En fersk undersøkelse viser en kraftig økning i antall nordmenn som eier kryptovaluta, med en samlet verdi på 61 milliarder kroner, noe som er størst i Norden. Antallet norske kryptoeiere er nå 550 000, en økning på 160 000 fra året før.
Undersøkelsen viser at de fleste eier mindre beløp, men en liten andel har investeringer for over en halv million kroner. Samtidig rapporterer kun en liten andel av eierne sine investeringer til Skatteetaten.
Det er en økning i antall eldre og kvinner som investerer i kryptovaluta. Undersøkelsen viser også at en fjerdedel av befolkningen vurderer å kjøpe kryptovaluta i fremtiden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
29 dager siden
En ny rapport viser at færre unge nordmenn investerer i kryptovaluta, mens stadig flere eldre kjøper seg inn i markedet. Analytikere mener dette skyldes at markedet har modnet og blitt mer seriøst, med større aktører som Blackrock som tilbyr kryptotrading. Totalt har antall kryptoeiere i Norge økt, men de fleste investerer beskjedne summer. Skatteetaten har iverksatt tiltak for å sikre at kryptovaluta blir korrekt rapportert i skattemeldingen, og anslår at Norge har størst kryptoformue i Norden.
4 måneder siden
Norske skattepliktige mer enn doblet verdien av sine kryptoeiendeler i 2023, med en samlet kryptoformue på 17,3 milliarder kroner, opp fra 8,2 milliarder i 2022. Samtidig falt rapportert inntekt fra krypto til 2,5 milliarder kroner, og fradrag sank til 2,1 milliarder. Bitcoin og andre kryptovalutaer har hatt en betydelig verdiøkning, delvis drevet av politiske endringer i USA. Antall nordmenn som rapporterer kryptoeiendommer økte til 54.000 i 2023. Fra 2026 kan nye regler pålegge norske og utenlandske tjenestetilbydere rapporteringsplikt til Skatteetaten, noe som skal sikre bedre beskatning og informasjonsutveksling mellom land.
4 måneder siden
For første gang er det flere kvinner enn menn som er fondskunder i Nordea, en trend som har utviklet seg siden 2014. Spesielt unge kvinner utmerker seg som aktive sparere. Oslo skiller seg ut med en betydelig overvekt av kvinner som sparer i fond, og også med større verdier totalt. Samtidig viser tall fra Oslo Børs at det for første gang er flere kvinner enn menn blant de nye aksjonærene. Mens flere menn oppretter fondskonto, avslutter også flere innen kort tid. Det spekuleres i at menn i større grad velger høyere risiko investeringer som kryptovaluta, mens kvinner foretrekker langsiktig sparing i fond.
1 måned siden
Skatteetaten skjerper kontrollen av kryptoeiere som unnlater å rapportere sine eiendeler i skattemeldingen. Selv om antall rapporterte kryptoeiere økte i 2023, mistenker etaten at mange flere eier kryptovaluta enn de som oppgir det. Skatteetaten sender derfor ut påminnelser til de de tror kan ha kryptovaluta, basert på informasjon fra ulike kilder, inkludert avtaler med andre land. Alle som eier kryptovaluta må rapportere dette i skattemeldingen, uansett beløp, da gevinster er skattepliktige og tap gir fradragsrett.
4 måneder siden
Bitcoin har hatt en ekstrem verdiøkning, og prisen har satt både norsk og amerikansk rekord. Markedet er spent på hva som vil skje i 2025, da Donald Trump overtar som president i USA. Trump har uttalt seg positivt om krypto, og det er foreslått at USA skal opprette en statlig bitcoinreserve. Dette har skapt store forventninger om videre vekst, men eksperter advarer om at markedet kan toppe seg rundt innsettelsen og at kortsiktige investorer kan bli skuffet. Norske kryptoeiere har doblet sine verdier det siste året, og 11 prosent av befolkningen eier nå krypto.
3 måneder siden
Oljefondet investerer indirekte i kryptovaluta gjennom aksjer i selskaper som Coinbase og MicroStrategy, selv om de ikke kan kjøpe kryptovaluta direkte. Finansprofessor Dagfinn Rime advarer mot dette, og mener kryptovaluta er spekulativt og ikke egnet for fondet. Han viser til «greater fools»-teorien og mener at bobler sprekker når det ikke er flere som vil kjøpe til høyere priser. Rime er overrasket over at Oljefondet eier aksjer i MicroStrategy, som har en stor beholdning av bitcoin. Bitcoin-entusiast Svein Ølnes er usikker på om Oljefondet bør eie bitcoin, men ønsker en opplyst debatt om temaet. Oljefondet følger en indeks og har ingen aktiv kryptostrategi, men er likevel eksponert mot kryptovaluta gjennom sine investeringer.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den utbredte unnlatelsen av å rapportere kryptovaluta i skattemeldingen. Skatteetaten anslår at et stort antall nordmenn ikke oppgir sine kryptoeiendeler, noe som kan føre til strenge straffer. Skattemyndighetene har iverksatt tiltak for å oppmuntre til økt åpenhet, inkludert et «virtuelt dult» i skattemeldingen. Manglende rapportering skyldes ofte kompleksiteten i kryptotransaksjoner, men konsekvensene kan bli kostbare. Det understrekes at det er mulig å korrigere tidligere skattemeldinger for å unngå sanksjoner.
