Flåttsesongen har startet, og flåtten kan overføre alvorlige sykdommer. En lege advarer mot risikoen og gir råd om forebygging.
Flåttsesongen er i gang, og flåtten utgjør en risiko for overføring av sykdommer som TBE-virus og borreliose. Rådgivende lege Helge Skjerven i Frende Forsikring advarer om at TBE kan gi hjernehinnebetennelse og infeksjon i sentralnervesystemet, smitter umiddelbart ved bitt, og ikke har behandling. Han anbefaler vaksine for personer som ferdes mye i utsatte kystområder i Sør-Norge, hvor TBE er mest utbredt.
Folkehelseinstituttet (FHI) registrerte 112 TBE-tilfeller i 2023, en økning på over 30 prosent fra året før. Borreliose, en bakteriesykdom uten vaksine, smitter etter en stund og gir ofte et ringformet utslett.
Ubehandlet borreliose kan påvirke ledd, nervesystem og hjerte. I 2021 ble 536 tilfeller av borreliose meldt i Norge.
Helge Skjerven
Frende Forsikring
Folkehelseinstituttet (FHI)
Sør-Norge
Norge
Ukrainas president Zelenskyj advarer ledere mot å delta på Moskvas 9. mai-parade, mens etterretning tyder på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium. Samtidig styrker Russland båndene til Nord-Korea og Kina, og russisk luftvern hevder å ha skutt ned ukrainske droner nær norskegrensen. Ukraina koblet seg fra Russlands strømnett timer før invasjonen.
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk med mangel på mat og medisiner, og frykter at Israel og USA vil ta kontroll over nødhjelpsdistribusjonen. Samtidig fortsetter israelske angrep, og et angrep i Gaza by drepte minst 25 mennesker, inkludert to fire år gamle tvillingsøstre.
Warren Buffett (94) varsler sin avgang som leder for Berkshire Hathaway og kritiserer president Trumps tollkrig. Samtidig leverer selskapet sterke resultater og har en rekordhøy kontantbeholdning. Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at tollkrigen i verste fall kan redusere fondets verdi betydelig.
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Saken avgjøres på partiets landsmøte søndag. Et flertall i landsstyret støtter forslaget, mens partileder Sylvi Listhaug er imot, og viser til medisinsk risiko og barnets beste.
Pressefriheten er under globalt press, og journalister møter fare i mange land. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier. Samtidig etterlyser redaktører bedre debattkultur, og en utstilling med karikaturtegninger ble avlyst i London av frykt for å støte.
Frp åpner for å støtte Natos forslag om å bruke fem prosent av BNP på forsvar og sikkerhet. Samtidig avslører et internt varsel betydelige forsinkelser i etableringen av en ny spesialavdeling for Marinejegerkommandoen på Ramsund, noe som skaper reaksjoner på Stortinget.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
22 timer siden
Flåtten er allerede aktiv i store deler av landet etter en mild vår. Eksperter oppfordrer nå folk til å vurdere vaksinering mot TBE-viruset.
8 dager siden
Flåttsesongen er godt i gang i Norge, spesielt langs kysten opp til Helgelandskysten, ifølge biolog Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret. Flåtten er aktiv på våren og finnes både i skog og hager, noe mange ikke er klar over. Klimaendringer gjør at sesongen blir lengre, og flere flåttrelaterte sykdomstilfeller rapporteres. Det er viktig å sjekke seg for flåttbitt, særlig i april, og være oppmerksom på symptomer som rødlig utslett eller feber som kan tyde på borreliose eller TBE. Borreliose kan behandles, mens TBE ikke har behandling, men det finnes vaksine. Kerlefsen anbefaler vaksine for personer i utsatte områder og de som ofte er ute. Salget av TBE-vaksiner har økt betydelig de siste årene, og tilgangen er god i 2024.
1 måned siden
Apotekforeningen melder om en markant økning i salget av TBE-vaksiner, hele 40 prosent flere enn året før. Denne økningen skyldes at flått med TBE-viruset sprer seg til nye områder. TBE er en alvorlig sykdom som angriper hjerne og ryggmarg, og vaksinasjon er eneste forebyggende tiltak. Folkehelseinstituttet anbefaler vaksinasjon for de som ofte blir flåttbitt i områder med kjent TBE-risiko, særlig langs kysten og rundt Oslofjorden. Agder og Telemark har flest vaksinerte per innbygger. Vaksinen gir god beskyttelse etter to doser, så det er fortsatt tid til å vaksinere seg før årets flåttsesong.
2 måneder siden
En ekspert anbefaler å ta flåttvaksinen nå, spesielt for de som bor i flåttrike områder langs kysten av Sør-Norge. Antall tilfeller av Lyme borreliose er økende, men selv om det ikke finnes vaksine mot denne sykdommen, kan man vaksinere seg mot skogflåttencefalitt (TBE). Klimaendringer og mer tid tilbrakt i naturen bidrar til økningen av flåttbårne sykdommer. Vaksinen bør tas på høsten for å være klar til våren, men kan også tas tidligere ved reise til risikoområder. Selv etter vaksinasjon er det viktig å sjekke for og fjerne flått.
2 måneder siden
I 2024 ble det registrert en ny topp i antall tilfeller av Lyme borreliose i Norge, med 638 meldte tilfeller. Vestland fylke hadde flest smittede, mens Møre og Romsdal opplevde en kraftig økning. Klimaendringer, endret bruk av naturen, og økning i smågnager- og hjortebestanden bidrar til bedre forhold for flått. Nevrolog Randi Eikeland understreker viktigheten av å følge med på klimaet for å forutse utviklingen av smittebildet. Helsemyndighetene oppfordrer folk til å være oppmerksomme på flåttbitt og oppsøke lege ved symptomer.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i borreliose-tilfeller i Norge, med rekord i 2024. Per Johnny Voldseth fra Møre og Romsdal fikk alvorlige komplikasjoner etter flåttbitt, inkludert lammelser og måtte sy igjen øynene. Flåttsenteret forklarer at klimaendringer og endret arealbruk bidrar til økningen av flått. De understreker viktigheten av å sjekke seg for flåttbitt og søke legehjelp ved symptomer, selv om de fleste blir friske.
