Rana Issa har skrevet en personlig bok om sin palestinsk/libanesisk/norske families historie og erfaringer som flyktninger. Gjennom minner om foreldre og besteforeldre gir hun innsikt i de komplekse konfliktene i Midtøsten og de konstante truslene sivile står overfor.
Issa, som er språkmenneske, reflekterer også over sin egen språklige reise og forholdet til det norske språket.
Boken er til tider krevende på grunn av lingvistiske betraktninger, men utvikler seg til en sterk og innsiktsfull tekst om flukt, identitet og tap.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Raja Shehadeh tar leseren med på fotturer i Palestina og gir et innblikk i landets landskap og de utfordringene palestinere møter. Boken, opprinnelig fra 2007, er igjen aktuell på grunn av den eskalerte konflikten. Shehadeh kritiserer Oslo-avtalen for å ha tillatt fortsatt utbygging av israelske bosetninger på palestinsk land, noe han mener er tyveri av palestinsk land. Han beskriver hvordan bosetninger, veier og murer har gjort det vanskeligere for palestinere å ferdes fritt. Boken gir et partsinnlegg, men er basert på fakta og gir et bilde av et land som har blitt endret og tilegnet av Israel. Boken anbefales som en øyeåpner, men bør leses kritisk.
3 måneder siden
Tina Harnesks roman «Folk som sår i snø» utforsker samisk kultur og historie, med et bakteppe av tvangsflytting av samer i Nord-Sverige. Boken hyller den muntlige fortellertradisjonen gjennom historien om det eldre ekteparet Máriddja og Biera, som har opplevd tvangsflytting og tap. En sentral myte om en háldijente speiler handlingen i nåtidsplanet, der de eldre sliter med å tilpasse seg moderne teknologi. Samtidig introduseres et ungt legepar som flytter til bygda, og deres veier krysses med de eldre. Romanen veksler mellom humor og alvor, og gir et innblikk i samisk kultur og utfordringer.
2 måneder siden
I «Den andre datteren» skriver Annie Ernaux et brev til sin avdøde søster, Ginette, som døde seks år gammel. Ernaux reflekterer over hvordan foreldrenes sorg og taushet rundt søsterens død har påvirket hennes eget liv og identitet. Gjennom minner og beskrivelser av et gammelt familiealbum, utforsker hun temaer som tap, sorg, misunnelse og fortrenging. Ernaux' skrivestil blottlegger hennes egne reaksjoner og vanskelighetene med å formulere følelser, samtidig som den gir et tidsbilde av 1950-tallets taushetskultur. Boken inviterer leseren til å reflektere over egne familiehistorier og minnearbeid, og viser hvordan personlige erfaringer kan ha en allmenn gyldighet.
1 måned siden
Nikolai Torgersen, kjent som maler, debuterer som forfatter med den selvbiografiske boken «Gater jeg har levd». Boken skildrer hans oppvekst preget av fattigdom, rusproblemer og perioder som hjemløs i Oslo. Gjennom kapitler oppkalt etter gater han har bodd i, skildres en families oppløsning grunnet nød og død i et stadig mer gentrifisert Grünerløkka. Torgersen skildrer sterke scener med en tilkjempet distanse, og gir et inntrykk av hvordan traumatiske opplevelser preger nåtiden. Boken gir et unikt innblikk i livet på bunnen av Oslo, med intense skildringer av rus og forsøk på å finne tilflukt i fremmede byer.
1 måned siden
Nikolai Torgersen, kjent som maler, debuterer som forfatter med den selvbiografiske boken «Gater jeg har levd». Boken skildrer hans oppvekst preget av fattigdom, rusproblemer og perioder som hjemløs i Oslo. Gjennom kapitler oppkalt etter gater han har bodd i, skildres en families oppløsning grunnet nød og død i et stadig mer gentrifisert Grünerløkka. Torgersen skildrer sterke scener med en tilkjempet distanse, og gir et inntrykk av hvordan traumatiske opplevelser preger nåtiden. Boken gir et unikt innblikk i livet på bunnen av Oslo, med intense skildringer av rus og forsøk på å finne tilflukt i fremmede byer.
3 måneder siden
I boken «Kul i brystet» deler Line Norman Hjorth og Vigdis Hjorth sine personlige erfaringer med brystkreft. Line ble diagnostisert i 2023, og kort tid etter fikk moren Vigdis samme diagnose. Boken gir et innblikk i kreftforløpet fra begge perspektiver, og skildrer de fysiske og psykiske utfordringene de møtte. Boken tar også opp temaer som pårørenderollen, intimitet, og relasjonen mellom mor og datter. Selv om temaet er alvorlig, er boken også fylt med humor, spesielt i Vigdis' partier. Boken fremstår som et kampskrift for åpenhet rundt sykdom og en hyllest til velferdsstaten.
1 dag siden
En forfatter reflekterer over Israels komplekse tilstand etter et nylig besøk. Artikkelen beskriver et land preget av indre splittelse og ytre press, spesielt etter hendelsene 7. oktober.
