Mann lar seg bite av slanger for å skape motgift
En mann i USA har latt seg bite av giftige slanger hundrevis av ganger. Dette uvanlige prosjektet kan nå bidra til utviklingen av en ny motgift.
En mann i USA har latt seg bite av giftige slanger hundrevis av ganger. Dette uvanlige prosjektet kan nå bidra til utviklingen av en ny motgift.
Tim Friede fra Wisconsin, USA, har over en periode på 18 år bevisst latt seg bite av giftige slanger hundrevis av ganger. Målet med denne ekstreme praksisen er å bygge opp en hyperimmunitet mot slangegift ved å la kroppen utvikle nøytraliserende antistoffer. Friede har kontaktet forskere, og nå studerer Centivax og Peter Kwong ved Columbia University blodet hans.
De har identifisert to antistoffer som viser evne til å nøytralisere gift fra flere ulike slangearter. Forskningen er i en tidlig fase, men håpet er å kunne utvikle en bredspektret motgift. Dette er viktig fordi slangebitt forårsaker rundt 110.
000 dødsfall årlig ifølge WHO, og eksisterende motgifter er dyre og vanskelige å produsere. Friede har selv opplevd alvorlige konsekvenser, inkludert sykehusinnleggelse og tap av en del av en finger, og advarer andre mot å følge hans eksempel.
Tim Friede
Peter Kwong
NBC News
Centivax
Columbia University
Verdens helseorganisasjon (WHO)
Cell
Wisconsin
USA
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Konflikten mellom India og Pakistan har eskalert kraftig etter et terrorangrep i Kashmir. India har svart med militære aksjoner mot pakistanskkontrollert område, mens Pakistan har gjengjeldt og hevder å ha skutt ned indiske fly. Det meldes om tap på begge sider og intens skyting langs grensen. Norske politikere og det internasjonale samfunnet uttrykker dyp bekymring for situasjonen mellom atommaktene og oppfordrer til deeskalering. Frykten for en større konflikt er reell, selv om eksperter anser full krig som mindre sannsynlig foreløpig.
Pavevalget, konklavet, har startet i Det sixtinske kapell i Vatikanet, hvor 133 kardinaler er isolert for å velge etterfølgeren til avdøde pave Frans. Prosessen foregår i strengt hemmelighold, og en kandidat må oppnå to tredjedels flertall. Resultatet signaliseres med røyk fra brente stemmesedler – hvit røyk betyr at en ny pave er valgt. Diskusjonene forventes å omhandle kandidatenes profil og geografiske bakgrunn.
World Central Kitchen (WCK) har stanset all matutdeling i Gaza grunnet mangel på forsyninger, da de ikke har fått fylle lagrene etter Israels grensestenging. Samtidig har Israels statsminister Netanyahu bekreftet planer om en utvidet bakkeoffensiv på Gazastripen, med sikte på permanent militær tilstedeværelse. Norges utenriksminister kaller utviklingen ekstremt alvorlig, og eksperter peker på USAs rolle som avgjørende for Israels handlingsrom.
Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at nordmenn igjen må være forberedt på at krig kan ramme Norge, og peker på Russland som en farligere og mer uforutsigbar nabo. Han understreker at krig ikke anses som sannsynlig eller umiddelbart forestående, men at forberedelse er nødvendig for å sikre landets frihet. Uttalelsen kommer samtidig som regjeringen legger frem Norges første nasjonale sikkerhetsstrategi.
Kinesiske myndigheter anklages for å kartlegge uigurer, deres barn og andre dissidenter i Norge, inkludert norske statsborgere. Avsløringer tyder på innsamling av informasjon om barns skolegang og bruk av pressmidler mot familier i Kina. PST bekrefter at autoritære stater, inkludert Kina, driver transnasjonal undertrykkelse i Norge. Kinas ambassade avviser anklagene.
USAs president Donald Trump har signert en presidentordre som forbereder politi og militære på å håndtere folkelige opprør. Ordren pålegger utredning av hvordan militære styrker kan brukes innenlands og identifisering av militært utstyr til støtte for lokalt politi. Lokale myndigheter trues med straff ved motstand mot føderale direktiver. Kritikere frykter ordren kan misbrukes, mens forsvarere hevder den er for å slå ned på kriminelle.
4 dager siden
Hundrevis av hunder og katter blir årlig bitt av hoggorm i Norge. Forsikringsselskapet Tryg rapporterer om mange saker og høye kostnader knyttet til dette.
