Norske spesialsoldater smuglet folk ut fra Kabul
Norske spesialsoldater gjennomførte en dramatisk evakuering fra Kabul da Taliban tok over byen i 2021. Operasjonen involverte store utfordringer og farlige situasjoner på flyplassen.
Norske spesialsoldater gjennomførte en dramatisk evakuering fra Kabul da Taliban tok over byen i 2021. Operasjonen involverte store utfordringer og farlige situasjoner på flyplassen.
I august 2021, etter Talibans raske maktovertakelse i Kabul, ble norske spesialstyrker sendt ned for å evakuere nordmenn og afghanske hjelpere. Situasjonen på flyplassen var ekstremt kaotisk med hundretusener som presset på for å komme seg ut. Spesialsoldatene, inkludert «Axel», måtte håndtere store folkemengder, trusler fra skarpskyttere og selvmordsbombere, samt logistikkproblemer med mat og vann.
De utviklet en hemmelig rute gjennom et hull i gjerdet for å få inn evakuerte fra UDs lister, inkludert tidligere afghansk spesialpoliti. De måtte også håndtere desperate foreldre som kastet babyer over gjerdet.
Operasjonen varte i to uker og evakuerte over 1000 mennesker til Norge, inkludert mange barn, før den ble avsluttet etter et stort bombeangrep. Det siste norske flyet tok av under rakettangrep på rullebanen.
Axel
Hamid Karzai
Christina Ruffini
Erna Solberg
FSK
Crisis Response Unit
Taliban
Utenriksdepartementet
Forsvarets operative hovedkvarter
NATO
NGO-er
VG
CBS News
IS
Kabul
Afghanistan
Norge
Georgia
Ungarn
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Statsminister Støre og Finlands president Stubb tok initiativ til en telefonsamtale med Donald Trump om en 30-dagers våpenhvile i Ukraina under JEF-toppmøtet i Oslo. Møtet fokuserte på europeisk sikkerhet og støtte til Ukraina. Samtidig markerte Russland Seiersdagen med en militærparade, men med begrenset internasjonal deltakelse, noe som understreker landets isolasjon. Norge støtter også opprettelsen av en spesialdomstol for å straffeforfølge russiske ledere for angrepskrigen. Tidligere statsminister Solberg kritiserer Vestens tidligere respons på russisk aggresjon. Ukrainas tidligere utenriksminister Kuleba mener Europa må ta mer ansvar for egen sikkerhet.
Krigen i Gaza fortsetter med store sivile tap og en kritisk humanitær situasjon, noe som fører til sterk kritikk av Israels krigføring og verdenssamfunnets manglende handling. Tidligere norsk diplomat Kai Eide argumenterer for sanksjoner mot Israel. SV krever at finansministeren redegjør for Stortinget om Oljefondets investeringer i selskaper knyttet til israelsk okkupasjon og krigføring, spesielt etter Netanyahus planer for Gaza.
President Trump har nominert velvære-influenseren Dr. Casey Means til USAs helsedirektør, en nominasjon som møter kritikk. Han har også signalisert en mulig reduksjon i tollen mot Kina før handelssamtaler, selv om Det hvite hus modererer uttalelsen. Videre har Trump initiert en prosess for å vurdere et amerikansk statlig investeringsfond, og USAs finansdepartement har i den forbindelse kontaktet det norske Oljefondet. Samtidig har Pentagon kunngjort fjerning av transpersoner fra militæret etter en høyesterettsavgjørelse.
Regjeringen forbereder lovendringer som åpner for generell bevæpning av politiet, begrunnet med et endret trusselbilde. Forslaget, som har bred politisk støtte, gir Politidirektoratet myndighet til å beslutte omfanget. Samtidig har statsminister Støre uttalt at Norge må være forberedt på krig, noe som har møtt kritikk for å være en sen erkjennelse av alvoret.
Aker-konsernet gjennomfører en omfattende restrukturering av sine grønne investeringer. Aker Horizons, som har opplevd et dramatisk verdifall, fusjoneres med morselskapet Aker. Kjell Inge Røkke erkjenner at realitetene i det grønne skiftet har sunket inn og at lønnsom havvind og hydrogen i Norge ligger lenger frem i tid enn antatt. Aker kjøper også Aker Carbon Captures andel i SLB Capturi, og ACC skal dele ut midler til aksjonærene.
Spenningen mellom India og Pakistan er høy etter rapporterte droneangrep og kamper langs kontrollinjen i Kashmir, med tap av menneskeliv og nedskutte fly. Konflikten utspiller seg også på økonomiske og diplomatiske fronter, der India blant annet har bedt IMF revurdere lån til Pakistan og truet med å påvirke vannforsyningen. Begge land beskylder hverandre for å støtte militante grupper. Norges utenriksminister har oppfordret til tilbakeholdenhet.