Artikkelen argumenterer for å øke antall egenmeldingsdager for å redusere belastningen på leger og unngå unødvendige legebesøk. Dagens system krever sykemelding etter tre dager, noe som fører til sløsing med legeressurser og unødvendige konsultasjoner.
Et forsøk med 365 dagers egenmelding viste positive resultater med redusert sykefravær i flere virksomheter, blant annet i Mandal kommune.
Artikkelen foreslår å lovfeste åtte dagers egenmelding for alle, eller vurdere 16 eller 365 dagers egenmelding, for å redusere presset på helsevesenet og gi mer tillit til arbeidstakere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson ønsker å utvide egenmeldingsdager fra 3 til 16 for å redusere unødvendige legebesøk og frigjøre ressurser i helsevesenet. Høyre er uenig og frykter økt sykefravær, og mener Norge heller bør stramme inn på ordningen. Et ekspertutvalg ledet av Kjetil Telle foreslo også å utvide egenmeldingsdager for å avlaste fastlegene, men understreker at de ikke har undersøkt effekten på sykefraværet. Høyre mener fastlegene bør få betalt for å friskmelde pasienter. Forslaget skal behandles i Stortinget om en måneds tid.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler forslag fra forsker Arnstein Mykletun for å redusere sykefraværet i Norge. Han mener politikerne har en unik sjanse til å ta styring over området. Mykletun foreslår fire «bremseklosser» i systemet: arbeidstaker, arbeidsgiver, fastlege og Nav. Han argumenterer for at arbeidstakere bør ha en liten egenandel ved sykemelding, arbeidsgivere bør ha større ansvar for langtidssykefravær, fastleger må ikke premieres for å sykemelde, og Nav må støtte saksbehandlere som underkjenner urettmessige sykemeldinger. Mykletun mener dagens system gir feil insentiver og at Norge bruker for mye penger på trygd.
3 måneder siden
Fastlege Trym Viktor Jaang Bjørn-Hansen kritiserer leger for å sykemelde pasienter som ikke burde vært det, og mener dette er en hovedårsak til det høye sykefraværet i Norge. Han hevder leger ofte gir sykemeldinger for å unngå konflikter og lange diskusjoner, og at mange pasienter kommer til legen med en forventning om å få sykemelding. Bjørn-Hansen mener også at langtidssykemeldinger kan forverre tilstanden for pasienter med psykiske lidelser. Allmennlegeforeningen bekrefter at det kan være lettere å gi sykemelding, men understreker at de fleste leger prøver å finne den beste løsningen for pasienten. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier hun stoler på fastlegenes vurderinger, men oppfordrer til mer bruk av gradert sykemelding.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer det høye sykefraværet i Norge, som er blant de høyeste i verden. Det påpekes at dette er et problem som svekker tilliten i arbeidslivet og fellesskapet. Artikkelen sammenligner Norges situasjon med Sverige og Nederland, som har lavere sykefravær. Det fremheves at Norges system med 100% lønnskompensasjon og ingen karensdag kan være en årsak til det høye fraværet. Det foreslås flere tiltak for å redusere sykefraværet, inkludert karensdag, strengere kontroll, tidsbegrensning på sykepenger, gradvis tilbakeføring og økt arbeidsgiveransvar. Artikkelen konkluderer med at det er nødvendig å ta tak i problemet for å sikre en bærekraftig fremtid.
2 måneder siden
En forsker ved Folkehelseinstituttet (FHI) hevder at fastleger kan tape penger på å være strenge med sykmeldinger, da de tjener mer på raske konsultasjoner. Dette kan føre til at leger lettere skriver ut sykmeldinger for å unngå tidkrevende samtaler og press fra pasienter. En fastlege er uenig i at pasienter 'bestiller' sykmeldinger, og mener konsultasjoner handler om å finne løsninger i samarbeid med pasienten. Forskere undersøker nå hvordan dagens finansieringsordning påvirker legenes arbeid og om det kan være en årsak til det høye sykefraværet i Norge.
2 dager siden
En fastlege deler sine erfaringer med sykmelding og pasienter. Legen mener debatten om høyt sykefravær gir et feil bilde av virkeligheten.
3 måneder siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson foreslår å innføre firedagers arbeidsuke eller andre former for redusert arbeidstid i helse- og velferdssektoren for å redusere sykefravær og øke rekrutteringen. Han mener dette kan føre til at flere jobber heltid og at yrkene blir mer attraktive. Arbeidsminister Tonje Brenna avviser forslaget og mener Norge trenger mer arbeidskraft, ikke mindre. Hun er åpen for at bedrifter tester ut ulike arbeidsordninger, men regjeringen vil ikke ta initiativ til å redusere arbeidstiden. Brenna mener at kortere arbeidstid vil føre til at Norge stopper opp, og at det er viktigere å jobbe med trivsel, nok kollegaer og gode arbeidstider.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer mot Unge Venstre og Grønn Ungdoms forslag om å kutte en helligdag for å finansiere Forsvaret, og viser til Danmarks erfaring med å fjerne store bededag. Forfatteren fremhever at fridager er avgjørende for folks lykke og livskvalitet, og gir et nødvendig avbrekk fra hverdagen. Han påpeker at samfunnets effektivitet har økt siden forrige arbeidstidsreduksjon, og argumenterer for ytterligere reduksjon. Helligdager har egenverdi da de bidrar til lykkelige mennesker, noe som også er en form for verdiskapning og beredskap.
