Psykolog Lars Dehli bruker utradisjonelle metoder i sin terapi, som å eksponere pasienter for slanger, vaske hender i do og slikke skosåler. Han mener at panikkangst kan behandles raskt med riktig tilnærming, ofte på bare et par timer.
Dehli har fått mye oppmerksomhet etter å ha deltatt i podcasten «Wolfgang Wee Uncut», spesielt etter en episode om selvmord som førte til at flere menn søkte hjelp. Hans debutroman «Illegal praksis» er inspirert av hans egne erfaringer, men har fått blandede anmeldelser.
Kritikere har fokusert mer på Dehlis rolle som podkastgjest enn det psykologiske innholdet i boken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Psykolog Lars Dehli deler sine leseopplevelser og bokpreferanser. Han er for tiden opptatt av Knausgårds «Det Tredje Riket», og fremhever «The Catcher In The Rye» som en bok med stor innflytelse. Han anbefaler selvhjelpsboken «Please Understand Me» og forteller om sin smuglesing av «Kroppen» i ungdommen. Dehli uttrykker ambivalens rundt Ibsens Hedda Gabler, som han både misliker og ser likheter med Tarantinos karakterer. Han avslører også sin fascinasjon for de kvinnelige karakterene Ylajali og Dagny.
3 måneder siden
Lars Dehlis debutroman 'Illegal praksis' får kritikk for svake karakterer og kunstige dialoger. Boken handler om en ung mann som utgir seg for å være psykolog og behandler pasienter. Kritikere mener boken er overdrevent lærdomspreget og mangler litterær dybde. Karakterene fremstår som lite troverdige og dialogene er stive. Boken kritiseres også for å virke som et reklamestunt for forfatterens psykologpraksis, og ikke som en ekte roman.
2 måneder siden
Statsforvaltaren har konkludert med at kjendispsykolog Peder Kjøs handlet i strid med helsepersonellova under produksjonen av NRK-podkasten «Hos Peder». En tidligere pasient varslet om kritikkverdige forhold, og Statsforvaltaren kritiserer blant annet rolleblanding og mangelfull kvalitet på behandlingen. NRK svarer at hensikten var å bryte ned stigma rundt psykisk helse og viser til full åpenhet rundt innholdet i podkasten. Saken er nå oversendt til Helsetilsynet for videre vurdering, og Kjøs risikerer i verste fall å miste sin autorisasjon som psykolog.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende sykemeldingen grunnet psykisk uhelse, særlig blant unge, og presenterer et nytt forskningsprosjekt som tilbyr digital, jobbfokusert terapi. Prosjektet har som mål å hjelpe pasienter raskere tilbake i jobb og samtidig avlaste en presset helsetjeneste. Sykefråværet i Norge er høyt, og helsetjenestene er presset. Et eksempel er Henrik Skjørstad, som var sykemeldt i over ett år, men kom tilbake gjennom arbeidsprøving og ny utdanning. Han mener arbeidsfokusert terapi kan være nyttig for å finne ut hva som fungerer for den enkelte, men understreker viktigheten av individuell tilpasning.
2 måneder siden
Statsforvalteren har oversendt en tilsynssak mot kjendispsykolog Peder Kjøs til Statens helsetilsyn etter klage fra en tidligere pasient. Kjøs anklages for å ha handlet i strid med helselovgivningen, blant annet gjennom manglende rammer for terapien, rolleblanding og for intim deling av seg selv, noe Statsforvalteren mener har virket antiterapeutisk på pasienten. Pasienten deltok i Kjøs sin NRK-podkast. Statsforvalteren mener det burde vært gjennomført en forhåndssamtale med pasienten. Kjøs erkjenner å ha gjort feilvurderinger og beklager, men understreker at han mener han har handlet forsvarlig. Statens helsetilsyn skal nå vurdere saken og avgjøre om Kjøs skal sanksjoneres, noe som i ytterste konsekvens kan føre til tap av autorisasjon.
2 måneder siden
I en kommentar diskuteres åpenheten rundt psykisk helse, eksemplifisert ved Kjartan Lauritzen og Jonas Benyoubs deltakelse i TV-programmet «Hver gang vi møtes». Deres åpenhet om angst fremheves som et viktig bidrag for å normalisere samtaler om mental helse blant menn. Forfatteren understreker at mange menn har hatt negative erfaringer med å åpne seg, og viser til en Reddit-tråd der menn beskriver å bli avvist eller misforstått når de deler sine følelser. Det argumenteres for at samfunnet må bli flinkere til å møte menn med forståelse og oppfordrer til å øve på å snakke om både hverdagslige og vanskelige følelser. «Hver gang vi møtes» trekkes frem som et positivt eksempel på hvordan man kan snakke om mental helse på en god måte, og potensielt endre holdninger hos menn som har mistet troen på åpenhet.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler deltakere i «Kompani Lauritzen» som slet med blant annet angst og lav selvtillit. Gjennom militær disiplin og utfordringer opplevde de personlig vekst. En psykolog understreker at mange begrenses av egne tanker og at det er viktig å utfordre seg selv for å utvikles. Deltakerne lærte at frykt ofte er overdrevet og at man tåler mer enn man tror. Flere opplevde redusert angst og økt selvtillit etter deltakelsen. «Oberst» Dag Otto Lauritzen er stolt over seriens positive innvirkning på deltakerne, og flere seere har også fortalt at serien har hjulpet dem.
