DNBs sikkerhetsekspert advarer mot en betydelig økning i investeringsbedragerier, spesielt knyttet til kryptovaluta og svindel på bruktmarkeder. Kriminelle utnytter folks interesse for investering og kjøp/salg på nett for å lure dem. De lokker brukere bort fra trygge plattformer som Finn.
no, og får dem til å overføre penger via utrygge kanaler. DNB har sett en økning i antall investeringsbedragerier i første kvartal 2025 og understreker viktigheten av å være forsiktig og å snakke med eksperter før man investerer i kryptovaluta.
Banken oppfordrer kunder til å kontakte dem umiddelbart hvis de mistenker svindel, da de har rutiner for å spore og forsøke å tilbakeføre tapte midler. Kriminelle er nå fysisk til stede i Norge, noe som gjør situasjonen mer utfordrende.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
DNB slår alarm om en kraftig økning i økonomisk kriminalitet i Norge. Banken har sett en betydelig økning i bedrageriforsøk, hvitvasking og terrorfinansiering. Bedrageriforsøkene økte med 39 prosent i 2024, og det ble forsøkt svindlet for 2,5 milliarder kroner. Selv om 84 prosent av forsøkene ble avverget, er det en bekymringsfull utvikling. Organiserte kriminelle nettverk er mer involvert, og det er en økning i bedrageri utført ved fysisk oppmøte. DNB har også rapportert en økning i hvitvasking og terrorfinansiering, med 3478 tilfeller meldt til Økokrim i 2024, en økning på 36 prosent fra året før. Banken ser et mer attraktivt marked for profesjonelle hvitvaskingstjenester, ofte knyttet til annen alvorlig kriminalitet.
2 måneder siden
En tidligere PST-topp advarer om nye svindelmetoder, inkludert økning i svindel med kontooverføringer. Ice har oppdaget «Nina-svindel», der svindlere målretter seg mot personer med navnet Nina, i tillegg til den kjente «mamma/pappa-svindelen». Erik Haugland, med bakgrunn fra PST, advarer spesielt mot investeringssvindel og oppfordrer folk til å være ekstra oppmerksomme i ferieperioder. Han understreker viktigheten av å begrense personlig informasjon på sosiale medier for å unngå å bli lurt.
2 måneder siden
DNB slår alarm om en betydelig økning i økonomisk kriminalitet i Norge. Banken har sett en kraftig økning i bedrageriforsøk, hvitvasking og terrorfinansiering. Bedrageriforsøkene økte med 39 prosent i 2024, og det ble forsøkt svindlet for 2,5 milliarder kroner. Organiserte kriminelle nettverk er mer aktive og bruker stadig mer avanserte metoder, inkludert fysisk oppmøte hos ofre. DNB har også rapportert en økning i hvitvasking og terrorfinansiering, med 3478 tilfeller meldt til Økokrim i 2024. Banken ser en kobling mellom hvitvasking og annen alvorlig kriminalitet, som menneskehandel og narkotikakriminalitet.
3 måneder siden
Sparebank 1 advarer mot en økende trend med «sikker konto»-svindel, der svindlere utgir seg for å være bankansatte. De kontakter kunder og påstår at kontoen deres er hacket, og ber dem overføre penger til en «sikker konto». Banken understreker at de aldri vil be kunder om å flytte penger på denne måten, og oppfordrer alle til å legge på røret ved slike henvendelser. I tillegg advarer banken mot svindel via e-post og SMS, der svindlerne utgir seg for å være andre aktører. Kunder oppfordres til å være kritiske og bruke huskeregelen «stopp, tenk, sjekk» for å unngå å bli lurt.
3 måneder siden
En kvinne mistet sparepenger og tok opp lån etter å ha blitt svindlet. Svindelen skjedde via en falsk nettartikkel og en falsk finansrådgiver.
4 måneder siden
Finn.no advarer brukere om en økning i svindelforsøk der svindlere utgir seg for å være kjøpere via e-post. Disse e-postene forsøker å lure brukere til å dele personlig informasjon som bank- eller kredittkortdetaljer. Finn.no understreker at all kommunikasjon rundt kjøp og salg bør foregå inne i deres egen meldingstjeneste, og at man bør være skeptisk til kjøpere som presser på for raske avgjørelser. De anbefaler også å sjekke visningsnavnet for å unngå kobling til privat e-post. Sparebank 1 har også sendt ut advarsler om denne svindelformen.
2 måneder siden
Nordea advarer om en økning i kjærlighetssvindel, særlig rundt høytider som Valentinsdagen. Svindeleksperter påpeker at eldre er spesielt utsatt på grunn av ensomhet og større økonomisk tilgang. Typiske tegn på svindel inkluderer overdreven oppmerksomhet ('lovebombing'), pengeforespørsler, utsettelse av møter og unngåelse av videosamtaler. Banken kan gripe inn og stoppe mistenkelige betalinger, selv om kunden selv tror det er ekte kjærlighet. Nordea oppfordrer til å være forsiktig med å klikke på lenker fra ukjente.
