En ny undersøkelse viser at mange bilister opplever å bli blendet av sterke LED-lys fra møtende biler, spesielt i dårlig vær. I Storbritannia har blending fra LED-lys ført til mange ulykker, og regjeringen gransker nå problemet.
Årsaken til blendingen er sammensatt, med lavere bilfronter, sterkere lys og høyere plasserte lykter på SUV-er som bidrar. Bilklubber krever nå at produsentene begrenser lysstyrken for å hindre blending.
Det er foreløpig ikke kommet krav om forbud i Norge, men EU kan vedta en begrensing som vil gjelde også her.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Meteorologisk Institutt har utstedt farevarsel for glatte veier i Sør-Norge. En undersøkelse viser at et stort antall norske bilister har opplevd å miste kontroll over bilen på glatt føre, noe som kan føre til alvorlige ulykker. Forsikringsselskapene registrerer mange bilskader i vintermånedene, og oppfordrer derfor bilister til å tilpasse kjøringen etter forholdene. Agder og Telemark er fylkene der flest har opplevd å miste kontroll over bilen. Frende Forsikring understreker viktigheten av å holde fartsgrensen og tilpasse hastigheten etter føreforholdene for å redusere antall alvorlige ulykker.
2 måneder siden
Antall bilskader i Norge øker, til tross for at moderne biler har mer sikkerhetsutstyr. Enkelte eksperter mener at den økende andelen elbiler bidrar til dette. Elbiler har ofte kraftig akselerasjon og høyere vekt, noe som kan skape utfordringer, spesielt på vinterføre. Statistikker viser at elbiler er mer involvert i ulykker på vinterføre enn fossilbiler. Det understrekes at nye bilister bør gjøre seg kjent med bilens egenskaper for å unngå ulykker.
2 måneder siden
Statens Vegvesen anmeldte en bilfører i Strand kommune for bruk av tåkelys i mørket, da bilens nærlys ikke fungerte. Tåkelys gir begrenset sikt, kun ca. 25 meter, noe som er for kort for å sikre trygg stans. Vegvesenet påpeker at kombinasjonen av tåkelys og mørke er trafikkfarlig. Under kontrollen ble det også funnet flere andre tekniske mangler på kjøretøy, som defekte lys og ulovlige parklys. Vegvesenet oppfordrer bileiere til å sørge for at kjøretøyene er i forskriftsmessig stand for å bedre trafikksikkerheten.
1 måned siden
Artikkelen omhandler feil bruk av nødsignallys, ofte kalt «Oslo-blinken», der bilister bruker det ved ulovlig parkering eller for å takke andre trafikanter. En undersøkelse viser at mange mener det er greit å bruke nødblink for å parkere ulovlig, spesielt i Oslo. Politiet understreker at nødsignallys er ment for å varsle om farlige situasjoner som teknisk feil, ulykker eller kolonnekjøring. Misbruk kan føre til bøter.
2 måneder siden
Statens vegvesen advarer bilister om at LED-lys ikke smelter snø og is fra lyktene, noe som kan føre til farlige situasjoner i trafikken. Kontrollsjefen oppfordrer til å fjerne snø fra lyktene før kjøring og ta pauser for å sikre god synlighet. Feil lys kan resultere i et forenklet forelegg på 3900 kroner. Det anbefales også å vaske lyktene regelmessig og skrape forsiktig for å hindre at snø og is fester seg.
1 måned siden
Statens vegvesen gjennomfører hyppige kontroller av tilhengere og avdekker en rekke feil. Vanlige problemer inkluderer dårlig sikret last, tekniske mangler som lysfeil, og overlast. Mange sjåfører mangler også nødvendig førerkort for tilhengeren de kjører, eller overser fartsgrensene. Særlig forvirring rundt 100 km/t-regelen fører til bøter og prikker i førerkortet, da mange ikke oppfyller kravene for å kjøre i denne hastigheten. Kontrollene skal bidra til økt trafikksikkerhet.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg problemet med biler som blir stående forlatt gjennom vinteren i norske byer. Disse bilene hindrer trafikk, vanskeliggjør brøyting og kan føre til farlige situasjoner. I tillegg forfaller bilene, med fuktskader som fører til rust og råte. En verkstedseier forklarer hvordan batterier blir ødelagt, lakk skades og interiør mugner. Mangelen på garasjeplasser og høye parkeringskostnader bidrar til at biler blir stående.
