Økende turisme i villreinområder, særlig i kalvingsperioden, skaper bekymring. En ekspert fra Statens naturoppsyn påpeker at økt ferdsel forstyrrer dyrene.
DNT lover tiltak som reduserte åpningstider og vurdering av ruteendringer for å beskytte villreinen. Norge har et spesielt ansvar for villreinen, da over 90 prosent av bestanden i Europa finnes her.
Fjellturisme og hyttebygging truer dyrene, og en mer ansvarlig tilnærming til naturbruk etterlyses fra både kommuner og DNT.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Ringsaker kommune vil legge til rette for over 3500 nye hytter i Norges største hytteområde, Sjusjøen og Ringsakerfjellet, ifølge en ny arealplan. Naturvernforbundet reagerer og mener planene ikke tar hensyn til kunnskap om nedbygging av naturen, og er bekymret for nedbygging av myr og CO2-utslipp. Villreinnemnda for Rondane og Sølnkletten er bekymret for konsekvensene for villreinen, da økt menneskelig ferdsel kan forstyrre villreinens trekk til sommerbeite. Varaordføreren i Ringsaker kommune understreker at kommunen må balansere hensynet til grunneiere, hytteeiere, tilflyttere og naturen.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer DNT Oslo og Omegn for å planlegge utbygging ved Rondvassbu, midt i en sårbar tid for villreinen. Mens man søker etter måter å redusere menneskelig påvirkning på fjellet, mener artikkelforfatteren at DNT handler frekt ved å fremme sine planer nå. Det argumenteres for at DNT burde vente til den nye tiltaksplanen for villrein er klar, for å unngå å forverre situasjonen. Nasjonalparkstyret oppfordres til å ta en restriktiv tilnærming for å beskytte villreinens leveområder.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende bekymringen rundt utbygging av gondolbaner i norsk natur, spesielt i lys av en pågående naturkrise. Flere kommuner har foreslått gondolbaner i verdifulle naturområder, noe som har ført til protester. En konkret sak i Sula, der statsforvalteren har fremmet innsigelse, skal nå vurderes av kommunal- og distriktsminister Erling Sande. Denne saken blir sett på som en test for regjeringens forpliktelse til å stanse naturtapet innen 2030. Artikkelen understreker at nedbygging av natur skjer i et alarmerende tempo, og at det er behov for prioriteringer som setter naturvern foran fornøyelsesformål. Befolkningen støtter også sterkere tiltak for å bevare naturen.
1 måned siden
Preikestolen og Reinebringen vurderer å endre lovverket for å begrense turisttilstrømmingen på de mest populære tidspunktene. Stiftelsen Preikestolen ønsker et makstak på 6000 turister per døgn, mens Reinebringen også vurderer tiltak for å redusere trengsel. Begrunnelsen er hensynet til sikkerhet og kvaliteten på opplevelsen. DNT mener restriksjoner bør være siste utvei, og regjeringen vil ikke endre allemannsretten, men åpner for at kommunene kan regulere ferdselen gjennom parkeringsplasser og busstilbud.
25 dager siden
Artikkelen tar for seg den økende turismen i Norge og dens negative konsekvenser for natur, lokalsamfunn og offentlige tjenester. Forfatterne kritiserer mangelen på bærekraftig reiselivspolitikk og etterlyser tiltak som kan styre næringen bedre. De foreslår blant annet innføring av turistskatt eller grunnrenteskatt, styrking av kommunene og nasjonalparkene, samt økt forskning på turismens konsekvenser. Artikkelen argumenterer for at reiselivet må ta ansvar for de kostnadene de påfører samfunnet, i tråd med prinsippet om at forurenser betaler, for å sikre en mer bærekraftig utvikling.
10 dager siden
En skredforsker og ordføreren i Lyngen uttrykker bekymring for økende skredfare på grunn av klimaendringer og økt turisme i området. Forskeren påpeker at de fleste dødelige skred utløses av de som omkommer, og at erfarne fjellfolk ofte er ofre. Ordføreren frykter en ny skredulykke og beskriver situasjonen som vanskelig å håndtere, spesielt med tanke på presset på de frivillige redningsmannskapene. Manglende lokalkunnskap blant turister øker risikoen, selv om de ikke nødvendigvis er overrepresentert i skredstatistikken.
3 måneder siden
Norge opplever en markant økning i turisme, spesielt i vintermånedene, med en økning på 11 prosent i hotellovernattinger i november. Turister fra hele verden tiltrekkes av landets natur, vinter og nordlys, men noen reagerer på de høye prisene. Reiselivsbransjen forventer fortsatt vekst i 2025 og oppfordrer nordmenn til å booke sommerferien tidlig. Samtidig møter regjeringens forslag om en turistskatt motstand fra bransjen, som frykter negative konsekvenser. Til tross for økningen i utenlandske turister, er nordmenn fortsatt den største gruppen på norske hoteller.
