Senterpartiet trakk seg fra regjeringen på grunn av uenighet om tre EU-direktiver som omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi. En meningsmåling viser at mange nordmenn er usikre på hva direktivene innebærer, men det er en overvekt av de som er skeptiske til å innføre dem.
Det er stor splittelse mellom partiene, der EU-vennlige partier støtter direktivene, mens Frp, Senterpartiet og Industri- og næringspartiet er sterkt imot. EU-tilhengere mener mediadekningen ufarliggjør EU-politikk, og at direktivene er fornuftige.
Nei til EU frykter en «salamitaktikk» der mange små EU-vedtak til slutt gir store konsekvenser. Senterpartiets leder mener folk er skeptiske fordi de ikke ønsker at EU skal bestemme over norsk energi- og kraftpolitikk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Senterpartiet (Sp) ser EU-saken som en eksistensiell utfordring, og uenighet om tre EU-direktiver om energi kan føre til at de forlater regjeringen. Sp er sterkt imot EU og ser EØS-avtalen som en trussel mot norsk suverenitet, mens Arbeiderpartiet (Ap) ser det som en nødvendig del av europeisk samarbeid. Denne fundamentale uenigheten mellom de to partiene kan føre til en 'Sprexit', der Sp trekker seg fra regjeringen. Sp mener Ap forsøker å lirke Norge nærmere EU gjennom 'salamitaktikk', mens Ap mener EØS tjener Norge godt. Regjeringen er sliten, og et brudd kan være nært forestående.
3 måneder siden
Senterpartiet trekker seg fra regjeringen etter at de ikke ble enige med Arbeiderpartiet om EUs Ren energi-pakke. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre direktiver fra pakken, mens Senterpartiet er sterkt imot. Dette fører til at åtte statsråder fra Senterpartiet må gå av. Stridens kjerne er uenighet om Norges tilknytning til det europeiske kraftmarkedet, der Senterpartiet ønsker å behandle pakken som en helhet, mens Arbeiderpartiet vil innføre deler. Politisk kommentator mener begge partier ser seg tjent med at Senterpartiet går ut av regjeringen.
3 måneder siden
Senterpartiet forlater regjeringen på grunn av uenighet med Arbeiderpartiet om EUs fjerde energimarkedspakke, også kjent som ren energi-pakken. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver som omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi. Senterpartiet frykter at dette vil gi EU for mye kontroll over norsk energipolitikk og skape usikkerhet om strømprisen. Senterpartiet er mot norsk EU-medlemskap og ønsker å erstatte EØS-avtalen. Konflikten førte til at Senterpartiet trakk seg ut av regjeringen, og Jonas Gahr Støre må nå erstatte åtte statsråder.
3 måneder siden
Senterpartiet trakk seg fra regjeringen midt under en fornybarkonferanse, etter uenighet om EUs fornybardirektiv. Dette skjedde etter at Arbeiderpartiet forsøkte å få Senterpartiet til å godta flere EU-direktiver, noe Senterpartiet ikke ville. Bransjeorganisasjoner uttrykker usikkerhet rundt konsekvensene for energipolitikken, mens noen mener at regjeringen nå må gjennomføre hele EUs fjerde energimarkedspakke. Det er også et ønske om en nasjonal energiplan for å sikre sammenheng mellom kraftbehov og investeringer. Noen mener at Senterpartiet kan ha forlatt regjeringen for å profilere seg i forkant av valget.
3 måneder siden
Senterpartiet trekker seg fra regjeringen grunnet en konflikt med Arbeiderpartiet om tre EU-direktiver. Senterpartiet mener direktivene vil gi EU for stor innflytelse over norsk strømpolitikk og svekke nasjonal kontroll. Partileder Trygve Slagsvold Vedum sier at nok er nok, og at de ønsker en ny retning for strømpolitikken. Senterpartiet hevder at Arbeiderpartiet var klar over deres motstand, men likevel valgte å fremme direktivene. Senterpartiet vil nå jobbe for en større debatt om strømpolitikken i Stortinget, mens Arbeiderpartiet trolig vil fortsette å regjere alene.
3 måneder siden
Senterpartiet (Sp) har valgt å forlate regjeringen på grunn av en konflikt med Arbeiderpartiet (Ap) angående tre EU-direktiver om energi. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier at partiet ikke kan akseptere Aps energipolitikk, da de mener direktivene vil svekke Norges kontroll over egen strømforsyning. Sp ønsker en bredere debatt om strømpolitikken og vil ikke knytte seg tettere til EUs energimarked. Arbeiderpartiet mener derimot at direktivene er nødvendige for nasjonal sikkerhet. Senterpartiet vil nå fremme forslag i Stortinget for å endre strømpolitikken, mens Arbeiderpartiet trolig vil fortsette å regjere alene.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er dypt uenige om innføring av tre EU-direktiv knyttet til energi. Senterpartiet frykter at direktivene vil gi for mye makt til EU og ønsker å utsette hele energipakken til etter valget, mens Arbeiderpartiet mener direktivene er nødvendige for å redusere etterslepet på energiområdet. Til tross for uenigheten, ønsker begge partier å fortsette regjeringssamarbeidet, men ingen av dem er villige til å inngå kompromiss. Senterpartiet mener at direktivene vil knytte Norge for tett til EU, mens Arbeiderpartiet mener de er bra for norsk næringsliv. Det er usikkert hvordan denne konflikten vil løses, men begge partier understreker at de vil finne en løsning.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er i konflikt om EUs fjerde energipakke. Senterpartiet frykter at delvis innføring vil føre til økte strømpriser og mer EU-kontroll, og truer med å forlate regjeringen. Arbeiderpartiet mener de tre direktivene de ønsker å innføre er uproblematiske og nødvendige for å tilpasse seg EUs energistandarder og sikre EØS-avtalen. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og flere partier støtter Arbeiderpartiets linje, mens Rødt og SV er sterkt imot. Regjeringen har ennå ikke gjort noe vedtak i saken.
