Torkil Færø, forfatter av «Hvilekuren», svarer på en kritisk anmeldelse i Dagbladet. Han mener anmelderen er ukritisk og mangler kunnskap om moderne helseteknologi, spesielt pulsmåling.
Færø argumenterer for at pulsmålere er nyttige verktøy for å avdekke stressnivå og finne hvile, og at pulsvariasjon (HRV) er en viktig indikator på helse. Han understreker at individuell utforskning er viktigere enn gjennomsnittsdata fra forskning.
Færø mener teknologien gir folk mer kontroll over egen helse og kan forebygge livsstilssykdommer. Han beklager at han refererer mye til Garmin, men forklarer at andre merker ikke har like god teknologi for nøyaktige målinger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Torkil Færøs bok «Hvilekuren» for å være masete, tendensiøs og spekulativ. Boken fokuserer på viktigheten av hvile og stressmestring gjennom pulsmåling, og anbefaler bruk av en Garmin-pulsklokke. Forfatteren gjentar kjente livsstilsråd og bruker anekdotiske bevis, noe som gjør boken lite troverdig. Kritikere mener boken er en parodi på det moderne liv, der helse måles matematisk, og at den inneholder spekulative påstander om pulsklokkens evne til å varsle om alvorlige helseproblemer. Boken fremstår som en gjentagelse av forfatterens tidligere bok «Pulskuren», som også fikk kritikk i fagmiljøet.
25 dager siden
I et svar til Astrid Melands kritikk om at løping har blitt snobbete, argumenterer artikkelforfatteren for at løping handler om mer enn bare dyre sko og prestasjonsjag. Forfatteren understreker at mange oppdager løping som en tilgjengelig og givende aktivitet, uavhengig av utstyr eller prestasjonsnivå. Løping beskrives som en form for terapi, et pusterom og en kilde til personlig mestring. Selv om noen liker å bruke avansert utstyr eller dele sine resultater, er det viktigste å heie på alle som beveger seg, uavhengig av motivasjon eller metoder. Løping er en undervurdert lykkepille som er tilgjengelig for alle.
1 måned siden
Senterpartiets Per Olaf Lundteigen kritiserer Nav for å ha utviklet seg uten tilstrekkelig politisk kontroll fra Stortinget. Han mener mangel på kontinuitet og kompetanse i Stortingets arbeids- og sosialkomité har bidratt til dette. Lundteigen kritiserer også Nav for å prioritere digitalisering på bekostning av personlig kontakt, spesielt for de med helserelaterte utfordringer. Han tar til orde for å styrke førstelinjen i Nav. Nav-sjefen og Arbeids- og inkluderingsdepartementet avviser kritikken, og fremhever at digitalisering er nødvendig for å håndtere Navs komplekse oppgaver og sikre likebehandling.
23 dager siden
Artikkelen belyser den økende interessen blant unge for å måle og forbedre søvnkvaliteten. Influenser Oskar Westerlin deler hvordan han prioriterer søvn for å øke livskvaliteten. Søvnforsker Siri Waage påpeker at pulsklokker ikke gir en nøyaktig måling av søvn. Lege Harald Dobloug understreker at god søvn er viktig for helsen, men advarer mot at et overdrevent fokus på søvnscore kan skape stress og redusere livskvaliteten. Artikkelen konkluderer med at søvnmåling bør brukes som et verktøy for å ta gode valg, ikke som en besettelse.
12 dager siden
Artikkelen er kritisk til helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestres forslag om å opprette kommunale digitale legestillinger. Dette har ført til protester fra fastleger og Legeforeningen, som frykter at det vil svekke fastlegeordningen. Kritikken går ut på at det ikke er behov for slike digitale tilbud, og at de vil konkurrere med eksisterende fastleger og legevakt. I stedet argumenteres det for å styrke fastlegeordningen gjennom tverrfaglighet, bedre oppgavefordeling og samlokalisering av helsetjenester. Kontinuitet i lege-pasientforholdet fremheves som avgjørende.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer vektfokuset i hoppsporten, der utøvere med lav BMI har en fordel, noe som kan føre til helseproblemer. Det internasjonale skiforbundet (FIS) får kritikk for mangelfull håndheving av vektregler, og for måten de beregner BMI på. Mange utøvere velger kortere ski for å kompensere for lav vekt. Forfatteren foreslår å heve BMI-grensen og diskvalifisere de som ikke oppfyller kravene, for å redusere vektfokuset, bedre rekrutteringen og sikre at utøverne ikke må velge mellom helse og suksess.
2 måneder siden
Petter Northug kritiserer utøvere som unnlater høydetrening før VM, og kaller det «inkompetanse». Martin Johnsrud Sundby svarer med å vise til økt medaljefangst etter at Norge reduserte bruken av høydetrening. Sundby understreker at effekten av høyde varierer individuelt, og at han selv oppnådde sitt eneste individuelle VM-gull uten slik trening. Forskere er uenige om fordelene, mens Johannes Høsflot Klæbo sverger til høydetrening og ser det som en fordel at andre velger det bort. Artikkelen presenterer ulike perspektiver og erfaringer knyttet til høydetrening i langrenn, og konkluderer med at Norges Skiforbund ikke lenger pålegger utøvere å trene i høyden.
