Artikkelen kritiserer Senterpartiet for å skape en regjeringskrise rundt EØS-direktiver om energi, og hevder at partiet bevisst feilinformerer om direktivenes innhold. Det påstås at Senterpartiet forsøker å unngå ansvar for sin egen kraftpolitikk og at deres handlinger er taktisk motivert.
Artikkelen argumenterer for at Arbeiderpartiet kan styrke sin posisjon ved å styre alene, og oppfordrer statsminister Støre til å stå imot Senterpartiets populisme.
Det antydes at Senterpartiet er i ferd med å bli irrelevant i norsk politikk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Senterpartiet anklages for å skape regjeringskrise over tre EU-direktiver om fornybar energi, energieffektivisering og energisparing. Kritikere mener at partiet bruker en bagatellmessig sak for å markere seg politisk, og at de tyr til falske nyheter. Senterpartiets energipolitiske talsperson har selv uttalt at direktivene ikke er problematiske i seg selv. Partiet har tidligere skapt regjeringskriser over EU-relaterte saker, og anklages nå for å overspille sin rolle for å vinne velgere. Senterpartiet har i tre år sittet i regjering og implementert EU-regler, og anklages for å være en upålitelig regjeringspartner som skaper krise i en vanskelig tid.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer regjeringskrisen som oppstod da Senterpartiet truet med å forlate regjeringen på grunn av uenighet om EUs fjerde energidirektiv. Jonas Gahr Støre valgte å avvise trusselen, noe som resulterte i at Senterpartiet gikk ut av regjeringen. Dette har styrket Støres posisjon innad i Arbeiderpartiet, og han fremstår nå som en tydelig leder. Senterpartiet forsøker å fremstille det som at de føler seg presset ut, men det spekuleres i om de kan tjene på å være et selvstendig støtteparti. Regjeringskrisen har ført til at situasjonen foran høstens valg er mer usikker, og det spekuleres i hvem som vil inngå i den nye regjeringen, der Hadia Tajik nevnes som en mulig kandidat.
3 måneder siden
Senterpartiet truer med å trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet støtter EUs fjerde energipakke. Dette kan potensielt gi Arbeiderpartiet en mulighet til å fremstå som handlekraftige og tydeliggjøre sin egen politikk, etter å ha slitt med dårlige meningsmålinger og kritikk for å være for ettergivende overfor Senterpartiet. En regjeringskrise kan gi Arbeiderpartiet en «restart» før valget, da verken Høyre eller Frp ønsker å ta over regjeringsmakten rett før valgkampen. Senterpartiet kan på sin side styrke sin posisjon ved å fremstå som rakrygget i kampen mot høye strømpriser og EU, selv om de også har slitt med fallende oppslutning.
3 måneder siden
Senterpartiet har trukket seg fra regjeringen på grunn av uenighet om strømpriser og EUs energipolitikk. Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer regjeringen for å ha ført en feilslått politikk som har ført til høye priser på strøm, mat og drivstoff. Hun mener regjeringsbruddet handler om mer enn bare strøm. Høyre-leder Erna Solberg mener regjeringen er svekket, men at det ikke er grunnlag for en annen regjering før valget. SV-leder Kirsti Bergstø kaller regjeringskrisen meningsløs og krever en kraftpolitikk som sikrer lave og stabile strømpriser. Flere partiledere har kommentert situasjonen og konsekvensene for norsk politikk.
2 måneder siden
Senterpartiet (Sp) går til valg med fokus på ny kraftpolitikk og mindre EU-makt, etter bruddet med Arbeiderpartiet (Ap) grunnet uenighet om EUs fjerde energipakke. Partileder Trygve Slagsvold Vedum kritiserer Ap for å være for ettergivende overfor EU, men avviser samtidig at EU er en irrasjonell aktør. Han understreker at Sp er åpen for samarbeid på tvers av politiske skillelinjer, men ser det som vanskelig å danne regjering med Høyre og Frp. Vedum avslører også at Aps forslag om en «Norgespris» på strøm ble presentert som et forhandlingskort i forkant av regjeringsbruddet.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer den potensielle regjeringskrisen mellom Ap og Sp grunnet uenighet om EUs energiregelverk. Sp er imot innføring, mens Ap ønsker rask avklaring og delvis innføring. Konflikten kan føre til at Sp forlater regjeringen. En splittelse kan gi begge partiene mulighet til å vinne tilbake velgere, men også føre til at regjeringen fremstår splittet. Støre kan vise lederskap ved å presse gjennom sin politikk, men risikerer kritikk for manglende samhold. Vedum kan styrke Sps profil ved å stå fast på sine krav, men risikerer å bli sett på som en mislykket maktutøver. Utsettelse av saken er også en mulig løsning.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer Arbeiderpartiets interne krise og muligheten for et lederskifte, som kan føre til at Jonas Gahr Støre går av som statsminister. Det reises spørsmål om det er hensiktsmessig med en ny regjering så kort tid før valget, og om det er det landet trenger nå. Det påpekes at et skifte kan skape ustabilitet, spesielt med tanke på Senterpartiets posisjon. Artikkelen argumenterer for at Ap bør tenke på landets styring, ikke bare egne interesser, i sin interne prosess. Det understrekes at en ny statsminister bør ha legitimitet, spesielt om vedkommende ikke er folkevalgt.
