BI-professor Richard Priestley er kritisk til Oljefondets økende bruk av hedgefond, og beskriver det som gambling med fellesskapets penger. Han argumenterer for at fondet burde forvaltes som et indeksfond for å minimere risiko.
NHH-professor Trond Døskeland er uenig og mener Oljefondet kan dra nytte av aktiv forvaltning, da fondet i utgangspunktet er passivt.
Kommunikasjonsdirektør i NBIM, Marthe Skaar, understreker at dette er en mindre justering som gir eksterne forvaltere mer spillerom, men at fondet ikke vil shorte aksjer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Oljefondets planer om å investere i hedgefond møter motstand fra finansforskere, som mener fondet bør fokusere på bred diversifisering og stordriftsfordeler. Kritikere som NHH-professor Karin Thorburn og Espen Henriksen ved BI, påpeker at hedgefondenes høye honorarer kan redusere avkastningen, og at det er vanskelig å slå markedet. Oljefondet forsvarer seg med at de utvider en eksisterende strategi, og at eksterne forvaltere har bidratt positivt til fondets avkastning tidligere.
3 måneder siden
Oljefondet investerer indirekte i kryptovaluta gjennom aksjer i selskaper som Coinbase og MicroStrategy, selv om de ikke kan kjøpe kryptovaluta direkte. Finansprofessor Dagfinn Rime advarer mot dette, og mener kryptovaluta er spekulativt og ikke egnet for fondet. Han viser til «greater fools»-teorien og mener at bobler sprekker når det ikke er flere som vil kjøpe til høyere priser. Rime er overrasket over at Oljefondet eier aksjer i MicroStrategy, som har en stor beholdning av bitcoin. Bitcoin-entusiast Svein Ølnes er usikker på om Oljefondet bør eie bitcoin, men ønsker en opplyst debatt om temaet. Oljefondet følger en indeks og har ingen aktiv kryptostrategi, men er likevel eksponert mot kryptovaluta gjennom sine investeringer.
2 måneder siden
Oljefondet har oppnådd en betydelig gevinst gjennom sin indirekte investering i Bitcoin via MicroStrategy. Denne strategien innebærer imidlertid høy risiko, da MicroStrategy er sterkt belånt og dermed sårbar for prisfall i Bitcoin. Kritikere mener investeringen kan omgå Oljefondets mandat og retningslinjer, ettersom MicroStrategys kjernevirksomhet er liten sammenlignet med selskapets Bitcoin-beholdning. Det foreslås at Oljefondet vurderer en mer direkte og kontrollert investering i Bitcoin, med tydelige rammer for å sikre ansvarlig forvaltning og unngå store tap. Fondet har tidligere uttrykt uenighet med selskapets ledelse og stemte blant annet mot økning av preferansekapital.
2 måneder siden
NHH-professor Ola Grytten uttrykker bekymring for Norges pengebruk i podkasten «Stavrum & Eikeland». Han mener staten sløser bort formuen og at handlingsregelen på tre prosent av Oljefondet bør revurderes. Grytten støtter budskapet i Martin Bech Holtes bok om overforbruk, til tross for tallfeil. Han kritiserer også landbrukspolitikken og mener kjendisbonde Jon Almås ikke har grunn til å klage over økonomien. Grytten advarer mot en situasjon som minner om 1980-tallet med høy rente og fallende boligpriser.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Oljefondet bør unngå investeringer i unoterte aksjer (Private Equity). Selv om Nicolai Tangen argumenterer for meravkastning og porteføljekonsentrasjon, er det lite empirisk grunnlag for å plassere pensjonsmidler i et investeringsunivers kjent for høye gebyrer og kreativ finansakrobatikk. PE gir en illusjon av stabil avkastning ved å unngå å rapportere midlertidige verdifall, og markedet er preget av høy konkurranse. PE har også en enda høyere eksponering mot teknologiselskaper enn det børsnoterte markedet. Artikkelen foreslår alternative måter for Oljefondet å oppnå diversifisering og høyere avkastning.
3 måneder siden
Storebrand Asset Management er uenig med Oljefondet angående kvartalsrapportering for børsnoterte selskaper. Mens Oljefondet ønsker å redusere rapporteringsfrekvensen til halvårlig for å motvirke kortsiktig fokus, mener Storebrand at kvartalsrapportering bør opprettholdes. Storebrand argumenterer med at rapportene gir viktig informasjon og er relativt enkle å produsere. De mener også at det er viktig å fokusere på langsiktig verdiskaping. Oljefondet hevder at kvartalsrapportering fører til kortsiktig resultatjag og hindrer nødvendige omstillinger. Alfred Berg støtter Storebrand og mener kvartalsvise rapporter gir riktigere prising og reduserer risikoen for innsideinformasjon.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Norges passive forvaltning av Oljefondet og manglende satsing på fremtidig verdiskaping. Den hevder at Norge, til tross for å ha verdens største statlige investeringsfond, ikke har tatt nødvendige grep for å møte langsiktige utfordringer. Artikkelen argumenterer for at Norge må gå fra passiv forvaltning til aktiv verdiskaping gjennom strategiske investeringer i teknologi og bærekraft. Det foreslås å etablere et Private Equity-fond under Norges Bank Investment Management (NBIM) med en kapitalbase på 340 milliarder USD, samt å ta Equinor av børs og slå det sammen med Ørsted og Statkraft for å skape en verdensledende aktør innen fornybar energi. Artikkelen foreslår også å kjøpe EQT for å få rask tilgang til en plattform for aktiv verdiskaping.