2 måneder siden
Statens vegvesen stoppet nesten 50 000 person- og varebiler i 2024, og av disse fikk nesten 10 000 bruksforbud eller ble anmeldt for alvorlige feil. Overlast er den vanligste årsaken til reaksjoner, og mange bilister er ikke klar over at spesielt elbiler ofte har lav nyttelast. Kontrollører avdekker også feil på lys og dekk. Bileksperter advarer om at overlast går ut over trafikksikkerheten og kan føre til bot, førerkortbeslag og redusert forsikringsutbetaling ved ulykker. Det er viktig å sjekke vognkortet for å unngå å overskride tillatt nyttelast.
2 måneder siden
Mange bilister er usikre på hvordan de skal kjøre inn på motorvei fra et påkjøringsfelt, noe som kan føre til farlige situasjoner. Veimerkingen i påkjøringsfeltet er delt i tre: en heltrukket linje som ikke skal krysses, en stiplet linje der man kan skifte felt med vikeplikt, og en del uten linje der gjensidig vikeplikt gjelder. Det er viktig å tilpasse farten til trafikken på motorveien og bruke blinklys i god tid før man fletter inn. Å krysse en heltrukket linje kan medføre en bot på 6200 kroner.
4 måneder siden
Yrkessjåfører kritiserer Statens vegvesen for å la midlertidige fartsskilt stå igjen etter veiarbeid, noe som skaper forvirring og potensielt farlige situasjoner. De mener dette fører til at bilister mister respekten for skilting. Norsk Lastebileierforbund støtter kritikken, mens Statens vegvesen hevder det kan være grunner til at skiltene blir stående, selv om arbeidet ikke er synlig. Frp krever at skiltene snus når det ikke er veiarbeid, med mindre det er alvorlige skader i veibanen.
1 dag siden
EU-kommisjonen har lagt frem et forslag som kan endre reglene for periodisk kjøretøykontroll i Europa. Forslaget innebærer hyppigere kontroller og strengere krav, spesielt for eldre biler og dieselkjøretøy.
1 måned siden
Utfordrende kjøreforhold har ført til flere trafikkulykker i Trøndelag og Nordland mandag morgen. Politiet melder om utforkjøringer og vanskelige forhold på veiene på grunn av is og snø. Det er sendt ut gult farevarsel for is i de berørte områdene, og kraftig snøfokk i fjellet i Sør-Norge. Trafikkoperatørene oppfordrer bilister til å beregne ekstra tid, bruke riktige dekk og tilpasse kjøringen etter forholdene. Meteorologisk institutt advarer om vanskelig synlig is og hålke som følge av mildvær og regn på snødekket bakke.
1 måned siden
Artikkelen belyser problemet med trange parkeringsplasser og økningen i parkeringsskader. Bilene har blitt bredere, mens mange parkeringsplasser har beholdt sin opprinnelige størrelse, noe som fører til bulking og skader. SINTEF har utarbeidet nye anbefalinger for parkeringsplassstørrelser, der de anbefaler en minimumsbredde på 2,6 meter for å sikre funksjonell parkering. Anbefalingene er imidlertid kun rådgivende, og forsikringsselskap anbefaler å ta seg god tid ved parkering.
1 måned siden
Artikkelen utforsker hvorfor skvettlapper har forsvunnet fra bilene, til tross for en dobling i steinsprutskader de siste 20 årene. NAF og KNA påpeker at skvettlapper kan redusere skader, men at de har blitt ansett som mindre estetiske. Rånere fremhever derimot skvettlapper som et statussymbol og viktig for å beskytte andre kjøretøy mot steinsprut. Hyppige værskifter med strøing bidrar også til økningen i steinsprutskader, noe som gjør debatten om gjeninnføring av skvettlapper aktuell.
3 måneder siden
Et væromslag med mildvær og regn fører til utfordrende kjøreforhold over store deler av landet. Regnet fryser til is på kalde veibaner, noe som skaper såpeglatte forhold. I Nordland er mange bussruter innstilt, og det er også avvik i båt- og fergetrafikken. Flere veier er stengt på grunn av snøskredfare, spesielt i Nord- og Midt-Norge der det er sendt ut rødt farevarsel. Også på Østlandet ventes glatte veier, men overvann vurderes ikke som et stort problem. Statens vegvesen og politiet oppfordrer bilister til å være forsiktige og tilpasse farten etter forholdene.