Debatten om koronavirusets opprinnelse fortsetter, med sterkt avvikende synspunkter fra USA og Kina. Tidligere president Donald Trump hevder viruset stammer fra en lab-lekkasje i Wuhan.
Tidligere president Donald Trump fastholder at koronaviruspandemien startet med en lekkasje fra et laboratorium i Wuhan. Han lanserte en hjemmeside som støtter denne konklusjonen og kritiserte samtidig Joe Biden, Anthony Fauci og WHO. Trump signerte nylig en presidentordre for å begrense eksperimenter med farlige patogener og redusere risikoen for lab-lekkasjer.
Kina reagerte sterkt på Trumps uttalelser, anklaget USA for å politisere saken og gjentok at viruset kan ha oppstått i USA. Kina viser til en studie fra WHO og Kina som fant en lab-lekkasje "ekstremt usannsynlig".
CIA har uttalt at en lekkasje fra et kinesisk laboratorium er mer sannsynlig enn smitte fra dyr, men understreker usikkerhet. Norske eksperter er uenige; noen, som Sigrid Bratlie og Preben Aavitsland, har endret syn og anser lab-lekkasje som mest sannsynlig, mens andre, som Anne Spurkland, fortsatt mener smitte fra dyr er den vanligste formen for coronavirus.
Donald Trump
Joe Biden
Anthony Fauci
Sigrid Bratlie
Preben Aavitsland
Anne Spurkland
Det hvite hus
Verdens helseorganisasjon
Xinhua
CNN
CIA
VG
Langsikt
FHI
Wuhan
USA
Kina
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Kine Asper Vistnes blir ny LO-leder etter at Frode Alfheim trakk sitt kandidatur. LO-kongressen, som har åpnet, preges også av viktige politiske debatter om blant annet AFP-ordningen, nasjonal kontroll over strømpriser, og et forslag om full økonomisk boikott av Israel.
Israels statsminister bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse, noe som vekker internasjonal frykt for katastrofale følger. Samtidig sonet en ung israeler fengsel for å nekte Gaza-tjeneste, og i Norge krever artister Israel utestengt fra Eurovision.
Rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen fortsetter med nye vitnemål. En filmprodusent som fulgte familien tett, uttalte at hun ikke opplevde frykt hos barna. En psykologspesialist forklarte sin definisjon av vold, noe Ingebrigtsen reagerte på. Pressen har også bedt om innsyn i Tone Ingebrigtsens lukkede vitneforklaring.
Stortinget diskuterer den kontroversielle elektrifiseringen av Equinors anlegg på Melkøya. Prosjektet møter motstand fra en splittet opposisjon som frykter økte strømpriser og naturinngrep, men de har ikke klart å enes om et felles alternativ til regjeringens plan.
Kristelig Folkeparti (KrF) har mottatt en bombetrussel mot sitt hovedkontor. Partileder Dag Inge Ulstein bekrefter hendelsen, og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker saken.
Regjeringsadvokaten har krevd stans i forhandlinger om salg av den siste privateide eiendommen på Svalbard, Søre Fagerfjord, til utenlandske interesser. Næringsdepartementet viser til et vedtak etter sikkerhetsloven som krever statlig samtykke.
12 timer siden
Donald Trump har signert en presidentordre som forbyr føderal finansiering av spesifikk virusforskning i utlandet. Han begrunner tiltaket med referanse til covid-19-pandemien.
3 måneder siden
Donald Trump antyder at USA kan revurdere sin utmelding fra Verdens helseorganisasjon (WHO), kun kort tid etter at han initierte utmeldingen. Under et velgermøte uttalte han at de kanskje ville vurdert å melde seg inn igjen, men understreket at WHO måtte rydde opp. Trump uttrykte også misnøye med at USA betaler mer til WHO enn Kina, til tross for at Kina har en større befolkning. USA er WHOs største økonomiske bidragsyter, og står for 18 prosent av organisasjonens finansiering. Trump har tidligere kritisert WHO for håndteringen av coronapandemien. USAs utmelding vil ikke tre i kraft før om et år.
3 måneder siden
Donald Trump har signert en presidentordre som trekker USA ut av Parisavtalen og Verdens helseorganisasjon (WHO). Signeringen fant sted under en seremoni i Washington. Trump har tidligere trukket USA fra Parisavtalen, men dette ble reversert av Joe Biden. Trump kritiserer WHO for å ha «svindlet» USA og mener organisasjonen har håndtert koronapandemien dårlig. USA er WHOs største bidragsyter. Kirkens Nødhjelp reagerer på Trumps beslutning og mener den setter verdens befolkning i fare. Trump signerte også andre presidentordrer, inkludert en som reverserer 78 presidentordrer signert under Bidens tid som president.
3 måneder siden
President Donald Trump har besluttet å trekke USA ut av Verdens helseorganisasjon (WHO), noe som har skapt sterke reaksjoner internasjonalt. Helseminister Jan Christian Vestre mener dette vil skape utfordringer for globalt helsesamarbeid. Mange forskere frykter at avgjørelsen vil være et tilbakesteg i kampen mot sykdommer som aids, malaria og tuberkulose. Trump begrunner avgjørelsen med at USA bidrar med for mye penger til organisasjonen, og at han er misfornøyd med WHOs håndtering av koronapandemien. USA er WHOs største bidragsyter, og uten deres støtte vil det bli vanskelig for WHO å nå sine mål. WHO-sjefen har uttrykt beklagelse over avgjørelsen og håper USA vil revurdere.
