Utenriksdepartementet har skjerpet reiserådet for Sør-Sudan til det høyeste nivået, og oppfordrer norske borgere til å forlate landet umiddelbart på grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen og kamper som nærmer seg hovedstaden Juba. UD understreker at deres muligheter for å yte konsulær bistand er svært begrenset.
Sør-Sudan har vært herjet av borgerkrig siden 2013, etterfulgt av en konflikt mellom president Salva Kiir Mayardit og visepresident Riek Machar.
Norge har vært sterkt engasjert i Sør-Sudan siden landets selvstendighet i 2011, og flere ambassader har tilbudt mekling for å opprettholde fred.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Sør-Sudans visepresident Riek Machar ble onsdag kveld pågrepet i sin bolig i Juba. Ifølge Machars parti SPLM-IO ble han pågrepet av forsvarsministeren og sikkerhetssjefen, som stormet boligen hans med tungt bevæpnede kjøretøy. Partiet mener pågripelsen er et klart brudd på grunnloven og fredsavtalen fra 2018 som avsluttet borgerkrigen. Spenningen i landet har økt den siste tiden, og Norge har besluttet å evakuere sin ambassade i Juba og oppfordrer norske borgere til å forlate landet.
26 dager siden
Utenriksdepartementet (UD) innfører «reiseadvarsel» istedenfor «reiseråd» for å tydeliggjøre risikoen ved utenlandsreiser. Endringen trer i kraft umiddelbart, og gjelder for hele eller deler av 50 land. En reiseadvarsel signaliserer UDs vurdering av sikkerhetssituasjonen, og at deres evne til å hjelpe nordmenn i området er begrenset. Ny stortingsmelding om konsulær bistand redegjør for hva slags hjelp norske myndigheter kan tilby i utlandet. Samtidig minner UD om at den enkelte er ansvarlig for egen reise, og regjeringen vil utrede krav om tilknytning til Norge for å motta konsulær bistand.
16 dager siden
Utenriksdepartementet (UD) strammer inn på bistanden til nordmenn i utlandet og understreker at nordmenn ikke har juridisk rett på hjelp. UD prioriterer saker som omhandler liv og helse, og de som reiser til land UD advarer mot, kan ikke forvente bistand. Departementet oppfordrer reisende til å være bedre forberedt på klimarelaterte problemer og understreker viktigheten av reiseforsikring, spesielt ved dødsfall i utlandet. De foreslår også at færre ambassader skal utstede pass.
1 måned siden
Et FN-helikopter ble skutt ned i Sør-Sudan under et forsøk på å evakuere sårede soldater. Hendelsen resulterte i flere dødsfall, inkludert et besetningsmedlem fra FN og en sørsudanesisk general. President Salva Kiir hevder også at et annet FN-helikopter styrtet, men dette er ikke bekreftet av FN. FN fordømmer angrepet på det sterkeste, og Unmiss-sjef Nicholas Haysom uttaler at det kan utgjøre en krigsforbrytelse. Uker med kamper i Upper Nile truer den skjøre fredsavtalen mellom president Kiir og visepresident Riek Machar.
6 dager siden
Stortingsrepresentant og tidligere statsråd Abid Raja oppfordrer utenriksminister Espen Barth Eide til å initiere fredssamtaler mellom India og Pakistan etter et dødelig angrep på pakistanske turister i Kashmir. Raja, som har bakgrunn fra begge land, minner om Norges tidligere rolle som fredsmegler i internasjonale konflikter og understreker viktigheten av dialog. Han fordømmer volden mot sivile og uttrykker bekymring for at suspensjonen av visum mellom landene kan forverre konflikten ytterligere. Professor Arild Engelsen Ruud vurderer situasjonen som alvorlig, men tviler på at det vil utvikle seg til militær konflikt, og påpeker at India ikke ønsker utenlandsk innblanding i Kashmir-spørsmålet.
4 måneder siden
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl oppfordrer syrere som ikke lenger har behov for beskyttelse til å reise tilbake til hjemlandet. Hun viser til at regjeringen tilbyr flybilletter og 15 000 kroner i reetableringsstøtte for å lette hjemreisen. Bakgrunnen er at flere europeiske land nå vurderer statusen til syrere med midlertidig opphold etter at Bashar al-Assads regime ble styrtet. Selv om situasjonen i Syria fortsatt er ustabil, understreker Mehl at bare de med beskyttelsesbehov har rett til å bli i Norge. Hun åpner også for tvangsreturer dersom utviklingen i Syria går i positiv retning.
4 måneder siden
Russlands utenriksdepartement advarer sine borgere mot å reise til USA, Canada og flere EU-land, med henvisning til økt spenning og risiko for å bli «jakta på» av amerikanske myndigheter. Forholdet mellom Russland og Vesten har forverret seg betydelig siden invasjonen av Ukraina i 2022, og nådde et nytt lavpunkt i november da Ukraina brukte vestlige missiler mot russisk territorium. Eksperter mener advarselen reflekterer Russlands autoritære retning og forsøk på å begrense kontakt med Vesten. Samtidig påpekes det at reiserestriksjoner allerede gjør slike reiser vanskelige. Normalisering av forholdet ventes å ta lang tid, selv etter en eventuell slutt på krigen.
