang i den totale ungdomskriminaliteten, men samtidig en økning i alvorlige lovbrudd som ran, trusler og vold. Arbeiderpartiet påpeker at mange ungdommer i utsatte områder sliter med sosioøkonomiske problemer og marginalisering, og de etterlyser mer forebyggende arbeid. Politiets Fellesforbund uttrykker bekymring for at det er færre ressurser tilgjengelig for forebygging. Regjeringen svarer at de har økt politibudsjettet og prioriterer forebyggende tiltak, samtidig som de understreker at politimesterne selv prioriterer innenfor sine respektive distrikter.
21 dager siden
Nye tall fra politiet viser en betydelig økning i ungdomskriminaliteten de siste fem årene, særlig blant de yngste (10-14 år). Høyre anklager regjeringen for å ha ansvaret for utviklingen, og peker på nedbemanning i politiet og feil prioriteringer. Justisministeren påpeker at den totale ungdomskriminaliteten har gått ned, men erkjenner at økningen i ran er bekymringsfull. Hun viser til økt politibudsjett og satsing på forebyggende tiltak. Høyre foreslår strengere straffereaksjoner og mer målrettede tiltak for å bekjempe ungdomskriminaliteten, inkludert hurtigdomstoler og egne institusjoner for gjengangskriminelle.
1 måned siden
En politimann og fotballildsjel på Romsås har lenge varslet om økende problemer med vold, narkotika og rekruttering av unge til kriminelle miljøer. Han føler seg ikke hørt av bydelen, og beskriver situasjonen som en varslet katastrofe etter en knivstikking på T-banestasjonen. Frivillige bekrefter problemene, men frykter å snakke åpent om det. Bydelen avviser at det er et stort problem og mener de har gode tiltak, men flere savner handling og forutsigbarhet i oppfølgingen av ungdommene.
21 dager siden
Nye tall viser en økning i ungdomskriminalitet de siste fem årene, særlig blant de yngste. Høyre anklager regjeringen for å ha mistet kontroll, og peker på økning i vold, ran og våpenbruk. Statistikken viser en nedgang i mindre tyverier fra 2023 til 2024, men en kraftig økning i ran. Justisministeren understreker at de tar situasjonen alvorlig, og viser til økt budsjett for politiet og forebyggende tiltak. Høyre foreslår strengere straffer og mer ressurser til politiet.
4 dager siden
Vold blant unge øker, og politiet er bekymret for våpenbruk. 16-åringer forteller om store slåsskamper med opptil 40 personer.
1 måned siden
Politidirektøren presenterer en trusselvurdering som uttrykker økende bekymring for organisert kriminalitet, narkotikanettverk og rekruttering av unge til kriminelle miljøer. Politiet ser en økning i voldslovbrudd blant barn og unge, der sosiale medier benyttes som rekrutteringsarena. Kunstig intelligens gir kriminelle nye muligheter, blant annet for å spre falsk informasjon og utvikle sofistikerte bedragerimetoder. Politiet fremhever også utfordringer knyttet til kommende stortingsvalg, der teknologi kan brukes til å forvirre eller manipulere velgere.
1 måned siden
Erna Solberg og Peter Frølich (Høyre) uttrykker bekymring for økende ungdomskriminalitet, spesielt grov vold som dokumenteres og spres på sosiale medier. De fremhever at ungdommer tilbys en «meny av lovbrudd» av eldre gjengledere via Snapchat. Høyre foreslår å opprette egne institusjoner for barn under kriminell lavalder som begår alvorlige lovbrudd, samt å endre loven for å bedre informasjonsdeling mellom relevante instanser. Partiet støtter også generell bevæpning av politiet, og vil stemme for et forslag fra FrP om dette i Stortinget.
2 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg presser på for å innføre visitasjonssoner i Oslo for å bekjempe ungdomskriminalitet. Oslos byrådsleder, Eirik Lae Solberg (H), er mer forsiktig og understreker viktigheten av å følge opp ungdommene. Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) har hatt møte med Lae Solberg om situasjonen i Oslo, og sier politiet ikke ønsker visitasjonssoner da de mener det kan virke mot sin hensikt. Hun vil likevel følge opp Stortingets vedtak om å utrede muligheten, men understreker at det ikke må stride mot menneskerettighetene. Lae Solberg tok også opp underfinansiering av barnevernet og behovet for økte ressurser til Oslo-politiet.
1 måned siden
En urovekkende økning i volds- og trusselhendelser preger Norges to ungdomsfengsler. Ansatte melder om et hardere miljø blant de innsatte, med mer vold, våpen og trusler. Dette gjenspeiles i en økning i rapporterte hendelser, som drapstrusler, vold mot tjenestemenn og trusler med våpen. Enkelte innsatte, som en 16-åring tiltalt for flere volds- og trussel episoder, bidrar til uroen. Fengselsledere uttrykker bekymring for de ansattes sikkerhet og det høye sykefraværet, og påpeker at situasjonen krever mer robuste og erfarne miljøterapeuter. De påpeker også at sårbare barn kan bli utnyttet av eldre, mer kriminelle innsatte.
26 dager siden
Barneombudet er bekymret for samarbeidsproblemene mellom Tromsø kommune og politiet i U16-samarbeidet, som har som mål å forebygge utenforskap og kriminalitet blant unge. Politiet har trukket seg fra deler av samarbeidet på grunn av bekymringer knyttet til personvern. Barneombudet understreker at taushetsplikten kan hindre effektiv informasjonsdeling og dermed svekke oppfølgingen av sårbare barn. En stortingsrepresentant fra Høyre foreslår å fjerne taushetsplikten for å bedre samarbeidet mellom etatene, men Barneombudet mener at dagens regelverk gir tilstrekkelig rom for godt samarbeid. Barneombudet oppfordrer kommunen og politiet til å finne en løsning som både ivaretar barns rettigheter og sikrer et effektivt samarbeid.