Senterpartiet anklages for å skape regjeringskrise over tre EU-direktiver om fornybar energi, energieffektivisering og energisparing. Kritikere mener at partiet bruker en bagatellmessig sak for å markere seg politisk, og at de tyr til falske nyheter.
Senterpartiets energipolitiske talsperson har selv uttalt at direktivene ikke er problematiske i seg selv. Partiet har tidligere skapt regjeringskriser over EU-relaterte saker, og anklages nå for å overspille sin rolle for å vinne velgere.
Senterpartiet har i tre år sittet i regjering og implementert EU-regler, og anklages for å være en upålitelig regjeringspartner som skaper krise i en vanskelig tid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Senterpartiet for å skape en regjeringskrise rundt EØS-direktiver om energi, og hevder at partiet bevisst feilinformerer om direktivenes innhold. Det påstås at Senterpartiet forsøker å unngå ansvar for sin egen kraftpolitikk og at deres handlinger er taktisk motivert. Artikkelen argumenterer for at Arbeiderpartiet kan styrke sin posisjon ved å styre alene, og oppfordrer statsminister Støre til å stå imot Senterpartiets populisme. Det antydes at Senterpartiet er i ferd med å bli irrelevant i norsk politikk.
3 måneder siden
Senterpartiet truer med å forlate regjeringen på grunn av en konflikt med Arbeiderpartiet angående innføring av tre nye EU-direktiver i EØS-avtalen. Disse direktivene anses som lite kontroversielle og vil neppe påvirke folk flest. Senterpartiet bruker likevel saken til å markere seg politisk og unngå kritikk fra sine kjernevelgere, spesielt med tanke på valget i 2025. Sp ønsker å behandle disse direktivene sammen med andre, mer kontroversielle direktiver, noe Ap motsetter seg. Konflikten handler mer om politisk posisjonering enn selve innholdet i direktivene, og kan føre til regjeringskrise hvis ingen av partene gir etter.
3 måneder siden
Energiminister Terje Aasland (Ap) har fremmet tre EU-direktiv i regjeringen: fornybardirektivet, bygningsdirektivet og energieffektiviseringsdirektivet. De mest kontroversielle delene av EUs fjerde energimarkedspakke utsettes til etter valget. Senterpartiet frykter økt europeisk kraftsamarbeid og har innkalt til hastemøte. Arbeiderpartiet ser derimot på direktivene som uproblematiske. Striden kan føre til regjeringskrise.
2 måneder siden
Senterpartiet (Sp) går til valg med fokus på ny kraftpolitikk og mindre EU-makt, etter bruddet med Arbeiderpartiet (Ap) grunnet uenighet om EUs fjerde energipakke. Partileder Trygve Slagsvold Vedum kritiserer Ap for å være for ettergivende overfor EU, men avviser samtidig at EU er en irrasjonell aktør. Han understreker at Sp er åpen for samarbeid på tvers av politiske skillelinjer, men ser det som vanskelig å danne regjering med Høyre og Frp. Vedum avslører også at Aps forslag om en «Norgespris» på strøm ble presentert som et forhandlingskort i forkant av regjeringsbruddet.
3 måneder siden
Regjeringen skal torsdag diskutere tre EU-direktiver om energi, som kan føre til regjeringskrise. Senterpartiet ser på EUs fjerde energimarkedspakke som en helhet og vil ikke innføre den gradvis. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke utelukke regjeringsbrudd, og flere Sp-politikere krever et ultimatum om strøm og truer med å gå ut av regjeringen dersom direktivene innføres. De tre direktivene omhandler fornybar energi, energieffektivisering i bygg og reduksjon av energiforbruk innen 2030. EU-direktiver setter mål, men gir medlemslandene noe fleksibilitet i utformingen av nasjonal lovgivning.
2 måneder siden
Senterpartiet trakk seg fra regjeringen på grunn av uenighet om tre EU-direktiver som omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi. En meningsmåling viser at mange nordmenn er usikre på hva direktivene innebærer, men det er en overvekt av de som er skeptiske til å innføre dem. Det er stor splittelse mellom partiene, der EU-vennlige partier støtter direktivene, mens Frp, Senterpartiet og Industri- og næringspartiet er sterkt imot. EU-tilhengere mener mediadekningen ufarliggjør EU-politikk, og at direktivene er fornuftige. Nei til EU frykter en «salamitaktikk» der mange små EU-vedtak til slutt gir store konsekvenser. Senterpartiets leder mener folk er skeptiske fordi de ikke ønsker at EU skal bestemme over norsk energi- og kraftpolitikk.
3 måneder siden
Regjeringen opplever en alvorlig krise etter at Senterpartiet har truet med å trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet insisterer på å vedta tre EU-direktiver om energi. Uenigheten har bygget seg opp over tid, men har nå eskalert til en åpen konflikt. Statsminister Jonas Gahr Støre har overrasket mange med sin tydelige støtte til direktivene, noe som har skapt reaksjoner både i eget parti og hos samarbeidspartneren. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har unngått å kommentere selve direktivene, men har fokusert på høye strømpriser og behovet for mer nasjonal kontroll. Det er delte meninger i Arbeiderpartiet om hvor viktig det er å beholde Senterpartiet i regjering, og utfallet av konflikten kan påvirke Støres stilling som partileder. Situasjonen er uavklart, og det er vanskelig å se en løsning uten at en av partene gir etter.
