Danmark har inngått en avtale med Norge om kjøp av NSM-missiler fra Kongsberg Defence & Aerospace for å styrke det nordiske sjøforsvaret. Avtalen ble raskt realisert etter et møte mellom Danmarks statsminister og Jonas Gahr Støre.
Forsvarsminister Tore O. Sandvik fremhever at dette vil øke sikkerheten i nordområdene, og at Norge vil fortsette forsvarssamarbeidet med Danmark.
Leveransene er planlagt å starte i 2025. Samtidig understreker forsvarsindustrien behovet for at Norge øker tempoet i anskaffelser av forsvarsmateriell.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Danmark har inngått en avtale med Kongsberg Defence & Aerospace om kjøp av Naval Strike Missile (NSM)-raketter for 2 milliarder kroner. Rakettene skal erstatte de amerikanske Harpoon-rakettene på den danske marinens fregatter, med leveranser frem til 2030. Forsvarsminister Tore O. Sandvik understreker at dette styrker det nordiske sjøforsvaret og øker sikkerheten i nordområdene. Den danske forsvarsministeren, Troels Lund Poulsen, fremhever også viktigheten av et tett og velfungerende nordisk forsvarssamarbeid i en usikker verden.
1 måned siden
Danmark har kjøpt Naval Strike Missile (NSM) sjømålsraketter fra Kongsberg Defence & Aerospace for 2 milliarder kroner. Disse rakettene skal erstatte de amerikanske Harpoon-rakettene på den danske marinens fregatter. Både den norske og danske forsvarsministeren understreker at avtalen vil styrke det nordiske forsvarssamarbeidet og bidra til økt sikkerhet i regionen. Leveransene av rakettene vil strekke seg frem til 2030.
2 måneder siden
Norge og Danmark har inngått et nytt forsvarssamarbeid. Statsministrene i begge land understreker at dette samarbeidet er nødvendig for å øke forsvarsevnen. Samarbeidet vil ikke bare styrke de to nasjonenes forsvar, men også bidra til den samlede nordiske forsvarsevnen og kapasiteten i Nord-Europa.
1 måned siden
Kongsberg Gruppen har inngått en kontrakt med Danmark om å levere Naval Strike Missile (NSM) og tilhørende utstyr for 2,1 milliarder kroner. Avtalen bekrefter NSMs posisjon som et foretrukket sjømålsmissil for NATO-land. Kongsberg Gruppen har hatt en betydelig vekst på Oslo Børs de siste årene, drevet av økt fokus på opprustning i Europa og signaler fra USA om økte investeringer i forsvar.
1 måned siden
Kongsberg Gruppen har inngått en avtale med Danmark om levering av Naval Strike Missile (NSM) og tilhørende utstyr. Kontrakten er verdt 2,1 milliarder kroner. Administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace, Eirik Lie, uttaler at avtalen bekrefter NSMs posisjon som det foretrukne sjømålsmissilet for NATO-land.
2 måneder siden
Danmark investerer i Naval Strike Missile (NSM) fra Kongsberg-gruppen for å modernisere sitt sjøforsvar. Kontrakten, verdt opptil 1,5 milliarder kroner, innebærer at NSM-missiler skal utruste landets fem fregatter. Disse missilene erstatter de utdaterte Harpoon-missilene og forbedrer Danmarks kapasitet til å engasjere fiendtlige skip. En dansk orlogskaptein understreker Kongsberg-gruppens pålitelighet og erfaring, og fremhever NSM som et taktisk overlegent missil. Med dette anskaffelsen blir Danmark det fjortende landet til å benytte NSM, som allerede er operativt i flere NATO-nasjoner.
2 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen mener at selv tre prosent av BNP til forsvar er utilstrekkelig for å møte dagens sikkerhetsutfordringer, og oppfordrer til rask opprustning i Norden og Europa. Hun understreker behovet for samarbeid innen forsvarsindustrien på tvers av landegrensene, og fremhever viktigheten av et styrket europeisk samarbeid. Jonas Gahr Støre støtter et treprosentmål, men advarer samtidig mot å fokusere for mye på selve tallet, og understreker viktigheten av hvordan pengene anvendes. Etter et møte ble det kjent at Norge og Danmark vil inngå et nytt forsvarssamarbeid for å øke forsvarsevnen og redusere kostnader.
2 måneder siden
Danmarks statsminister, forsvarsminister og utenriksminister presenterte onsdag en kraftig satsing på det danske forsvaret. Regjeringen vil opprette et eget fond øremerket forsvarsinnkjøp. Det er snakk om 50 milliarder danske kroner i 2025 og 2026. Rundt halvparten av midlene skal gå til innkjøp av forsvarsmateriell i inneværende år, mens resten skal brukes neste år.
