Oljefondets stresstest avdekker at en fragmentert verden med økte tollsatser kan redusere fondets verdi med 35 prosent, tilsvarende 7. 000 milliarder kroner.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets ser tegn til denne utviklingen, men anser et slikt fall som usannsynlig, selv om det ikke kan utelukkes. Oljefondet påpeker at flere negative scenarioer kan inntreffe samtidig, og at verdensøkonomien preges av høye gjeldsnivåer, geopolitiske spenninger og høye aksjeverdsettelser.
Et marerittscenario er stagflasjon, men sentralbankene forventes å unngå tidligere feil.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
23 dager siden
Oljefondet har opplevd et betydelig fall og er nå under 17.800 milliarder kroner, som følge av uro i markedet. Oljefondsjef Nicolai Tangen forklarer at økte tollsatser og frykt for en handelskrig bidrar til nedgangen. Tangen understreker at fondet er forberedt på store svingninger og er en langsiktig investor. Han minner om at markedet ikke kan forventes å stige kontinuerlig, og at fondet kan falle 40 prosent i et worst-case scenario. Børsene i Oslo, Europa og Asia viser også nedgang.
1 måned siden
Oljefondet har tapt 1000 milliarder kroner som følge av uro i markedet, utløst av Trumps tollpolitikk. Eksperter påpeker at markedet reagerte sent på tollsatsene, som også ble høyere enn forventet. Samfunnsøkonom Steinar Juel i Civita uttrykker bekymring for at politiske beslutninger kan svekke markedets funksjon, og peker på ideer i Trump-administrasjonen om å ilegge utenlandske aktører avgifter på renteinntekter fra amerikanske statsobligasjoner. Han frykter at Oljefondet kan bli brukt som pressmiddel, for eksempel ved å fryse midler dersom Norge ikke følger USAs politikk. Oljefondet følger situasjonen nøye, og vurderer tiltak for å redusere risikoen.
23 dager siden
Verdens børser opplever kraftige fall på grunn av frykt for økonomisk nedgang, resesjon i USA og usikkerhet rundt internasjonal handelspolitikk. Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, påpeker at børsfallet kan redusere forbruket og vanskeliggjøre bedrifters finansiering. Kristian Tunaal i Alfred Berg fremhever at situasjonen er unik, men ser også positive aspekter som tidligere kriser og muligheten for politisk inngripen. Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets antyder at sentralbankene kan kutte renten som følge av svekket økonomi, og at Oslo Børs vil bunne ut etter hvert. Frykten for redusert global etterspørsel rammer også norsk økonomi.
23 dager siden
Verdens børser faller på frykt for handelskrig, og Oslo Børs følger etter. Storebrands forvalter, Hans Thrane Nielsen, ser muligheter i markedet og forsøker å tjene penger på «rariteter» som oppstår. Fondsfinans er mer avventende, men har en defensiv portefølje. Eksperter peker på oljeprisraset som en alvorlig faktor for Oslo Børs, og venter at analytikere vil kutte inntjeningsestimater. Det spekuleres også i fall på OBX-indeksen.
8 dager siden
Det internasjonale pengefondet (IMF) har i en fersk rapport advart om at USAs tolløkninger og mottiltak fra andre land vil føre til lavere global økonomisk vekst. IMF forventer at verdensøkonomien vokser med 2,8 prosent i 2024, ned fra tidligere prognoser på 3,3 prosent. I USA anslås veksten til 1,8 prosent, som er 0,9 prosentpoeng lavere enn tidligere prognose. Rapporten peker på økt risiko for finansiell ustabilitet som følge av handelskonfliktene, med mulige raske endringer i valutakurser og kapitalstrømmer, spesielt i land med gjeldsproblemer. Tollnivået i USA er nå det høyeste på hundre år, noe IMF ser som en bekymring for internasjonal handel og økonomisk stabilitet. Samtidig kan en nedtrapping av tollsatser og nye handelsavtaler gi økt vekst og stabilitet, ifølge pengefondet.
1 måned siden
Norges Bank forventer at handelskrigen vil føre til redusert global økonomisk vekst og økt prisvekst. Økte tollsatser ventes å dempe investeringer og internasjonal handel. Uroen rundt handelskrigen og sikkerhetspolitikken har påvirket finansmarkedene negativt, med børsnedgang i USA og svekkelse av Oljefondet. Samtidig har kronen styrket seg, noe som kan påvirke fremtidige rentebeslutninger.
22 dager siden
Norske økonomer er enige om at verden ikke står overfor en ny finanskrise, til tross for uro i markedene. De forklarer situasjonen med reaksjoner på økte amerikanske tollsatser og den påfølgende usikkerheten rundt global handel, snarere enn fundamentale svakheter i finanssystemet. Bekymringen er større for en potensiell resesjon i USA, selv om Norge antas å være relativt beskyttet. Økonomene påpeker at det finnes stabiliserende faktorer som kan bidra til å opprettholde økonomisk vekst, men understreker at situasjonen er uforutsigbar.