3 måneder siden
Donald Trump er tilbake som president og har markert seg med kontroversielle handlinger. Han benådet innsatte fra 6. januar-opprøret, erklærte en presidentordre om å fjerne automatisk statsborgerskap ved fødsel, og fokuserer på egenmakt fremfor samarbeid med Kongressen. Trump har en uforutsigbar utenrikspolitikk, der han truer Putin med sanksjoner, men støttet Bidens våpenhvileavtale i Israel. Høyresiden er mer opptatt av å latterliggjøre venstresiden enn å kritisere Trump, noe som gjør det vanskelig å forutse hans politikk.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige karakterisering av Ukrainas president Zelenskyj som en diktator har utløst kraftige reaksjoner. Venstre-leder Guri Melby uttrykker bekymring for et svekket verdifellesskap over Atlanteren, mens Høyre-leder Erna Solberg avviser Trumps påstand som russisk propaganda. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar også sterk avstand fra uttalelsen og understreker viktigheten av å motstå usannheter. Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski spekulerer i om Trump handler impulsivt og ønsker å hevne seg på Zelenskyj for tidligere uenigheter.
3 måneder siden
Under sin innsettelsestale kom president Donald Trump med en rekke udokumenterte påstander og feilaktige fremstillinger. Han anklaget blant annet Panama, EU og Nancy Pelosi, og gjentok påstander om valgfusk og hendelsene 6. januar 2020. Trump hevdet også feilaktig at Kina kontrollerer Panama-kanalen. Han lovet en offensiv grensepolitikk og kategoriserte kriminelle karteller som terrororganisasjoner. Flere av Trumps påstander har blitt tilbakevist av både pressen og amerikanske myndigheter. Hans uttalelser har skapt usikkerhet blant allierte og internasjonale ledere.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.
3 måneder siden
Donald Trump har i sin nye presidentperiode trukket USA ut av Parisavtalen og Verdens helseorganisasjon (WHO). Han har også utsatt forbudet mot TikTok i 75 dager og benådet 1500 støttespillere. Trump har uttalt at han tror Danmark vil selge Grønland til USA, og har tidligere antydet bruk av makt for å oppnå dette. Utmeldingen av Parisavtalen skjedde under en seremoni, mens utmeldingen av WHO begrunnes med påstander om svindel. Trump trakk også USA fra Parisavtalen i sin første periode, men dette ble reversert av Joe Biden.
15 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
2 måneder siden
USA-ekspert Eirik Løkke kritiserer Donald Trumps uttalelser om Ukraina, der Trump hevder at Ukraina startet krigen og kaller Zelenskyj en diktator. Løkke mener Trump er i ferd med å undergrave USAs utenrikspolitiske status, til glede for Putin. Den norske regjeringen har også reagert på Trumps påstander. Løkke understreker at Europa må stå fast på sine verdier og utvikle en plan B i tilfelle Trump ikke lytter. Trump tar også til orde for nyvalg i Ukraina, noe som er problematisk under krig.
2 måneder siden
Donald Trump har uttalt at Ukraina startet krigen mot Russland og kalt president Zelenskyj for en diktator. Dette har ført til sterke reaksjoner fra norske politikere. Erna Solberg kaller Trumps uttalelser for russisk propaganda. Jonas Gahr Støre og Sylvi Listhaug avviser påstandene som historisk feil og løgn. Guri Melby uttrykker bekymring for manglende verdifellesskap over Atlanteren, mens Arild Hermstad mener Trump radikaliseres og støtter Putins retorikk. Flere politikere understreker viktigheten av å støtte Ukraina og styrke Norges forsvar.
2 måneder siden
Donald Trump har signert en presidentordre som forbyr utøvere født som menn å konkurrere i kvinneidrett i USA. Trump hevder ordren skal sikre rettferdighet og beskytte kvinneidretten, og viser til at amerikanske myndigheter kun anerkjenner to juridiske kjønn. Ordren vil påvirke tolkningen av borgerrettighetsloven Title IX, som forbyr kjønnsdiskriminering i aktiviteter som mottar statlig støtte. Republikanere støtter tiltaket, mens det er uklart om ordren vil gjelde både elite- og breddeidrett. Kjønn og idrett har vært et omdiskutert tema internasjonalt, og flere idrettsforbund har strammet inn sine regelverk. Debatten toppet seg under sommer-OL, der kjønnstesting av utøvere skapte kontroverser.
3 måneder siden
Donald Trump har innført og varslet flere kontroversielle tiltak på sin første dag som president. Han har reversert mange av Joe Bidens presidentordre, og varslet økte tollsatser mot flere land. Trump vil benåde mange som er tiltalt etter stormingen av Kongressen, og fryser amerikansk bistand for en gjennomgang. Han trekker også USA ut av Parisavtalen og Verdens helseorganisasjon. Eksperter mener flere av tiltakene undergraver rettsstaten og demokratiet, og at Trumps politikk kan få store konsekvenser for internasjonal orden.
2 måneder siden
I «Debatten» på NRK diskuterte norske politikere Donald Trumps uttalelser om Ukraina, hvor han hevdet at Ukraina startet krigen og kalte president Zelenskyj en diktator. Statsminister Støre understreket at han forholder seg til Trumps uttalelser, men at man må vurdere dem nøye. Høyre-leder Solberg mente Trumps uttalelser minner om russisk propaganda. Listhaug ble irettesatt av Solvang for å ikke svare på spørsmål om Trumps kutt i bistandsmidler til likestilling, inkludering og mangfold. Flere politikere mente Trump sprer russisk propaganda og lyver om Ukraina-krigen, og Senterpartiets Vedum trakk frem de store menneskelige lidelsene.