Artikkelen omhandler den pågående konflikten i Sudan, som stadig mer ser ut til å føre til en deling av landet. Etter at Sudans hær tok kontroll over presidentpalasset i Khartoum, fryktes det at landet vil splittes i to, da RSF fortsatt kontrollerer store deler av Vest- og Sør-Sudan.
Konflikten handler om makt, territorium og penger, og ingen av partene ser ut til å prioritere å samle det sudanske folk. En deling av landet er ikke nødvendigvis en løsning, da tidligere erfaringer viser at det kan føre til nye interne konflikter.
Begge parter har utnevnt sine egne regjeringer, men ingen av dem er anerkjent av folket, som fortsatt venter på demokrati.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Sudans regjeringshær (SAF) hevder å ha gjenerobret presidentpalasset i Khartoum, men kort tid etter ble palasset angrepet av droner fra den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF). Kampene i hovedstaden fortsetter, og tre journalister er drept. Store deler av Khartoum har vært kontrollert av RSF siden krigen startet i 2023, noe som har ført til at over halvparten av innbyggerne har flyktet. Sudan-ekspert Gunnar Sørbø ved CMI tror ikke krigen nærmer seg slutten, og spår en mulig deling av landet. Både RSF og regjeringshæren er anklaget for omfattende vold og overgrep mot sivile, og millioner er drevet på flukt.
1 måned siden
Sudans regjeringshær hevder nå å ha full kontroll over hovedstaden Khartoum etter å ha gjenerobret viktige områder som presidentpalasset og flyplassen fra RSF. Kampene har pågått siden april 2023. General Abdel Fattah al-Burhan erklærte hovedstaden for frigjort etter gjenerobringen av presidentpalasset. Til tross for fremgangen i Khartoum, kontrollerer RSF fortsatt store deler av landet, inkludert områder i Darfur. Regjeringshæren er anklaget for å ha drept sivile i et luftangrep, men benekter dette. Konflikten har drevet over 14 millioner mennesker på flukt, og FN beskriver situasjonen som en av verdens verste humanitære kriser.
1 måned siden
Etter at regjeringshæren gjenerobret presidentpalasset i Khartoum fra RSF-militsen, ble jubelscenene raskt avbrutt av et hevnangrep. Tre journalister som jobbet for statlig TV ble drept da militsen angrep palasset. TV-anker Noha Bokhari beskriver situasjonen som katastrofal og hevder at militsen bevisst går etter journalister og sivile. Kampene i Sudan har pågått i to år, og gjenerobringen av palasset var en viktig symbolsk seier for hæren, men situasjonen er fortsatt svært spent.
15 dager siden
Sudan opplever en alvorlig humanitær katastrofe etter to år med konflikt mellom General Abdel Fattah al-Burhan og RSF-sjef Mohamed Hamdan Dagalo. Millioner er drevet på flukt under vanskelige forhold. Leger Uten Grenser melder om etnisk rensning og store problemer med å levere nødhjelp. Økonomien er i ruiner, helsevesenet er kollapset, og det internasjonale samfunnet kritiseres for manglende engasjement. Håpet ligger i lokale initiativer og helsearbeidere, men veien til fred er lang og vanskelig.
1 måned siden
Leger Uten Grenser slår alarm om den humanitære krisen i Sudan, der millioner er fordrevet og sivile utsettes for grove menneskerettighetsbrudd. Krigen, som startet i april 2023, har skapt en katastrofal situasjon med matmangel og økende vold, spesielt mot kvinner og barn. Samtidig kritiseres FN for manglende handling, og kutt i nødhjelp forverrer situasjonen. Hærens gjenerobring av presidentpalasset øker frykten for at landet kan bli delt.
4 måneder siden
Sør-Sudan har eksistert i 13 år uten å avholde et eneste valg, til tross for betydelig norsk støtte til demokratibygging. Valget som var planlagt i 2024 ble utsatt med to år. Landet sliter med korrupsjon, fattigdom og interne konflikter, og statlige ansatte har ikke mottatt lønn på lenge. Norske myndigheter, inkludert utenriksminister Espen Barth Eide, er skuffet over manglende fremgang og brudd på tidligere løfter. Norge vil likevel fortsette å støtte sivilsamfunnsorganisasjoner i landet, men ikke gi direkte støtte til staten. Norsk Folkehjelp er også kritisk til utviklingen, men støtter fortsatt norsk engasjement.
2 måneder siden
Mellom 200 og 433 sivile er rapportert drept i angrep mot landsbyer i Sudans Hvitnilen-delstat, utført av RSF-militsen. Militsen anklages for henrettelser, bortføringer og plyndring av ubevæpnede sivile. Konflikten i Sudan, som startet i april 2023, har ført til en alvorlig humanitær krise. FN anslår at 25 millioner mennesker står i fare for å sulte og ber om økt bistand. Utviklingsminister Åsmund Aukrust (Ap) uttrykker dyp bekymring over situasjonen, spesielt med tanke på hindringer for humanitær hjelp.
