En forfatter reflekterer over Israels komplekse tilstand etter et nylig besøk. Artikkelen beskriver et land preget av indre splittelse og ytre press, spesielt etter hendelsene 7. oktober.
Forfatteren deler personlige inntrykk fra et besøk i Israel, et land som beskrives som såret, splittet og forvirret, selv før terrorangrepet 7. oktober. Politiske stridigheter, korrupsjon og en kulturkrig har satt dype spor.
Sjokket etter massakrene og kidnappingene 7. oktober ble etterfulgt av sjokk over myndighetenes ansvarsfraskrivelse og omsorgssvikt, spesielt knyttet til gislene i Gaza. Forfatteren opplever en manglende vilje til å forstå det israelske samfunnet fra norsk hold og et globalt hat og isolasjon mot Israel.
Til tross for kompleksiteten og utfordringene, ser forfatteren livskraft og håp i møter med vanlige israelere. Artikkelen understreker at Israel, som den eneste jødiske staten, stadig får sin eksistensberettigelse betvilt, noe forfatteren mener er en form for antisemittisme. Det hevdes at aksept av staten Israels legitimitet er nødvendig for en konstruktiv debatt.
Netanyahu
Hamas
Israel
Norge
Gaza
Èin Gedi
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg vandaliseringen av bilder av gisler utenfor Israels ambassade i Oslo, og den polariserte debatten rundt konflikten mellom Israel og Palestina. Det understrekes viktigheten av å ha empati med sivile ofre på begge sider, samtidig som det påpekes at det er legitimt å protestere mot Israels krigføring i Gaza. Artikkelen belyser også hvordan norske jøder opplever økt frykt og antisemittisme, og hvordan de føler seg sviktet av den norske regjeringen. Det trekkes frem at jødiske samlingssteder er under konstant politibeskyttelse, og at Danmarks statsminister har vist en annen form for støtte til sine jødiske landsmenn.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Israel har en historisk mulighet til å skape fred i Midtøsten, men risikerer å miste den på grunn av okkupasjon og behandling av palestinere. Forfatteren kritiserer Israels kontroll over informasjonen fra Gaza, og fremhever det høye antallet drepte journalister. Polariseringen rundt konflikten vanskeliggjør konstruktiv debatt, og artikkelen oppfordrer til å støtte fredelige løsninger og sameksistens.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den spente situasjonen mellom Israel og Hamas, hvor en skjør våpenhvile trues av nye utspill. Hamas bruker frigitte gisler i propagandaøyemed, noe som vekker sterke reaksjoner i Israel og sammenlignes med Nazi-Tysklands behandling av jøder. Samtidig foreslår USAs president Donald Trump at palestinere bør flyttes til andre land, noe som skaper bekymring og legger press på land som Jordan og Egypt, som frykter interne konsekvenser. Artikkelen fremhever faren for at våpenhvilen bryter sammen, med store konsekvenser for sivilbefolkningen i Gaza og de gjenværende gislene. Konflikten river opp dype sår i Israel, som balanserer ønsket om å slå Hamas med behovet for å frigjøre gislene.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Israels VM-kvalifiseringsåpning, som er preget av politisk konflikt og sikkerhetstiltak. Israel spiller sine hjemmekamper i Ungarn på grunn av situasjonen i Gaza og manglende gjestfrihet i andre land. Sterke meninger rundt laget fører til protester og uro, som under en kamp i Amsterdam og planlagte kamper i Frankrike og Belgia. Israel-sjefen sier de spiller for en større sak og håper å bringe glede til folket. Kapteinen viste frem en fotballsko som tilhørte et kidnappet barn. Norge skal møte Israel i Ungarn, og kampen har et bakteppe som strekker seg utover det sportslige.
27 dager siden
Artikkelen argumenterer mot boikott av Israel, da dette kan styrke Netanyahu og svekke de kreftene i Israel som ønsker en fredelig løsning. Forfatteren påpeker at legitim kritikk av Israel tidvis blandes med antisemittisme, mens Hamas sjelden kritiseres. Netanyahu anklages for å legitimere jødisk fascisme gjennom sin allianse med ekstreme politikere. Både Netanyahu og Hamas motsetter seg en tostatsløsning, og artikkelen konkluderer med at konflikten krever nye ledere som kan anerkjenne begge parters behov for sikkerhet og selvbestemmelse.
1 måned siden
Midtøsten-forsker Dag Henrik Tuastad beskriver en manglende interesse for palestinske lidelser i Gaza blant israelere, hvor gislene vies mer oppmerksomhet. Noen rettferdiggjør drap på sivile palestinere, mens kritiske spørsmål avfeies som Hamas-propaganda. Mange israelere ser krigen som et svik mot gislene, og Netanyahus beslutning om å gjenoppta angrepene har ført til politisk splittelse og mistillit. Tjenestepliktige israelere mister motivasjonen, og reservister opplever psykisk belastning.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer den vanskelige situasjonen Norges Fotballforbund står i angående VM-kvalifiseringskamper mot Israel, gitt konflikten i Gaza. Det presenteres ulike synspunkter, inkludert argumenter for og mot boikott. Noen mener Israel bør utestenges fra fotballen på grunn av konflikten, mens andre mener idretten skal være et fristed fra politikk. Det trekkes paralleller til Russlands utestengelse og boikott av Qatar-VM, men det argumenteres for at situasjonen med Israel er mer kompleks. Norges Fotballforbund har valgt å stille i kampene, da boikott anses som et lite konstruktivt virkemiddel.