1 måned siden
Artikkelen omhandler tidlig hoggorm-aktivitet i Norge, som knyttes til klimaendringer og høye temperaturer. En slangeentusiast observerte hoggorm allerede 6. mars, halvannen uke tidligere enn i fjor. Giftinformasjonen har mottatt flere henvendelser om hoggormbitt, og forsikringsselskaper har fått skademeldinger om bitt på kjæledyr. En ekspert bekrefter at hoggormen er aktiv større deler av året på grunn av mildere vintre, selv om det er lokale variasjoner. Det understrekes et behov for bedre statistikk for å kartlegge hoggormens spredning.
3 måneder siden
Milliardær Bryan Johnson, kjent for sin kontroversielle livsstil og anti-aldringsprosjekt «Blueprint», har igjen vakt oppsikt. Denne gangen ved å dele data om ereksjonstid, sammenlignet med sin 19 år gamle sønn, på X. Johnson, som bruker 20 millioner kroner årlig på å forsøke å reversere aldring, har inkludert sønnen i prosjektet, blant annet gjennom blodplasmaoverføring. Innlegget har møtt sterk kritikk, med beskrivelser som «motbydelig» og «forstyrrende». Professor Jan Helgerud ved NTNU har tidligere advart mot Johnsons metoder, og mener fysisk trening er den eneste dokumenterte metoden for å holde seg ung. FDA har også uttalt at det ikke finnes dokumentasjon på at blodplasmaoverføring har effekt.
2 måneder siden
Skuespiller Walton Goggins, kjent fra «The White Lotus», ble bitt av en slange under innspillingen av en scene i Thailand. Goggins, som har en sterk fobi mot slanger, fortalte i et intervju at scenen foregikk i et slangereservat, hvor han skulle håndtere slanger. Han ble bitt da han forsøkte å trekke ut en slange som ikke ville rikke seg. Etter først å ha fortsatt innspillingen etter behandling med Neosporin, ble han dagen etter sendt til sykehus for en forebyggende sprøyte etter anbefaling fra en produsent.
1 måned siden
En norsk mann, kjent som «Oslopasienten», ser ut til å være kurert for hiv etter å ha gjennomgått en benmargstransplantasjon for en annen sykdom. Han er den første i Skandinavia som ser ut til å være kurert for hiv etter en slik behandling. Transplantasjonen ble utført med stamceller fra broren, som tilfeldigvis hadde en mutasjon i CCR5-genet, noe som gjør immuncellene resistente mot hiv. Etter transplantasjonen har forskere ikke funnet spor av hiv-DNA i pasientens blod eller tarmprøver, og laboratorieundersøkelser kunne ikke fremkalle virusproduksjon. Funnet regnes som et stort gjennombrudd i hiv-forskningen, men forskere understreker at det er nødvendig med mer forskning for å bekrefte funnene og forstå mekanismene bak kuren.
3 måneder siden
Australske forskere har klassifisert en ny art av trakte-edderkopper, kalt «Big Boy», som ble oppdaget tidlig på 2000-tallet nær Newcastle. Denne edderkoppen er betydelig større enn den vanlige Sydney-traktedderkoppen, med lengre bein og større giftkjertler. «Big Boy» er aggressiv og biter gjentatte ganger når den føler seg truet. Den er hovedsakelig aktiv om natten mellom november og april. Selv om Sydney-traktedderkoppen har forårsaket dødsfall tidligere, er ingen dødsfall registrert siden utviklingen av motgift på 1980-tallet. Forskere fraråder sterkt å røre ved denne edderkoppen.
2 måneder siden
Årets første tilfeller av huggormbitt hos hunder er allerede registrert, og Agria Dyreforsikring advarer hundeeiere. Veterinær Sara Solheim påpeker at huggormen er treig om våren, noe som øker risikoen for bitt. I fjor ble det registrert 303 skademeldinger for huggormbitt hos hunder. Det er farligere for hunden å bli bitt i labben enn i snuten, da giften raskere tas opp i kroppen. Behandlingskostnadene varierer, og veterinærer tar blodprøver for å oppdage skader forårsaket av giften. Dessverre overlever ikke alle hunder, selv med behandling.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i borreliose-tilfeller i Norge, med rekord i 2024. Per Johnny Voldseth fra Møre og Romsdal fikk alvorlige komplikasjoner etter flåttbitt, inkludert lammelser og måtte sy igjen øynene. Flåttsenteret forklarer at klimaendringer og endret arealbruk bidrar til økningen av flått. De understreker viktigheten av å sjekke seg for flåttbitt og søke legehjelp ved symptomer, selv om de fleste blir friske.
