Oljefondet benytter risikobaserte nedsalg for å redusere finansiell risiko knyttet til selskapsstyring og bærekraft. Fondet overvåker kontinuerlig sine investeringer og vurderer muligheten for dialog før eventuelt salg, hovedsakelig av mindre selskaper.
Tiltakene har siden 2012 bidratt positivt til avkastningen, og enkelte selskaper har forbedret seg nok til at fondet igjen kan investere i dem.
Fondet bruker ulike informasjonskilder og analyseverktøy for å identifisere selskaper med høy risiko.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Oljefondet solgte seg ut av 49 selskaper i 2024 grunnet høy risiko knyttet til brudd på menneskerettigheter, korrupsjon og miljørisiko. Dette kommer frem i fondets årlige rapport om ansvarlig forvaltning. I 2023 solgte fondet seg ut av 86 selskaper. Oljefondet hadde også over 3300 møter med selskaper for å diskutere bærekraft. Fondet er pålagt av Stortinget å unngå selskaper knyttet til kull, tobakk, klasevåpen og brudd på menneskerettigheter. Norges Bank kunngjorde 14 utelukkelser i 2024, men opphevet også utelukkelser og observasjoner. Fondet kan investere i selskaper igjen hvis de forbedrer sin bærekraft.
2 måneder siden
Oljefondet solgte seg ut av 49 selskaper i løpet av 2024 på grunn av høy risiko knyttet til brudd på bærekraftstemaer som menneskerettigheter, korrupsjon og miljørisiko. Fondet stemte ved over 11.000 generalforsamlinger og jobber for å øke kvinneandelen i styrene. Andelen har økt i utviklede markeder, men ikke i fremvoksende markeder eller utviklede markeder med langsommere fremgang. Fondets klima- og naturforvaltning er beskrevet i en egen rapport.
2 måneder siden
Oljefondet har hatt rekordhøy avkastning, hovedsakelig drevet av investeringer i teknologiaksjer, spesielt Nvidia. Fondets ledelse uttrykker likevel usikkerhet rundt en potensiell AI-boble, til tross for at de har spart betydelige summer ved å bruke AI for å effektivisere handelen. Samtidig har fondet underprestert markedet de siste årene, noe som skyldes svak utvikling i eiendomsmarkedet og en strategi for å redusere risikoeksponeringen i aksjemarkedet. Store kapitaloverføringer fra staten har funnet sted i en periode der markedet ikke har vært spesielt gunstig for kjøp.
2 måneder siden
Oljefondet har oppnådd en betydelig gevinst gjennom sin indirekte investering i Bitcoin via MicroStrategy. Denne strategien innebærer imidlertid høy risiko, da MicroStrategy er sterkt belånt og dermed sårbar for prisfall i Bitcoin. Kritikere mener investeringen kan omgå Oljefondets mandat og retningslinjer, ettersom MicroStrategys kjernevirksomhet er liten sammenlignet med selskapets Bitcoin-beholdning. Det foreslås at Oljefondet vurderer en mer direkte og kontrollert investering i Bitcoin, med tydelige rammer for å sikre ansvarlig forvaltning og unngå store tap. Fondet har tidligere uttrykt uenighet med selskapets ledelse og stemte blant annet mot økning av preferansekapital.
6 dager siden
Oljefondet opplevde et betydelig verdifall i første kvartal, hovedsakelig på grunn av nedgang i teknologiaksjer og en styrket krone. Fondet har i halvannet år holdt en lavere andel teknologiaksjer enn referanseindeksen som en forsikring mot fall, men denne sikringen ble etablert over ett år for tidlig. Fondssjef Nicolai Tangen sier at selv om timingen ikke var perfekt, har denne strategien vært nyttig i dagens marked. Fondet har ikke gjort store endringer i eierskapet til de store teknologiselskapene, til tross for betydelige verdifall i «Magnificent Seven»-gruppen. Tangen understreker at aksjemarkedet fortsatt er mer risikabelt enn tidligere, men er optimistisk til hvordan kunstig intelligens kan øke fondets effektivitet fremover.
20 dager siden
Regjeringen presenterer meldingen om Oljefondet i en periode preget av børsuro og svingninger i fondets verdi. Finansministeren understreker at de har en langsiktig strategi og beholder roen til tross for et verdifall på 1.100 milliarder kroner siden årsskiftet. Regjeringen arbeider med å opprette et ekspertråd for å vurdere fondets forvaltning. For å redusere antall aksjer i fondet, vil departementet fjerne små selskaper fra referanseindeksen, noe som reduserer antall aksjer med omtrent 1600.
4 måneder siden
En ansatt ved Oljefondets kontor i New York reflekterer over et år i USA, der 'ESG backlash' har blitt et sentralt tema. Oljefondet har en stor del av sine investeringer i USA, og følger opp disse gjennom dialog med selskapene. Til tross for økende motstand mot ESG i det offentlige ordskiftet, ser man at selskaper fortsetter sitt arbeid med bærekraft, men er mer forsiktige med å kommunisere det. Spesielt mangfold og inkludering er blitt et politisk betent tema. Oljefondet fortsetter å ta opp viktige spørsmål med selskapene, og ser på klima og bærekraft som finansiell risiko og mulighet.