1 måned siden
Israelsk presse kritiserer Lise Klaveness og Norge hardt etter uttalelser om Israel. En israelsk avis omtaler Klaveness som den største fienden til israelsk fotball. Klaveness ønsker ikke å kommentere kritikken direkte, men sier at sterke følelser er symptomatisk for saken. Hun understreker at NFF tar situasjonen i Gaza alvorlig og støtter krav om stans i kamphandlinger, men mener boikott vil være feil virkemiddel. Ståle Solbakken sier at han ikke frykter mangel på motivasjon hos spillerne foran kampen mot Israel, og mener situasjonen i Midtøsten ikke kan sammenlignes med Russlands invasjon av Ukraina.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått, men det er mange utfordringer knyttet til gjennomføringen. Avtalen har tre faser: gisselutveksling, tilbaketrekking av israelske tropper og en potensiell fredsavtale. Det er uenighet om hvilke gisler og fanger som skal utveksles, og statsminister Netanyahu møter press fra ytre høyre i sin egen regjering. Det er også en risiko for at såkalte spoilergrupper kan forsøke å sabotere avtalen. I tillegg er det mange ubesvarte spørsmål om hvem som skal styre Gaza etter krigen, og hvordan gjenoppbyggingen skal finansieres. Eksperter mener en tostatsløsning er usannsynlig, men at De palestinske myndighetene må styre Gaza.
1 måned siden
Artikkelen omhandler påstander om at Israel står bak målrettede angrep på journalister i Midtøsten, spesielt i Gaza og Libanon. Reportere Uten Grenser anklager Israel for å bevisst ramme journalister, og viser til flere konkrete hendelser der journalister er drept eller skadet, blant annet et droneangrep i Gaza der flere hjelpearbeidere og journalister ble drept. Israel nekter internasjonal presse adgang til Gaza, og lokale journalister føler seg som målskiver. Organisasjoner som Amnesty International krever etterforskning av mulige krigsforbrytelser. Mange journalister i regionen frykter nå å bruke pressevester og -skilt, da de mener dette gjør dem til mål for israelske styrker.
1 måned siden
Ståle Solbakken og det norske landslaget er preget av situasjonen i Midtøsten, spesielt Israels angrep mot Gazastripen. Solbakken beskriver situasjonen som katastrofal, men understreker at Norges Fotballforbund (NFF) allerede har gjort mye for Gaza. Han avviser boikott av kampen mot Israel, da han og NFF ikke tror det vil hjelpe noen. Samtidig har han forståelse for de som mener boikott er et sterkt virkemiddel. Solbakken henviser til Lise Klaveness for ytterligere kommentarer om NFFs arbeid.
2 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring for situasjonen i Gaza. Han mener verdenssamfunnet er altfor stille om lidelsene.
16 dager siden
Jødiske sykepleiere i Norge opplever det vanskelig å stå frem med sin identitet på arbeidsplassen på grunn av det de oppfatter som en aggressiv antiisraelsk stemning blant både pasienter og kolleger. Denne stemningen tilskrives krigen i Gaza og et generelt antiisraelsk engasjement i Norge. Professor Torkel Brekke mener Norge har en spesiell antiisraelsk kultur som i verste fall kan føre til rasisme og diskriminering. En sykepleier vurderer å melde seg ut av Norsk Sykepleierforbund (NSF) fordi hun mener forbundet har tatt side i konflikten. NSF-lederen understreker at støtte til humanitært arbeid i Gaza ikke er i konflikt med å anerkjenne sikkerheten for israelere, og at de tar medlemmenes opplevelser på alvor.
15 dager siden
Biskop Svein Valle har signert et opprop der han ber Den norske kirke om å boikotte Israel på grunn av situasjonen i Gaza. Redaktør Vebjørn Selbekk i avisa Dagen er kritisk til oppropet og mener det politiserer kirken, noe som kan føre til at medlemmer støtes bort. Preses Olav Fykse Tveit støtter Valles engasjement for palestinerne, men understreker at man må skille mellom staten Israel og jøder i Norge. Linda Helen Haukland fra KrF advarer mot å forenkle konflikten og påpeker at det er viktig å bekjempe økende antisemittisme.
15 dager siden
Artikkelen argumenterer mot boikott av Israel, og fremhever at dette vil ramme minoritetene på Gaza hardest. Den kritiserer BDS-bevegelsens ensidige fokus på Israel og manglende oppmerksomhet rundt Hamas' handlinger, inkludert aggresjon og brudd på menneskerettigheter. Det påpekes at organisasjoner som støtter kristne palestinere, tilsynelatende overser situasjonen for kristne under Hamas' styre, hvor antallet har blitt kraftig redusert. Forfatteren konkluderer med at et ensidig fokus på Israel bidrar til å polarisere debatten og hindrer en balansert og nyansert forståelse av konflikten.