4 måneder siden
Professor emeritus Torger Reve foreslår at en større del av Oljefondets forvaltning flyttes til Norge for å bygge en industriell base rundt kapitalforvaltning. Han peker på at fondet, som nylig passerte 20.000 milliarder kroner, forvaltes hovedsakelig fra utlandet, og mener dette er en tapt mulighet for Norge. Reve trekker paralleller til suksessfulle næringsklynger innen shipping og energi, og mener finansnæringen kan bli en verdiskapende sektor. Han etterlyser strategisk tenkning og foreslår at oljefondssjef Nicolai Tangen kan lede en slik satsing. Oljefondet har valgt å ikke kommentere saken.
1 måned siden
Oljefondet er bekymret for at politikere kan ta overilte beslutninger om fondets investeringsstrategi ved store tap, drevet av opinionen. De understreker viktigheten av en langsiktig strategi og advarer mot kortsiktige reaksjoner på markedssvingninger. Fondet minner om at markedet kan korrigere seg etter vekst, og at realistisk risikoforståelse er viktig. Professor Holden påpeker at frykten er at man vil endre investeringsstrategi i affekt, som historisk sett ikke har vært en god idé.
1 måned siden
Equinor får kritikk for sin nye omstillingsplan som reduserer de grønne målene. Selskapet begrunner dette med nødvendig tilpasning til markedet og ønske om å sikre verdiskapning. Kritikere, som Greenpeace og flere investorer, mener Equinor setter profitt foran klimahensyn og distanserer seg fra Parisavtalen. Spesielt trekkes det frem at Equinor legger til grunn en høy oljepris i sine beregninger, noe som ikke er i tråd med globale klimamål. Enkelte investorer, som Sarasin & Partners, har valgt å selge seg ut av selskapet som følge av uenighet om klimastrategien. SV krever at staten som hovedeier griper inn.
1 måned siden
Equinor får kritikk for å redusere sine ambisjoner innen fornybar energi og øke investeringene i olje og gass. Kritikken kommer fra både aksjonærer og miljøorganisasjoner, som mener selskapet ikke tar klimakrisen på alvor. En kapitalforvalter har solgt seg ut av selskapet på grunn av manglende omstilling. Equinor-sjefen begrunner endringene med behovet for å skape aksjonærverdier. Regjeringen kritiseres for å være for passiv og ikke bruke sin eiermakt til å styre selskapet i en mer bærekraftig retning. Det foreslås at Equinor bytter navn tilbake til Statoil for å slutte med grønnvasking.
1 måned siden
Økonomiprofessor Kjetil Storesletten mener Norges Bank bør heve renta på neste rentemøte, til tross for tidligere signaler om det motsatte. Bakgrunnen er at prisveksten i februar var høyere enn forventet, noe som gjør det vanskeligere å nå inflasjonsmålet. Storesletten peker også på tegn til at økonomien er i ferd med å overopphetes, med et aktivt boligmarked og mangel på arbeidskraft, som kan føre til en lønns- og prisspiral. Han mener også at en høyere rente vil styrke den norske krona. Filosofiprofessor Einar Duanger Bøhn oppfordrer folk til å senke forventningene til at renta skal ned.
3 måneder siden
Flere fond har fått terningkast seks i Dine Pengers fondsoversikt, inkludert både brede, globale indeksfond og smalere fond som fokuserer på spesifikke markeder eller sektorer. Økonom Hallgeir Kvadsheim påpeker at det er stor forskjell i risiko mellom globale indeksfond, som investerer i et stort antall selskaper over hele verden, og fond som DNB SMB, som kun investerer i et fåtall små og mellomstore norske selskaper. Spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet anbefaler månedlig sparing i globale indeksfond for de fleste, da dette gir god spredning, lave kostnader og mindre behov for å følge med på forvalterens arbeid.
4 måneder siden
Investeringsdirektør Pål Ringholm kritiserer norsk skattepolitikk for å skape usikkerhet og kapitalflukt. Han mener at ustabile rammevilkår skremmer bort investorer og talenter, og at Norge risikerer å tape konkurranseevne. Ringholm får støtte fra forvalter Marius Borthen, som også mener at mangel på forutsigbarhet fører til at fond flagger ut. De peker på at nær halvparten av landets rikeste har emigrert, og at mange gründere vurderer å gjøre det samme. Ringholm og Borthen mener Norge bør se til land som Irland, Sverige og Luxembourg for å skape et mer attraktivt investeringsklima. De mener også at Norge bør utnytte kompetansen fra Oljefondet for å bygge et internasjonalt kapitalforvaltningssentrum.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges rolle som olje- og gassleverandør i Europa i lys av sikkerhetspolitikken. Professor Heier argumenterer for at norsk olje og gass kan bidra til å sikre fred i Norge og Europa, og at en sluttdato for produksjonen kan være uheldig. Han mener Norge bør opprettholde handlingsrom og bruke overskuddet til det grønne skiftet. Nupi-forsker Friis er uenig og mener gassen ikke er en sikkerhetsgaranti mot Russland, men begge er enige om at norske installasjoner er mer utsatt for sabotasje. Styrket sikkerhet i Nordsjøen er viktig, men sårbarheten er stor.