Mange bilister er usikre på hvordan de skal kjøre inn på motorvei fra et påkjøringsfelt, noe som kan føre til farlige situasjoner. Veimerkingen i påkjøringsfeltet er delt i tre: en heltrukket linje som ikke skal krysses, en stiplet linje der man kan skifte felt med vikeplikt, og en del uten linje der gjensidig vikeplikt gjelder.
Det er viktig å tilpasse farten til trafikken på motorveien og bruke blinklys i god tid før man fletter inn.
Å krysse en heltrukket linje kan medføre en bot på 6200 kroner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Yrkessjåfører kritiserer Statens vegvesen for å la midlertidige fartsskilt stå igjen etter veiarbeid, noe som skaper forvirring og potensielt farlige situasjoner. De mener dette fører til at bilister mister respekten for skilting. Norsk Lastebileierforbund støtter kritikken, mens Statens vegvesen hevder det kan være grunner til at skiltene blir stående, selv om arbeidet ikke er synlig. Frp krever at skiltene snus når det ikke er veiarbeid, med mindre det er alvorlige skader i veibanen.
5 dager siden
Mange nordmenn bruker tilhenger, spesielt i forbindelse med oppussing og hagearbeid. NAF advarer imidlertid mot at mange tar unødvendige sjanser og ikke kjenner reglene for sikker tilhengerbruk.
4 måneder siden
Et dobbelt farevarsel er sendt ut for deler av Østlandet fra onsdag morgen. Det ene varselet gjelder for is i lavlandet, fra Gudbrandsdalen til Oslo, på grunn av overgang til mildvær og fare for underkjølt regn. Meteorologene advarer om vanskelige kjøreforhold og anbefaler bruk av brodder. Det andre varselet gjelder for snøfokk i fjellet i Sør-Norge, med fare for redusert sikt, vanskelige kjøreforhold og potensielle stengte veier eller kolonnekjøring. Begge varslene krever økt oppmerksomhet fra trafikanter.
2 måneder siden
Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel om glatte veier i deler av Sør-Norge fra torsdag formiddag til natt til lørdag. Både bilister og gående bør være oppmerksomme og beregne ekstra tid, da isen kan være vanskelig å se. En undersøkelse viser at mange bilførere er redde for å kjøre på glatt føre. Fagsjef i Frende Forsikring anbefaler å sjekke bremselengden og tilpasse kjøringen etter forholdene.
23 dager siden
Utrykningspolitiet (UP) varsler en ny storkontroll denne uken med hovedfokus på motorsyklister og fart. Bakgrunnen er ulykkesstatistikken som viser at fart, risikoatferd og førerfeil ofte er årsaker til alvorlige MC-ulykker. I fjor omkom 20 motorsyklister i trafikken, og 129 ble hardt skadet. UP-sjef Knut Smedsrud oppfordrer alle MC-førere til å være ekstra oppmerksomme i trafikken og ta trygge valg. Under en tidligere storaksjon ble hundrevis av bilførere tatt for mobilbruk og manglende bruk av bilbelte, noe som resulterte i bøter.
15 dager siden
Vegtrafikksentralen Vest melder tirsdag morgen om biler parkert ut i veibanen på begge sider av riksvei 7 ved Ørteren over Hardangervidda. De advarer om at dette kan skape farlige situasjoner for andre trafikanter, og oppfordrer publikum til å være oppmerksomme og kjøre forsiktig i området.
2 måneder siden
Turister i Lofoten skaper farlige situasjoner i trafikken på vinterføre, noe som bekymrer både lokalbefolkningen og politiet. Turistene vingler, kjører midt i veien og havner i feil kjørefelt. Mange har liten eller ingen erfaring med å kjøre på snø og is. Noen leier sjåfør, mens andre kjører selv, til tross for advarsler. Det foreslås strengere krav for å leie bil, som for eksempel glattkjøringskurs. Leiebilselskaper informerer om forholdene, men har begrenset mulighet til å kontrollere kjøreferdigheter.
2 måneder siden
Meteorologisk Institutt har utstedt farevarsel for glatte veier i Sør-Norge. En undersøkelse viser at et stort antall norske bilister har opplevd å miste kontroll over bilen på glatt føre, noe som kan føre til alvorlige ulykker. Forsikringsselskapene registrerer mange bilskader i vintermånedene, og oppfordrer derfor bilister til å tilpasse kjøringen etter forholdene. Agder og Telemark er fylkene der flest har opplevd å miste kontroll over bilen. Frende Forsikring understreker viktigheten av å holde fartsgrensen og tilpasse hastigheten etter føreforholdene for å redusere antall alvorlige ulykker.