28 dager siden
Artikkelen kritiserer Arbeiderpartiets ledelse, spesielt Støre og Stoltenberg, for å unngå en nødvendig EU-debatt, selv om de personlig er EU-tilhengere. Dette skjer samtidig som Norge står overfor en potensiell internasjonal handelskrig og risiko for tollstraffer som kan ramme store deler av norsk eksport. Artikkelen hevder at Arbeiderpartiets manglende engasjement og frykt for å ta stilling til EU kan føre til utenforskap og svekke Norges internasjonale posisjon. Den kritiserer også partiets tidligere regjeringsperiode for proteksjonistisk politikk og manglende vilje til å implementere EU-regler, noe som kan føre til at Norge mister europeisk solidaritet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan feilinformasjon om EUs bygningsdirektiver skaper frykt for tvungen oppussing. Det hevdes at finansminister Trygve Slagsvold Vedum bidrar til denne frykten ved å spre feilaktige påstander om at EU vil bestemme hvordan nordmenn skal isolere husene sine. Artikkelen understreker at EU ikke planlegger å tvinge folk til å pusse opp, og at Norge allerede har vedtatt lignende klimamål. Videre kritiseres Senterpartiet for å undergrave tilliten til myndighetene ved å spre feilinformasjon om strømpriser og utenlandskabler, og for å motsi sin egen tidligere politikk.
3 måneder siden
Senterpartiets Nils Forren kritiserer Arbeiderpartiet for å ville innføre tre EU-direktiver om ren energi, og mener dette vil skade landet og prioritere EU-eliten fremfor vanlige folk. Forren, som er leder av Senterungdommen, reagerer sterkt på at AUF støtter Arbeiderpartiets linje. Han hevder at Arbeiderpartiet med dette valget trosser Fellesforbundet og egne medlemmer, og at de ikke prioriterer lave og stabile kraftpriser. Forren understreker at Senterpartiet vil bevare norsk vannkraft i folkets eie og mener Arbeiderpartiets forslag er 'håpløst'.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Venstres forslag om å fjerne strømstøtten, noe som skiller partiet fra de andre borgerlige partiene. Mens FrP og KrF ønsker makspris på strøm, og Høyre vil beholde dagens ordning, argumenterer Venstre for at dyr strøm vil fremme energieffektivisering. Artikkelen påpeker at Venstres standpunkt er upopulært og kan føre til at partiet faller under sperregrensen. Samtidig kritiseres Venstre for å ville bruke store summer på andre klimatiltak. Det konkluderes med at de andre borgerlige partiene trolig vil bestemme strømpolitikken, uavhengig av Venstres syn.
2 måneder siden
Venstre-leder Guri Melby retter kritikk mot Senterpartiet for deres EU-skepsis, som hun mener førte til regjeringens fall, og understreker EØS-avtalens betydning for distriktene. Hun anklager Arbeiderpartiet for å ha blitt et «Senterpartiet-light» og oppfordrer statsminister Støre til å handle tydeligere i spørsmål om klima, skole, skatt og Europa. Melby mener det ikke er tilstrekkelig å bare ekskludere Senterpartiet, og argumenterer for tettere samarbeid med EU.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer Senterpartiets krav om å avvise EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet har varslet et mulig grasrotoppgjør og truet med regjeringskrise dersom Arbeiderpartiet ikke sier nei til pakken. Støre understreker at regjeringen jobber sammen og tar ansvar, også i saker der de er uenige. Han mener det er viktig å analysere energipakken grundig og avviser at det er en krise. Støre fremhever at Arbeiderpartiet er for samarbeid med Europa på energi, men at Norge skal beholde kontroll over egne ressurser og at norske interesser skal ivaretas. Han mener det er mye feilinformasjon om energipakken i media.
3 måneder siden
Senterpartiet (Sp) har valgt å forlate regjeringen på grunn av en konflikt med Arbeiderpartiet (Ap) angående tre EU-direktiver om energi. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier at partiet ikke kan akseptere Aps energipolitikk, da de mener direktivene vil svekke Norges kontroll over egen strømforsyning. Sp ønsker en bredere debatt om strømpolitikken og vil ikke knytte seg tettere til EUs energimarked. Arbeiderpartiet mener derimot at direktivene er nødvendige for nasjonal sikkerhet. Senterpartiet vil nå fremme forslag i Stortinget for å endre strømpolitikken, mens Arbeiderpartiet trolig vil fortsette å regjere alene.
3 måneder siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, står fast på sin motstand mot EUs fjerde energipakke, og mener det er feil retning å gå. Det er åpen strid mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet om saken, der Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken. Dette har ført til hastemøter og spekulasjoner om regjeringskrise. Energiminister Terje Aasland understreker at regjeringen ikke vil gå av på grunn av dette, og at målet er å fortsette samarbeidet med Senterpartiet. Han fremhever også viktigheten av EØS-avtalen for å ivareta norske interesser.