Kardinaler samles for å velge ny pave i Vatikanet
Kardinaler fra hele verden samles i Vatikanet for å velge den katolske kirkens nye overhode. Valget skjer i det sixtinske kapell og kan ta flere dager.
Kardinaler fra hele verden samles i Vatikanet for å velge den katolske kirkens nye overhode. Valget skjer i det sixtinske kapell og kan ta flere dager.
Etter pave Frans' bortgang har 133 stemmeberettigede kardinaler samlet seg i Vatikanet for å velge den katolske kirkens neste overhode. Konklavet starter onsdag ettermiddag når dørene til det sixtinske kapell lukkes for den første avstemningen.
Det er foreløpig ingen klar favoritt blant kardinalene, som kommer fra 70 forskjellige land. Flere kardinaler, som William Seng Chye Goh fra Singapore, vektlegger ønsket om en pave som kan forene kirken, forkynne fred og gjøre den relevant for unge i moderne tid.
Valget krever to tredelers flertall; hvis dette ikke oppnås onsdag, fortsetter avstemningene torsdag med flere runder daglig til en ny pave er valgt.
Frans
William Seng Chye Goh
Katolske kirken
NTB
Vatikanet
Sixtinske kapell
Singapore
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Konflikten mellom India og Pakistan har eskalert kraftig etter et terrorangrep i Kashmir. India har svart med militære aksjoner mot pakistanskkontrollert område, mens Pakistan har gjengjeldt og hevder å ha skutt ned indiske fly. Det meldes om tap på begge sider og intens skyting langs grensen. Norske politikere og det internasjonale samfunnet uttrykker dyp bekymring for situasjonen mellom atommaktene og oppfordrer til deeskalering. Frykten for en større konflikt er reell, selv om eksperter anser full krig som mindre sannsynlig foreløpig.
Pavevalget, konklavet, har startet i Det sixtinske kapell i Vatikanet, hvor 133 kardinaler er isolert for å velge etterfølgeren til avdøde pave Frans. Prosessen foregår i strengt hemmelighold, og en kandidat må oppnå to tredjedels flertall. Resultatet signaliseres med røyk fra brente stemmesedler – hvit røyk betyr at en ny pave er valgt. Diskusjonene forventes å omhandle kandidatenes profil og geografiske bakgrunn.
World Central Kitchen (WCK) har stanset all matutdeling i Gaza grunnet mangel på forsyninger, da de ikke har fått fylle lagrene etter Israels grensestenging. Samtidig har Israels statsminister Netanyahu bekreftet planer om en utvidet bakkeoffensiv på Gazastripen, med sikte på permanent militær tilstedeværelse. Norges utenriksminister kaller utviklingen ekstremt alvorlig, og eksperter peker på USAs rolle som avgjørende for Israels handlingsrom.
Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at nordmenn igjen må være forberedt på at krig kan ramme Norge, og peker på Russland som en farligere og mer uforutsigbar nabo. Han understreker at krig ikke anses som sannsynlig eller umiddelbart forestående, men at forberedelse er nødvendig for å sikre landets frihet. Uttalelsen kommer samtidig som regjeringen legger frem Norges første nasjonale sikkerhetsstrategi.
Kinesiske myndigheter anklages for å kartlegge uigurer, deres barn og andre dissidenter i Norge, inkludert norske statsborgere. Avsløringer tyder på innsamling av informasjon om barns skolegang og bruk av pressmidler mot familier i Kina. PST bekrefter at autoritære stater, inkludert Kina, driver transnasjonal undertrykkelse i Norge. Kinas ambassade avviser anklagene.
USAs president Donald Trump har signert en presidentordre som forbereder politi og militære på å håndtere folkelige opprør. Ordren pålegger utredning av hvordan militære styrker kan brukes innenlands og identifisering av militært utstyr til støtte for lokalt politi. Lokale myndigheter trues med straff ved motstand mot føderale direktiver. Kritikere frykter ordren kan misbrukes, mens forsvarere hevder den er for å slå ned på kriminelle.