16 dager siden
Storebrand endrer navn på fire fond, inkludert «Fossilfri» som blir «Horisont», på grunn av nye EU-regler mot grønnvasking. EU krever at bærekraftsbetegnelser i fondsnavn må samsvare med fondets investeringsstrategi. Storebrand har tillatt investeringer i selskaper med inntil fem prosent av omsetningen fra fossil brensel, mens EU har strengere kriterier, særlig for kull. Lederen for Skift Norge, Bjørn Kjærand Haugland, roser Storebrand for å tilpasse seg de nye reglene og understreker viktigheten av å dokumentere bærekraftspåstander.
1 måned siden
Oljefondet skal investere 250 millioner dollar i eksterne hedgefond som satser på både oppgang og fall i aksjemarkedet. Dette er en strategi Oljefondet allerede benytter internt. Målet er å oppnå høyere avkastning enn ved tradisjonelle aksjeinvesteringer. Nicolai Tangen er ikke involvert i utvelgelsen av eksterne forvaltere. Anette Hjertø i DNB Livsforsikring mener dette er et naturlig steg for Oljefondet, og et signal om hvilken retning fondet ønsker å ta. Tidligere har Oljefondet fått avslag på å investere i unoterte aksjer.
3 måneder siden
Flere fond har fått terningkast seks i Dine Pengers fondsoversikt, inkludert både brede, globale indeksfond og smalere fond som fokuserer på spesifikke markeder eller sektorer. Økonom Hallgeir Kvadsheim påpeker at det er stor forskjell i risiko mellom globale indeksfond, som investerer i et stort antall selskaper over hele verden, og fond som DNB SMB, som kun investerer i et fåtall små og mellomstore norske selskaper. Spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet anbefaler månedlig sparing i globale indeksfond for de fleste, da dette gir god spredning, lave kostnader og mindre behov for å følge med på forvalterens arbeid.
3 måneder siden
Flere norske fondsforvaltere vurderer å flytte sine fond til Sverige på grunn av det de opplever som ugunstige konkurransevilkår i Norge. Storebrand har allerede flagget ut sine fond, og Holberg vurderer det samme. KLP er mer positive til at myndighetene vil gjøre endringer i regelverket, men understreker at konkrete tiltak må komme raskt. Finansdepartementet sier de jobber med innspill fra bransjen og har allerede gjort noen endringer, men at arbeidet med å forbedre konkurransevilkårene for fondsbransjen har høy prioritet.
3 måneder siden
I 2021 ble Oljefondet pålagt å redusere antall aksjeposter til rundt 6600, men dette har ikke blitt gjennomført. Nå har Norges Bank foreslått nye tiltak for å nå målet. Fondet følger referanseindeksen FTSE Global All Cap, som har økt antall selskaper siden 2021, spesielt i fremvoksende markeder. Norges Bank foreslår å redusere markedsdekningen fra 96 til 95 prosent, eller å fjerne små selskaper i fremvoksende markeder fra referanseindeksen. Dette vil redusere antall aksjeposter betydelig, særlig i Kina, India og Taiwan. Endringene vil fases inn over tid for å holde kostnadene lave.
27 dager siden
Finansminister Jens Stoltenberg beroliger markedet etter børsfall som følge av USAs innføring av toll. Han understreker at Oljefondet vil opprettholde sin investeringsstrategi og ser på kursfall som kjøpsmuligheter. Stoltenberg påpeker at fondet har tapt betydelige verdier, men at etableringen av Oljefondet og handlingsregelen bidrar til å redusere Norges økonomiske sårbarhet i en tid preget av handelskrig og markedsuroligheter. Han vil ikke spekulere i hvor lang tid det vil ta før markedene normaliseres.
2 måneder siden
Equinor presenterte bedre resultater enn forventet, men aksjen faller likevel. Selskapet varsler reduksjon i fornybarmål og økt satsing på fossilproduksjon. DNB rapporterte økt overskudd før skatt og foreslår et utbytte på 25 milliarder kroner. Nordic Semiconductor melder om redusert tap og økt omsetning, noe som resulterer i en betydelig aksjestigning. Oslo Børs åpnet positivt, men opplevde nedgang i løpet av dagen.
6 dager siden
Statens pensjonsfond utland, kjent som Oljefondet, rapporterte et tap på 415 milliarder kroner i første kvartal 2025, tilsvarende en negativ avkastning på 0,6 prosent. Markedet var preget av store svingninger, særlig innen teknologiaksjer som trakk ned resultatet. Fondets ledelse valgte å holde en langsiktig investeringsstrategi og foretok få endringer i porteføljen. Til tross for markedsuroen uttrykker ledelsen fortsatt tillit til amerikanske investeringer, som utgjør omtrent halvparten av fondet. Tallene dekker ikke den største markedsuroen som oppsto etter 2. april, da Trump innførte nye straffetollsatser, noe som førte til et betydelig verdifall for fondet. Den norske kronen styrket seg mot flere valutaer, noe som bidro til å dempe tapene. Avkastningen var negativ på aksjer, men positiv på renteinvesteringer, unotert eiendom og fornybar energi.