2 måneder siden
Norge og Storbritannia har inngått en ny avtale for å styrke forsvarssamarbeidet. Avtalen inkluderer utvikling av forsvarskapasiteter, styrket strategisk samarbeid i nordområdene og mer felles militær trening. Et viktig fokus er også å avdekke og forebygge sabotasje mot kritisk undersjøisk infrastruktur. Bakgrunnen for avtalen er en erkjennelse av at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet, spesielt i en tid preget av usikkerhet og hvor USA ser ut til å vende mer oppmerksomhet mot andre områder. Forsvarsministrene understreker viktigheten av koordinert innsats for å møte potensielle trusler, spesielt fra Russland, og fremhever bruken av avansert teknologi for overvåking og beskyttelse.
2 måneder siden
Norge og Storbritannia har inngått en ny avtale for å styrke sitt forsvarssamarbeid, spesielt med fokus på å sikre undersjøisk infrastruktur. Avtalen innebærer tettere samarbeid om utvikling av forsvarskapasiteter, militær samtrening i nordområdene, og styrket etterretningsarbeid. De to landene vil også videreutvikle teknologi for å overvåke og beskytte kritisk infrastruktur under vann mot sabotasje. Forsvarsminister Tore Sandvik understreker at Norge og Storbritannia kontinuerlig overvåker og beskytter sin undersjøiske infrastruktur, og sender en klar advarsel til potensielle sabotører.
2 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen avviser ideen om en egen europeisk forsvarsstruktur utenfor Nato, og understreker at Nato er Europas forsvarsallianse. Hun mener EU kan bidra til å styrke europeisk forsvarsindustri og sikre nødvendige kapasiteter innenfor Nato-rammen. Frederiksen har nylig økt Danmarks forsvarsbudsjett betydelig, og oppfordrer til raske anskaffelser av forsvarsmateriell. Hun representerte også Norden i samtaler med USA om situasjonen i Ukraina, men ser ikke for seg en formalisert rolle for NB8 ved forhandlingsbordet. Hun peker på styrker og svakheter ved Europas samarbeid.
2 måneder siden
Flere Nato-ledere oppfordrer medlemsland, inkludert Norge, til å øke sine forsvarsbudsjetter. Statsminister Jonas Gahr Støre svarer at Norge allerede er i gang med å styrke forsvaret, har doblet budsjettet på fem år, og vil nærme seg Natos mål om å bruke tre prosent av BNP på forsvar. Støre fremhever også viktigheten av internasjonalt samarbeid, spesielt med Sverige og Finland, og å lære av krigen i Ukraina for å planlegge Norges forsvar.
1 måned siden
Den norske våpenprodusenten Nammo har inngått en strategisk partnerskapsavtale med en større ukrainsk forsvarsbedrift. Dette skjer etter et tidligere samarbeid om produksjon av artillerigranater i august 2024. Avtalen skal sikre økt produksjon av sårt nødvendige råvarer, komponenter og materialer til ammunisjon, og potensielt et bredere spekter av ammunisjonstyper. Forsvarsminister Tore O. Sandvik uttrykker glede over samarbeidet, som styrker Norges og Nammos støtte til Ukraina. Nammo bidrar med teknologi og kunnskap, mens den ukrainske partneren bygger opp sin industrielle produksjon.
1 måned siden
EU har i sin nye forsvarsplan rettet oppmerksomheten mot Norge og norsk forsvarsindustri, og ønsker et sterkt partnerskap. Planen, kalt «Readiness 2030», understreker et ønske om å fordype forholdet gjennom felles anskaffelser og prosjekter. Norge undertegnet i mai 2023 en ny avtale med EU om forsvars- og sikkerhetspolitisk samarbeid.
3 måneder siden
Norge og USA har signert en avtale som tillater oppskyting av amerikanske bæreraketter og satellitter fra Andøya Spaceport. Teknologiavtalen, kalt TSA, er nødvendig for å sikre amerikansk teknologi og åpner for kommersielle oppskytinger. Næringsminister Cecilie Myrseth fremhever avtalens betydning for norsk romindustri og Andøya som et attraktivt sted for satellittoppskyting. Utenriksminister Espen Barth-Eide og forsvarsminister Bjørn Arild Gram understreker avtalens sikkerhetspolitiske betydning, spesielt i Arktis, og forventer et styrket samarbeid med USA og NATO innen romsektoren. Avtalen gir Norge en viktig rolle som romnasjon.