Oljefondet solgte seg ut av 49 selskaper i løpet av 2024 på grunn av høy risiko knyttet til brudd på bærekraftstemaer som menneskerettigheter, korrupsjon og miljørisiko. Fondet stemte ved over 11.
000 generalforsamlinger og jobber for å øke kvinneandelen i styrene. Andelen har økt i utviklede markeder, men ikke i fremvoksende markeder eller utviklede markeder med langsommere fremgang.
Fondets klima- og naturforvaltning er beskrevet i en egen rapport.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Oljefondet solgte seg ut av 49 selskaper i 2024 grunnet høy risiko knyttet til brudd på menneskerettigheter, korrupsjon og miljørisiko. Dette kommer frem i fondets årlige rapport om ansvarlig forvaltning. I 2023 solgte fondet seg ut av 86 selskaper. Oljefondet hadde også over 3300 møter med selskaper for å diskutere bærekraft. Fondet er pålagt av Stortinget å unngå selskaper knyttet til kull, tobakk, klasevåpen og brudd på menneskerettigheter. Norges Bank kunngjorde 14 utelukkelser i 2024, men opphevet også utelukkelser og observasjoner. Fondet kan investere i selskaper igjen hvis de forbedrer sin bærekraft.
11 dager siden
Oljefondet benytter risikobaserte nedsalg for å redusere finansiell risiko knyttet til selskapsstyring og bærekraft. Fondet overvåker kontinuerlig sine investeringer og vurderer muligheten for dialog før eventuelt salg, hovedsakelig av mindre selskaper. Tiltakene har siden 2012 bidratt positivt til avkastningen, og enkelte selskaper har forbedret seg nok til at fondet igjen kan investere i dem. Fondet bruker ulike informasjonskilder og analyseverktøy for å identifisere selskaper med høy risiko.
1 dag siden
Flere selskaper legger frem kvartalsrapporter, noe som påvirker Oslo Børs. Hovedindeksen faller etter en times handel.
3 måneder siden
Oslo Børs åpnet med en nedgang, mens oljeprisen steg. Det har vært flere selskapsspesifikke nyheter, inkludert et stort aksjesalg i Hafnia og en nedjustering av Norsk Skog-aksjen. Frontline-aksjen svinger rundt null, men har steget markant i 2025 etter et svakt halvår. Dette skyldes økt sanksjonspress mot skyggeflåten, som har ført til økt etterspørsel etter ikke-sanksjonerte tankskip og doblet tankrater. Forvalter forventer fortsatt høye tankrater i 2025, men påpeker at Frontline-aksjen nå er priset til nybyggingsparitet. Aksjer innen produkttank og kjemikalietank er fortsatt priset med rabatt.
1 måned siden
Equinor får kritikk for å redusere sine ambisjoner innen fornybar energi og øke investeringene i olje og gass. Kritikken kommer fra både aksjonærer og miljøorganisasjoner, som mener selskapet ikke tar klimakrisen på alvor. En kapitalforvalter har solgt seg ut av selskapet på grunn av manglende omstilling. Equinor-sjefen begrunner endringene med behovet for å skape aksjonærverdier. Regjeringen kritiseres for å være for passiv og ikke bruke sin eiermakt til å styre selskapet i en mer bærekraftig retning. Det foreslås at Equinor bytter navn tilbake til Statoil for å slutte med grønnvasking.
1 måned siden
Etikkrådet har vurdert Oljefondets investeringer i selskaper med virksomhet i ulovlige israelske bosetninger. Rådet mener investeringene er i tråd med fondets mandat, og at terskelen for å utelukke selskaper skal være høy. Kritikere, inkludert flere organisasjoner og SV, mener fondet bør trekke seg ut av selskaper som bidrar til okkupasjon. I 2024 vurderte Etikkrådet 65 selskaper og anbefalte å utelukke to, men har ikke anbefalt å utelukke selskaper som Caterpillar, som KLP har trukket seg ut av. Rådet mener heller ikke at tjenester til bosetningene bør føre til utelukkelse.
4 måneder siden
For første gang er det flere kvinner enn menn som er fondskunder i Nordea, en trend som har utviklet seg siden 2014. Spesielt unge kvinner utmerker seg som aktive sparere. Oslo skiller seg ut med en betydelig overvekt av kvinner som sparer i fond, og også med større verdier totalt. Samtidig viser tall fra Oslo Børs at det for første gang er flere kvinner enn menn blant de nye aksjonærene. Mens flere menn oppretter fondskonto, avslutter også flere innen kort tid. Det spekuleres i at menn i større grad velger høyere risiko investeringer som kryptovaluta, mens kvinner foretrekker langsiktig sparing i fond.