2 måneder siden
Finn.no varsler om en økning i svindel gjennom falske e-poster som ser ut til å komme fra Finn.no. Svindlerne utnytter «Fiks ferdig»-tjenesten for å lure brukere til å avsløre sensitiv informasjon som kredittkortdata og BankID, noe som kan føre til at kontoen blir tømt. Finn.no presiserer at de aldri vil be om slik informasjon via e-post, og oppfordrer brukere til å være forsiktige og melde fra om mistenkelige henvendelser til Finn.no, politiet og banken.
4 måneder siden
Politiet advarer om en ny svindelmetode der kriminelle utgir seg for å være kjøpere på Finn. Svindlerne kontakter selgere via e-post og tilbyr å bruke 'Fiks-Ferdig'-løsningen. De sender et falskt skjermbilde med feilaktige instruksjoner som leder selgerne til å oppgi bankinformasjon. Dette gir svindlerne tilgang til selgernes bankkontoer. Politiet understreker at dette ikke er en legitim tjeneste fra Finn og oppfordrer folk til å være forsiktige. Det er en økning i svindelforsøk for tiden, og politiet oppfordrer til å være ekstra årvåken.
1 måned siden
Skatteetaten advarer om en markant økning i antall svindelforsøk rettet mot skattebetalere. Svindlerne utnytter skattemeldinger, skatteoppgjør og skattekort for å stjele personlig informasjon og få tilgang til bankkontoer. Metodene blir stadig mer avanserte, med etterligning av Skatteetatens logo og farger. Skatteetaten oppfordrer folk til å være forsiktige med lenker i e-poster og SMS, og heller gå direkte til Skatteetaten eller Altinn. Økningen i svindelforsøk gjenspeiles i økt pågang til Skatteetatens tipstelefon.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hva man bør gjøre hvis man blir svindlet på nett, basert på innspill fra Økokrim og DNB. Det er viktig å kontakte banken raskt, gjerne ved mistanke om svindel. Deretter bør man søke hjelp fra en venn for å få oversikt over situasjonen. Det anbefales også å endre passord, dokumentere svindelen med bilder, og anmelde forholdet til politiet. I tillegg oppfordres man til å snakke med familie og venner om svindelen for å øke bevisstheten rundt problemet. Telenor stoppet 500 millioner forsøk på digital kriminalitet i andre kvartal 2024, og 1 av 4 nordmenn har blitt svindlet på nett.
2 måneder siden
Nordea Østfold advarer om økt kjærlighetssvindel, spesielt i forbindelse med valentinsdagen. Svindlerne kontakter ofre via sosiale medier og dating-sider, og etablerer falske forhold for å lure dem for penger. Eldre er spesielt utsatt, da mange overvurderer sin evne til å avsløre svindel. Banken anbefaler å være skeptisk til pengeforespørsler fra online-bekjentskaper, verifisere identiteter og diskutere forholdet med venner eller familie for å få en objektiv vurdering. Kjærlighetssvindel starter ofte uskyldig, men utvikler seg til emosjonell og økonomisk utnyttelse.
1 måned siden
Politiets trusselvurdering for 2025 viser en markant økning i økonomisk kriminalitet i Norge, med 12 prosent flere anmeldelser det siste året. Bedrageri utgjør nå 85 prosent av alle økonomiske lovbrudd, særlig digitale svindler. Kriminelle bruker kunstig intelligens og anonymiseringsteknologi for å forfalske identiteter. Korrupsjon blant kommunalt ansatte og hvitvasking av penger er også økende problemer. Politiet advarer også om ulovlig handel med sanksjonerte varer, spesielt innen shipping- og fiskerinæringen.
1 måned siden
Skatteetaten advarer mot økt svindel i forbindelse med utsendelse av skattemeldinger. Svindlere bruker falske e-poster, SMS og QR-koder for å lure til seg personlig informasjon og penger. De utgir seg også for å være fra Skatteetaten eller politiet. Skatteetaten understreker at de aldri sender lenker uoppfordret eller ber om bankopplysninger via e-post eller SMS, og oppfordrer folk til å logge seg inn via de offisielle nettsidene for å unngå svindel.
1 måned siden
En svindelekspert advarer mot en ny svindelmetode der kriminelle utnytter skattemeldingen. Svindlerne sender først en SMS og ringer deretter, og utgir seg for å være fra politiet eller banken. Målet er å lure til seg personlig informasjon som BankID eller kortdetaljer. Eksperten råder folk til å være oppmerksomme på skrivefeil, dårlig språk og mistenkelige forespørsler om personlige detaljer. Hvis man mistenker svindel, bør man sperre BankID og kort umiddelbart.