2 måneder siden
Mellom 200 og 433 sivile er rapportert drept i angrep mot landsbyer i Sudans Hvitnilen-delstat, utført av RSF-militsen. Militsen anklages for henrettelser, bortføringer og plyndring av ubevæpnede sivile. Konflikten i Sudan, som startet i april 2023, har ført til en alvorlig humanitær krise. FN anslår at 25 millioner mennesker står i fare for å sulte og ber om økt bistand. Utviklingsminister Åsmund Aukrust (Ap) uttrykker dyp bekymring over situasjonen, spesielt med tanke på hindringer for humanitær hjelp.
1 måned siden
Sudans regjeringshær (SAF) hevder å ha gjenerobret presidentpalasset i Khartoum, men kort tid etter ble palasset angrepet av droner fra den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF). Kampene i hovedstaden fortsetter, og tre journalister er drept. Store deler av Khartoum har vært kontrollert av RSF siden krigen startet i 2023, noe som har ført til at over halvparten av innbyggerne har flyktet. Sudan-ekspert Gunnar Sørbø ved CMI tror ikke krigen nærmer seg slutten, og spår en mulig deling av landet. Både RSF og regjeringshæren er anklaget for omfattende vold og overgrep mot sivile, og millioner er drevet på flukt.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den pågående konflikten i Sudan, som stadig mer ser ut til å føre til en deling av landet. Etter at Sudans hær tok kontroll over presidentpalasset i Khartoum, fryktes det at landet vil splittes i to, da RSF fortsatt kontrollerer store deler av Vest- og Sør-Sudan. Konflikten handler om makt, territorium og penger, og ingen av partene ser ut til å prioritere å samle det sudanske folk. En deling av landet er ikke nødvendigvis en løsning, da tidligere erfaringer viser at det kan føre til nye interne konflikter. Begge parter har utnevnt sine egne regjeringer, men ingen av dem er anerkjent av folket, som fortsatt venter på demokrati.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at USAs stans i militær støtte til Ukraina er svært alvorlig. Utenriksminister Espen Barth Eide har hatt kontakt med ukrainske myndigheter, som opplever situasjonen som dramatisk, men understreker samtidig ønsket om fortsatt samarbeid med USA og fred. Barth Eide fremhever at Ukraina trenger støtte for å ha et best mulig utgangspunkt for fredsforhandlinger, og Norge vil samarbeide med europeiske land for å kompensere for bortfall av amerikansk støtte. Regjeringen er innstilt på å samarbeide med Trump-administrasjonen for å sikre en varig og rettferdig fred for Ukraina.
1 måned siden
Ferd-eier Johan H. Andresen oppfordrer Norge til å støtte Ukraina som om landet selv var i krig, og etterlyser handlekraft fra norske politikere. Han påpeker at Europa ikke lenger kan stole på at USA vil gripe inn. Flere partiledere, som Erna Solberg og Sylvi Listhaug, støtter økt støtte til Ukraina. Gründer Isabelle Ringnes mener Norge bør søke EU-medlemskap i lys av situasjonen. Petter Stordalen uttrykker bekymring for økt polarisering, men understreker viktigheten av håp og fred.
1 måned siden
Leger Uten Grenser slår alarm om den humanitære krisen i Sudan, der millioner er fordrevet og sivile utsettes for grove menneskerettighetsbrudd. Krigen, som startet i april 2023, har skapt en katastrofal situasjon med matmangel og økende vold, spesielt mot kvinner og barn. Samtidig kritiseres FN for manglende handling, og kutt i nødhjelp forverrer situasjonen. Hærens gjenerobring av presidentpalasset øker frykten for at landet kan bli delt.
3 måneder siden
Regjeringen har presentert en ny totalberedskapsmelding som beskriver et mer usikkert verdensbilde med økt risiko for hybride angrep. Statsministeren og justisministeren understreker at alle må bidra til å styrke beredskapen, og at dette markerer et vendepunkt etter flere tiår med fred. Beredskapsforsker Bjørn Bakken sammenligner situasjonen med starten av pandemien i 2020, og mener at folk må være årvåkne og forberedt. Meldingen inneholder over 100 tiltak, inkludert arbeidsplikt for alle opp til 72 år i krig eller ved nært forestående krig. Befolkningen oppfordres til å ha egenberedskap for å klare seg i inntil en uke.
4 måneder siden
Sør-Sudan har eksistert i 13 år uten å avholde et eneste valg, til tross for betydelig norsk støtte til demokratibygging. Valget som var planlagt i 2024 ble utsatt med to år. Landet sliter med korrupsjon, fattigdom og interne konflikter, og statlige ansatte har ikke mottatt lønn på lenge. Norske myndigheter, inkludert utenriksminister Espen Barth Eide, er skuffet over manglende fremgang og brudd på tidligere løfter. Norge vil likevel fortsette å støtte sivilsamfunnsorganisasjoner i landet, men ikke gi direkte støtte til staten. Norsk Folkehjelp er også kritisk til utviklingen, men støtter fortsatt norsk engasjement.