Nettavisens bokanmelder presenterer to anmeldelser denne uken. Lars Saabye Christensens novellesamling «Haren og andre noveller» får terningkast 6 og beskrives som novellekunst på høyt nivå.
Boka inneholder flere noveller, blant annet omhandler en løpertalentet Roar Madsen og hans trener i etterkrigs-Oslo. Raja Shehadehs «Til fots i Palestina» får terningkast 5.
Her beskriver forfatteren konsekvensene av Oslo-avtalen og utbyggingen av israelske bosetninger, som vanskeliggjør palestinernes tilgang til landområder. Begge bøker anbefales lest.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
Nettavisens anmeldere har vurdert to bøker denne uken og begge får terningkast 6. Pascal Engmans «Ingen» beskrives som en spennende og lærerik krimroman om fluktruter fra Sør-Amerika til Sverige. Anmelderen fremhever Engmans grundige research og evne til å skape en troverdig historie. Martin Tilrems «Et jentebarn», en historisk roman fra krigen mellom Norge og Sverige i 1814, får også full score. Anmelderen roser Tilrems elegante skildring av dramaet og den intense stemningen.
3 måneder siden
Denne uken anmeldes krimboken «Nomaden» av Pascal Engman og Johannes Selåker, samt romanen «Lønnetreet» av Nina Staff. «Nomaden» får terningkast 4 og beskrives som en lang bok på 500 sider, der anmelderen mener den burde vært strammet inn. Boken er den tredje i serien «Skumringsland». «Lønnetreet» får terningkast 5 og er en selvbiografisk roman på 200 sider som følger hovedpersonen Anni fra 1960 til 2024. Anmelderen er imponert over den litterære kvaliteten og det økonomiske språket i «Lønnetreet».
2 måneder siden
Raja Shehadeh tar leseren med på fotturer i Palestina og gir et innblikk i landets landskap og de utfordringene palestinere møter. Boken, opprinnelig fra 2007, er igjen aktuell på grunn av den eskalerte konflikten. Shehadeh kritiserer Oslo-avtalen for å ha tillatt fortsatt utbygging av israelske bosetninger på palestinsk land, noe han mener er tyveri av palestinsk land. Han beskriver hvordan bosetninger, veier og murer har gjort det vanskeligere for palestinere å ferdes fritt. Boken gir et partsinnlegg, men er basert på fakta og gir et bilde av et land som har blitt endret og tilegnet av Israel. Boken anbefales som en øyeåpner, men bør leses kritisk.
2 måneder siden
Artikkelen er en entusiastisk anmeldelse av Lars Saabye Christensens novellesamling «Haren – og andre noveller». Boken beskrives som en «forundringspose» fylt med varierte og fullstendige historier. Anmelderen fremhever spesielt sammenhengen mellom første og siste novelle, som omhandler en forfatter og en hund, samt novellen «Haren», som betegnes som et mesterverk. Andre noveller som «Debutanten» og «Klasse» vies også oppmerksomhet, og anmelderen konkluderer med at boken er en verdifull gave til alle som setter pris på Saabye Christensens forfatterskap, og oppfordrer alle til å lese den.
4 måneder siden
Denne uken anmeldes to svært forskjellige bøker: Kathinka Steenstrups «Hjerteråte», en humoristisk roman om dating på Tinder, og Geir Jacobsens «Fußball's Coming Home», et tilbakeblikk på fotball-EM. «Hjerteråte» skildrer vanskelig kjærlighet og utfordringene ved å være alene, med en lett og underholdende stil. «Fußball's Coming Home» gir et innblikk i mesterskapet gjennom møter med mennesker fra ulike land, og gjør det spilte mesterskapet interessant. Begge bøkene får gode anmeldelser, med terningkast 5 for «Hjerteråte» og 4 for «Fußball's Coming Home».
1 måned siden
Nettavisens anmeldere gir to bøker full score denne uken. Mirja Unges «Hundenetter» tar leseren med til et utkantstrøk i Sverige hvor hovedpersonen Nadja konfronterer fortiden. Anmelderen fremhever Unges unike stemme og intense språk. Iida Turpeinens «Sjøkuer og andre utryddelser» utforsker menneskets innvirkning på naturen gjennom historien om et sjøkusjelett. Boken beskrives som en spesiell roman med et levende språk, oversatt av Mikael Holmberg.
