Gitarist og forsker Jon Larsen hedres med en asteroide oppkalt etter seg, etter å ha utviklet en metode for å finne mikrometeoritter. Larsen startet sin forskningskarriere etter å ha funnet blinkende partikler på et bord, og utviklet en metode for å finne disse partiklene på hustak og i rennesteiner.
Metoden fikk internasjonal anerkjennelse og førte til et karriereskifte, der han la gitaren på hylla for å fokusere på forskning. Asteroide 63788 Jon Larsen, som er oppkalt etter ham, befinner seg mellom Mars og Jupiter.
Larsen holder nå foredrag for å inspirere andre til å utforske forskningens verden og understreker viktigheten av kildekritikk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Jon Larsens nye album, 'No Man's Land', som kombinerer string swing med strykere fra Minsk kammerorkester. Larsen, kjent for sin allsidighet som gitarist, maler og stjernestøvforsker, har i 30 år hatt et ønske om å oppsummere sin musikk for strykere. Strykerne ble spilt inn for 18 år siden, og nå har han fullført prosjektet med de unge gitaristene Ola Erlien og Gustav Skaaret som solister. Musikken er inspirert av Django Reinhardt, men også av Zappa, Grieg, Piazzolla og film noir. Albumet markerer et generasjonsskifte innen string swing.
19 dager siden
Krimforfatter Jo Nesbø har fått en asteroide oppkalt etter seg. Asteroiden, offisielt kalt 545561 Nesbø, ble oppdaget av den slovakiske astronomen Stefan Kürti i 2011, som er en stor beundrer av skandinavisk noir og spesielt Nesbøs bøker om Harry Hole. Asteroiden ligger i hovedbeltet mellom Mars og Jupiter, omtrent 450 millioner kilometer fra Solen, og bruker 5,35 år på ett omløp. Nesbø mottok nyheten med humor og håper asteroiden ikke kolliderer med andre himmellegemer.
1 måned siden
Jonas Fjeld, etter over 50 år som artist, annonserer at han gir seg med en stor konsert på Bragernes torg i Drammen. Avgjørelsen skyldes ikke helseproblemer relatert til multippel sklerose (MS), men snarere belastningen ved reising og logistikk. Fjeld ser tilbake på en karriere som startet med skøyerrock og utviklet seg til bluespreget countryrock, med et stort gjennombrudd takket være samarbeidet med Ole Paus. Paus oppfordret Fjeld til å synge på norsk, noe som resulterte i klassikere som «Engler i sneen». Fjeld planlegger nå å tilbringe mer tid i Portugal med sin kone, men utelukker ikke sporadiske gjesteopptredener i fremtiden.
2 måneder siden
Åge Aleksandersen tildeles årets ærespris av Musikkforleggerne for sin betydningsfulle rolle i norsk musikkhistorie. Trønderrockeren, som snart avslutter sin turnékarriere, hedres for å ha inspirert generasjoner til å skrive musikk på norsk. Styrelederen i Musikkforleggerne, Mia Hallesby, understreker Aleksandersens bidrag til å definere norsk rock. Aleksandersen selv beskriver prisen som en hyggelig anerkjennelse fra bransjen. Tidligere vinnere av æresprisen inkluderer Ina Wroldsen, Frode Fjellheim og Backstreet Girls.
2 måneder siden
En nyoppdaget asteroide kalt 2024 YR4 har en liten, men ikke ubetydelig sjanse for å treffe jorda i 2032. Asteroiden, som er på størrelse med en høyblokk, følges nøye av forskere for å beregne dens bane. Selv om sannsynligheten for et treff er lav, er den større enn tidligere, og forskere jobber med metoder for å endre asteroiders baner. Skulle asteroiden treffe, er det mest sannsynlig at den vil lande i havet eller i et ubebodd område. Norge er ikke i en faresone. Forskere vil få mer informasjon om asteroidens bane i 2028.
2 måneder siden
Åge Aleksandersen hedres med Musikkforleggernes ærespris for sitt bidrag til norsk musikk, særlig hans bruk av norsk språk og dialekt. Musikkforleggerne fremhever at Aleksandersen har inspirert senere generasjoner av musikere. Aleksandersen selv setter stor pris på anerkjennelsen. Etter en over 50 år lang karriere, planlegger han å avslutte turnélivet med tre konserter på Lerkendal stadion, og markerer samtidig avslutningen med et siste album sammen med Sambandet.
1 måned siden
Natt til tirsdag ble Jannicke Mikkelsen den første nordmannen i rommet med norsk flagg på skulderen. Fra Longyearbyen på Svalbard fulgte forskere spent med på oppskytingen, som markerer starten på et nytt forskningsprosjekt. Mikkelsen skal ta bilder av nordlys fra rommet, som forskere skal analysere for å forstå mer om et spesielt, hvitt nordlys. Dette nordlyset kan nemlig skape problemer for satellitter, og forskerne håper å finne ut hvordan man kan forhindre det. Oppskytingen ble feiret med en stor fest i Longyearbyen.