1 dag siden
Verden venter spent mens kardinalene samles for å velge Den katolske kirkes nye overhode. Møtet, kjent som konklavet, starter i dag bak lukkede dører i Vatikanet.
12 timer siden
Pavevalget er offisielt i gang bak lukkede dører i Vatikanet. 133 kardinaler har samlet seg for å velge den neste lederen for verdens katolikker.
15 dager siden
Pave Frans døde nylig, og Vatikanet forbereder nå et konklave som skal velge hans etterfølger. Over hundre kardinaler samles i Det sixtinske kapell mellom 15 og 20 dager etter pavens død for å stemme i en hemmelig og omstendelig prosess. Kandidatene kommer fra ulike deler av verden, blant annet Italia, Ungarn, Filippinene, Ghana, Sverige og Frankrike, og har varierende bakgrunn som diplomater og pastorer. De representerer både konservative og progressive retninger i den katolske kirke. Blant favorittene er Pietro Parolin, Pierbattista Pizzaballa, Peter Erdo, Luis Antonio Tagle, Peter Turkson, Matteo Zuppi, Anders Arborelius og Jean-Marc Aveline. Valget av ny pave vil påvirke kirkens fremtidige retning og globale rolle.
14 timer siden
Den katolske kirke starter i dag prosessen med å velge sitt nye overhode. 133 kardinaler samles i Det sixtinske kapell for det lukkede konklavet.
13 timer siden
Verden venter spent på hvem som blir den neste paven. 133 kardinaler samles i Det sixtinske kapell for å velge Frans' etterfølger.
9 dager siden
Den katolske kirke leter etter en ny pave etter pave Frans' død. Konklavet for å velge etterfølgeren starter 7. mai.
14 dager siden
Pave Frans begraves kommende lørdag, og deretter starter konklaven for å velge hans etterfølger. Blant de heteste kandidatene er kardinal Pierbattista Pizzaballa fra Jerusalem, kjent for sin erfaring i en av verdens mest betente religiøse konflikter. Over 80 prosent av kardinalene med stemmerett er utnevnt av pave Frans, noe som tyder på at hans liberale verdier kan bli videreført. Konklaven samler kardinaler fra hele verden, med flertall utenfor Europa, noe som kan føre til en internasjonal pave. Flere kandidater nevnes, blant dem Pietro Parolin, Matteo Maria Zuppi, Anders Arborelius og Luis Antonio Tagle. Valget skjer i Det sixtinske kapell, hvor kardinalene er isolert til en ny pave er valgt. Paven leder verdens største religiøse organisasjon med 1,27 milliarder katolikker, og valget har stor internasjonal betydning, også politisk. Den nye paven vil bli kunngjort når hvit røyk stiger opp fra kapellets pipe.
15 dager siden
Når en pave dør, samles kardinaler under 80 år i Det sixtinske kapell i Vatikanet for å velge hans etterfølger gjennom konklavet, en hemmelig og lukket prosess. Valget krever to tredjedels flertall, og stemmesedlene brennes etter hver avstemning for å signalisere resultatet med røyk: sort røyk betyr ingen valgt, hvit røyk og kirkeklokker varsler ny pave. Historisk har pavevalg vært preget av maktkamper, korrupsjon og vold, med rivaliserende paver og politiske intriger, blant annet på 900- og 1300-tallet. De siste pavevalgene har vist en konflikt mellom konservative og progressive krefter, noe som også preger valget etter pave Frans' død i april 2025. Flere kandidater fra Filippinene, Italia, Ungarn og Kongo nevnes som favoritter, og det kan bli historisk med den første paven fra Afrika. Pavevalgets lange historie og dagens ritualer illustrerer kirkens komplekse maktstruktur og globale betydning.
