Over 50 000 mennesker har besøkt Peterskirken i Vatikanet for å ta farvel med pave Frans, som ligger på paradeseng før begravelsen lørdag. Flere besøkende har tatt selfies med den avdøde paven til tross for gjentatte oppfordringer om respekt og mobilforbud, noe som har vakt sterke reaksjoner fra andre tilstedeværende.
Flere omtaler handlingene som smakløse og respektløse. Som følge av kritikken har vaktene i basilikaen innført strengere restriksjoner, og det er nå kun tillatt å ta bilder foran i kirken, ikke ved kisten.
Vatikanet har foreløpig ikke kommentert situasjonen. Pave Frans døde tidligere denne uken, 88 år gammel, og begraves lørdag i Santa Maria Maggiore-kirken i Roma.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
5 dager siden
Hundretusener av mennesker har strømmet til Peterskirken for å vise pave Frans den siste ære. Statsledere og vanlige borgere samles i Roma før begravelsen.
4 dager siden
Pave Frans er død og begraves i dag. Over 50 verdensledere og tusenvis av mennesker samles i Vatikanstaten for å hedre ham.
5 dager siden
Pave Frans begraves i dag, seks dager etter sin bortgang. Begravelsen bryter med flere hundre år gamle tradisjoner etter pavens eget ønske.
3 dager siden
Titusenvis av mennesker besøkte pave Frans' gravsted da det åpnet for offentligheten. Samtidig forbereder kardinalene seg på å velge en ny pave.
4 dager siden
Verdensledere samles i Roma for å delta i begravelsen til pave Frans. Oppmøtet er stort, til tross for pavens ønske om en enkel seremoni.
5 dager siden
Vatikanet opplyser at over 128.000 mennesker har tatt farvel med pave Frans, som ligger på lit de parade i Peterskirken i Roma. Kirken har vært åpen siden onsdag, og besøket fortsatte fram til torsdag kveld. Peterskirken vil holde åpent til klokken 20 fredag kveld. Lørdag holdes begravelsen, hvor statsledere og ministre fra hele verden deltar. Samme dag starter en ni dager lang sørgeperiode.
4 dager siden
Verden tar farvel med pave Frans i en storstilt begravelse i Vatikanstaten. Statsledere, kongelige og titusener av troende samles for å hedre den avdøde paven.
4 dager siden
Over en million mennesker samlet seg i Vatikanet og Roma for å delta i begravelsen til pave Frans. En rekke statsledere, monarker og andre viktige personer var til stede ved seremonien.
4 dager siden
Verdensledere og tusenvis av sørgende samles på Petersplassen i Roma for å ta farvel med Pave Frans. Kronprinsparet Haakon og Mette-Marit representerer Norge under den høytidelige begravelsesseremonien.
4 dager siden
Hundretusener av mennesker samlet seg i Vatikanet for å ta farvel med pave Frans. Seremonien markerte slutten på en epoke i den katolske kirken.
5 dager siden
Pave Frans er død, og Den katolske kirke forbereder valg av ny pave. En tysk kardinal advarer mot splittelse i prosessen.
7 dager siden
Katolske kardinaler gjennomførte en høytidelig seremoni for å flytte pave Frans' kiste fra hans hjem i Vatikanstaten til Peterskirken. Seremonien ble ledet av kardinal Kevin Farrell i kapellet på Domus Santa Marta-hotellet, hvor pave Frans bodde. Paven døde tidlig andre påskedag, 88 år gammel. Under seremonien var kisten omgitt av fire sveitsergardister, og prester med lys ledet prosesjonen inn i kirken. En stor folkemengde samlet seg på Petersplassen for å følge hendelsen.
4 dager siden
Hundrevis av mennesker har tilbrakt natten utendørs i Roma for å sikre seg en plass under pave Frans' begravelse. De sørgende har sovet i kø utenfor Petersplassen i forkant av seremonien.
9 dager siden
Pave Frans døde mandag morgen i Vatikanet, 88 år gammel, etter en lengre tids sykdom. Dagen før hans bortgang hilste han over 35.000 mennesker fra balkongen i Peterskirken og møtte USAs visepresident J.D. Vance i et møte preget av politisk spenning, særlig knyttet til migrasjonspolitikk. Paven tok et klart oppgjør med Vances teologiske argumenter om masseutvisning av migranter. I sin siste påskepreken fokuserte pave Frans på krigen i Gaza, fordømte antisemittisme og understreket at fred krever religionsfrihet. Han ble valgt i 2013 som den første paven fra Sør-Amerika og var kjent for sitt engasjement for de fattige, marginaliserte og flyktninger. Reaksjoner på hans bortgang har kommet fra ledere verden over, inkludert Norges statsminister Jonas Gahr Støre og Russlands president Vladimir Putin. Den norske kirke fremhever hans mot, kjærlighet og kritikk av politisk maktbruk under kristendommens navn.
7 dager siden
Pave Frans døde 88 år gammel andre påskedag og ligger nå til lit-de-parade i Peterskirken før begravelsen lørdag. Norske pater Pål Bratbak, sogneprest i Stavanger, har møtt paven flere ganger og beskriver ham som en farsskikkelse med god humor. Under et møte i 2020 fortalte paven en vits som Bratbak ikke forsto, noe som skapte en litt kleint situasjon. Pave Frans ønsket å bli gravlagt i Santa Maria Maggiore-basilikaen, og etter begravelsen starter konklavet for å velge ny pave. Bratbak forklarer at konklavet er lukket for å unngå påvirkning utenfra, en tradisjon som stammer fra 1274. Han nevner også at pave Frans har utnevnt kardinaler fra uvanlige steder, noe som gjør pavevalget mer uforutsigbart. En mulig ny pave kan være den svenske kardinalen Anders Aborelius, som Bratbak beskriver som en lun og likandes person.