3 måneder siden
Psykolog Lars Dehli deler sine leseopplevelser og bokpreferanser. Han er for tiden opptatt av Knausgårds «Det Tredje Riket», og fremhever «The Catcher In The Rye» som en bok med stor innflytelse. Han anbefaler selvhjelpsboken «Please Understand Me» og forteller om sin smuglesing av «Kroppen» i ungdommen. Dehli uttrykker ambivalens rundt Ibsens Hedda Gabler, som han både misliker og ser likheter med Tarantinos karakterer. Han avslører også sin fascinasjon for de kvinnelige karakterene Ylajali og Dagny.
4 måneder siden
Artikkelen presenterer bokanmeldelser med fokus på julegavetips. Blant de 19 anmeldte matbøkene, deler Eyvind Hellstrøm/Anita Rennan og Arne Brimi førsteplassen. En bildebok om Kong Harald, med bilder fra hele hans liv, er også omtalt, sammen med Harald Stanghelles bok «Kongeord», som inneholder 230 sitater fra Kongens taler. Krimboken «Gaupas klo» av Karin Smirnoff får en lunken anmeldelse, og anmelderen mener hun ikke lykkes som krimforfatter. Artikkelen fremhever flere bøker som egner seg som julegaver.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler to nye bøker om kong Harald. Den ene boken, av fotograf Dag Bæverfjord, inneholder et utvalg fotografier fra kongens liv, fra fødsel til i dag. Boken har en kronologisk struktur med beskrivende tekster til hvert bilde, samt en innledning av Yngve Kvistad. Den andre boken, «Kongeord» av Harald Stanghelle, presenterer 230 sitater fra kongens taler gjennom hans 33 år på tronen. Boken inkluderer også tre hele taler. Begge bøkene gir et innblikk i kongens liv og virke, og fremhever hans betydning for det norske folk.
4 dager siden
Musikkritiker Tor Hammerø deler ut flere høye karakterer denne uken. Anmeldelsene spenner over et bredt spekter av sjangere og artister.
1 dag siden
En ny bok om Jonas Gahr Støre anmeldes, og anmelderen mener den mangler kritisk distanse. Boken, med tittelen «Fyrsten», beskrives som mer en hyllest enn et avslørende portrett.
4 måneder siden
Artikkelen presenterer en oversikt over årets julegavetips innen matbøker. Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan deler førsteplassen med Arne Brimi for sine respektive kokebøker. «Betlehem – Palestinas kjøkken» gir et innblikk i palestinsk matkultur. Andre nevneverdige bøker inkluderer Trine Sandbergs «Trines beste ukemenyer», Ole Sirnes' «Ole koker» for de med begrenset budsjett, og flere bøker som fokuserer på raske og enkle hverdagsmiddager. Artikkelen dekker et bredt spekter av matlaging, fra tradisjonelle retter til mer eksotiske smaker, og gir tips for både erfarne og nybegynnere på kjøkkenet.
1 måned siden
Artikkelen presenterer seks bøker som fanger essensen av våren og gir leseren inspirasjon. Karl Ove Knausgårds roman skildrer varheten for nytt liv. Erlend Skjetnes' dikt oppfordrer til aktivitet og kjærlighet. Gabriel García Márquez' klassiker gir en følelse av at verden åpner seg. D.H. Lawrences dikt er både frekke og følsomme for naturen. Knut Hamsuns roman utforsker en persons åpenhet for livets mange sider, og Joakim Kjørsviks haikudikt fanger vårens fysiske indikatorer. Disse bøkene gir leseren en følelse av fornyelse, åpning og forbindelse med naturen.
13 dager siden
Artikkelen tar for seg to separate hendelser: En anmeldelse av Trond-Viggo Torgersens nye barnebok «Bestefar er en luring», og et mystisk tårn som er funnet i Area 51 via Google Maps. Boken får kritikk for en tam og uengasjert tekst, men illustrasjonene beskrives som stemningsfulle og idylliske. Tårnet i Area 51 har ført til spekulasjoner og konspirasjonsteorier på internett, der folk foreslår ulike forklaringer fra romvesenteknologi til militært utstyr.
1 måned siden
Artikkelen presenterer tips og vurderinger for V64-omgangen på Åby travbane. Eksperten fremhever flere hester i de ulike løpene, deriblant 1 Henessi Joy i V64-1, som spås tet og har vunnet alle løp derfra. 2 Run Champ Run i V64-2 er en talentfull 4-åring som kan overraske. 3 Jula Menuncio i V64-5 fremheves som en banker etter god vintertrening. Artikkelen nevner også andre hester som potensielle vinnere og outsidere, og oppfordrer leserne til å vurdere andelslag.