Oljefondet investerer indirekte i kryptovaluta gjennom aksjer i selskaper som Coinbase og MicroStrategy, selv om de ikke kan kjøpe kryptovaluta direkte. Finansprofessor Dagfinn Rime advarer mot dette, og mener kryptovaluta er spekulativt og ikke egnet for fondet.
Han viser til «greater fools»-teorien og mener at bobler sprekker når det ikke er flere som vil kjøpe til høyere priser. Rime er overrasket over at Oljefondet eier aksjer i MicroStrategy, som har en stor beholdning av bitcoin.
Bitcoin-entusiast Svein Ølnes er usikker på om Oljefondet bør eie bitcoin, men ønsker en opplyst debatt om temaet. Oljefondet følger en indeks og har ingen aktiv kryptostrategi, men er likevel eksponert mot kryptovaluta gjennom sine investeringer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Oljefondet har oppnådd en betydelig gevinst gjennom sin indirekte investering i Bitcoin via MicroStrategy. Denne strategien innebærer imidlertid høy risiko, da MicroStrategy er sterkt belånt og dermed sårbar for prisfall i Bitcoin. Kritikere mener investeringen kan omgå Oljefondets mandat og retningslinjer, ettersom MicroStrategys kjernevirksomhet er liten sammenlignet med selskapets Bitcoin-beholdning. Det foreslås at Oljefondet vurderer en mer direkte og kontrollert investering i Bitcoin, med tydelige rammer for å sikre ansvarlig forvaltning og unngå store tap. Fondet har tidligere uttrykt uenighet med selskapets ledelse og stemte blant annet mot økning av preferansekapital.
3 måneder siden
Tsjekkias sentralbanksjef, Aleš Michl, ønsker å undersøke muligheten for å inkludere bitcoin i landets valutareserve. Dette vil gjøre Tsjekkia til det første vestlige landet som tar et slikt skritt. Michl mener bitcoin kan være en god måte å diversifisere landets verdier på, til tross for kryptovalutaens volatilitet. Han viser til økt investorinteresse etter lanseringen av bitcoin-fond. Utspillet kommer etter at Donald Trump har tatt til orde for å bygge opp en strategisk bitcoin-reserve i USA. Bitcoin-prisen har steget til rekordnivåer den siste tiden. Norges Bank har foreløpig ingen planer om å investere i bitcoin.
1 måned siden
BI-professor Richard Priestley er kritisk til Oljefondets økende bruk av hedgefond, og beskriver det som gambling med fellesskapets penger. Han argumenterer for at fondet burde forvaltes som et indeksfond for å minimere risiko. NHH-professor Trond Døskeland er uenig og mener Oljefondet kan dra nytte av aktiv forvaltning, da fondet i utgangspunktet er passivt. Kommunikasjonsdirektør i NBIM, Marthe Skaar, understreker at dette er en mindre justering som gir eksterne forvaltere mer spillerom, men at fondet ikke vil shorte aksjer.
3 måneder siden
Norges Bank har ingen planer om å inkludere bitcoin i valutareservene, ifølge sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Beslutningen er basert på at dagens valutareserver er tilstrekkelig for å sikre finansiell stabilitet og møte pengepolitiske mål. Banken følger likevel kryptomarkedet nøye, spesielt med tanke på potensiell systemrisiko og smitteeffekter til det finansielle systemet. Utviklingen i USA, hvor det er interesse for å etablere en bitcoin-reserve, følges også. Samtidig jobber Norges Bank med digitale sentralbankpenger, i lys av redusert kontantbruk og konkurranse fra kryptovaluta.
4 måneder siden
Bitcoin har hatt en ekstrem verdiøkning, og prisen har satt både norsk og amerikansk rekord. Markedet er spent på hva som vil skje i 2025, da Donald Trump overtar som president i USA. Trump har uttalt seg positivt om krypto, og det er foreslått at USA skal opprette en statlig bitcoinreserve. Dette har skapt store forventninger om videre vekst, men eksperter advarer om at markedet kan toppe seg rundt innsettelsen og at kortsiktige investorer kan bli skuffet. Norske kryptoeiere har doblet sine verdier det siste året, og 11 prosent av befolkningen eier nå krypto.
1 måned siden
En fersk undersøkelse viser en kraftig økning i antall nordmenn som eier kryptovaluta, med en samlet verdi på 61 milliarder kroner, noe som er størst i Norden. Antallet norske kryptoeiere er nå 550 000, en økning på 160 000 fra året før. Undersøkelsen viser at de fleste eier mindre beløp, men en liten andel har investeringer for over en halv million kroner. Samtidig rapporterer kun en liten andel av eierne sine investeringer til Skatteetaten. Det er en økning i antall eldre og kvinner som investerer i kryptovaluta. Undersøkelsen viser også at en fjerdedel av befolkningen vurderer å kjøpe kryptovaluta i fremtiden.
1 måned siden
Markus Arnesen (22) investerer alle sparepengene sine i kryptovaluta for å realisere boligdrømmen, og kjøpte sin første bolig som 19-åring etter å ha investert konfirmasjonspenger i Bitcoin. Flere eksperter, inkludert Finanstilsynet, advarer mot denne sparemetoden på grunn av høy risiko og kriminell aktivitet. Arnesen selv er ikke redd for å tape pengene, da han mener han har tid til å ta risiko. Kryptoentusiast Torbjørn Bull Jensen tror flere unge vil følge etter, fordi boligprisene stiger raskere enn tradisjonell sparing. Ekspertene er enige om at boligprisveksten er et problem, men anbefaler forsiktighet og understreker at man risikerer å miste alt.