3 måneder siden
FN melder at over 30 millioner mennesker i Sudan trenger nødhjelp, og omtrent halvparten av befolkningen lider av akutt matusikkerhet. Den pågående krigen mellom den sudanske hæren og de paramilitære Rapid Support Forces (RSF), som har vart i over 600 dager, har ført til en alvorlig sultkatastrofe i landet. Eksperter anslår at 24,6 millioner mennesker vil være avhengige av mathjelp de neste fem månedene.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer den potensielle regjeringskrisen mellom Ap og Sp grunnet uenighet om EUs energiregelverk. Sp er imot innføring, mens Ap ønsker rask avklaring og delvis innføring. Konflikten kan føre til at Sp forlater regjeringen. En splittelse kan gi begge partiene mulighet til å vinne tilbake velgere, men også føre til at regjeringen fremstår splittet. Støre kan vise lederskap ved å presse gjennom sin politikk, men risikerer kritikk for manglende samhold. Vedum kan styrke Sps profil ved å stå fast på sine krav, men risikerer å bli sett på som en mislykket maktutøver. Utsettelse av saken er også en mulig løsning.
1 måned siden
Sør-Sudans visepresident Riek Machar ble onsdag kveld pågrepet i sin bolig i Juba. Ifølge Machars parti SPLM-IO ble han pågrepet av forsvarsministeren og sikkerhetssjefen, som stormet boligen hans med tungt bevæpnede kjøretøy. Partiet mener pågripelsen er et klart brudd på grunnloven og fredsavtalen fra 2018 som avsluttet borgerkrigen. Spenningen i landet har økt den siste tiden, og Norge har besluttet å evakuere sin ambassade i Juba og oppfordrer norske borgere til å forlate landet.
1 måned siden
Utenriksdepartementet har skjerpet reiserådet for Sør-Sudan til det høyeste nivået, og oppfordrer norske borgere til å forlate landet umiddelbart på grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen og kamper som nærmer seg hovedstaden Juba. UD understreker at deres muligheter for å yte konsulær bistand er svært begrenset. Sør-Sudan har vært herjet av borgerkrig siden 2013, etterfulgt av en konflikt mellom president Salva Kiir Mayardit og visepresident Riek Machar. Norge har vært sterkt engasjert i Sør-Sudan siden landets selvstendighet i 2011, og flere ambassader har tilbudt mekling for å opprettholde fred.
4 måneder siden
Minst 15 personer mistet livet i et granatangrep mot en buss i Sudans hovedstad Khartoum, ifølge en helsearbeider. Angrepet, som angivelig ble utført av en paramilitær gruppe, skjer i en tid med intensiverte kamper mellom regjeringshæren og RSF-militsen. Øyenvitner beskriver situasjonen som den verste på seks måneder. Sykehuset Al-Nao, ett av få fungerende sykehus i området, har mottatt 45 sårede fra ulike angrep. Konflikten, som har pågått i 20 måneder, har ført til gjentatte angrep på sivile og boligområder, og begge parter anklages for alvorlige overgrep.
17 dager siden
Artikkelen belyser uenighet mellom borgerlige partier om Norges ansvar for å ta imot FN-flyktninger. Frp ønsker ingen kvoteflyktninger, Venstre vil ha minst 5.000, mens KrF er splittet. Samtidig presser høye asylankomster og integreringsutfordringer innvandringsdebatten. Regjeringen har kuttet i antallet kvoteflyktninger, noe som skaper ytterligere spenning mellom partiene. Uenigheten kompliseres av KrFs landsmøte, hvor spørsmålet om antall kvoteflyktninger skal vedtas.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er i konflikt angående EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken, mens Senterpartiet nekter og truer med å forlate regjeringen dersom den blir presset gjennom. Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer situasjonen, men gir ingen klare svar. Energiminister Terje Aasland vil ikke kommentere interne prosesser. Senterpartiet mener Norge trenger mer nasjonal kontroll over energipolitikken og er imot å knytte seg tettere til EUs energimarked. Fellesforbundet er også imot energipakken. Det er usikkert om det vil komme en avklaring i regjeringen med det første.
2 måneder siden
Artikkelen skildrer hvordan konfliktene i Øst-Kongo, drevet av kampen om mineralressurser og støttet av Rwanda, ødelegger et potensielt turistparadis. Den beskriver en situasjon der M23-militsen kjemper mot den kongolesiske hæren, mens et internasjonalt næringsliv bidrar til konflikten ved å kjøpe «blodmineraler». Artikkelen trekker også linjer tilbake til kolonitiden og fremhever hvordan utnyttelse har preget Kongos historie. Fraværet av en fungerende rettsstat fører til gatejustis og manglende tillit til myndighetene, noe som rammer sivile hardt.