1 måned siden
Nordmenn skylder nå 56,6 milliarder kroner i betalingsanmerkninger, ifølge tall fra Experian. Ved utgangen av februar hadde 231.334 nordmenn betalingsanmerkninger, en økning på 2 prosent fra i fjor. Oslo opplever den største økningen med 18,7 prosent, mens Rogaland viser en nedgang på 18,3 prosent. De nordligste fylkene har høyest gjennomsnittlig gjeld per person, med Finnmark på topp med 49.195 kroner per skyldner. Antallet personer med betalingsanmerkninger synker blant de yngste, men øker blant eldre, spesielt i aldersgruppen 60+.
3 måneder siden
Kryptovalutaen Trump-coin opplevde en kraftig verdiøkning i forkant av presidentinnsettelsen, med en markedsverdi på 11 milliarder dollar. Eksperter advarer mot et kjøpshysteri og sammenligner det med gambling, da mange kjøper i håp om å selge med fortjeneste. Trump-relaterte selskaper eier 80 prosent av myntene. Melania lanserte også en coin, som nå er mer populær enn Trump-coin. Eksperter ser Trumps kryptovennlige holdning som positivt for kryptomarkedet, men understreker viktigheten av å skille mellom spekulative meme-mynter og legitime digitale eiendeler.
12 dager siden
DNBs sikkerhetsekspert advarer mot en betydelig økning i investeringsbedragerier, spesielt knyttet til kryptovaluta og svindel på bruktmarkeder. Kriminelle utnytter folks interesse for investering og kjøp/salg på nett for å lure dem. De lokker brukere bort fra trygge plattformer som Finn.no, og får dem til å overføre penger via utrygge kanaler. DNB har sett en økning i antall investeringsbedragerier i første kvartal 2025 og understreker viktigheten av å være forsiktig og å snakke med eksperter før man investerer i kryptovaluta. Banken oppfordrer kunder til å kontakte dem umiddelbart hvis de mistenker svindel, da de har rutiner for å spore og forsøke å tilbakeføre tapte midler. Kriminelle er nå fysisk til stede i Norge, noe som gjør situasjonen mer utfordrende.
4 måneder siden
Tall fra Virke viser at nordmenn i snitt vil bruke 24 900 kroner på julehandelen i november og desember, inkludert gaver, dagligvarer og vinmonopol. Totalt anslås julehandelen å nå 138,7 milliarder kroner, en økning på 3,5 prosent fra i fjor. Samtidig viser en undersøkelse fra Respons Analyse for Sparebank 1 at nordmenn planlegger å bruke 8330 kroner ekstra til jul, en nedgang på fem prosent fra året før. Forbrukerøkonom Magne Gundersen peker på høye renter som en årsak til at mange ønsker å redusere utgiftene. Han advarer mot å bruke mer enn man har råd til og oppfordrer til planlegging for å unngå økonomiske feller.
2 måneder siden
Nye tall fra SSB viser at antall leietakere i Norge har passert én million i 2024, en økning på 130.000 siden 2015. Leieandelen har økt i de fleste aldersgrupper, særlig blant unge. Andelen leietakere er mer enn dobbelt så høy blant innvandrere sammenlignet med den øvrige befolkningen. Økningen i leieandel henger sammen med at husholdningene blir mindre og at flere bor alene, ifølge SSB.
3 måneder siden
En kvinne mistet sparepenger og tok opp lån etter å ha blitt svindlet. Svindelen skjedde via en falsk nettartikkel og en falsk finansrådgiver.
2 dager siden
En ny rapport viser at netthandelen øker kraftig i Norge. Spesielt eldre handler nå langt mer på nett enn tidligere.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser økt optimisme rundt nordmenns personlige økonomi for 2025. Sammenlignet med fjoråret, er det en markant økning i andelen som forventer bedre økonomi, mens færre frykter en forverring. Spesielt aldersgruppen 25-45 år er positive, mens de yngre er mer bekymret. Undersøkelsen indikerer også en sterk tro på boligprisvekst, særlig i Oslo, samt en økende sparevilje. Forventninger om lavere inflasjon, gode lønnsoppgjør og lavere rente bidrar til optimismen. Likevel er det fortsatt en del som sliter økonomisk.