Oljefondet opplevde en negativ avkastning på 415 milliarder kroner, tilsvarende minus 0,6 prosent, i første kvartal 2025. Nedgangen skyldes børsfall i USA, særlig innen teknologiaksjer, og en styrket krone som reduserte fondets verdi med 879 milliarder kroner målt i norske kroner. Fondets verdi sank fra 19.
742 milliarder kroner ved utgangen av 2024 til 18. 526 milliarder kroner ved slutten av første kvartal. Aksjeinvesteringene ga en negativ avkastning på 1,6 prosent, mens obligasjoner, unotert eiendom og fornybar infrastruktur hadde positiv avkastning.
Regjeringen tilførte 78 milliarder kroner til fondet i samme periode. Verdien har tidligere steget jevnt, drevet av globale børsoppganger og en svekket krone, men første kvartal viste betydelige markedsvingninger.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
6 dager siden
Oljefondet rapporterte et tap på 415 milliarder kroner i første kvartal 2024, tilsvarende en avkastning på minus 0,6 prosent. Fondets verdi falt fra over 20.000 milliarder kroner ved starten av året til 18.258 milliarder kroner i mars. Tapet skyldes hovedsakelig negative resultater i aksjeinvesteringer, spesielt innen teknologiaksjer, mens rente- og eiendomsinvesteringer ga positiv avkastning. Til tross for kvartalstapet hadde fondet en samlet avkastning på 13 prosent i 2024, med en verdi på 19.742 milliarder kroner ved utgangen av 2023. Fondet var ved årsskiftet investert med 71,4 prosent i aksjer, 26,6 prosent i rentepapirer, 1,8 prosent i unotert eiendom og 0,1 prosent i unotert infrastruktur for fornybar energi.
6 dager siden
Statens pensjonsfond utland, kjent som Oljefondet, rapporterte et tap på 415 milliarder kroner i første kvartal 2025, tilsvarende en negativ avkastning på 0,6 prosent. Markedet var preget av store svingninger, særlig innen teknologiaksjer som trakk ned resultatet. Fondets ledelse valgte å holde en langsiktig investeringsstrategi og foretok få endringer i porteføljen. Til tross for markedsuroen uttrykker ledelsen fortsatt tillit til amerikanske investeringer, som utgjør omtrent halvparten av fondet. Tallene dekker ikke den største markedsuroen som oppsto etter 2. april, da Trump innførte nye straffetollsatser, noe som førte til et betydelig verdifall for fondet. Den norske kronen styrket seg mot flere valutaer, noe som bidro til å dempe tapene. Avkastningen var negativ på aksjer, men positiv på renteinvesteringer, unotert eiendom og fornybar energi.
1 måned siden
Oljefondet har opplevd et verdifall på over 1.000 milliarder kroner fra toppnivået tidligere i år, og er nå verdt 19.132 milliarder kroner. Hovedårsakene er nedgang på børsene, spesielt i USA hvor fondet har store investeringer, samt en styrking av den norske kronen mot dollar og euro. Reduserte overføringer av olje- og gassinntekter fra staten bidrar også til fallet. Elbilprodusenten Tesla, hvor Oljefondet har betydelige investeringer, har hatt et kraftig kursfall. Fondets ledelse har tidligere advart om at store svingninger i fondets verdi kan forekomme, og interne stresstester viser potensielle fall på opptil 40 prosent i ekstreme situasjoner.
6 dager siden
Oljefondet opplevde et betydelig verdifall i første kvartal, hovedsakelig på grunn av nedgang i teknologiaksjer og en styrket krone. Fondet har i halvannet år holdt en lavere andel teknologiaksjer enn referanseindeksen som en forsikring mot fall, men denne sikringen ble etablert over ett år for tidlig. Fondssjef Nicolai Tangen sier at selv om timingen ikke var perfekt, har denne strategien vært nyttig i dagens marked. Fondet har ikke gjort store endringer i eierskapet til de store teknologiselskapene, til tross for betydelige verdifall i «Magnificent Seven»-gruppen. Tangen understreker at aksjemarkedet fortsatt er mer risikabelt enn tidligere, men er optimistisk til hvordan kunstig intelligens kan øke fondets effektivitet fremover.
1 måned siden
Oljefondet har tapt nesten 1300 milliarder kroner på få uker, tilsvarende 236.000 kroner per nordmann. Tapet skyldes hovedsakelig svake børser, spesielt i USA hvor teknologiaksjer har falt betydelig, samt en styrking av den norske kronen. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets forklarer nedgangen med uttalelser fra Donald Trump om en «overgangsfase» i amerikansk økonomi. Aksjeinvestor Jan Petter Sissener kritiserer Trump for å agere irrasjonelt og skape usikkerhet i markedet. Samtidig styrker kronen seg mot dollaren på grunn av endrede renteforventninger, hvor Norge og Europa ser økte renter mens USA forventer rentekutt.
1 måned siden
Teknologiaksjer i USA har hatt en nedgang, noe som påvirker Oljefondet negativt. Markedet revurderer USAs teknologiske dominans etter fremveksten av Kinas AI-tjeneste Deepseek. Oljefondet har tapt betydelige summer på sine største aksjeposter, men fondets samlede verdi har likevel økt på grunn av positiv utvikling i andre markeder. Eksperter advarer mot konsentrasjonsrisikoen knyttet til at få teknologiselskaper utgjør en stor del av globale aksjeverdier, men understreker at det er usikkert om dette er et varig taktskifte.
