Senterpartiet truer med å trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet støtter EUs fjerde energipakke. Dette kan potensielt gi Arbeiderpartiet en mulighet til å fremstå som handlekraftige og tydeliggjøre sin egen politikk, etter å ha slitt med dårlige meningsmålinger og kritikk for å være for ettergivende overfor Senterpartiet.
En regjeringskrise kan gi Arbeiderpartiet en «restart» før valget, da verken Høyre eller Frp ønsker å ta over regjeringsmakten rett før valgkampen.
Senterpartiet kan på sin side styrke sin posisjon ved å fremstå som rakrygget i kampen mot høye strømpriser og EU, selv om de også har slitt med fallende oppslutning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Senterpartiet truer med å trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet støtter EUs fjerde energipakke. Senterpartiet mener pakken gir for mye makt til EU og vil føre til høyere strømpriser. De krever at regjeringen legger ned veto mot forslaget. Energipakken, som også kalles for ren energipakke, har vært en betent sak i flere år. Senterpartiet mener det er uklokt å fremme forslaget nå, og anklager regjeringspartneren for utpressing. Statsminister Jonas Gahr Støre må nå avgjøre om han vil la seg presse av Senterpartiet for å beholde regjeringsmakten. Bakteppet er høye strømpriser og en generell skepsis mot EU, spesielt i distriktene.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er i konflikt angående EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken, mens Senterpartiet nekter og truer med å forlate regjeringen dersom den blir presset gjennom. Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer situasjonen, men gir ingen klare svar. Energiminister Terje Aasland vil ikke kommentere interne prosesser. Senterpartiet mener Norge trenger mer nasjonal kontroll over energipolitikken og er imot å knytte seg tettere til EUs energimarked. Fellesforbundet er også imot energipakken. Det er usikkert om det vil komme en avklaring i regjeringen med det første.
3 måneder siden
Senterpartiet vurderer å trekke seg fra regjeringen dersom statsminister Jonas Gahr Støre presser gjennom EUs fjerde energimarkedspakke. Partileder Trygve Slagsvold Vedum holder muligheten for en regjeringskrise åpen, og sier de tar situasjonen dag for dag. Flere sentrale Sp-politikere, inkludert tidligere statsråd Sandra Borch, har uttalt at partiet ikke vil gi seg en millimeter i saken og krever et ultimatum fra Vedum. Senterpartiet ønsker mer nasjonal kontroll over strømpolitikken og var sterkt imot innføringen av Acer. Energidepartementet har meldt inn at energimarkedspakken skal behandles på morgendagens regjeringskonferanse.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er i konflikt om EUs fjerde energipakke. Senterpartiet frykter at delvis innføring vil føre til økte strømpriser og mer EU-kontroll, og truer med å forlate regjeringen. Arbeiderpartiet mener de tre direktivene de ønsker å innføre er uproblematiske og nødvendige for å tilpasse seg EUs energistandarder og sikre EØS-avtalen. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og flere partier støtter Arbeiderpartiets linje, mens Rødt og SV er sterkt imot. Regjeringen har ennå ikke gjort noe vedtak i saken.
3 måneder siden
Senterpartiet (Sp) stiller ultimatum til Arbeiderpartiet (Ap) angående strømpolitikken. Sentrale Sp-politikere, som Per Olaf Lundteigen og Sandra Borch, sier at Sp vil forlate regjeringen dersom Ap ikke endrer dagens strømsystem og godtar EUs fjerde energipakke. Sp mener denne pakken vil svekke nasjonal kontroll over strømprisene og kraftpolitikken. Sp ønsker å beholde en rødgrønn profil, men er villig til å gå i opposisjon dersom deres krav ikke innfris. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum utelukker ikke at regjeringen kan gå av på grunn av denne saken. Regjeringen skal behandle deler av EUs energipakke, som Sp er sterkt imot.
3 måneder siden
Regjeringen er i konflikt over EUs fjerde energimarkedspakke, der Senterpartiet truer med å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser gjennom direktiver fra EU. Sp mener at pakken vil svekke nasjonal kontroll over kraftpolitikken og gjøre Norge mer avhengig av EU, spesielt gjennom energibyrået Acer. Arbeiderpartiet argumenterer for at det er viktig å ivareta Norges interesser og unngå sanksjoner fra EU, som er landets viktigste eksportmarked. Høyre kritiserer manglende kraftutbygging og understreker viktigheten av EØS-avtalen. Energiministeren frykter motsanksjoner fra EU dersom Norge ikke følger EUs energipolitikk.
2 måneder siden
Senterpartiet (Sp) går til valg med fokus på ny kraftpolitikk og mindre EU-makt, etter bruddet med Arbeiderpartiet (Ap) grunnet uenighet om EUs fjerde energipakke. Partileder Trygve Slagsvold Vedum kritiserer Ap for å være for ettergivende overfor EU, men avviser samtidig at EU er en irrasjonell aktør. Han understreker at Sp er åpen for samarbeid på tvers av politiske skillelinjer, men ser det som vanskelig å danne regjering med Høyre og Frp. Vedum avslører også at Aps forslag om en «Norgespris» på strøm ble presentert som et forhandlingskort i forkant av regjeringsbruddet.