2 måneder siden
Statens vegvesen advarer bilister om at LED-lys ikke smelter snø og is fra lyktene, noe som kan føre til farlige situasjoner i trafikken. Kontrollsjefen oppfordrer til å fjerne snø fra lyktene før kjøring og ta pauser for å sikre god synlighet. Feil lys kan resultere i et forenklet forelegg på 3900 kroner. Det anbefales også å vaske lyktene regelmessig og skrape forsiktig for å hindre at snø og is fester seg.
3 måneder siden
Statens vegvesen advarer om vanskelige kjøreforhold på grunn av stigende temperaturer og regn som fryser til is. Det ventes også overvann i lavlandet på grunn av store snømengder som smelter. I tillegg er det økt fare for jord-, sørpe- og flomskred i deler av Vestland og Sunnmøre, noe som fører til stengte veier. Vegvesenet oppfordrer folk til å holde seg oppdatert og vurdere å utsette reiser. Det er også fare for stengte veier i fjellet på grunn av vind og snøfokk. NVE har oppjustert skredfaren til oransje nivå i enkelte områder, og det anbefales å holde seg unna bratte skråninger og elveløp.
3 måneder siden
En kjørelærer advarer bilister mot å stole blindt på bilenes antisklisystemer (ESP) i glatt føre. Systemene kan reagere så raskt at sjåføren ikke merker hvor glatt det faktisk er, noe som kan føre til uforsiktig kjøring. Selv om Trygg Trafikk mener at ESP-systemer reduserer ulykkesrisikoen, påpeker Vegvesenet at slike systemer også kan fjerne fokus fra trafikken. Kjørelæreren understreker at fart og avstand til andre biler er avgjørende for sikkerheten, og anbefaler å kjøre sakte nok til at systemene ikke trenger å gripe inn. Flere bilister har opplevd vanskelige kjøreforhold den siste tiden.
9 dager siden
Under en utrykning i Bjørvika, Oslo, måtte en brannbilsjåfør bråbremse for å unngå kollisjon med en drosje som ikke hadde oppfattet blålys og sirener. Preben Lund, undervisningsansvarlig i utrykningskjøring ved Oslo Brann og redningsetat, sier at slike farlige situasjoner skjer ved hver utrykning på grunn av uoppmerksomme bilister, syklister og fotgjengere. Jostein Aure fra Oslo Universitetssykehus påpeker at bilister i økende grad blir distrahert av mobilbruk, skjermer i bilen og hodetelefoner med støydemping, som blokkerer sirenelyder. Brannvesenet oppfordrer folk til å være mer oppmerksomme i trafikken og tilpasse lydnivået på musikk for å kunne høre utrykningskjøretøy. Samtidig understrekes det at mange trafikanter oppfører seg korrekt og gir fri bane ved utrykning.
4 måneder siden
Det er sendt ut farevarsel om glatte veier flere steder i Norge, og både meteorologer og Statens vegvesen advarer om vanskelige kjøreforhold. En overgang fra frost til plussgrader, kombinert med nedbør, kan føre til underkjølt regn og et tynt islag på veiene. Meteorologene beskriver potensialet for såpeføre, og oppfordrer bilister til å kjøre forsiktig og sko seg for vinterføre. Statens vegvesen understreker viktigheten av å senke farten, spesielt i kryss og svinger, og melder om forebyggende salting. Det er også sendt ut farevarsel for Nordland og nordlige deler av Trøndelag, hvor regn kan fryse til is.
3 måneder siden
Vegtrafikksentralen advarer om potensielt farlige kjøreforhold i store deler av landet, med unntak av deler av Østlandet og indre deler av Innlandet. Det er fare for fallende istapper på veiene i Vestlandet, spesielt på strekningene E16 Bergen - Oppheim, Stårheim fergekai, Sunnhordaland, Sunnfjord, Nordfjord, E16 Voss - Vinje og Lærdal - Borlaug. I tillegg er det meldt om glatte veier og et mindre snøskred har gått i Røldal. Det er sendt ut flere farevarsler om snøskred, jord-, sørpe- og flomskredfare, og det ventes oppjustering til rødt nivå for snøskredfare i flere områder.
4 måneder siden
En ny fartshump på fylkesvei 411 ved Solfjeld-fabrikken i Tvedestrand forveksles av noen med et gangfelt. Agder Fylkeskommune bekrefter at fartshumpen har standard merking og ikke er en fotgjengerovergang. Bilister har ikke plikt til å stoppe ved fartshumpen, men kan gjøre det for å ta hensyn til fotgjengere. Det understrekes at gangfelt først og fremst er et fremkommelighetstiltak, og at fotgjengere alltid må se seg for før de krysser veien, uavhengig av om det er et gangfelt eller ikke.