Frankrike intensiverer sitt samarbeid med norsk forsvarsindustri, uavhengig av utfallet av Norges fregattanskaffelse. Den franske marinen vil uansett operere i norske farvann med sine FDI-fregatter, som utmerker seg innen anti-ubåtkrigføring.
Frankrike understreker allerede etablert samarbeid med norske selskaper som Kongsberg, Nammo og Space Norway, og fremhever viktigheten av at Norge beholder strategisk kontroll ved å velge en europeisk partner.
Den franske forsvarsattachéen fremhever også felles interesser i Arktis og etablerte samarbeid innen vitenskap.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En fransk militæranalytiker hevder at Norge er spesielt utsatt på grunn av sin strategiske beliggenhet i Arktis og sin grense mot Russland. Dette skjer samtidig som det er økende usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor NATO. Artikkelen diskuterer også muligheten for at Frankrike kan erstatte USAs atomvåpenbeskyttelse i Europa, og den økende betydningen av dronekrig. Norges forsvarssjef, Eirik Kristoffersen, understreker at Norge opprettholder et profesjonelt forhold til Russland i nord, selv om militært samarbeid er begrenset.
2 måneder siden
Norge står overfor et kostbart innkjøp av nye fregatter, og valget mellom USA, Tyskland, Storbritannia og Frankrike kan ha store utenrikspolitiske konsekvenser. Frykten er at et kjøp av europeiske fregatter vil provosere USA. Samtidig ønsker Norge å styrke båndene til Europa. Frankrike seiler opp som en favoritt, men det finnes skepsis mot fransk industri. Uansett valg jobbes det med å involvere vestlandsk næringsliv i forsvarsindustrien, selv om Bergen har vist liten interesse for sin rolle som forsvarskommune.
1 måned siden
EU har i sin nye forsvarsplan rettet oppmerksomheten mot Norge og norsk forsvarsindustri, og ønsker et sterkt partnerskap. Planen, kalt «Readiness 2030», understreker et ønske om å fordype forholdet gjennom felles anskaffelser og prosjekter. Norge undertegnet i mai 2023 en ny avtale med EU om forsvars- og sikkerhetspolitisk samarbeid.
2 måneder siden
Norge og Storbritannia har inngått en ny avtale for å styrke forsvarssamarbeidet. Avtalen inkluderer utvikling av forsvarskapasiteter, styrket strategisk samarbeid i nordområdene og mer felles militær trening. Et viktig fokus er også å avdekke og forebygge sabotasje mot kritisk undersjøisk infrastruktur. Bakgrunnen for avtalen er en erkjennelse av at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet, spesielt i en tid preget av usikkerhet og hvor USA ser ut til å vende mer oppmerksomhet mot andre områder. Forsvarsministrene understreker viktigheten av koordinert innsats for å møte potensielle trusler, spesielt fra Russland, og fremhever bruken av avansert teknologi for overvåking og beskyttelse.
1 måned siden
EU har lansert en ny forsvarsplan, «Readiness 2030», der de ønsker å styrke samarbeidet med norsk forsvarsindustri. Planen er et uttrykk for et ønske om å ta større ansvar for egen sikkerhet. EU understreker at de vil fordype forholdet med Norge gjennom felles anskaffelser og prosjekter. Norge og EU inngikk i fjor en partnerskapsavtale for tettere forsvars- og sikkerhetspolitisk samarbeid, og EØS-avtalen muliggjør Norges deltakelse i europeiske initiativ.
17 dager siden
En kronikk i Dagens Næringsliv argumenterer for at Norge bør unngå å kjøpe fregatter fra USA for å redusere avhengigheten, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs rolle i NATO. Sikkerhetsekspert Janne Haaland Matlary mener Norge bør satse på europeisk samarbeid og en helgarderingsstrategi ved å spre investeringene. Forsvarsminister Tore O. Sandvik avviser imidlertid å utelukke USA som leverandør, og understreker at USA er en viktig alliert. Han fremhever også betydningen av gjenkjøpsavtaler og dypere samarbeid med leverandørlandene. Både Matlary og Sandvik understreker behovet for at Europa standardiserer militært utstyr for å styrke forsvarssamarbeidet og øke effektiviteten.
1 måned siden
EU har invitert Norge til å delta i sin store forsvarsplan. Ifølge NRK er Norge spesielt nevnt i utkastet, noe som tyder på et ønske om et særskilt samarbeid. Forsvarsanalytiker Paul Taylor mener Norges forsvarsindustri spiller en rolle i denne sammenhengen. Planen legger vekt på at Norge allerede er en partner i EUs forsvarsprogrammer gjennom sitt bidrag til EU-budsjettet, og bør derfor inviteres til å delta i flaggskip-prosjektene sammen med medlemslandene.