1 måned siden
Artikkelen er et svar på kritikken mot ADHD-diagnoser, spesielt Henriette Sandvens bok «Diagnosefellen». Legene argumenterer mot påstanden om overdiagnostisering og frykter at de som trenger hjelp, ikke får det. De tilbakeviser påstander om at ADHD-medisiner er prestasjonsfremmende og har kortvarig effekt, og viser til studier som bekrefter positive resultater av medikamentell behandling, inkludert redusert risiko for depresjon og rusproblemer. Forfatterne er urolige for at leger vegrer seg for å stille diagnosen på grunn av den offentlige debatten, og understreker viktigheten av å basere vurdering og behandling på medisinsk kunnskap, ikke moralske holdninger. De fremhever også at mange voksne ikke får diagnosen før sent i livet.
2 måneder siden
Martin Bech Holte, forfatteren av «Landet som ble for rikt», tilbakeviser kritikken om feilaktig bruk av tall fra SSB-forskere under et foredrag på Norges Handelshøyskole (NHH). Han argumenterer for at Norge har opplevd økonomisk stagnasjon siden 2013, og understreker behovet for en bredere samfunnsdebatt om norsk økonomi. Holte oppfordrer politikere til å ta modigere beslutninger og mener det er mulig å redusere offentlige utgifter uten å kutte i helse og utdanning. Han avviser at profitt er hans hovedmotivasjon for å skrive boken.
1 måned siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre møter kritikk fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) angående manglende døgnåpent psykisk helsetilbud for barn og unge, spesielt de under barnevernets omsorg. Trøen reagerer på at barne- og ungdomspsykiatriske klinikker fortsatt er helgestengt og mener regjeringen mangler handlekraft. Vestre svarer at helseforetakene har ansvaret og viser til igangsatte tiltak som ambulante team. Trøen er kritisk til at ministeren tilsynelatende baserer seg på informasjon fra TV 2 fremfor interne styringssignaler, og krever at Vestre aktivt prioriterer et døgnåpent tilbud.
1 måned siden
En episode av TV 2s «Bak fasaden» med Mr. Pimp-Lotion presenterte udokumenterte påstander om nesepusting og helse. Artikkelen kritiserer fremstillingen av nesepusting som en mirakelkur for økt utholdenhet og bedre helse, og argumenterer for at påstandene mangler vitenskapelig bevis. Forfatteren påpeker at mengden nitrogenoksid (NO₂) produsert ved nesepusting er minimal sammenlignet med nivåer som faktisk har medisinsk effekt, og at biohacking ofte overdriver effekten av vanlige fysiologiske prosesser for å selge produkter og kurs. Artikkelen konkluderer med at biologi ikke kan «hackes» og at påstander må tåle en konfrontasjon med virkeligheten.
2 måneder siden
Forfatteren av boken «Landet som ble for rikt» avviser kritikken fra SSB-økonomene Erling Holmøy og Olav Slettebø, som hevder at bokens analyser er basert på Maddison-data. Forfatteren presiserer at analysene for perioden etter 1970 er basert på SSB- og OECD-tall, og at kritikken dermed er villedende. Han påpeker at SSB-økonomene ikke har tatt kontakt for å avklare datagrunnlaget, og inviterer til en konstruktiv diskusjon om norsk økonomi og hvordan vi best kan forvalte fremtidige muligheter. Boken har som mål å belyse hvordan tidligere generasjoner skapte muligheter og hvordan disse best kan forvaltes.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer «75 days hard challenge» og lignende dietttrender som spres i sosiale medier, og argumenterer for at slike trender kan føre til kroppspress og vanskelige tanker rundt mat. Forfatteren påpeker at dietter ofte fører til vektøkning på sikt, og at andelen overvektige har økt de siste tiårene. I stedet anbefales en god gammeldags livsstilsendring med langsiktige mål, der man tar vare på både kropp og psyke. Det understrekes også viktigheten av å være kritisk til råd om vektnedgang fra folk uten faglig bakgrunn, og å huske at alle mennesker er forskjellige.
2 måneder siden
En økende trend blant unge er å måle søvnkvalitet med smartklokker, men eksperter er skeptiske. Søvnforsker Siri Waage påpeker at disse klokkene ikke måler søvn direkte, men estimerer den basert på håndbevegelser og puls. Hun understreker at den eneste måten å måle søvn objektivt er ved å registrere hjerneaktivitet. Erik Grasaas ved Universitetet i Agder mener at søvnmåling kan være hensiktsmessig for noen, men advarer mot at det for mange kan føre til et overdrevent fokus på detaljer og økt stress rundt søvn.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for aktiv dødshjelp i Norge som en verdig siste utvei for de som lider uutholdelig. Den kritiserer KrFs argumentasjon mot aktiv dødshjelp, og mener den er basert på feilaktige premisser og irrelevante sammenligninger med USA. Forfatteren understreker at Norge har et velfungerende velferdssystem som bør kunne ta vare på mennesker i livets sluttfase, og at retten til å bestemme over egen død bør være en del av dette. Videre fremheves det at smerte er subjektivt, og at aktiv dødshjelp bør være tilgjengelig for alle som trenger det, uavhengig av fysisk evne til å utføre den selv. Forfatteren avslutter med et håp om at Norge snart vil tilby aktiv dødshjelp som en mulighet for de som ønsker det.