1 måned siden
Jonas Fjeld, kjent som Terje Lillegård Jensen, annonserer at han gir seg som artist. Han begrunner beslutningen med at han er sliten av reisingen og alt arbeidet rundt selve spillingen. Hans siste konsert blir på Bragernes torg i Drammen 5. september 2026. Fjeld startet sin karriere innen rock, fortsatte med funk i USA, og har også gitt ut en country-plate i Nashville. Han har også hatt et langt samarbeid med Ole Paus.
2 måneder siden
Multiinstrumentalisten Stein Urheim har gitt ut albumet «Speilstillevariasjoner», der han utforsker reinstemming og mikrotonalitet. Urheim, som tidligere har vunnet Edvard-prisen, spiller selv en rekke instrumenter inkludert gitarer, ronroco og elektronikk. Med seg har han anerkjente musikere som Sam Gendel, Siv Øyunn Kjenstad, Hans Kjorstad og Ikue Mori. Albumet beskrives som melodisk, annerledes og fascinerende, og bekrefter Urheims posisjon som en unik musiker.
1 måned siden
Artikkelen omhandler faren for solstormer og Norges beredskap. Magnar Gullikstad Johnsen ved Tromsø Geofysiske Observatorium overvåker solaktivitet, men gjør dette på dugnadsbasis. En kraftig solstorm kan forårsake omfattende skader på kritisk infrastruktur som strømnett og GPS. Sannsynligheten for en stor solstorm er høy, og Johnsen etterlyser en nasjonal romværvarslingstjeneste for å sikre bedre beredskap. Forskning på ionosfæren gjennom prosjektet Eiscat_3D kan bidra til bedre forståelse og varsling av solstormeffekter. Et satsingsforslag er oversendt regjeringen, men Johnsen er bekymret for manglende systematisk overvåkning.
3 måneder siden
Artikkelen er en hyllest til Lars Martin Myhre, som nylig gikk bort 68 år gammel. Han var en anerkjent musiker og historieforteller, kjent for sitt samarbeid med Odd Børretzen. Hans siste album, «Lønn», ble utgitt kort tid før hans død og beskrives som et sterkt og imponerende avskjedsbrev. Albumet ble skrevet i en livsfase der Myhre var klar over sin egen dødelighet, og inneholder tekster om å skåle for døden og leve livet. Han samarbeidet med flere musikere og tekstforfatter Ingvar Hovland på albumet. Artikkelen fremhever Myhres styrke og mot i møte med sin skjebne, og hans evne til å formidle historier gjennom musikk.
2 måneder siden
Lars Klevstrand feiret sitt 56-årsjubileum med en utsolgt konsert på Josefine Visescene i Oslo. Konserten var en reise gjennom norsk og internasjonalt visegods, med verk av blant andre Geirr Tveitt, Rudolf Nilsen og Lillebjørn Nilsen. Klevstrand, kjent for sin særegne stemme og evne til å tolke andres materiale, presenterte både kjente og mindre kjente skatter. Kari Svendsen og Jørn Simen Øverli bidro også, og konserten ble avsluttet med en hyllest til Olle Adolphson.
1 måned siden
Jon Samael Tønnessen skapte i 1998 «Lothlorien Dreamscape», inspirert av Tolkiens fantasiverden, ved hjelp av et digitalt musikkprogram. Musikken ble lastet opp på mp3.com og solgte overraskende bra, men ble glemt da siden forsvant. I 2022 ble Tønnessen kontaktet av et plateselskap som jobbet med å dokumentere den obskure musikksjangeren «dungeon synth». Tønnessens tidlige musikkprosjekt viste seg å være en viktig forgjenger til denne sjangeren og hadde oppnådd en kultstatus blant Tolkien-fans. Nesten 25 år etter det første prosjektet har Tønnessen børstet støvet av gamle ferdigheter og gitt ut en oppfølger.
26 dager siden
NASA-forskere har gjort et oppsiktsvekkende funn på Mars med Perseverance-roveren ved Jezero-krateret. De har funnet en stein som består av hundrevis av mørkegrå kuler, kalt St. Pauls Bay. Strukturen er botryoidal, som er kjent fra jorden, men funnet på Mars er overraskende. Forskere spekulerer i om steinene kan ha blitt dannet ved avkjøling av smeltede bergarter etter meteorittnedslag eller vulkansk aktivitet. Roveren skal nå undersøke et mørkt lag med stein i nærheten for å finne kilden.
2 måneder siden
NASA har redusert sannsynligheten for at asteroiden 2024 YR4 vil kollidere med jorden i 2032 til 1,5 prosent. Asteroiden, oppdaget i romjulen 2023, er mellom 40 og 90 meter i diameter og står øverst på ESAs risikoliste. Selv om sannsynligheten er lav, understreker astronomer viktigheten av kontinuerlig overvåking. Et potensielt treff kan forårsake skader som ligner Tunguska-hendelsen i 1908. Observasjoner vil fortsette, spesielt i mars når asteroiden nærmer seg jorden, for å samle mer nøyaktige data.