Taliban har gjenåpnet sin ambassade i Oslo etter å ha stengt den i september 2024, men Norge understreker at det diplomatiske forholdet er nedgradert. Ambassaden vil bli bemannet av en førstesekretær og tilby konsulære tjenester.
Gjenåpningen har ført til kritikk, blant annet fra FrP-leder Sylvi Listhaug, som mener regjeringen er naive og at dette sender et uheldig signal om anerkjennelse av Taliban. Andre mener Taliban forsøker å renvaske sitt image og normalisere forholdet til Vesten.
Amnesty International understreker viktigheten av at Norge fortsetter å kreve respekt for menneskerettighetene i Afghanistan.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Taliban har gjenåpnet Afghanistans ambassade i Oslo, men Norge tillater ikke en Taliban-utnevnt ambassadør. I stedet vil førstesekretær Najibullah Sherkhan lede ambassadens drift. Norge nedgraderte de diplomatiske forbindelsene i desember på grunn av bekymringer for menneskerettighetene i Afghanistan. Sherkhan skal tilby konsulære tjenester, men hans bakgrunn er uklar. Utenriksdepartementet understreker at gjenåpningen ikke betyr en oppgradering av forholdet til Taliban. Taliban selv ser på gjenåpningen som en positiv utvikling, mens eksperter mener det er et forsøk på å oppnå internasjonal anerkjennelse.
1 måned siden
Taliban har gjenåpnet Afghanistans ambassade i Oslo, men uten en ambassadør. En førstesekretær skal lede den daglige driften. Norge anerkjenner ikke Taliban-regimet og nedgraderte de diplomatiske forbindelsene i desember på grunn av menneskerettighetssituasjonen i Afghanistan. Norge tillater ikke en Taliban-utnevnt ambassadør, men aksepterer en tjenestemann for å håndtere konsulære saker. Taliban anser gjenåpningen som en positiv utvikling, mens analytikere ser det som et strategisk skritt mot internasjonal anerkjennelse. Norge understreker at dette ikke innebærer en oppgradering av de diplomatiske forbindelsene med Taliban.
1 måned siden
Taliban har gjenåpnet Afghanistans ambassade i Oslo, men uten en ambassadør. Norge anerkjenner ikke Taliban-regimet og har nedgradert de diplomatiske forbindelsene. En førstesekretær vil lede ambassadens daglige drift og tilby konsulære tjenester. Norge tillater dette for å bistå afghanere i Norge, men understreker at det ikke betyr en oppgradering av forholdet til Taliban. Taliban anser gjenåpningen som en positiv utvikling, mens eksperter ser det som et forsøk på å oppnå internasjonal anerkjennelse.
1 måned siden
Norge har tillatt Taliban å gjenåpne Afghanistans ambassade i Oslo, noe som kritiseres som en diplomatisk og moralsk feilvurdering. Taliban har innført strenge restriksjoner for kvinner og jenter i Afghanistan, inkludert nektet skolegang og utestengelse fra det offentlige rom. Det rapporteres også om overgrep mot kvinner og barn i Taliban-fengsler. Mange afghanere i Norge frykter at ambassaden vil føre til overvåking og trakassering. Kritikere mener Norge legitimerer et undertrykkende regime og svikter afghanske kvinner og menn.
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon har møtt representanter for den nye syriske ledelsen, Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Norge signaliserer økt bistand, heving av sanksjoner og gjenoppretting av diplomatiske relasjoner dersom de nye syriske myndighetene følger opp positive signaler i praksis. Norge gir 55 millioner ekstra til humanitær hjelp, totalt 530 millioner i år, og understreker viktigheten av tidlig gjenoppbygging av infrastruktur. Utenriksministeren beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og fremhever behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess i Syria.
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon, Hilde Haraldstad, har møtt representanter for den syriske islamistgruppen Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Utenriksminister Espen Barth Eide understreker viktigheten av at positive signaler fra de nye myndighetene følges opp i praksis for å øke bistand og gjenopprette diplomatiske relasjoner. Utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim sier Norge vil bidra med 55 millioner kroner ekstra til Syria, og totalt 530 millioner i år. Pengene skal gå til humanitær hjelp og tidlig gjenoppbygging via Røde Kors og FN. Eide beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og understreker behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler at utenriksminister Espen Barth Eide ikke er invitert til Donald Trumps innsettelsesseremoni, angivelig på grunn av Norges politikk i Midtøsten og støtte til palestinerne. Dette har ført til at Jens Stoltenberg representerer Norge i stedet. Artikkelen kritiserer Norges utenrikspolitikk for å være naiv og selvopptatt, og mener at Norges støtte til palestinerne fremstår som støtte til Hamas. Det påpekes at Stoltenberg har et godt forhold til Trump, og at hans deltakelse er viktig for å bygge relasjoner for de neste fire årene. Artikkelen stiller også spørsmål ved Norges rolle som fredsmekler og humanitær stormakt, og kritiserer landets selvopptatthet.