2 måneder siden
Carl Fredrik Bø (56) fikk ADHD-diagnose i voksen alder og mener det reddet livet hans, men kritiserer leger som er skeptiske til å skrive ut medisiner etter diagnose fra private klinikker. Tall fra FHI viser en dobling i bruken av ADHD-medisin, særlig blant voksne. Fastlege Tor Kristian Gaard er kritisk til systemet rundt private klinikker, og mener de selv bør følge opp pasientene. Pasient- og brukerombudet mottar klager på manglende oppfølging, mens Helsetilsynet understreker fastlegens rett til å gjøre egne vurderinger.
2 måneder siden
Ulrikke Falch, kjent fra «SKAM», forteller i en podkast at hun er friskmeldt fra emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (EUPF) etter tre års behandling. Hun fikk diagnosen i 2019 etter et traumatisk forhold og erfarte stigma rundt diagnosen, spesielt som kvinne. Falch understreker at EUPF har gode prognoser med riktig behandling, som kan inkludere individuell terapi og gruppeterapi. Psykologspesialist Eivind Normann-Eide bekrefter at flere behandlingsformer kan redusere vanskene knyttet til diagnosen, og at mange etter hvert ikke lenger oppfyller diagnosekriteriene.
2 måneder siden
Influenser Amund Pettersen (23) deler sine erfaringer med OCD, en lidelse han har hatt siden ungdomsskolen. Han beskriver hvordan tvangstankene påvirker ham i hverdagen, fra dusjing til leggetid, og at symptomene kan forverres om vinteren. Professor Bjarne Hansen forklarer at typiske symptomer inkluderer tanker knyttet til smitte og sjekketvang, og understreker at mange skjuler lidelsen. Eksponeringsterapi er en effektiv behandling. Amund har lært seg å håndtere OCD og delte nylig sin historie på TikTok, noe som resulterte i positiv respons og en følelse av fellesskap.
2 måneder siden
Artikkelen forteller om Melissa som ble kvitt sin OCD etter en fire dagers intensiv behandling med eksponeringsterapi. Melissa vasket seg til blods og brukte 40 minutter på å vaske hendene eller dusje. Behandlingen tvang henne til å utfordre seg selv ved å ta på skitne kluter og dørhåndtak uten å vaske hendene. Denne behandlingsformen har spredt seg over store deler av landet siden 2011, og studier viser gode resultater. Lederen av Mental Helse, Ole Marius Minde Johnsen, understreker viktigheten av tilgjengelig psykisk helsehjelp.
1 måned siden
Fotballspiller Marcus Mehnert deler åpent om sin psykiske krise under tiden i Brann. Isolasjon under koronapandemien, kombinert med personlige utfordringer, førte til alvorlige mentale problemer, inkludert selvskading og selvmordstanker. Etter å ha søkt hjelp fra sin far og en mental trener, fikk han nødvendig behandling og begynte å bearbeide sine vanskelige følelser. Nå engasjerer Mehnert seg for å fremme åpenhet rundt psykisk helse og redusere tabuet knyttet til selvmord. Han studerer psykologi og fremhever Strømsgodsets ansettelse av en idrettspsykolog som et positivt tiltak.
3 måneder siden
Skuespiller Mel Gibson har i en podkast fortalt om tre venner som skal ha blitt kreftfrie etter å ha brukt parasittmedisinene Ivermectin og Fenbendazole. Kreftforeningens Sigrid Bratlie advarer mot å bruke disse medisinene utenfor kontrollerte studier, da effekten på kreft er uklar. Hun advarer også mot bruk av Methylene Blue som kreftmedisin, da det er et giftig fargestoff. Bratlie kritiserer kjendiser for å fremme udokumenterte behandlinger, og understreker viktigheten av å lytte til etablerte fagmiljøer. Hun påpeker at alvorlig syke mennesker kan være desperate og villige til å prøve eksperimentell behandling, noe som kan utnyttes av uetiske aktører.
2 måneder siden
Fagpersoner uttrykker bekymring for pasientsikkerheten i flere av Peder Kjøs' terapiproduksjoner, særlig serien «Jeg mot meg». Et varsel er sendt til Helsetilsynet etter bekymringer fra en tidligere pasient, og fagfolk mener produksjonene viser systemsvikt. Statsforvalteren vurderte å opprette tilsynssak for flere pasienter, men avventer mer informasjon. Kritikere har tidligere problematisert de etiske konsekvensene av reality-terapi for deltakerne. En studie viser at deltakernes erfaringer i «Jeg mot meg» er blandet, med både positive og negative opplevelser. NRK og Anti ønsker ikke å kommentere saken direkte, men understreker at de har fulgt retningslinjer og gitt god oppfølging.
1 måned siden
Artikkelen er et svar på kritikken mot ADHD-diagnoser, spesielt Henriette Sandvens bok «Diagnosefellen». Legene argumenterer mot påstanden om overdiagnostisering og frykter at de som trenger hjelp, ikke får det. De tilbakeviser påstander om at ADHD-medisiner er prestasjonsfremmende og har kortvarig effekt, og viser til studier som bekrefter positive resultater av medikamentell behandling, inkludert redusert risiko for depresjon og rusproblemer. Forfatterne er urolige for at leger vegrer seg for å stille diagnosen på grunn av den offentlige debatten, og understreker viktigheten av å basere vurdering og behandling på medisinsk kunnskap, ikke moralske holdninger. De fremhever også at mange voksne ikke får diagnosen før sent i livet.