27 dager siden
Oljefondet har falt med over 2.000 milliarder kroner siden toppen i januar, og er nå nede i 18.200 milliarder kroner. Hovedårsaken er en svekkelse av den amerikanske dollaren og nedgang på amerikanske børser, hvor fondet har betydelige investeringer. Valuta- og aksjemarkedet påvirker fondsverdien, spesielt fordi dollaren ikke lenger styrker seg ved markedsnedgang. Oljefondet har selv advart om potensielle kraftige verdifall, og stresstester viser at fondets verdi kan reduseres betraktelig i et scenario med økte tollsatser og en mer fragmentert verdensøkonomi.
3 måneder siden
Oljefondet opplevde en rekordhøy avkastning på 2511 milliarder kroner i 2024, noe som tilsvarer en økning på 13 prosent. Denne veksten skyldes i stor grad et sterkt aksjemarked, spesielt innen amerikansk teknologi, samt en svak kronekurs som alene bidro med 1072 milliarder kroner. Til tross for den betydelige avkastningen, underpresterte fondet referanseindeksen med 0,45 prosentpoeng. Ved utgangen av året hadde fondet en total verdi på 19.742 milliarder kroner, hvorav 71,4 prosent var investert i aksjer.
14 dager siden
Oslo Børs åpnet med nedgang, hvor Hovedindeksen falt 0,52 prosent. Q Tech opplever nedgang etter å ha investert 171,5 millioner kroner i linseprodusenten poLight. Hexagon Purus fikk en ordre på 29 millioner kroner for hydrogenlagringssystemer til busser. BW Product Services, en avdeling i BW LPG, rapporterte et tap på 12 millioner dollar i første kvartal. I Asia snudde de fleste nøkkelindeksene ned etter to dager med oppgang, med Hongkong-børsen som den svakeste.
3 måneder siden
Oljefondet oppnådde en avkastning på 2511 milliarder kroner i 2024, noe som tilsvarer en økning på 14 prosent. Avkastningen var særlig drevet av aksjeinvesteringer, spesielt i amerikanske teknologiaksjer, som ga en avkastning på 18 prosent. I tillegg bidro valutabevegelser betydelig til fondets vekst. Mot slutten av året passerte fondet 20 000 milliarder kroner i verdi for første gang. Det var en turbulent periode i markedet, spesielt etter at teknologiselskapet Nvidia opplevde et kraftig kursfall på grunn av en ny, billigere KI-modell fra et kinesisk selskap. Nvidia hentet seg imidlertid inn igjen dagen etter.
2 måneder siden
Oslo Børs falt etter at flere selskaper presenterte kvartalsresultater. Yara opplevde et valutatap og leverte svakere driftsresultat, noe som førte til kursfall. Kongsberg Gruppen rapporterte høyere inntekter, men lavere EBITDA-margin. XXL gikk med stort underskudd på grunn av redusert salg. Schibsted leverte negativt resultat til tross for inntektsvekst. Norske Skog opplevde et kraftig fall etter å ha presentert et underskudd.
2 måneder siden
Oslo Børs åpnet med en nedgang etter en sterk periode, hvor Hovedindeksen falt 0,12 prosent. Oljeprisen var noe lavere enn ved stengetid i går. Blant de mest omsatte aksjene falt Mowi og Kongsberg Gruppen, mens Equinor og BW LPG steg. Scatec presenterte sterke resultater for fjerde kvartal med økte inntekter og driftsresultat, men aksjen falt likevel. BW Energy rapporterte også om økt resultat og produksjon, og aksjen steg. Ultimovacs hadde et tap og nedskrivninger, mens Crayon opplevde vekst, men ble påvirket av lavere salg.
14 dager siden
Oslo Børs opplevde en svak oppgang før påskeferien, mens de fleste nøkkelindeksene i Asia viste nedgang. Q Tech investerte 171,5 millioner kroner i poLight, noe som førte til at Q Tech-aksjen falt. Hexagon Purus sikret seg en ordre verdt 29 millioner kroner for hydrogenlagringssystemer til busser i Midtøsten og Nord-Afrika. BW Product Services rapporterte et tap på 12 millioner dollar i første kvartal til tross for realisert gevinst. Oljeprisen steg gjennom dagen, og et fat nordsjøolje kostet 65,2 dollar ved stengetid.
3 måneder siden
Oslo Børs åpnet med oppgang, men Norwegian-aksjen falt markant etter et resultatvarsel om svakere inntjening i 2024. Selskapet skylder på en svak norsk krone mot amerikansk dollar. Samtidig kjøper Norsk Hydro ut Northvolt fra Hydrovolt, og Nel mottar ytterligere skattefradrag i USA. Oljeprisen steg til 81 dollar fatet. Børsen opplevde en blandet start på uken, med noen aksjer som steg og andre som falt. Det var også et bredt aksjefall i Asia i løpet av natten.
23 dager siden
Oljefondet har opplevd et betydelig fall og er nå under 17.800 milliarder kroner, som følge av uro i markedet. Oljefondsjef Nicolai Tangen forklarer at økte tollsatser og frykt for en handelskrig bidrar til nedgangen. Tangen understreker at fondet er forberedt på store svingninger og er en langsiktig investor. Han minner om at markedet ikke kan forventes å stige kontinuerlig, og at fondet kan falle 40 prosent i et worst-case scenario. Børsene i Oslo, Europa og Asia viser også nedgang.