2 måneder siden
Senterpartiet trakk seg fra regjeringen etter at Arbeiderpartiet støttet tre EU-direktiver om energi. Eksperter er imidlertid enige om at denne politiske krisen ikke vil ha en stor direkte innvirkning på strømprisene. Noen analytikere mener at økt utbygging av fornybar energi kan føre til lavere priser, mens andre påpeker at prisene i nord kan stige på grunn av endringer i tilbud og etterspørsel. Utenlandskablene gir mulighet for import av billig strøm, men kortsiktige faktorer som kaldere vær og mindre vind kan føre til høyere priser. Oppgradering av boligmassen, som er en del av EUs energipakke, kan også påvirke markedet på lengre sikt.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er uenige om innføring av EUs energidirektiver. Arbeiderpartiet ønsker å innføre fornybardirektivet, bygningsdirektivet og energieffektiviseringsdirektivet, som de mener er viktig for norsk næringsliv. Senterpartiet motsetter seg dette, og frykter at fornybardirektivet vil svekke kommunenes mulighet til å si nei til vindkraft. Uenigheten har ført til hastemøter i begge partier. Energiminister Terje Aasland (Ap) har fremmet direktivene for vurdering i regjeringen, men ingen avgjørelse ble tatt.
3 måneder siden
Senterpartiet vurderer å trekke seg fra regjeringen etter en konflikt med Arbeiderpartiet om strømpolitikk og EUs energidirektiver. Senterpartiet krever en ny strømpolitikk og er sterkt imot de tre EU-direktivene som Arbeiderpartiet ønsker å innføre. Arbeiderpartiets stortingsgruppe står fast på sitt vedtak om å innføre direktivene, mens sentralstyret er mer delt i synet på regjeringssamarbeidet. Dagens regjeringskonferanse er avlyst, og det er planlagt nye samtaler mellom statsminister Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. Senterpartiet har en plan for regjerings-exit dersom Arbeiderpartiet ikke endrer sin posisjon. LO-ledere i Arbeiderpartiets sentralstyre ønsker at Senterpartiet skal fortsette i regjering.
3 måneder siden
I NRK-programmet «Debatten» møttes Arbeiderpartiet og Senterpartiet for å diskutere EUs energiregler, som truer med å splitte regjeringen. Statsminister Støre (Ap) fremmet tre EU-direktiver, noe Senterpartiet sterkt motsetter seg. Sp frykter for norsk selvråderett og mener Ap overkjører dem i energipolitikken. Arnstad (Sp) uttrykte mistillit til Ap, mens Aasland (Ap) understreket viktigheten av å ivareta norske interesser i lys av internasjonal utvikling. Partiene Høyre, Rødt, MDG og Frp presenterte også sine synspunkter. Saken har ført til hastemøter i begge partier.
3 måneder siden
Senterpartiet har besluttet å trekke seg fra regjeringen på grunn av uenighet med Arbeiderpartiet om strømpolitikken. Partileder Trygve Slagsvold Vedum bekreftet dette etter et møte med stortingsgruppen. Senterpartiet mener Norge er for tett knyttet til EUs energimarked og vil jobbe for en ny strømpolitikk i Stortinget. Marit Arnstad (Sp) uttalte at de mener det er naturlig at Jonas Gahr Støre fortsetter som statsminister. Per Olaf Lundteigen (Sp) mener Arbeiderpartiet valgte EUs strømpolitikk fremfor Senterpartiet. Arbeiderpartiet vil trolig fortsette som mindretallsregjering etter Sps uttreden, og det må holdes et statsrådsmøte for å erstatte Sps statsråder.
3 måneder siden
Senterpartiet har valgt å forlate regjeringen på grunn av uenighet med Arbeiderpartiet om EUs energipolitikk, spesielt innføringen av flere direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke. Arbeiderpartiet har bestemt seg for å ikke innføre de fem omstridte direktivene, men vil behandle de tre som Senterpartiet tidligere har nektet å godkjenne. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at samarbeidet med Senterpartiet har vært godt, og at de skilles som politiske venner. Senterpartiet vil nå jobbe for å få flertall for en ny strømpolitikk i Stortinget. Arbeiderpartiet vil fortsette som mindretallsregjering frem til valget.
3 måneder siden
Flere ordførere i Senterpartiet krever at partiet trekker seg fra regjeringen, da de mener Arbeiderpartiet prioriterer EU-samarbeid over sine egne regjeringspartnere. Bakgrunnen er uenighet om implementering av nye EU-direktiver, som Sp frykter vil føre til en gradvis innføring av hele EUs energimarkedspakke. Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, har advart mot å skape konflikt med EU, mens Sp-topper understreker viktigheten av nasjonal kontroll over strømmarkedet og frykter for konsekvensene av å gi fra seg mer suverenitet. Det er også stilt spørsmål om det er verdt å risikere regjeringskrise for å innføre direktivene før stortingsvalget.