1 måned siden
Stortinget debatterte Norges forhold til USA etter Donald Trumps tale, der han blant annet snakket om Ukraina og handelskriger. Utenriksminister Espen Barth Eide forsikret at Norge har en omfattende dialog med amerikanske myndigheter og at de blir hørt, spesielt i synet på Ukraina. Sylvi Listhaug (FrP) kritiserte Anniken Huitfeldts rolle som ambassadør og spurte om tiltak mot Trumps tollpolitikk. Trump varslet også opptrapping av handelskrigen med nye tollsatser. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) oppfordret regjeringen til å tydelig støtte Danmark i spørsmålet om Grønland, noe Eide bekreftet at Norge gjør.
3 måneder siden
Arbeidsminister Tonje Brenna inviterer NHO og LO til nye samtaler om IA-avtalen etter at forhandlingene brøt sammen i desember. Striden står om hvor lenge ordningen skal vare. LO-leder Peggy Hessen Følsvik har signalisert en vilje til å gjenoppta samtalene etter en mildere tone fra NHO-sjef Ole Erik Almlid. Almlid har bekreftet at de er klare for et nytt møte. Brenna understreker at det fortsatt er avstand mellom partene, men at hennes dør er åpen for dialog.
1 måned siden
Norges ambassadør i USA, Anniken Huitfeldt, arbeider aktivt for å sikre Norges interesser i møte med en uforutsigbar Trump-administrasjon. Hun bruker både tradisjonelt diplomati og utradisjonelle metoder som «Arctic Cool»-fester for å bygge relasjoner med amerikanske politikere. Huitfeldt understreker Norges strategiske betydning i Arktis som et argument for fortsatt samarbeid, og fremhever viktigheten av å forstå Russland. Selv om hun opplever at Norge blir lyttet til, møter hun også oppfatninger om at Europa ikke bidrar nok i NATO. Hun samarbeider også tett med Ukrainas ambassadør for å støtte Ukraina i USA.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre sier det er for tidlig å si om Norge vil invitere Donald Trump på offisielt besøk, men åpner for muligheten senere. Han påpeker at Norge vil ha nær kontakt med Trumps administrasjon og at et besøk vil vurderes. Støre er ikke invitert til Trumps innsettelse. Han kommenterte også situasjonen rundt kongefamilien og Marius Borg Høiby, og uttrykte støtte og sympati, men uten å gå inn på detaljer. Støre understreket at kongefamilien trenger ro i en krevende tid.
4 måneder siden
Frp og Høyre åpner for å gi syrere tilskudd for frivillig retur dersom situasjonen i Syria blir trygg nok etter Assad-regimets fall. Frps Erlend Wiborg mener oppholdstillatelser for syrere med midlertidig opphold bør trekkes tilbake, og at de har en plikt til å reise hjem for å bidra til gjenoppbygging. Høyres Mari Holm Lønseth støtter forslaget, men understreker at situasjonen fortsatt er uavklart. SV og Venstre advarer mot forhastede beslutninger og peker på at mange syrere har etablert seg i Norge. UDI har midlertidig stanset behandlingen av asylsøknader fra Syria, og Justisdepartementet har ikke kommentert saken.
2 måneder siden
Norge forsøker å bedre forholdet til EU etter at etterslepet av EØS-saker har skapt dårlig stemning. Statssekretær Maria Varteressian bruker Jens Stoltenbergs popularitet i Brussel for å blidgjøre EU-politikere og forsikre dem om at Norge nå prioriterer samarbeid. Regjeringen jobber med å ta igjen etterslepet innenfor områder som genmodifisering av mat, samtidig som de forsøker å navigere i spenningen rundt implementeringen av EUs Ren Energi-pakke. Frykten for å havne i en potensiell handelskrig mellom USA og EU understreker viktigheten av Norges integrasjon gjennom EØS-avtalen.
3 måneder siden
LO-leder Peggy Hessen Følsvik signaliserer åpenhet for å utrede sykelønnsordningen og ønsker dialog med NHO for å gjenoppta forhandlingene etter bruddet i IA-avtalen. Hun ser en positiv endring i tonen fra NHO-leder Ole Erik Almlid og mener det er grunnlag for å gjenoppta samarbeidet. Følsvik understreker at et bredt forlik er nødvendig for å endre sykelønnsordningen, og at LO ikke vil akseptere svekkelser. Hun mener erfaringer viser at kutt i sykelønn ikke nødvendigvis reduserer sykefraværet. LO er villig til å se på alle sider av sykelønnsordningen, inkludert sosiale konsekvenser, og inviterer NHO til å samarbeide for å redusere sykefraværet.
2 måneder siden
En støttegruppe krever at Farida Khurami (19) får returnere til Norge ti år etter at hun og familien ble utvist. Gruppen argumenterer med at UNEs tidligere vurdering om at det var trygt å sende familien til Kabul ikke lenger holder, da sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har forverret seg betraktelig. Advokat Arild Humlen har på vegne av støttegruppen sendt en formell anmodning om omgjøring av vedtaket til UNE. Støttegruppen har kontinuerlig støttet familien økonomisk og moralsk siden utvisningen, og fremhever at Farida nå lever under vanskelige forhold i Tyrkia uten rettigheter. UNE bekrefter å ha mottatt anmodningen og vil behandle saken.