2 måneder siden
Norge og Storbritannia har inngått en ny avtale for å styrke sitt forsvarssamarbeid, spesielt med fokus på å sikre undersjøisk infrastruktur. Avtalen innebærer tettere samarbeid om utvikling av forsvarskapasiteter, militær samtrening i nordområdene, og styrket etterretningsarbeid. De to landene vil også videreutvikle teknologi for å overvåke og beskytte kritisk infrastruktur under vann mot sabotasje. Forsvarsminister Tore Sandvik understreker at Norge og Storbritannia kontinuerlig overvåker og beskytter sin undersjøiske infrastruktur, og sender en klar advarsel til potensielle sabotører.
1 måned siden
Danmark har inngått en avtale med Norge om kjøp av NSM-missiler fra Kongsberg Defence & Aerospace for å styrke det nordiske sjøforsvaret. Avtalen ble raskt realisert etter et møte mellom Danmarks statsminister og Jonas Gahr Støre. Forsvarsminister Tore O. Sandvik fremhever at dette vil øke sikkerheten i nordområdene, og at Norge vil fortsette forsvarssamarbeidet med Danmark. Leveransene er planlagt å starte i 2025. Samtidig understreker forsvarsindustrien behovet for at Norge øker tempoet i anskaffelser av forsvarsmateriell.
1 måned siden
Norge vedtok i fjor å styrke det militære samarbeidet med USA ved å øke antall områder amerikanerne kan benytte militært. Dette skjer samtidig som eksperter sår tvil om USAs pålitelighet som alliert, særlig med tanke på Trumps utenrikspolitikk. Avtalen har bred støtte, men møter motstand fra Rødt og SV, som ønsker den opphevet. Andre partier står fast ved avtalen og understreker viktigheten av samarbeidet med USA for Norges sikkerhet. Samtidig oppfordrer eksperter Norge til å vurdere tettere bånd med andre allierte som EU og Storbritannia, da USA kan være på vei ut av Europa.
1 måned siden
Danmark har inngått en avtale med Kongsberg Defence & Aerospace om kjøp av Naval Strike Missile (NSM)-raketter for 2 milliarder kroner. Rakettene skal erstatte de amerikanske Harpoon-rakettene på den danske marinens fregatter, med leveranser frem til 2030. Forsvarsminister Tore O. Sandvik understreker at dette styrker det nordiske sjøforsvaret og øker sikkerheten i nordområdene. Den danske forsvarsministeren, Troels Lund Poulsen, fremhever også viktigheten av et tett og velfungerende nordisk forsvarssamarbeid i en usikker verden.
1 måned siden
Nato intensiverer sin satsing på dronekrigføring gjennom øvelser og utvikling av ubemannede systemer. Den nye Task Force X er sentral i testingen av droneteknologi for overvåking av kritisk infrastruktur, spesielt under vann. Admiral Pierre Vandier tar til orde for en egen Nato-droneflåte som kan være operativ allerede til sommeren. Samtidig bekrefter Forsvarsdepartementet at Norge er involvert i et tett samarbeid med industrien og allierte for å utvikle slike systemer. Implementeringen av autonome våpen reiser viktige etiske spørsmål knyttet til kontroll og datasikkerhet, som Nato jobber med å adressere.
3 måneder siden
Norge har valgt å ikke delta i Natos nye operasjon «Baltic Sentry» i Østersjøen, som har som mål å styrke sikkerheten og beskytte kritisk infrastruktur etter sabotasjehendelser. Samtidig sender Norge en fregatt til Indo-Stillehavet for å delta i en britiskledet hangarskipsgruppe. Orlogskaptein Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen reagerer på denne prioriteringen, og stiller spørsmål ved hvorfor et bidrag til Østersjøen nedprioriteres til fordel for operasjoner i Asia. Forsvarsdepartementet begrunner valget med at deltakelse i den britiske hangarskipsgruppen er et viktig bidrag til en viktig alliert, og gir verdifull erfaring. Nato øker overvåkingen i Østersjøen, men havretten begrenser muligheten til å gripe inn i internasjonalt farvann.
3 måneder siden
EU og Nato øker forsvarsinvesteringene som svar på nye sikkerhetsutfordringer. Det er et økende fokus på tettere forsvarssamarbeid i Norden, Baltikum og Polen, med vekt på koordinering og felles investeringer. Flere EU-parlamentarikere understreker behovet for å være forberedt på krig og øke støtten til Ukraina. Samtidig diskuteres det hvordan Europa kan fylle et eventuelt tomrom dersom amerikansk støtte avtar. Norge, som ikke er EU-medlem, samarbeider tett med EU om forsvar og sikkerhet.
18 dager siden
Artikkelen utforsker Norges strategiske posisjon i Arktis og hvordan norske myndigheter utnytter dette for å sikre fortsatt støtte fra USA, særlig under en potensiell ny Trump-administrasjon. Norske myndigheter bruker kart over Arktis for å fremheve viktigheten av samarbeidet, med henvisning til den korteste ruten mellom USA og Russland over Nordpolen. Samtidig uttrykkes det bekymring for risikoen ved å dele etterretningsdata med USA, gitt usikkerheten rundt amerikansk politikk og frykten for at sensitiv informasjon kan havne i gale hender. Artikkelen fremhever også Russlands militære aktivitet i Arktis og Norges rolle som en sentral etterretningspartner for NATO i nord.