3 måneder siden
Senterpartiet truer med å forlate regjeringen på grunn av en konflikt med Arbeiderpartiet angående innføring av tre nye EU-direktiver i EØS-avtalen. Disse direktivene anses som lite kontroversielle og vil neppe påvirke folk flest. Senterpartiet bruker likevel saken til å markere seg politisk og unngå kritikk fra sine kjernevelgere, spesielt med tanke på valget i 2025. Sp ønsker å behandle disse direktivene sammen med andre, mer kontroversielle direktiver, noe Ap motsetter seg. Konflikten handler mer om politisk posisjonering enn selve innholdet i direktivene, og kan føre til regjeringskrise hvis ingen av partene gir etter.
3 måneder siden
Senterpartiet truer med å forlate regjeringen på grunn av uenighet om EUs ren energi-pakke. Dette kan føre til at partiet mister mye av sin politiske innflytelse. Det er et flertall på Stortinget for å samarbeide med EU om ren energi, og Norge er avhengig av samarbeidet for å unngå straffetoll fra USA. Statsminister Jonas Gahr Støre står overfor tre mulige utfall: å stå fast på EUs energipakke, inngå kompromiss eller utsette saken. Senterpartiet risikerer å miste politiske seire ved å forlate regjeringen. SV støtter Senterpartiet i saken, mens Trond Giske indirekte støtter statsministeren.
3 måneder siden
Regjeringen opplever en alvorlig krise etter at Senterpartiet har truet med å trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet insisterer på å vedta tre EU-direktiver om energi. Uenigheten har bygget seg opp over tid, men har nå eskalert til en åpen konflikt. Statsminister Jonas Gahr Støre har overrasket mange med sin tydelige støtte til direktivene, noe som har skapt reaksjoner både i eget parti og hos samarbeidspartneren. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har unngått å kommentere selve direktivene, men har fokusert på høye strømpriser og behovet for mer nasjonal kontroll. Det er delte meninger i Arbeiderpartiet om hvor viktig det er å beholde Senterpartiet i regjering, og utfallet av konflikten kan påvirke Støres stilling som partileder. Situasjonen er uavklart, og det er vanskelig å se en løsning uten at en av partene gir etter.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer den potensielle regjeringskrisen mellom Ap og Sp grunnet uenighet om EUs energiregelverk. Sp er imot innføring, mens Ap ønsker rask avklaring og delvis innføring. Konflikten kan føre til at Sp forlater regjeringen. En splittelse kan gi begge partiene mulighet til å vinne tilbake velgere, men også føre til at regjeringen fremstår splittet. Støre kan vise lederskap ved å presse gjennom sin politikk, men risikerer kritikk for manglende samhold. Vedum kan styrke Sps profil ved å stå fast på sine krav, men risikerer å bli sett på som en mislykket maktutøver. Utsettelse av saken er også en mulig løsning.
3 måneder siden
En sentral Senterparti-politiker åpner for regjeringssamarbeid med Høyre og Fremskrittspartiet, og kritiserer Arbeiderpartiet for å ta deres støtte for gitt. Konflikten rundt EUs fjerde energipakke er en utløsende faktor, der Senterpartiet er sterkt imot deler av pakken, mens Arbeiderpartiet ønsker å innføre den. Politikeren fra Nordland viser til at de lokalt samarbeider godt med både borgerlige og venstresiden, og mener at Senterpartiet nasjonalt også må vurdere andre samarbeidspartnere enn Arbeiderpartiet. Han understreker at Senterpartiet ikke vil være med i regjering for enhver pris, og at de kan gå til valg alene for så å vurdere samarbeid etter valget.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer regjeringskrisen som oppstod da Senterpartiet truet med å forlate regjeringen på grunn av uenighet om EUs fjerde energidirektiv. Jonas Gahr Støre valgte å avvise trusselen, noe som resulterte i at Senterpartiet gikk ut av regjeringen. Dette har styrket Støres posisjon innad i Arbeiderpartiet, og han fremstår nå som en tydelig leder. Senterpartiet forsøker å fremstille det som at de føler seg presset ut, men det spekuleres i om de kan tjene på å være et selvstendig støtteparti. Regjeringskrisen har ført til at situasjonen foran høstens valg er mer usikker, og det spekuleres i hvem som vil inngå i den nye regjeringen, der Hadia Tajik nevnes som en mulig kandidat.
3 måneder siden
Senterpartiet vurderer å trekke seg fra regjeringen etter en konflikt med Arbeiderpartiet om strømpolitikk og EUs energidirektiver. Senterpartiet krever en ny strømpolitikk og er sterkt imot de tre EU-direktivene som Arbeiderpartiet ønsker å innføre. Arbeiderpartiets stortingsgruppe står fast på sitt vedtak om å innføre direktivene, mens sentralstyret er mer delt i synet på regjeringssamarbeidet. Dagens regjeringskonferanse er avlyst, og det er planlagt nye samtaler mellom statsminister Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. Senterpartiet har en plan for regjerings-exit dersom Arbeiderpartiet ikke endrer sin posisjon. LO-ledere i Arbeiderpartiets sentralstyre ønsker at Senterpartiet skal fortsette i regjering.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet har lagt frem deler av EUs fjerde energipakke for regjeringen, til tross for sterk motstand fra Senterpartiet. Senterpartiet reagerer og mener det er uklokt å fremme saken før valget, da den potensielt kan true regjeringssamarbeidet. Energiminister Terje Aasland (Ap) fremhever at de fremlagte direktivene er viktige for norsk næringsliv, mens Senterpartiet fastholder at de ikke vil akseptere noen deler av pakken. De mest kontroversielle delene av energipakken er utsatt til etter valget. Senterpartiet planlegger møter for å diskutere situasjonen.