Sør-Sudans visepresident Riek Machar ble onsdag kveld pågrepet i sin bolig i Juba. Ifølge Machars parti SPLM-IO ble han pågrepet av forsvarsministeren og sikkerhetssjefen, som stormet boligen hans med tungt bevæpnede kjøretøy.
Partiet mener pågripelsen er et klart brudd på grunnloven og fredsavtalen fra 2018 som avsluttet borgerkrigen.
Spenningen i landet har økt den siste tiden, og Norge har besluttet å evakuere sin ambassade i Juba og oppfordrer norske borgere til å forlate landet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Utenriksdepartementet har skjerpet reiserådet for Sør-Sudan til det høyeste nivået, og oppfordrer norske borgere til å forlate landet umiddelbart på grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen og kamper som nærmer seg hovedstaden Juba. UD understreker at deres muligheter for å yte konsulær bistand er svært begrenset. Sør-Sudan har vært herjet av borgerkrig siden 2013, etterfulgt av en konflikt mellom president Salva Kiir Mayardit og visepresident Riek Machar. Norge har vært sterkt engasjert i Sør-Sudan siden landets selvstendighet i 2011, og flere ambassader har tilbudt mekling for å opprettholde fred.
1 måned siden
Et FN-helikopter ble skutt ned i Sør-Sudan under et forsøk på å evakuere sårede soldater. Hendelsen resulterte i flere dødsfall, inkludert et besetningsmedlem fra FN og en sørsudanesisk general. President Salva Kiir hevder også at et annet FN-helikopter styrtet, men dette er ikke bekreftet av FN. FN fordømmer angrepet på det sterkeste, og Unmiss-sjef Nicholas Haysom uttaler at det kan utgjøre en krigsforbrytelse. Uker med kamper i Upper Nile truer den skjøre fredsavtalen mellom president Kiir og visepresident Riek Machar.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den pågående konflikten i Sudan, som stadig mer ser ut til å føre til en deling av landet. Etter at Sudans hær tok kontroll over presidentpalasset i Khartoum, fryktes det at landet vil splittes i to, da RSF fortsatt kontrollerer store deler av Vest- og Sør-Sudan. Konflikten handler om makt, territorium og penger, og ingen av partene ser ut til å prioritere å samle det sudanske folk. En deling av landet er ikke nødvendigvis en løsning, da tidligere erfaringer viser at det kan føre til nye interne konflikter. Begge parter har utnevnt sine egne regjeringer, men ingen av dem er anerkjent av folket, som fortsatt venter på demokrati.
3 måneder siden
En politisk krise utspiller seg i Sør-Korea der den suspenderte presidenten Yoon Suk-yeol nekter å samarbeide med etterforskere. Etter å ha erklært en kortvarig militær unntakstilstand, er Yoon nå stilt for riksrett. Politiet forsøkte å pågripe ham i presidentboligen, men ble stoppet av hans tilhengere og sikkerhetsstyrker. Situasjonen er spent med demonstrasjoner både for og imot presidenten. Riksrettssaken skal avgjøre om Yoon blir avsatt eller gjeninnsatt, men han nekter å gi opp. Flere sentrale personer er også tiltalt i saken, og flere fungerende presidenter har blitt stilt for riksrett.
1 måned siden
Sudans regjeringshær (SAF) hevder å ha gjenerobret presidentpalasset i Khartoum, men kort tid etter ble palasset angrepet av droner fra den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF). Kampene i hovedstaden fortsetter, og tre journalister er drept. Store deler av Khartoum har vært kontrollert av RSF siden krigen startet i 2023, noe som har ført til at over halvparten av innbyggerne har flyktet. Sudan-ekspert Gunnar Sørbø ved CMI tror ikke krigen nærmer seg slutten, og spår en mulig deling av landet. Både RSF og regjeringshæren er anklaget for omfattende vold og overgrep mot sivile, og millioner er drevet på flukt.
27 dager siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol er formelt avsatt av grunnlovsdomstolen etter en riksrettssak. Han ble suspendert i desember etter å ha forsøkt å innføre en militær unntakstilstand og sette nasjonalforsamlingen til side, noe som utløste en politisk krise. Yoon var anklaget for å ha brutt grunnloven ved å undertrykke forsamlingsaktiviteter og undergrave freden. Domstolens kjennelse ble sendt direkte på TV, og et nytt presidentvalg må avholdes innen 60 dager. Det er ventet store demonstrasjoner i gatene, og politiet er mobilisert. I tillegg til riksretten pågår det en strafferettslig etterforskning av Yoon.
3 måneder siden
Sør-Koreas suspenderte president, Yoon Suk-yeol, ble pågrepet i en politiaksjon onsdag. Hundrevis av tjenestemenn fra antikorrupsjonskontoret og politiet deltok i pågripelsen ved presidentresidensen i Seoul. Yoon skal ha blitt pågrepet etter at hans sikkerhetsvakter tidligere hadde hindret politiet. Han sier han gikk med på avhør for å unngå blodsutgytelse, selv om han mener etterforskningen er ulovlig. Yoons advokater forsøkte å forhindre pågripelsen, men påtalemyndigheten avviste dette. Yoon forsøkte tidligere å innføre unntakstilstand, men ble tvunget til retrett og stilt for riksrett. Han er den første sittende presidenten i Sør-Korea som blir pågrepet.
