Pavevalget i gang i Vatikanet: Kardinaler velger Frans' etterfølger
Pavevalget er offisielt i gang bak lukkede dører i Vatikanet. 133 kardinaler har samlet seg for å velge den neste lederen for verdens katolikker.
Pavevalget er offisielt i gang bak lukkede dører i Vatikanet. 133 kardinaler har samlet seg for å velge den neste lederen for verdens katolikker.
Pavevalget, også kjent som konklavet, har startet i Vatikanet. 133 kardinaler er samlet bak lukkede dører i Det sixtinske kapell for å velge etterfølgeren til avdøde pave Frans. Før valget startet, deltok kardinalene i en seremoni med bønn, prosesjon, messe og avleggelse av en ed om hemmelighold.
Dørene til kapellet ble deretter lukket. Valget krever at to tredjedeler av kardinalene enes om én kandidat, og prosessen kan variere i lengde.
Vatikanet har informert om at all telefonforbindelse med omverdenen vil bli kuttet fra onsdag ettermiddag og frem til valget er fullført. Den som blir valgt, vil bli overhode for 1,4 milliarder katolikker globalt.
Pave Frans
Kardinaler
Vatikanet
Det sixtinske kapell
Regjeringen har lagt frem Norges første nasjonale sikkerhetsstrategi, som understreker en alvorlig global situasjon og behovet for å styrke forsvarsevne og samfunnsmotstand. Statsminister Støre presiserer at dette er en forberedelse på at krig kan ramme, ikke en direkte appell om å være klare for krig. Strategien peker på trusler fra Russland og Kina. Samtidig viser tall at under halvparten av befolkningen har plass i tilfluktsrom, og det diskuteres tiltak for å bedre beredskapen, inkludert finansiering av nye og oppgraderte rom.
President Trump har varslet en pressekonferanse torsdag ettermiddag for å presentere en stor handelsavtale, angivelig med Storbritannia. Samtidig fortsetter hans administrasjon en politikk som skaper debatt: tollkrigen med Kina fører til kraftig nedgang i vareflyten og rammer amerikanske havner, en presidentordre tar sikte på å fjerne mangfolds-, rettferdighets- og inkluderingsprogrammer (DEI) fra museer, og USA anklages for å presse land til å godkjenne Elon Musks Starlink-nettverk i bytte mot handelsfordeler.
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, for fjerde gang siden desember 2023. Begrunnelsen er at prisveksten fortsatt er over målet, og en for tidlig rentenedsettelse kan føre til at prisene stiger raskt igjen. Sentralbanken signaliserer fortsatt at renten trolig settes ned i løpet av 2024, men tidspunktet er usikkert. Etter rentebeslutningen styrket den norske kronen seg markant mot flere valutaer, delvis grunnet endrede renteforventninger i markedet og noe høyere oljepris.
Kardinalene i Vatikanet har gjennomført de to første avstemningsrundene i konklavet for å velge en ny pave, etter Pave Frans' død 21. april. Svart røyk fra pipen på Peterskirken signaliserte onsdag kveld og torsdag formiddag at ingen av de 133 stemmeberettigede kardinalene ennå har oppnådd det nødvendige to tredels flertallet. Avstemningene fortsetter inntil en ny pave er valgt.
En ny meningsmåling fra Opinion for Altinget og ABC Nyheter viser at Fremskrittspartiet er landets største parti med 23,9 prosent oppslutning, en økning på 2,8 prosentpoeng. Høyre faller markant med fire prosentpoeng til 18,5 prosent, mens Arbeiderpartiet går noe frem til 26 prosent. Målingen gir et borgerlig flertall på 50,6 prosent, og Venstre passerer sperregrensen.
Miljødirektoratet har anmeldt Equinor til politiet etter et oljeutslipp på 75 kubikkmeter råolje og 75 kubikkmeter produsert vann fra Njord A-plattformen 31. desember 2024. Et tilsyn avdekket fire alvorlige avvik, inkludert at det tok over to timer å oppdage utslippet, mangelfull beredskapsrespons og for tidlig avsluttet oppfølging. Oljeklumper funnet langs trøndelagskysten er bekreftet å stamme fra utslippet. Equinor evaluerer hendelsen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!