1 måned siden
Regjeringen foreslår å flytte flere fastlegeoppgaver til sykepleiere og vil kompensere legene for dette. Helseministeren argumenterer for at dette vil frigjøre ressurser og forbedre samarbeidet i helsetjenesten. Sykepleierforbundet er positivt innstilt, mens Legeforeningen er skeptisk og påpeker at tidligere forsøk ikke har ført til ønsket avlastning for legene. Notodden kommune har imidlertid gode erfaringer med å la sykepleiere utføre legeoppgaver, noe som har frigjort tid for legene.
3 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) er bekymret over det høye sykefraværet blant sykehusansatte og har satt som mål å redusere det til 2019-nivå. Han mener dette vil frigjøre 1500 årsverk og lette presset på de ansatte. Sykefraværet har økt i alle helseregioner siden 2019, med Helse nord som den regionen med høyest fravær. Vestre understreker at det er viktig å fokusere på tiltak som fungerer, som systematisk oppfølging av sykmeldte, fleksibel turnus og bedre ledelse. Han vil følge utviklingen månedlig og rapportere i juni. Vestre presenterte også sine forventninger til helsesektoren i sin første «Helsetale».
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer LOs ønske om å frede sykelønnsordningen de neste fire årene, og hevder at dette vil opprettholde et høyt sykefravær som koster Norge rundt 100 milliarder kroner årlig. Det påpekes at mange arbeidstakere ikke har full lønn under sykdom, og at det er store forskjeller i sykelønnsordninger. Artikkelen argumenterer for at dagens ordning kan belønne skulk, og foreslår tiltak som karensdager eller en maksimumssats på 90 prosent sykelønn for å redusere fraværet. Det understrekes at sykefraværet må ned, og at kostnadene til sykelønn til syvende og sist dekkes av lavere lønn for alle.
2 måneder siden
En fastlege og forsker tar til orde for å premiere leger som benytter et samtaleverktøy for å redusere sykefraværet. Dette verktøyet hjelper pasienter med å identifisere muligheter for å opprettholde arbeidsevnen til tross for helseutfordringer. NAV signaliserer at dagens takstsystem er modent for revisjon og vurderer å innføre insentiver for jobbfokusert behandling. Arbeidsministeren uttrykker også positivitet rundt prosjektet, da det potensielt kan bidra til å skille mellom arbeidsrelaterte og andre helseplager. En lærling i hjemmetjenesten erfarte selv hvordan samtaleverktøyet hjalp henne å fortsette i full jobb.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bedriftslederes bekymring for økende sykefravær. Flere ledere understreker viktigheten av tett oppfølging av ansatte og et godt arbeidsmiljø for å redusere fraværet. Det er delte meninger om sykelønnsordningen bør endres; noen mener det er nødvendig, mens andre ønsker mer forskning. Psykiske lidelser er en økende årsak til sykefravær, og flere bedrifter satser på «nærledelse» og kompetanseheving for ledere for å fange opp signaler tidlig. Debatten om sykefravær er aktualisert, men det er uenighet om løsningene.
1 måned siden
I Lillestrøm vurderes det å innføre en bonusordning for kommunalt ansatte som har få sykedager, i et forsøk på å redusere sykefraværet. Fagforeninger er skeptiske, og frykter at ordningen vil føre til at ansatte kommer på jobb selv om de er syke, samt at den kan oppleves urettferdig. Kommunen ser for seg en bonus per ubrukte egenmeldingsdag, mens fagforeningene argumenterer for at pengene heller bør brukes på helsefremmende tiltak som økt grunnbemanning. Ordføreren forsvarer forslaget, og mener det er nødvendig å teste nye metoder for å redusere sykefraværet, og understreker at ordningen skal inkludere flere i arbeidslivet.
5 dager siden
Reklamebyrået BrunchOslo innførte i 2023 fire dagers arbeidsuke med full lønn etter å ha permittert fredagen. Ansatte opplever mer energi, bedre balanse mellom jobb og fritid, og bedriften har blitt mer lønnsom. Flere norske bedrifter følger samme modell, ofte i samarbeid med 4 Day Week Global, som fremhever lavere sykefravær, bedre helse og økt jobblyst som fordeler. Professor Åsmund Hermansen ved OsloMet mener at særlig yrker med høy belastning kan ha samfunnsøkonomisk gevinst av redusert arbeidstid uten lønnskutt, blant annet ved redusert sykefravær og bedre rekruttering. Undersøkelser viser at mange allerede bruker fredager som fridag, noe som reduserer trafikk og press på kollektivtransport. Stine Wolff Helgesen oppfordrer flere bedrifter til å vurdere fire dagers uke for bedre trivsel og effektivitet.