Kjønnsbalanse i styrer: Kreative løsninger kan gi høy risiko
Nye lovkrav om kjønnsbalanse i norske styrer trådte i kraft ved årsskiftet. Mange selskaper tilpasser seg, men enkelte strategier kan medføre betydelig risiko.
Kort oppsummert
- Nye krav til kjønnsbalanse i styrer trådte i kraft ved årsskiftet, med en ny bølge av selskaper omfattet fra 30. juni.
Nye lovkrav om kjønnsbalanse i norske selskapsstyrer ble gjeldende fra årsskiftet, med en ny frist for flere selskaper 30. juni.
Tusenvis av selskaper er omfattet, men over 1000 har ennå ikke tilpasset seg, noe som kan føre til at styret er ugyldig valgt og i ytterste konsekvens tvangsoppløsning av selskapet. Selskaper velger ulike strategier for å møte kravene, inkludert å endre styresammensetningen, redusere styret til to personer, eller flytte reelle styrefunksjoner til et rådgivende organ.
Å redusere styret kan føre til tap av verdifull kompetanse og mangfold. Å flytte reell makt til et rådgivende organ mens det formelle styret er lite, skaper en ubalanse der de formelle styremedlemmene bærer fullt juridisk ansvar uten reell beslutningsmyndighet, noe som kan medføre uklarhet og risiko for personlig ansvar.