Pave Frans åpnet Peterskirkens dør i Vatikanet på julaften, og markerte dermed starten på den katolske kirkes jubileumsår. Den 88 år gamle paven, som satt i rullestol, banket på den massive bronsedøren, som deretter ble åpnet av hjelpere. Jubileumsåret, som markeres hvert 25.
år, gir troende katolikker mulighet til å få tilgivelse for sine synder gjennom bønn, bot og pilegrimsreiser til Roma. Blant de tilstedeværende under seremonien var Italias statsminister Giorgia Meloni.
Tusenvis av tilskuere fulgte begivenheten på storskjerm på Petersplassen. Paven skulle senere lede julemessen og holde sin tradisjonelle Urbi et orbi-tale.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Pave Frans har åpnet Den hellige dør i Peterskirken, og markerer starten på et katolsk jubelår, det første siden 2016. Jubelåret varer fra 24. desember 2024 til 6. januar 2026. Pilegrimer som går gjennom døren kan motta fullstendig avlat. Sikkerheten er skjerpet rundt Vatikanet og i Roma. Jubelåret har en anime-inspirert maskot og inkluderer LHBTQ-grupper, noe som viser pavens ønske om en åpen kirke. Paven skal også åpne hellige dører i andre kirker og et fengsel, og lede julemessen i Peterskirken.
8 dager siden
Katolske kardinaler gjennomførte en høytidelig seremoni for å flytte pave Frans' kiste fra hans hjem i Vatikanstaten til Peterskirken. Seremonien ble ledet av kardinal Kevin Farrell i kapellet på Domus Santa Marta-hotellet, hvor pave Frans bodde. Paven døde tidlig andre påskedag, 88 år gammel. Under seremonien var kisten omgitt av fire sveitsergardister, og prester med lys ledet prosesjonen inn i kirken. En stor folkemengde samlet seg på Petersplassen for å følge hendelsen.
10 dager siden
Pave Frans, valgt til pave i 2013 som den første ikke-europeiske paven på over 1200 år, fylte 88 år. Han har vist sterkt engasjement for flyktninger, blant annet ved å ta med syriske flyktninger om bord på flyet etter et besøk i flyktningleiren Moria på Lesvos i 2016. Paven har også vist sin folkelige side ved flere anledninger, som under en storsamling i Milano og ved å møte personer i uvanlige kostymer under sine audienser i Vatikanet. Han ledet en bønn for krigsofre i Mosul i 2021 og har møtt flere prominente personer, inkludert dronning Elizabeth II og Jens Stoltenberg. Pave Frans fremstår som en inkluderende og engasjert leder i den katolske kirke.
2 måneder siden
Paven, den 88 år gamle lederen for den katolske kirken, har den siste tiden vært innlagt på Antonio Gemelli-sykehuset i Roma med dobbeltsidig lungebetennelse. Etter en nedadgående helsetrend i helgen, meldes det nå om bedring. Vatikanet opplyser tirsdag at paven har sovet godt og ikke hatt pustebesvær siden lørdag. Han viser tegn til en mild nyresvikt, men dette er under kontroll. Tusenvis av katolske troende har samlet seg utenfor sykehuset for å be for paven, som har vært kirkens overhode siden 2013.
6 dager siden
Hundretusener av mennesker har strømmet til Peterskirken for å vise pave Frans den siste ære. Statsledere og vanlige borgere samles i Roma før begravelsen.
5 dager siden
Verdensledere og tusenvis av sørgende samles på Petersplassen i Roma for å ta farvel med Pave Frans. Kronprinsparet Haakon og Mette-Marit representerer Norge under den høytidelige begravelsesseremonien.
8 dager siden
Kronprinsen og Kronprinsessen deltar i begravelsesseremonien til pave Frans i Vatikanet lørdag 26. april, ifølge kongehusets offisielle kalender. Pave Frans, født Jorge Mario Bergoglio, døde 2. påskedag i en alder av 88 år etter flere års helseproblemer, inkludert bronkitt og bruk av rullestol på grunn av knesmerter. Det forventes at kongelige og statsledere fra hele verden vil være til stede under begravelsen. Paven hadde tidligere uttalt at han ønsket å bli begravet i en enkel trekiste.
5 dager siden
Verden tar farvel med pave Frans i en storstilt begravelse i Vatikanstaten. Statsledere, kongelige og titusener av troende samles for å hedre den avdøde paven.
6 dager siden
Pave Frans begraves i dag, seks dager etter sin bortgang. Begravelsen bryter med flere hundre år gamle tradisjoner etter pavens eget ønske.
10 dager siden
Pave Frans døde mandag morgen i Vatikanet, 88 år gammel, etter en lengre tids sykdom. Dagen før hans bortgang hilste han over 35.000 mennesker fra balkongen i Peterskirken og møtte USAs visepresident J.D. Vance i et møte preget av politisk spenning, særlig knyttet til migrasjonspolitikk. Paven tok et klart oppgjør med Vances teologiske argumenter om masseutvisning av migranter. I sin siste påskepreken fokuserte pave Frans på krigen i Gaza, fordømte antisemittisme og understreket at fred krever religionsfrihet. Han ble valgt i 2013 som den første paven fra Sør-Amerika og var kjent for sitt engasjement for de fattige, marginaliserte og flyktninger. Reaksjoner på hans bortgang har kommet fra ledere verden over, inkludert Norges statsminister Jonas Gahr Støre og Russlands president Vladimir Putin. Den norske kirke fremhever hans mot, kjærlighet og kritikk av politisk maktbruk under kristendommens navn.
5 dager siden
Pave Frans er død og begraves i dag. Over 50 verdensledere og tusenvis av mennesker samles i Vatikanstaten for å hedre ham.
6 dager siden
Vatikanet opplyser at over 128.000 mennesker har tatt farvel med pave Frans, som ligger på lit de parade i Peterskirken i Roma. Kirken har vært åpen siden onsdag, og besøket fortsatte fram til torsdag kveld. Peterskirken vil holde åpent til klokken 20 fredag kveld. Lørdag holdes begravelsen, hvor statsledere og ministre fra hele verden deltar. Samme dag starter en ni dager lang sørgeperiode.
5 dager siden
Hundretusener av mennesker samlet seg i Vatikanet for å ta farvel med pave Frans. Seremonien markerte slutten på en epoke i den katolske kirken.
1 dag siden
Etter pave Frans' bortgang leter Den katolske kirke etter en ny leder. USAs president Donald Trump og senator Lindsey Graham har spøkt rundt ideen om at Trump kan bli den neste paven.
5 dager siden
Verdensledere samles i Roma for å delta i begravelsen til pave Frans. Oppmøtet er stort, til tross for pavens ønske om en enkel seremoni.