En skredforsker og ordføreren i Lyngen uttrykker bekymring for økende skredfare på grunn av klimaendringer og økt turisme i området. Forskeren påpeker at de fleste dødelige skred utløses av de som omkommer, og at erfarne fjellfolk ofte er ofre.
Ordføreren frykter en ny skredulykke og beskriver situasjonen som vanskelig å håndtere, spesielt med tanke på presset på de frivillige redningsmannskapene.
Manglende lokalkunnskap blant turister øker risikoen, selv om de ikke nødvendigvis er overrepresentert i skredstatistikken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En utenlandsk turist er savnet etter et snøskred i Lyngen, og ordføreren uttrykker bekymring for at turister tar for store sjanser. En kartlegging viser at utenlandske statsborgere utgjør majoriteten av skredofre i området siden 2006. En skredekspert mener ulykken understreker behovet for bedre forebygging, da mange turister tilsynelatende drar til fjells uavhengig av forholdene. Han etterlyser også en styrking av redningstjenesten, og mener det er nødvendig å tenke nytt rundt sikkerhetstiltak for å sikre trygge fjellopplevelser for besøkende.
17 dager siden
Artikkelen beskriver økende farer i Jotunheimen som følge av klimaendringer. Mindre snø og smelting av breer fører til flere og større bresprekker, noe som gjør toppturer mer risikable. Samtidig øker trafikken til området, og forskere forventer flere skred og ras på grunn av smelting av permafrost. En fjellkursleder ser tydelige endringer i fjellet, med større utfordringer på breene. Artikkelen understreker viktigheten av kunnskap, riktig utstyr og at hver enkelt må ta ansvar for egen sikkerhet i fjellet.
2 måneder siden
En lokal skredekspert i Val Cenis uttaler at det har vært ustabile forhold og flere snøskred enn vanlig i området der fire nordmenn omkom. Snødekket har vært tynt og sårbart med nysnø i mange lag, noe som øker skredfaren. De omkomne var erfarne skikjørere fra en folkehøgskole i Alta, men de gikk uten lokal guide. Redningsmannskap bekrefter at de hadde godt utstyr, men manglet skredsekker. Skredeksperten er bekymret for den videre utviklingen av skisesongen på grunn av de ustabile forholdene. Han hadde selv snakket med de omkomne noen dager før ulykken.
1 måned siden
Voss er igjen i beredskap med rødt farevarsel for flom og skred, noe som belaster innbyggerne. Ordføreren er bekymret for at hyppige varsler kan føre til at folk slutter å ta dem alvorlig, samtidig som store nedbørsmengder er ventet. Kommunen oppfordrer innbyggerne til å bidra med forebyggende tiltak. Ordføreren understreker viktigheten av å finne gode løsninger for å leve på Vestlandet med klimaendringene, og behovet for statlig støtte.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende faren for sørpeskred som følge av klimaendringer og våtere vintre. Et sørpeskred defineres som en blanding av snø og vann som kan utløses i slakt terreng og har stort skadepotensial. I 2021 omkom en Mesta-ansatt i et sørpeskred, og eksperter forventer at slike hendelser vil bli hyppigere. Forskning på sørpeskred er begrenset, og det er behov for bedre overvåkning og kartlegging av faresoner. Selv om sørpeskred fortsatt er sjeldne sammenlignet med andre skredtyper, er det viktig å være føre var.
1 måned siden
I Lyngen fortsetter skiturister å ankomme fjellet til tross for et nylig skred der en kvinne er savnet. Guider understreker viktigheten av sikkerhetsutstyr og vurdering av skredfare, mens lokale beboere er bekymret for turistenes manglende respekt for naturen og risikoen. Politiet har begynt å informere turister om skredfare på engelsk. Kommunen opprettholder forhøyet beredskap i påvente av helgen med mildvær og vedvarende skredfare. Noen turister er bevisste risikoen og er villige til å snu om forholdene er for dårlige.
19 dager siden
Redningsgruppene i Norsk Folkehjelp opplevde et rekordår med mange oppdrag i fjor, særlig i Troms og Sør-Vest. Ofte er turister dårlig forberedt, noe som resulterer i unødvendige redningsaksjoner. Beredskapsledere uttrykker bekymring for skredfare i populære fjellområder. Helseministeren fremhever viktigheten av god forberedelse og roser de frivillige redningsmannskapene. En økning i medisinske oppdrag krever betydelige ressurser og personell for å assistere skadde i krevende terreng.
