Niels Fredrik Dahl har toppet den svenske bestselgerlisten i tre uker med romanen «Fars rygg». Dahl beskriver selv suksessen som uvirkelig. Hans agent fremhever at det er spesielt stort for en norsk litterær roman å toppe listene i Sverige.
Boken er også en bestselger i Danmark og er solgt til forlag i syv land. Dahl vant nylig Nordisk råds litteraturpris for romanen, noe han mener har bidratt til økt oppmerksomhet rundt boken. Forlaget har trykket 30.
000 eksemplarer i Norge, og Dahl forteller at han nå møter lesere oftere. Han jobber for tiden med en ny diktsamling og en selvbiografisk prosabok om det å drikke og skrive.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Arne Lygre og Johan Harstad er Norges nominerte til Nordisk råds litteraturpris 2025. Lygre er nominert for «I vårt sted», mens Harstad er nominert for «Under brosteinen, stranden!», som fikk terningkast fem av NRK og betegnes som en «enorm prestasjon». Nordisk råds litteraturpris regnes som en av de mest prestisjefylte i Norden. I fjor vant Niels Fredrik Dahl prisen for «Fars rygg», Norges første seier siden Jon Fosse i 2015.
1 måned siden
Barneboken «Den fantastiske bussen» av Jakob Martin Strid er utsolgt fra forlagets lager allerede før lanseringen i Norge. Boken, som vant Nordisk råds litteraturpris, veier 2,5 kilo og koster 999 kroner. Bokens høye pris skyldes at den er håndinnbundet i Tyskland og trykket på kvalitetspapir. Forlaget Vigmostad & Bjørke vurderer å trykke et nytt opplag av den eksklusive utgaven, og vil også gi ut en rimeligere versjon til høsten. Bokanmelder Kristine Isaksen mener boken er verdt prisen, og bokhandlere melder om stor interesse, selv om prisen er uvanlig høy for en barnebok. Boken handler om en gutt som trenger helbredelse og en fantastisk reise.
1 måned siden
Vigdis Hjorth har et stort gjennombrudd i Tyskland med lanseringen av «Gjentakelsen» under bokmessen i Leipzig, og mottar betydelig oppmerksomhet i tysk presse. Hun er også aktuell med flere internasjonale nominasjoner for sine bøker. Hjorth forholder seg rolig til suksessen, men finner de sosiale forpliktelsene slitsomme og foretrekker å trekke seg tilbake for å skrive. Litteraturagent Anette S. Garpestad bekrefter den store interessen fra tysk presse. Kritikere mener Hjorth kan bli den neste store norske litterære stjernen i Tyskland, og at tiden er moden for å anerkjenne andre forfattere enn Knausgård.
4 måneder siden
Erika Fatlands sakprosabok «Sjøfareren» om Portugals historie er årets mest solgte bok i Norge, uavhengig av sjanger og utgivelsesår. Boken har solgt 80 000 eksemplarer siden utgivelsen i oktober og gitt forfatteren en inntekt på over 5 millioner kroner. Pascal Engman dominerer også salgslistene med fire av sine krimbøker blant de seks mest solgte. Totalt har Engman solgt over 150 000 bøker i år. «Sjøfareren» topper også listen over de mest solgte bøkene utgitt i 2024, foran blant andre Ida Gran-Jansens «Lur familiemat» og Jørgine Massa Vasstrands «Råsterk på et år». Salgslistene er utarbeidet av Bokhandlerforeningen på oppdrag fra VG.
6 dager siden
Tre dager etter Dag Solstads død fikk hans siste bok «En sann svir!» avslag fra Kulturrådets innkjøpsordning for sakprosa. Boken, som ble utgitt 7. februar og mottatt med strålende kritikker, ble ikke prioritert innenfor ordningens økonomiske ramme. Forlagssjef Ingeri Engelstad mener det er oppsiktsvekkende at Norges største forfatters siste verk ikke blir tilgjengelig på norske bibliotek, særlig siden boken inneholder personlige refleksjoner og ikke bare handler om trav. Kulturrådet forklarer at avslaget skyldes begrensede midler, og at boken ville blitt kjøpt inn med en utvidet økonomisk ramme. Fungerende generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Jørgen Lorentzen, mener avslaget viser at budsjettet for sakprosaordningen er for lavt. I samme vurderingsrunde ble 13 andre sakprosabøker kjøpt inn, mens totalt 35 ble vurdert.
3 måneder siden
Den svenske krimforfatteren Pascal Engman har opplevd stor suksess i Norge, med fire av de seks mest solgte bøkene i 2024. Han forteller at han endret skrivestil etter å ha lest Jo Nesbø, og at han skriver om aktuelle temaer som gjengkriminalitet. Engman er kritisk til smarttelefoner og sosiale medier, og planlegger å bytte til en trykketelefon. Han skal også flytte til Spania med familien for å unngå vinteren. Engman venter sitt andre barn og er takknemlig for den økonomiske friheten suksessen har gitt ham.
4 måneder siden
Andrev Waldens selvbiografiske roman «Jævla menn» har oppnådd stor suksess og anerkjennelse i både Sverige og Norge. Boken skildrer hans oppvekst med syv stefedre, en historie preget av vold og utrygghet. Walden skrev boken i hemmelighet etter en personlig krise, og insisterte på at forlaget skulle vurdere den som fiksjon, ikke bare som en sann historie. Til tross for de mørke temaene, er boken skrevet med en barnlig tilnærming og humor. Boken har blitt en bestselger, er oversatt til flere språk, og skal filmatiseres. Noen av stefedrene har reagert på fremstillingen, men Walden understreker at han har forsøkt å skildre dem med ømhet.