28 dager siden
Den svenske forsikringsgiganten Folksam selger alle sine aksjer i Tesla. Selskapet begrunner avgjørelsen med at Tesla ikke respekterer arbeidstakeres rettigheter. Folksam har i flere år forsøkt å påvirke Tesla til å endre sin praksis, blant annet ved å fremme forslag på selskapets generalforsamling. Kapitalforvalter i Folksam, Marcus Blomberg, sier at de nå ikke ser noen mulighet til å få til en endring gjennom eierstyring.
3 måneder siden
Oljefondssjef Nicolai Tangen er bekymret for at flere store amerikanske selskaper, som Meta, McDonald’s og Walmart, kutter i sine programmer for mangfold, likhet og inkludering (DEI). Tangen mener det er viktig at Norge ikke følger etter denne trenden. Han påpeker at det skjer et skifte i USA, der DEI-stillinger kuttes og fokuset reduseres. Denne utviklingen ses i sammenheng med politiske og juridiske endringer, samt en økende kritikk mot DEI som en «woke»-agenda. Tangen understreker at inkludering kan være lønnsomt hvis det gjøres riktig, og at det er viktig å ta risiko ved ansettelser. Han bekrefter at dette er et tema i Oljefondet, men ikke hovedtemaet.
3 måneder siden
I 2021 ble Oljefondet pålagt å redusere antall aksjeposter til rundt 6600, men dette har ikke blitt gjennomført. Nå har Norges Bank foreslått nye tiltak for å nå målet. Fondet følger referanseindeksen FTSE Global All Cap, som har økt antall selskaper siden 2021, spesielt i fremvoksende markeder. Norges Bank foreslår å redusere markedsdekningen fra 96 til 95 prosent, eller å fjerne små selskaper i fremvoksende markeder fra referanseindeksen. Dette vil redusere antall aksjeposter betydelig, særlig i Kina, India og Taiwan. Endringene vil fases inn over tid for å holde kostnadene lave.
20 dager siden
Regjeringen presenterer meldingen om Oljefondet i en periode preget av børsuro og svingninger i fondets verdi. Finansministeren understreker at de har en langsiktig strategi og beholder roen til tross for et verdifall på 1.100 milliarder kroner siden årsskiftet. Regjeringen arbeider med å opprette et ekspertråd for å vurdere fondets forvaltning. For å redusere antall aksjer i fondet, vil departementet fjerne små selskaper fra referanseindeksen, noe som reduserer antall aksjer med omtrent 1600.
1 måned siden
Den britiske kapitalforvalteren Sarasin & Partners har solgt sine aksjer i Equinor og kritiserer selskapet for manglende klimafokus. Sarasin mener Equinor ikke har tilpasset sin strategi til Parisavtalen og globale klimamål, til tross for tidligere forventninger om at selskapet skulle lede an i energiomstillingen. Kapitalforvalteren viser til Equinors nedtrapping av fornybar energi-satsing og lobbyvirksomhet for fortsatt olje- og gassproduksjon som begrunnelser for salget. Sarasin var tidligere en stor aksjonær i Equinor, men har nå solgt alle sine aksjer.
2 måneder siden
Oslo Børs åpner med oppgang fredag, hvor hovedindeksen stiger 0,35 prosent. Grieg Seafood opplever en forsiktig oppgang etter gårsdagens kraftige fall etter en kvartalsoppdatering som viste milliardsmell i Canada. Oljeprisen viser en liten nedgang. Blant de mest omsatte aksjene stiger Kongsberg Gruppen, Norsk Hydro, Equinor og Mowi. Otovo selger sin portefølje av solcelleanlegg for 1,2 milliarder kroner. M Vest Energy, DFDS og Huddlestock Fintech presenterer varierende resultater. AF Gruppen har fått en kontrakt for plattformfjerning i Nordsjøen.
2 måneder siden
Den norske milliardæren Ole Andreas «Tigergutt» Halvorsen har solgt alle sine Tesla-aksjer gjennom hedgefondet Viking Global Investors. Ved utgangen av september i fjor hadde fondet Tesla-aksjer verdt over 1,2 milliarder kroner. Aksjen har falt etter at selskapet reduserte vekstanslagene for 2024, og i Norge har Tesla opplevd en nedgang i nyregistreringer. Halvorsen startet sin karriere under Julian Robertson i Tiger Management, og har en betydelig formue på 7,2 milliarder dollar.
2 måneder siden
Oljefondet har oppnådd en betydelig gevinst gjennom sin indirekte investering i Bitcoin via MicroStrategy. Denne strategien innebærer imidlertid høy risiko, da MicroStrategy er sterkt belånt og dermed sårbar for prisfall i Bitcoin. Kritikere mener investeringen kan omgå Oljefondets mandat og retningslinjer, ettersom MicroStrategys kjernevirksomhet er liten sammenlignet med selskapets Bitcoin-beholdning. Det foreslås at Oljefondet vurderer en mer direkte og kontrollert investering i Bitcoin, med tydelige rammer for å sikre ansvarlig forvaltning og unngå store tap. Fondet har tidligere uttrykt uenighet med selskapets ledelse og stemte blant annet mot økning av preferansekapital.