1 måned siden
Oljefondets planer om å investere i hedgefond møter motstand fra finansforskere, som mener fondet bør fokusere på bred diversifisering og stordriftsfordeler. Kritikere som NHH-professor Karin Thorburn og Espen Henriksen ved BI, påpeker at hedgefondenes høye honorarer kan redusere avkastningen, og at det er vanskelig å slå markedet. Oljefondet forsvarer seg med at de utvider en eksisterende strategi, og at eksterne forvaltere har bidratt positivt til fondets avkastning tidligere.
3 måneder siden
Eksperter gir råd om investeringer i 2025, og anbefaler global spredning og helseaksjer. De advarer mot teknologifond, krypto og selskaper med høy gjeld. Oslo Børs anses som et attraktivt marked. Renter forventes å stimulere markedet, men lavere avkastning enn tidligere forventes. Forbrukslån med høy rente frarådes. Det advares også mot stor fallhøyde for høyt prisede amerikanske teknologiaksjer.
3 måneder siden
Eksperter spår et spennende, men ustabilt 2025 for kryptovaluta. Bitcoin forventes å sette nye rekorder, potensielt over 200.000 dollar, drevet av faktorer som en mulig amerikansk bitcoin-reserve og forventninger om rentekutt. Samtidig er det bekymring for finansiell ustabilitet og en mulig korreksjon i markedet. Reguleringer i USA og EU vil påvirke sektoren, men kan også hemme innovasjon. Meme coins vil trolig fortsette å være populære for spekulasjon, men anses som svært risikable. Bitcoin-halveringen i 2024 kan føre til en prisøkning i 2025, med potensial for dobling. Det er også forventninger om økt bruk av NFT-er på bitcoin-blokkjeden.
3 måneder siden
DNB vurderer å lansere et kryptofond som følge av økt interesse fra kunder og et trendskifte i finansmiljøet. Banken ser på bitcoin som et alternativ til gull, med begrenset tilbud og økende etterspørsel. Donald Trumps kryptovennlige holdning og utnevnelse av Paul Atkins til SEC-sjef har påvirket markedet. Flere selskaper som eier mye krypto har sett aksjekursene stige. Bitcoin har fått mer respekt i finansmiljøet, og flere banker og fond har oppdatert sine investeringsmandater. DNB ser etterspørsel blant kundene for spissere fond, slik som det nylig lanserte kjernekraftfondet.
4 måneder siden
Flere forbrukerøkonomer har delt sine råd om hvordan man kan bruke 10.000 kroner for å oppnå best mulig avkastning. Derya Incedursun anbefaler først å betale ned gjeld med høye renter, deretter vurdere høyrentekonto eller globalt indeksfond for tryggere avkastning. Hallgeir Kvadsheim foreslår bufferkonto eller pengemarkedsfond for lav risiko, men nevner også muligheten for enkeltaksjer eller kryptovaluta for høyere risiko og potensiell dobling av beløpet. Silje Sandmæl oppfordrer til å finne beste rente via Finansportalen og vurderer BSU for unge under 34 år. Valg av strategi avhenger av risikovilje og tidshorisont.
13 dager siden
DNBs sikkerhetsekspert advarer mot en betydelig økning i investeringsbedragerier, spesielt knyttet til kryptovaluta og svindel på bruktmarkeder. Kriminelle utnytter folks interesse for investering og kjøp/salg på nett for å lure dem. De lokker brukere bort fra trygge plattformer som Finn.no, og får dem til å overføre penger via utrygge kanaler. DNB har sett en økning i antall investeringsbedragerier i første kvartal 2025 og understreker viktigheten av å være forsiktig og å snakke med eksperter før man investerer i kryptovaluta. Banken oppfordrer kunder til å kontakte dem umiddelbart hvis de mistenker svindel, da de har rutiner for å spore og forsøke å tilbakeføre tapte midler. Kriminelle er nå fysisk til stede i Norge, noe som gjør situasjonen mer utfordrende.
1 måned siden
Oljefondet skal investere 250 millioner dollar i eksterne hedgefond som satser på både oppgang og fall i aksjemarkedet. Dette er en strategi Oljefondet allerede benytter internt. Målet er å oppnå høyere avkastning enn ved tradisjonelle aksjeinvesteringer. Nicolai Tangen er ikke involvert i utvelgelsen av eksterne forvaltere. Anette Hjertø i DNB Livsforsikring mener dette er et naturlig steg for Oljefondet, og et signal om hvilken retning fondet ønsker å ta. Tidligere har Oljefondet fått avslag på å investere i unoterte aksjer.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Oljefondet bør unngå investeringer i unoterte aksjer (Private Equity). Selv om Nicolai Tangen argumenterer for meravkastning og porteføljekonsentrasjon, er det lite empirisk grunnlag for å plassere pensjonsmidler i et investeringsunivers kjent for høye gebyrer og kreativ finansakrobatikk. PE gir en illusjon av stabil avkastning ved å unngå å rapportere midlertidige verdifall, og markedet er preget av høy konkurranse. PE har også en enda høyere eksponering mot teknologiselskaper enn det børsnoterte markedet. Artikkelen foreslår alternative måter for Oljefondet å oppnå diversifisering og høyere avkastning.