3 måneder siden
Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol ble pågrepet onsdag etter en aksjon fra antikorrupsjonskontoret og politiet. Pågripelsen skjedde etter at Yoon forsøkte å innføre unntakstilstand i desember, noe som førte til riksrettssak. Yoon hevder han lot seg pågripe for å unngå blodsutgytelse, selv om han mener etterforskningen er ulovlig. Han er den første sittende presidenten i Sør-Korea som blir pågrepet, men er fortsatt ikke formelt avsatt. Opposisjonen i landet mener pågripelsen er et viktig skritt for å gjenopprette ro og orden.
4 måneder siden
Sør-Koreas parlament har stemt for å stille fungerende president Han Duck-soo for riksrett. Dette skjer samtidig som politiet etterforsker den suspenderte presidenten Yoon Suk-yeol for forsøk på å innføre militær unntakstilstand. Politiet har ransaket en statlig eiendom brukt av Yoon, angivelig for å diskutere unntakstilstanden med politiledere. De har også forsøkt å ransake lokaler tilknyttet presidentens sikkerhetstjeneste, men ble hindret. Han Duck-soo anklages for å ha hindret utnevnelse av dommere til grunnlovsdomstolen, som behandler riksrettssaken mot Yoon.
1 måned siden
Tidligere president Rodrigo Duterte er arrestert og sendt til Haag for å møte anklager om forbrytelser mot menneskeheten under hans brutale «krig mot narkotika». Duterte anklages for å ha beordret tusenvis av utenrettslige drap. Filippinene trakk seg fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i 2019, men domstolen mener den likevel har jurisdiksjon fordi de påståtte forbrytelsene ble begått før utmeldelsen. Arrestasjonen skjer midt i en maktkamp mellom president Ferdinand Marcos Jr. og visepresident Sara Duterte, Dutertes datter, hvor en dom mot Duterte potensielt kan svekke Sara Dutertes politiske innflytelse. Flere av Dutertes tidligere støttespillere skal nå være villige til å vitne mot ham i Haag.
3 måneder siden
Sør-Koreas suspenderte president, Yoon Suk-yeol, har forskanset seg i presidentpalasset etter at en arrestordre ble utstedt. Politiet er på vei for å pågripe ham, mens tilhengere og motstandere har samlet seg utenfor palasset. Presidenten har tidligere forsøkt å innføre militær unntakstilstand, men ble tvunget til å trekke seg. En etterforskning mot presidenten og hans krets pågår, og landet er kastet ut i en politisk krise. Arrestordren utløper 6. januar.
3 måneder siden
Nyhetsbyrået AFP melder om skuddveksling nær presidentboligen i Tsjads hovedstad N'Djamena onsdag kveld. Reuters bekrefter meldingene, og et vitne skal ha sett militære kjøretøy på vei mot presidentboligen. En kilde fra AFP hevder at væpnede menn skal ha angrepet inne på området. Tsjadiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert hendelsen. Frankrike trakk sitt militære ut av Tsjad i desember.
1 måned siden
Etter at regjeringshæren gjenerobret presidentpalasset i Khartoum fra RSF-militsen, ble jubelscenene raskt avbrutt av et hevnangrep. Tre journalister som jobbet for statlig TV ble drept da militsen angrep palasset. TV-anker Noha Bokhari beskriver situasjonen som katastrofal og hevder at militsen bevisst går etter journalister og sivile. Kampene i Sudan har pågått i to år, og gjenerobringen av palasset var en viktig symbolsk seier for hæren, men situasjonen er fortsatt svært spent.
4 måneder siden
Sør-Koreas president Yoon Seok-Yeol er suspendert og har fått utstedt en arrestordre etter å ha erklært unntakstilstand og satt inn militæret mot nasjonalforsamlingen. Han anklages for maktmisbruk, men nekter straffskyld. En spesialenhet etterforsker saken, og flere er pågrepet, inkludert tidligere forsvarsminister. Det er imidlertid usikkert om presidenten faktisk kan pågripes, da loven forbyr pågripelse i områder knyttet til militære hemmeligheter, og presidentens sikkerhetstjeneste blokkerer tilgang. En midlertidig president er innsatt, mens debatten om lovtolkning og arrestasjon pågår.
4 måneder siden
Sør-Koreas nasjonalforsamling har vedtatt å stille fungerende president Han Duck-soo for riksrett. Han anklages for å ha hindret utnevnelse av dommere til grunnlovsdomstolen, som behandler riksrettssaken mot den suspenderte presidenten Yoon Suk-yeol. Avstemningen i parlamentet viste et flertall på 192 av 300 stemmer for riksrett. Han har sagt at han vil tre til side for å unngå mer kaos. Finansminister Choi Sang-mok tar over som fungerende president og har bedt militæret om å være i høy beredskap på grunn av frykt for provokasjoner fra Nord-Korea. Opposisjonen mener Han deltok i et opprør, mens regjeringspartiet kritiserer avgjørelsen.