3 måneder siden
Senterpartiet har trukket seg fra regjeringen på grunn av uenighet om strømpriser og EUs energipolitikk. Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer regjeringen for å ha ført en feilslått politikk som har ført til høye priser på strøm, mat og drivstoff. Hun mener regjeringsbruddet handler om mer enn bare strøm. Høyre-leder Erna Solberg mener regjeringen er svekket, men at det ikke er grunnlag for en annen regjering før valget. SV-leder Kirsti Bergstø kaller regjeringskrisen meningsløs og krever en kraftpolitikk som sikrer lave og stabile strømpriser. Flere partiledere har kommentert situasjonen og konsekvensene for norsk politikk.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet holder krisemøter på Stortinget grunnet uenighet om energipolitikken. Senterpartiet er sterkt imot å knytte seg tettere til EUs kraftmarked og mener det er feil vei å gå. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver om energi, noe Senterpartiet er imot. Statsminister Støre sier han ikke ønsker å vrake regjeringen og håper de kan finne en løsning. Det er usikkert om partiene klarer å bli enige, og det er fare for at regjeringssamarbeidet kan gå i oppløsning. Senterpartiet har tradisjon for at stortingsgruppen fatter viktige beslutninger, mens Arbeiderpartiets sentralstyre har mer makt.
3 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug anklager Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum for å bløffe om Senterpartiets rolle i utbyggingen av utenlandskabler. Listhaug hevder at Vedum forsøker å tåkelegge partiets tidligere støtte til kablene, og viser til at Senterpartiet i 2008 lanserte visjonen om Norge som Europas batteri og støttet byggingen av de to siste kablene i 2014. Hun mener Vedum forsøker å unngå ansvar for de høye strømprisene. Striden mellom regjeringspartiene Ap og Sp om EUs fjerde energimarkedspakke har ført til offentlige diskusjoner og en mulig regjeringskrise. Senterpartiets sentralstyre møtes for å diskutere situasjonen, men Vedum har uttrykt ønske om å forbli i regjering.
3 måneder siden
En konflikt har oppstått i regjeringen mellom Ap og Sp angående implementeringen av tre EU-direktiver om energi. NHO mener konflikten er overdrevet og at direktivene ikke omhandler Acer eller økte strømpriser. Sp truer med å forlate regjeringen dersom direktivene blir innført. De aktuelle direktivene omhandler fornybar energi, bygningsenergi og energieffektivisering. NHO påpeker at Norge har et etterslep i implementeringen av EUs fornybardirektiv, noe som skaper problemer for blant annet flyselskaper. Venstre støtter direktivene og mener samarbeid med EU er viktig.
3 måneder siden
Senterpartiet truer med å trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet støtter EUs fjerde energipakke. Dette kan potensielt gi Arbeiderpartiet en mulighet til å fremstå som handlekraftige og tydeliggjøre sin egen politikk, etter å ha slitt med dårlige meningsmålinger og kritikk for å være for ettergivende overfor Senterpartiet. En regjeringskrise kan gi Arbeiderpartiet en «restart» før valget, da verken Høyre eller Frp ønsker å ta over regjeringsmakten rett før valgkampen. Senterpartiet kan på sin side styrke sin posisjon ved å fremstå som rakrygget i kampen mot høye strømpriser og EU, selv om de også har slitt med fallende oppslutning.
3 måneder siden
Senterpartiet truer med å trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet støtter EUs fjerde energipakke. Senterpartiet mener pakken gir for mye makt til EU og vil føre til høyere strømpriser. De krever at regjeringen legger ned veto mot forslaget. Energipakken, som også kalles for ren energipakke, har vært en betent sak i flere år. Senterpartiet mener det er uklokt å fremme forslaget nå, og anklager regjeringspartneren for utpressing. Statsminister Jonas Gahr Støre må nå avgjøre om han vil la seg presse av Senterpartiet for å beholde regjeringsmakten. Bakteppet er høye strømpriser og en generell skepsis mot EU, spesielt i distriktene.
3 måneder siden
Senterpartiets sentralstyre har avholdt et krisemøte for å diskutere den betente energipakkesaken og regjeringssamarbeidet. Partileder Trygve Slagsvold Vedum møtte pressen etter møtet og understreket partiets mål om å sikre lavere og mer stabile strømpriser, samt mer nasjonal kontroll over kraftmarkedet. Han uttalte at det er vanskelig å oppnå dette på grunn av eksisterende forpliktelser, men at partiet vil jobbe for å finne løsninger. Vedum gjentok at Senterpartiet mener det er feil å gi fra seg mer makt i energipolitikken til EU. Arbeiderpartiet og Senterpartiet er uenige om EUs energipakke, der Sp truer med å gå ut av regjeringen dersom deler av pakken innføres.
3 måneder siden
Det er full uenighet mellom regjeringspartiene Ap og Sp om EUs strømpakke. Ap ønsker å innføre tre av fire direktiver, mens Sp frykter at dette vil gi EU for mye innflytelse over norsk energipolitikk. Sp har truet med å forlate regjeringen dersom deler av pakken innføres. Energiminister Terje Aasland (Ap) avviser at saken vil føre til regjeringskrise. Venstre mener direktivene er uproblematiske og beskylder Sp for å sette arbeidsplasser i fare. Begge partiene har hatt hastemøter for å diskutere saken.