3 måneder siden
Økonomen Martin Bech Holtes bok «Landet som ble for rikt» har blitt en bestselger etter bare en uke i salg. Boken ble utsolgt i flere butikker på kort tid, og forlaget har allerede bestilt flere opplag. Boken tar for seg Norges økonomiske situasjon og fremtid, og har skapt stor interesse blant lesere i alle aldre. Boken selger nå mer enn Jo Nesbøs nye krimbok, og forventes å toppe bestselgerlistene.
3 måneder siden
Økonomen Martin Bech Holtes bok «Landet som ble for rikt» har oppnådd bestselgerstatus etter bare en uke i salg. Boken ble utsolgt på en time i enkelte butikker, og forlaget har trykket 24 000 eksemplarer i løpet av den første uken for å møte den store etterspørselen. Boken har skapt stor interesse blant både unge og eldre, og selger mer enn Jo Nesbøs nye krim. Boken tar for seg Norges økonomiske situasjon og gir et varsku til politikere og velgere. Forlaget beskriver interessen som «enorm» og «helt ko-ko», og trykker bøker døgnet rundt for å møte etterspørselen.
1 måned siden
Den anerkjente norske forfatteren Dag Solstad døde fredag kveld etter et kort sykehusopphold, 83 år gammel. Solstad debuterte som forfatter i 1965 og har siden etablert seg som en av Norges mest betydningsfulle forfattere. Han har mottatt flere priser for sitt arbeid, inkludert Nordisk råds litteraturpris og Svenska Akademiens nordiske pris. Forlagssjef Ingeri Engelstad beskriver Solstad som en av de største forfatterne i vår tid, som har preget norsk litteratur og litterær offentlighet. Solstad var aktiv til det siste, og i februar ga han ut boken «En sann svir!». Han hadde også fullført et manus til en ny roman som etter planen skal utgis i 2025.
4 måneder siden
Satireboken «Kong Durek og Faraoens forbannelse», utgitt av Bonnier forlag, har blitt en uventet salgssuksess. Forlaget melder at opplaget snart er tomt, og nye eksemplarer vil ikke være tilgjengelige før etter jul. Boken, som er skrevet av en anonym forfatter, har skapt stor oppmerksomhet og spekulasjoner om hvem som står bak, med navn som Bård Tufte Johansen og Henrik Langeland nevnt. Anmelder Cathrine Krøger beskriver boken som både proff og velskrevet, men mener kongefamilien slipper billig unna. Boken ligger nå på 15. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur for voksne.
4 måneder siden
Popstjernen Dua Lipa har valgt Ingvild Rishøis bok «Stargate» som en av fem bøker hun vil gi bort i julegave. Lipa beskriver den norske julefortellingen som en moderne versjon av H.C. Andersens «Den lille piken med svovelstikkene» og mener den er perfekt som en gave i julestrømpen. Rishøi reagerte med overraskelse og pushups da hun fikk nyheten. Boken, som er oversatt til 26 språk, har også tidligere blitt trukket frem av Oprah Winfrey. Etter Lipas omtale har salget av boken økt betraktelig, og forlaget trykker stadig nye opplag.
1 måned siden
Tormod Haugland er tildelt Lyttaranes romanpris 2024 for romanen «Sirenene». Haugland ble overrasket og glad da han mottok nyheten, og forteller at han har fulgt lyttarjuryens diskusjoner nøye. Juryen trakk frem at de glemte at de var i en jury og bare koste seg med lesingen av «Sirenene». Haugland er takknemlig for å få ekte reaksjoner fra lesere, og har fått nye aha-opplevelser om sin egen bok gjennom juryens samtaler. Blant de nominerte var også Karl Ove Knausgård og Kyrre Andreassen. Juryen består av leseglade lyttere fra hele landet som inviteres av NRK.
1 måned siden
Artikkelen følger Karl Ove Knausgård under boklanseringen av «Nattskolen» i Tyskland, hvor han opplever stor oppmerksomhet og interesse. Knausgård forteller om sin tidligere sceneskrekk og hvordan han nå har blitt mer komfortabel med å opptre offentlig. Han reflekterer også over Dag Solstads betydning for norsk litteratur i forbindelse med Solstads bortgang, og han skal holde tale i bisettelsen. Knausgård deler sine tanker om kunstens og litteraturens rolle, og avslører at han jobber med det sjette bindet av «Morgenstjernen», uten å vite hvor mange bøker serien til slutt vil bestå av.
2 måneder siden
Johan Harstad og Arne Lygre er de norske kandidatene som kjemper om Nordisk råds litteraturpris. Harstad er nominert for romanen «Under brosteinen, stranden!», som han beskriver som en krevende og kompleks roman, og ser nominasjonen som en anerkjennelse. Lygre er nominert for skuespillet «I vårt sted», der juryen fremhever hans betydning som dramatiker. Harstad fremhever at han unner Lygre å vinne prisen. Nordisk råds litteraturpris har blitt delt ut siden 1962 og vinneren mottar 300.000 danske kroner.