3 måneder siden
Skuespiller Mel Gibson har i en podkast fortalt om tre venner som skal ha blitt kreftfrie etter å ha brukt parasittmedisinene Ivermectin og Fenbendazole. Kreftforeningens Sigrid Bratlie advarer mot å bruke disse medisinene utenfor kontrollerte studier, da effekten på kreft er uklar. Hun advarer også mot bruk av Methylene Blue som kreftmedisin, da det er et giftig fargestoff. Bratlie kritiserer kjendiser for å fremme udokumenterte behandlinger, og understreker viktigheten av å lytte til etablerte fagmiljøer. Hun påpeker at alvorlig syke mennesker kan være desperate og villige til å prøve eksperimentell behandling, noe som kan utnyttes av uetiske aktører.
2 måneder siden
Trygve Bernhard Forsberg (47) fra Sandnes venter på en levertransplantasjon etter å ha konsumert store mengder alkohol over flere år. Til tross for gjentatte advarsler fra leger, fortsatte Forsberg å drikke rundt 16 halvlitere øl og 16 Jägermeister-shots daglig. I oktober 2024 ble situasjonen kritisk da avfallsstoffer begynte å sive ut av huden hans. Etter flere innleggelser og et opphold på en rusavdeling, har Forsberg nå sluttet å drikke og røyke, og har gått ned 40 kilo. Han angrer på sine valg og håper hans historie kan få andre til å tenke seg om. Forsberg ser nå fremover og drømmer om å reise og oppleve ting uten alkohol, men er avhengig av en transplantasjon for å overleve.
1 måned siden
Henrik Berntsen (56) fikk diagnosen uhelbredelig lymfekreft i 2021, og har siden tatt i bruk biohacking for å forlenge livet. Han kombinerer isbading, et strengt ketogent kosthold, faste og et stort antall kosttilskudd. Berntsen gjennomgår også avanserte gentester for å kartlegge kreftcellene og tilpasse behandlingen. Disse testene har vist en reduksjon i antall kreftceller, noe som har gitt positive tilbakemeldinger fra hans lege. Livsstilsendringene har hatt stor innvirkning på hans sosiale liv og har kostet over en halv million kroner. Til tross for dette føler han seg bedre enn på lenge, men er åpen om usikkerheten rundt effekten av biohacking.
2 måneder siden
Etter å ha fått kreft i ryggen og gjennomgått en operasjon som skadet nerver, opplevde sykkelentusiasten Ole Christian Nymoen lammelser i begge bena. Han er nå testpilot for en Tectus-ortose, en avansert støtteskinne som bruker hydraulikk og datastyring for å muliggjøre bevegelse. Ortosen gir ham bremsefunksjon i venstre bein, noe som gjør at han kan gå nesten normalt på jevnt underlag og trene på å gå i trapper. Nymoen deltar på et opphold ved Beitostølen Helsesportsenter for å lære seg å bruke ortosen optimalt og trene seg opp igjen. Han har satt seg ambisiøse mål, inkludert deltakelse i Ridderrennet 2026 og å kunne sykle på en tohjulssykkel igjen.
3 måneder siden
Den 79 år gamle oppfinneren Ralf Larson har brukt elleve år og ti millioner kroner på å utvikle en generator som han hevder kan hente fri energi fra kvantefelt. Generatoren er plassert i en kasse belagt med Ottaskifer, som ifølge Larson slipper gjennom biomagnetiske felt. Han ser for seg å forsyne strømløse landsbyer med gratis energi. Larson har fått 2 millioner kroner i næringslån fra Nore og Uvdal kommune, som håper på nye arbeidsplasser. Fysiker Anders Kvellestad ved Universitetet i Oslo avviser Larsons teori som pseudovitenskap og mener det er mer sannsynlig at Dovre faller enn at Larson lykkes. Larson er likevel overbevist om at han vil lykkes og mener forskerens skepsis vil bli hans problem.
4 måneder siden
Trond Muggerud, en 56 år gammel fengselsbetjent, utviklet lungefibrose etter å ha blitt smittet av korona på jobb i 2020. Han har fått beskjed om at han har tre til fem år igjen å leve. Muggerud kjemper nå mot Statens pensjonskasse for erstatning, da han mener sykdommen er en yrkesskade. Han har fått avslag og går nå rettens vei. Til tross for den alvorlige diagnosen, har Muggerud valgt å fokusere på livskvalitet og har blant annet vært på cruise. Det er motstridende spesialisterklæringer om hvorvidt korona er årsaken til lungefibrosen, men Muggeruds advokat mener det er sannsynlig at sykdommen er forverret av koronasmitte. Saken skal nå behandles i Oslo tingrett.
4 dager siden
Flåtten er allerede aktiv i store deler av landet etter en mild vår. Eksperter oppfordrer nå folk til å vurdere vaksinering mot TBE-viruset.