13 dager siden
Mildværet i Nord-Norge har ikke forårsaket så mange store snøskred som fryktet, men faren er ikke over. Våte snøskred, glideskred og skavlbrudd utgjør fortsatt en risiko. Glideskred er vanskelige å varsle og kan utløses dager etter at sigesprekker vises. Snøskavler er svekket og bør unngås. Sol øker skredfaren, spesielt midt på dagen. Politiet har advart om stor skredfare og oppfordrer folk til å være forsiktige og vurdere forholdene nøye før de legger ut på tur i fjellet.
1 måned siden
Artikkelen advarer om økt skredfare i fjellet på grunn av uvanlig lite snø. Mange skiturister vil oppsøke områder med mer snø, som ofte er skredutsatte lesider. Den Norske Turistforening understreker at lite snø ikke betyr liten skredfare, og oppfordrer folk til å sjekke Varsom.no, men også være oppmerksomme på lokale variasjoner. Statistikken viser at de neste to månedene erfaringsmessig er de farligste for skred, og det er viktig å være ekstra forsiktig, også utenfor preparerte løyper.
4 måneder siden
Flere steder i Norge opplever økt snøskredfare på julaften. Troms og Finnmark, samt deler av Vestlandet, er varslet med oransje nivå, som indikerer betydelig fare. Lyngen kommune har fått et ekstra varsel om naturlig utløste skred som kan true infrastruktur. Mye vind og nysnø bidrar til økt fare i flere områder. Det er også utstedt gult farevarsel for andre steder, som Indre Sogn, Jotunheimen og Ofoten. Folk som planlegger skitur oppfordres til å være forsiktige, planlegge turen nøye, ta med redningsutstyr og unngå bratt terreng.
3 måneder siden
Utrykningspolitiet (UP) er bekymret for den økende turisttrafikken på vinterveiene i Nord-Norge. Mildvær og glatte veier skaper utfordrende forhold, og mange turister mangler erfaring med vinterkjøring. Dette har ført til en økning i utforkjøringer, spesielt blant utenlandske turister. En latvisk turistbuss kjørte av veien i Lofoten, og flere ble lettere skadet. UP og bilbergere melder om en markant økning i oppdrag knyttet til turister. Det etterlyses bedre veiinfrastruktur, mer informasjon til turister om vinterkjøring, og strengere regler for bilutleie. Enkelte bilutleiere har allerede nektet turister å leie bil på grunn av manglende erfaring med vinterføre.
14 dager siden
NVE advarer om økende skredfare i store deler av landet på grunn av mildvær. I Nord-Norge er faren størst på grunn av mye snø og ustabile lag i snødekket, noe som kan føre til store skred. I Sør-Norge ventes plussgrader og regn, som øker faren for våte skred. NVE oppfordrer folk som skal ferdes i fjellet til å følge med på snøskredvarslene og være oppmerksomme på skredterreng. Fra fredag er det meldt kaldere vær, noe som kan endre skredfaren.
2 måneder siden
Turister i Lofoten skaper farlige situasjoner i trafikken på vinterføre, noe som bekymrer både lokalbefolkningen og politiet. Turistene vingler, kjører midt i veien og havner i feil kjørefelt. Mange har liten eller ingen erfaring med å kjøre på snø og is. Noen leier sjåfør, mens andre kjører selv, til tross for advarsler. Det foreslås strengere krav for å leie bil, som for eksempel glattkjøringskurs. Leiebilselskaper informerer om forholdene, men har begrenset mulighet til å kontrollere kjøreferdigheter.
2 måneder siden
Artikkelen advarer fjellfolk om snøskredfare i høysesongen og understreker viktigheten av å gjenkjenne skredterreng og faretegn. Eksperter fra NVE anbefaler å sjekke skredskolen for informasjon om skredproblemer og ferdselsråd. Ved skred er rask kameratredning avgjørende, og alle som ferdes i skredterreng bør ha nødvendig utstyr og øve på redning. Snøskredvarslingene på varsom.no gir oversikt over skredfare basert på en internasjonal faregradskala. Halvparten av de som blir tatt av skred dør av traume, resten av kvelning.
13 dager siden
Økende turisme i villreinområder, særlig i kalvingsperioden, skaper bekymring. En ekspert fra Statens naturoppsyn påpeker at økt ferdsel forstyrrer dyrene. DNT lover tiltak som reduserte åpningstider og vurdering av ruteendringer for å beskytte villreinen. Norge har et spesielt ansvar for villreinen, da over 90 prosent av bestanden i Europa finnes her. Fjellturisme og hyttebygging truer dyrene, og en mer ansvarlig tilnærming til naturbruk etterlyses fra både kommuner og DNT.