1 dag siden
En ny bok gir et portrett av statsminister Jonas Gahr Støre. Boken skildrer hans politiske reise, inkludert utfordringer og interne strider i Arbeiderpartiet.
4 måneder siden
NRK-korrespondenten ble kåret til «Årets navn» av Dagbladet, en overraskelse som kom etter en krevende periode med dekning av krig og kriser. Redaktøren fremhevet korrespondentens evne til å formidle komplekse situasjoner med både forklaring og menneskelighet. Korrespondenten beskriver året som utmattende med stadige historiske omveltninger, spesielt etter Hamas' angrep mot Israel. Han forteller om et møte med håp i Syria, men er samtidig bekymret for landets fremtid. Korrespondenten understreker viktigheten av å formidle mangfoldet i Midtøsten, ikke bare krig, og å vise at de som lider i krig er mennesker som ligner oss.
3 måneder siden
Nina Staffs roman «Lønnetreet» skildrer en ung jentes oppvekst i en dysfunksjonell familie preget av morens alkoholisme. Hovedpersonen Anni søker trøst i et lønnetre og hos hushjelpen Uveig, før mormor flytter inn og gir henne kjærlighet. Anni strever med å forstå morens problemer, og boken følger hennes utvikling fra barndom til voksen alder. Til tross for en vanskelig oppvekst, viser Anni en sterk evne til å klare seg. Forfatteren reflekterer over sin egen historie og finner styrke i erfaringene, og ender opp med å se moren som en helt.
3 måneder siden
Mor og datter Hjorth har skrevet en bok om deres erfaringer med brystkreft. Våren 2023 oppdaget Line Normann Hjorth en kul i brystet, og det ble avdekket en genetisk disposisjon for kreft. Et halvt år senere fikk moren, Vigdis, samme diagnose. Boken skildrer året der begge har operert bort brystene og fått nye, med vekslende perspektiv fra Line og Vigdis. Lines kreft var mer alvorlig og krevde cellegiftbehandling. Boken tar for seg kvinners forhold til bryster, kreftgrupper, og forholdet mellom mor og datter, samt Vigdis' alkoholbruk. Boken er skrevet på en usentimental og ærlig måte, og Lines versjon gjør sterkest inntrykk.
3 måneder siden
Johan B. Mjønes' roman «Spuria» følger 87 år gamle Kristin Krogstad som etter sin manns død leter etter sønnen hun måtte gi fra seg som 15-åring på 1950-tallet. Romanen veksler mellom Kristins nåtid og minner fra fortiden, og skildrer de vanskelige forholdene for ugifte mødre og deres barn. Gjennom en veksling mellom nåtid og fortid, og med en stream-of-consciousness teknikk, får leseren innblikk i Kristins tanker og følelser. Boken tar opp temaer som hemmelighold, adopsjon og jakten på identitet, og viser hvordan fortiden påvirker nåtiden. Romanen er en velskrevet og viktig fortelling om innenlandsadopsjon og stempling av mødre og barn som uekte.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Rebecca Wexelsens roman «Når jeg løper», som beskrives som en personlig og original fortelling. Forfatteren tar leseren med tilbake i livet der tapet av en bror preger hovedpersonens liv. Når hun selv får en sønn, dukker det opp sammenligninger. Romanen utforsker også hovedpersonens forhold til løping, som utløser angst. Wexelsen beskrives som et talent, og boken som litt rar, men fascinerende. Til tross for at romanen spriker litt, frister den til et videre bekjentskap med forfatteren.
4 måneder siden
Mani Hussaini, som flyktet fra Syria som barn og nå er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, deler sine tanker om regimets fall. Han beskriver dagen som en frigjøringsdag for syrere, sammenlignbar med 8. mai i Norge. Hussaini forteller om sin families erfaringer med undertrykkelse og flukt fra Assads regime, og uttrykker håp om å kunne vise hjemlandet til sine barn. Samtidig advarer eksperter som Hilde Henriksen Waage om risikoen for kaos og forverring etter regimets fall, med henvisning til lignende situasjoner i andre land. Norsk Folkehjelp understreker behovet for internasjonal støtte for å unngå borgerkrig og stabilisere landet. Hussaini håper på en inkluderende prosess og demokratiske valg for Syrias fremtid.
2 måneder siden
I boken «Kul i brystet» forteller Vigdis Hjorth og datteren Line Norman Hjorth om sine erfaringer med brystkreft. Line fikk diagnosen først, etterfulgt av Vigdis et halvt år senere. Boken beskriver deres reise gjennom sykdommen, behandlingen og hvordan de støttet hverandre i en krevende tid. De skriver åpent om de vanskelige valgene knyttet til operasjon og eventuell rekonstruksjon av brystene. Boken er skrevet som separate kapitler fra begge, noe som gir et ærlig og usentimentalt innblikk i deres opplevelser. Begge er nå kreftfrie.