3 måneder siden
Namsskogan kommune er hardt rammet av viltulykker, spesielt med elg, både på vei og jernbane. Marius Berntsen fra Namsskogan Fallvilt ANS hevder at Bane NOR ikke rapporterer alle påkjørsler, og at mørketallene er store. Han mener jernbanen prøver å dysse ned problemet. Bane NOR avviser dette, men sier de vil følge opp bekymringsmeldingen. Det er registrert over 900 viltpåkjørsler av tog nasjonalt i 2024. Som et hastetiltak har det blitt etablert foringsplasser for å holde elgen unna de mest utsatte områdene. Både lokale aktører og Bane NOR jobber med å finne langsiktige løsninger for å redusere viltpåkjørsler. Det er også bekymring for at den synkende elgbestanden truer det lokale næringslivet.
3 måneder siden
Etter kraftig snøfall i Midt-Norge og Sør-Norge er Norsk institutt for naturforskning (Nina) bekymret for elg, hjort og rådyr. Dyrene trekker ned fra høyden for å finne mat, og beveger seg langs brøytede veier og jernbanespor, noe som øker risikoen for påkjørsler. Når snøfallet avtar, begynner dyrene å lete etter mat, og de blir mindre sky for mennesker og trafikk. Det er viktig å holde avstand til dyrene og holde hunder i bånd for å unngå å stresse dem. Det er også forbudt å mate dyrene på grunn av faren for å spre skrantesjuke.
3 måneder siden
Nye miljøregler på Svalbard, som trer i kraft 1. januar, innfører strengere beskyttelse av dyrelivet og naturen. Det blir krav om betydelig avstand til isbjørn, spesielt i den sårbare perioden. Kvalross får også økt beskyttelse med avstandskrav og fartsgrenser. Dronebruk blir forbudt ved fuglefjell i hekketiden og i alle verneområder. Turister får begrensninger i hvilke verneområder de kan besøke, og det kreves tillatelse for å sette opp telt eller leirplass. Disse endringene er et svar på økt turisme og klimaendringer, med mål om å bevare Svalbards unike natur.
2 måneder siden
En markant økning i turismen i Nord-Norge skaper utfordringer i trafikken, spesielt på grunn av turisters manglende erfaring med vinterforhold. UP har observert flere farlige situasjoner, som turister som stopper midt i veien for å fotografere nordlys, eller kjører i skiløyper. Bilutleieselskapene forsøker å informere turistene om risikoene ved å kjøre på glatte veier, og understreker viktigheten av å være oppmerksom på lokale forhold som kryssende elg. UP understreker at de fleste turister er flotte folk uten onde hensikter.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler økende reisetrender som natturisme, «silent travel» og «sleep tourism», der Nord-Norge er en attraktiv destinasjon. Utenlandske overnattinger har økt kraftig, og reiselivsaktører tilpasser seg. Likevel er det utfordringer knyttet til infrastruktur, som toalettmangel, parkering og vinterveiforhold. Samarbeid mellom næringsliv og offentlige aktører er nødvendig for å håndtere den økende turismen og sikre gode opplevelser for besøkende. Artikkelen belyser også at mange turister søker ro og naturopplevelser vekk fra overfylte turistmål.
1 måned siden
Mattilsynet har mottatt et økende antall bekymringsmeldinger om dyrevelferd, men følger opp en stadig mindre andel. Dyrevernorganisasjonen Noah kritiserer Mattilsynet for å nedprioritere dyrevelferd, og mener et eget dyreverntilsyn bør opprettes for å sikre bedre oppfølging av dyrevelferdssaker. Mattilsynet selv forklarer nedgangen i tilsyn med ressursmangel og en mer risikobasert tilnærming. Statssekretæren avviser behovet for et eget tilsyn, og understreker dyreeiers ansvar for god dyrevelferd.
3 måneder siden
Utrykningspolitiet (UP) er bekymret for den økende turisttrafikken på vinterveiene i Nord-Norge. Mildvær og glatte veier skaper utfordrende forhold, og mange turister mangler erfaring med vinterkjøring. Dette har ført til en økning i utforkjøringer, spesielt blant utenlandske turister. En latvisk turistbuss kjørte av veien i Lofoten, og flere ble lettere skadet. UP og bilbergere melder om en markant økning i oppdrag knyttet til turister. Det etterlyses bedre veiinfrastruktur, mer informasjon til turister om vinterkjøring, og strengere regler for bilutleie. Enkelte bilutleiere har allerede nektet turister å leie bil på grunn av manglende erfaring med vinterføre.
1 måned siden
Artikkelen omhandler utfordringer knyttet til økende turisme i Norge, med fokus på manglende respekt for privatliv, forsøpling og press på lokalsamfunn. Forfatteren deler personlige opplevelser der turister invaderer privatlivet og skaper ubehagelige situasjoner. Artikkelen belyser også de negative konsekvensene av turisme, som økt press på boligmarkedet og slitasje på naturen. Det argumenteres for behovet for bedre organisering, finansiering og holdningskampanjer for å sikre en mer bærekraftig turisme.