27 dager siden
Oljefondet har falt med over 2.000 milliarder kroner siden toppen i januar, og er nå nede i 18.200 milliarder kroner. Hovedårsaken er en svekkelse av den amerikanske dollaren og nedgang på amerikanske børser, hvor fondet har betydelige investeringer. Valuta- og aksjemarkedet påvirker fondsverdien, spesielt fordi dollaren ikke lenger styrker seg ved markedsnedgang. Oljefondet har selv advart om potensielle kraftige verdifall, og stresstester viser at fondets verdi kan reduseres betraktelig i et scenario med økte tollsatser og en mer fragmentert verdensøkonomi.
2 måneder siden
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen advarer om at økt uro i Europa og stigende forsvarsutgifter vil påvirke norsk økonomi. Europeiske land øker sine forsvarsbudsjetter, noe som kan redusere midler til velferd. Norge, med sin åpne økonomi, er avhengig av en stabil verdensøkonomi og kan rammes hardt av usikkerhet. Bruk av oljefondet diskuteres, men vil redusere fondets størrelse. USA planlegger kutt i forsvarsbudsjettene og oppfordrer europeiske land til å øke sine bidrag.
22 dager siden
BI-professor Hilde C. Bjørnland advarer Norges Bank mot å overreagere på uroen i verdensøkonomien, som skyldes USAs tollpolitikk og børsfall. Hun påpeker at sentralbanken står overfor et vanskelig valg: Enten å heve renten for å dempe inflasjon, eller senke den for å stimulere vekst. Bjørnland understreker at situasjonen ikke er en finanskrise, men at økte tollsatser kan føre til resesjon i USA, med globale konsekvenser. Hun råder Norges Bank til å være forsiktig og observere utviklingen nøye før de eventuelt iverksetter tiltak.
2 måneder siden
Sjeføkonomen i DNB Markets, Kjersti Haugland, advarer om at Trumps tollsatser og økte amerikanske renter vil ramme norsk økonomi. Hun forventer at USA vil sette opp renten, noe som begrenser Norges Banks mulighet for rentekutt. Statsminister Støre er bekymret for inflasjonen, men ser positivt på at den er på vei ned. Sentralbanksjefen advarer om risiko for verdifall i Oljefondet, og understreker at man må være forberedt på svingninger. Norges Banks styringsrente har vært 4,5 prosent i over et år, og selv om rentekutt er sannsynlig, forventes det ikke at renten vil gå like langt ned som tidligere.
2 måneder siden
Artikkelen belyser uro i finansmarkedene knyttet til Donald Trumps mulige tolltrusler og deres potensielle negative innvirkning på verdensøkonomien. En sjefstrateg uttrykker bekymring over Trumps handlemåte og mangel på politisk prosess. I tillegg ser markedet frem mot viktige inflasjonstall fra Norge og USA, samt sentralbanksjef Ida Wolden Baches kommende årstale. Det spekuleres i om talen vil berøre temaer som prisvekst og den økonomiske utviklingen i Norge.
23 dager siden
Donald Trumps tolltariffer har ført til kraftige børsfall verden over, noe som har fått statsminister Jonas Gahr Støre til å erklære at verdensøkonomien er i krise. Tyskland og Oslo børs opplever betydelige fall, mens Hongkong er rammet av børskrakk. Støre understreker at USAs tollmurer skaper stor usikkerhet og uforutsigbarhet i verdenshandelen. Finansminister Jens Stoltenberg vil gi en kommentar til situasjonen senere i dag. Nordeas sjefstrateg tror det verste fallet er over, mens investor Jan Petter Sissener maner til ro blant investorene, og understreker at det er viktig å holde hodet kaldt.
22 dager siden
Tidligere sjeføkonom Steinar Juel advarer om at USA potensielt kan beslaglegge deler av Oljefondets investeringer i landet. Bakgrunnen er et notat fra Trump-rådgiver Stephen Miran, som antyder at USA først vil innføre toll, og deretter gripe inn i finansmarkedene. Norge er spesielt sårbar på grunn av Oljefondets betydelige størrelse. Juel foreslår at Norges Bank bør få større fleksibilitet til å redusere sin eksponering mot USA, og peker på risikoen ved å ha en amerikansk depotbank for fondets verdier. Usikkerheten i finansmarkedene har økt etter Trumps tollpolitikk og Kinas gjengjeldelse.
22 dager siden
Etter uro i markedet forventer rentemarkedet nå fire rentekutt i Norge det neste året, drevet av Trumps tollpolitikk og Kinas svar. Rentestrateg Lars Mouland i Nordea anser dette som en overreaksjon og tror ikke Norges Bank vil kutte renten. Markedets forventninger følger et kraftig børsfall, svekket krone og fallende oljepris, der investorer flykter til obligasjoner. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen påpeker at markedet priser inn tre rentekutt i år, opp fra halvannet, men understreker at dette er negativt ved lavere vekst og økt arbeidsledighet.