2 måneder siden
I 2024 ble det registrert en ny topp i antall tilfeller av Lyme borreliose i Norge, med 638 meldte tilfeller. Vestland fylke hadde flest tilfeller, mens Møre og Romsdal opplevde en kraftig økning. Klimaendringer, endret bruk av naturen og økning i smågnager- og hjortebestanden bidrar til bedre forhold for flått. Nevrolog Randi Eikeland understreker at klimaet vil avgjøre utviklingen av smittebildet fremover. Helsemyndighetene oppfordrer folk til å være oppmerksomme på flåttbitt og oppsøke lege ved symptomer på borreliose.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) advarer om at influensasesongen er i gang og at det haster med å vaksinere seg, spesielt for risikogrupper. De er bekymret for lav vaksinedekning blant barn i risikogruppene og oppfordrer foreldre til å kontakte fastlegen. FHI understreker at man kan bli syk flere ganger i løpet av vinteren på grunn av ulike virus og bakterier, og at vaksinen virker best om den tas i god tid før smitte. Selv om det ikke er noe stort utbrudd av covid-19 nå, anbefaler FHI også risikogruppene å vurdere en ny dose koronavaksine. De oppfordrer folk til å være forsiktige med å oppsøke sårbare grupper hvis de er syke, og eventuelt bruke munnbind i store forsamlinger.
4 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder om økende influensasmitte, men forventer ikke smittetoppen før i februar. Samtidig øker smitten av RS-virus, mens mykoplasma og rhinovirus er på vei ned. Covid-19-smitten har holdt seg stabil. FHI oppfordrer til å ta hensyn til smitte i juleselskaper, spesielt overfor spedbarn, kronisk syke og eldre. De anbefaler å unngå unødvendig kontakt med risikogrupper ved luftveissymptomer, og understreker at utendørs aktiviteter reduserer smitterisiko. Det er forventet mer smitte i ukene som kommer, men mest smitte etter nyttår. FHI anbefaler risikogrupper å vaksinere seg mot covid-19 og influensa.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder at influensasesongen er i gang, med en kraftig økning i påviste tilfeller den siste uken. Både influensa A- og B-virus er i omløp, i tillegg til andre luftveisinfeksjoner som mykoplasma, RS-virus og koronavirus. I Molde har man innført munnbindpåbud på legevakten på grunn av mye smitte. FHI forventer at mange vil bli syke fremover, men det er fortsatt usikkert hvor stort utbruddet vil bli. De minner om at det ikke er for sent å vaksinere seg, spesielt for de i risikogruppene. Kommuneoverlegen i Molde oppfordrer folk med luftveissymptomer til å bruke munnbind på offentlige steder.
2 måneder siden
Artikkelen advarer om økt smitterisiko i vinterferien, spesielt på steder som skianlegg og afterski. Influensa og andre luftveisinfeksjoner er utbredt, i tillegg til norovirus som gir omgangssyke. Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler å følge smittevernråd som god håndhygiene, hoste i albuekroken og å unngå store folkemengder. Håndvask med såpe og vann anbefales fremfor desinfeksjon, spesielt mot norovirus. Ved bekymring for egen eller barns helse bør lege kontaktes.
2 måneder siden
Influensasmitten øker i Norge, og Folkehelseinstituttet (FHI) melder at toppen nærmer seg. Ved Førde ungdomsskole var en tredjedel av elevene syke samtidig. Influensasesongen er kraftigere enn i fjor, men likevel innenfor det som anses som normalt. Kommuneoverlegen i Sunnfjord anbefaler å følge smittevernråd og lytte til kroppen. De fleste trenger ikke legehjelp, men små barn og eldre bør kontakte lege ved sykdom.
1 måned siden
Årets første tilfeller av huggormbitt hos hunder er allerede registrert, og Agria Dyreforsikring advarer hundeeiere. Veterinær Sara Solheim påpeker at huggormen er treig om våren, noe som øker risikoen for bitt. I fjor ble det registrert 303 skademeldinger for huggormbitt hos hunder. Det er farligere for hunden å bli bitt i labben enn i snuten, da giften raskere tas opp i kroppen. Behandlingskostnadene varierer, og veterinærer tar blodprøver for å oppdage skader forårsaket av giften. Dessverre overlever ikke alle hunder, selv med behandling.
2 måneder siden
Et omfattende influensautbrudd preger Norge, det største siden før koronaepidemien. Smitten øker, og stadig flere legges inn på sykehus. Folkehelseinstituttet (FHI) oppfordrer sterkt risikogrupper til å vaksinere seg snarest, da smittetoppen ikke er nådd. Vaksinasjon er det viktigste tiltaket for å beskytte seg, men god håndhygiene og hensyn til andre er også viktig. Influensaen gir typisk symptomer som feber, muskelsmerter og hodepine, og varer i omtrent en uke. FHI ser en normalisering av utbruddsmønsteret etter noen sesonger med lite influensa.
3 dager siden
En ny studie viser at risikoen for å utvikle kjøttallergi etter flåttbitt avhenger av hvor du bor. Forskere har funnet en klar sammenheng mellom bosted og risikoen for alfa-gal-syndrom.