16 dager siden
Pave Frans døde 21. april, og prosessen med å velge hans etterfølger starter om drøyt to uker. Valget skjer i Vatikanet blant stemmeberettigede kardinaler under 80 år, hvorav 135 av totalt 252 kardinaler har stemmerett. Det finnes ingen klar favoritt, men flere kandidater fra ulike verdensdeler nevnes, inkludert den svenske kardinalen Anders Arborelius. Kandidatene varierer i alder, erfaring og ideologisk ståsted, og valget kan påvirkes av faktorer som geografi, alder og kirkens fremtidige retning. Blant de nevnte er blant andre Pierbattista Pizzaballa, Jean-Marc Aveline, Peter Turkson, Luis Tagle, Anders Arborelius, Peter Erdo, Matteo Maria Zuppi, Fridolin Ambongo, Pietro Parolin og Mario Grech.
12 timer siden
Kardinaler samles i Vatikanet for å velge ny pave etter pave Frans' død. Valget har utløst stor spenning og spekulasjoner verden over.
14 dager siden
Etter pave Frans' død 21. april samles 135 kardinaler i Vatikanet for å velge hans etterfølger. Pierbattista Pizzaballa, en 60 år gammel italiener og Vatikanets øverste leder i Midtøsten, er en av de mest omtalte kandidatene. Han ble kardinal i 2023 og har over 30 års erfaring fra Jerusalem, kjent for sin nøytralitet og fredsarbeid. Pizzaballas rolle i en konfliktfylt region og hans unngåelse av ideologiske stridstemaer gjør ham til en samlende figur i kardinalkollegiet. Begravelsen til pave Frans finner sted 26. april, og først etter en ni dager lang sørgeperiode kan kardinalene diskutere pavevalget. Når den hvite røyken stiger fra det sixtinske kapell, kan Pizzaballa bli presentert som ny pave, men han vil trolig velge et annet pavenavn.
16 dager siden
Pave Frans døde klokken 07.35 lokal tid andre påskedag, 88 år gammel, ifølge Vatikanet. Nå samles kardinalene i Vatikanet for å velge hans etterfølger i en prosess kalt konklave. De blir isolert i Det sixtinske kapell, hvor de stemmer fire ganger daglig til en kandidat får to tredjedels flertall. Etter hver avstemning brennes stemmesedlene, og svart røyk signaliserer at ingen ny pave er valgt, mens hvit røyk markerer at en ny pave er valgt. Flere tusen troende følger spent med på Petersplassen for å se røyken som varsler resultatet.
9 dager siden
Kampen om hvem som blir verdens nye pave har startet uoffisielt. Kardinalene diskuterer allerede før de stenger seg inne for selve valget.
9 timer siden
Kardinalene har gjennomført sin første avstemning i pavevalget. Svart røyk fra pipa signaliserer at ingen ny pave er valgt.
16 dager siden
120 kardinaler skal velge etterfølgeren til pave Frans, med kandidater fra Asia, Afrika og Europa. Luis Antonio Gokim Tagle fra Filippinene er kjent som «Asias Frans» og regnes som en liberal kandidat. Peter Kodwo Appiah Turkson fra Ghana er Afrikas fremste kandidat og blant bookmakerfavorittene. Pietro Parolin fra Italia, pave Frans’ statssekretær, vurderes som en kompromisskandidat mellom progressive og konservative. Péter Erdő fra Ungarn representerer et mer konservativt valg, mens Jean-Marc Aveline fra Frankrike og Matteo Maria Zuppi fra Italia er kjent for sin folkelige og inkluderende tilnærming. Andre kandidater som Mario Grech fra Malta, Juan José Omella fra Spania, Joseph Tobin fra USA, Reinhard Marx fra Tyskland og Marc Ouellet fra Canada har også betydelig innflytelse. Kandidatene har ulike syn på sosiale og kirkelige spørsmål som LHBT-rettigheter, ekteskap og kirkens rolle i samfunnet, og valget kan føre til en pave fra flere verdensdeler.