Artikkelforfatteren forteller om sin erfaring med å bruke bleie på jobb i en uke på grunn av kraftig diaré. Inspirert av Carina Olset, som har vært åpen om sin bruk av bleie på jobb grunnet kronisk tarmsykdom, har forfatteren valgt å jobbe til tross for plagene.
Artikkelen diskuterer temaet sykefravær og argumenterer for at samfunnet bør fokusere mer på hvordan folk kan jobbe med sine plager, i stedet for å fordømme sykefravær. Forfatteren mener at en viss andel sykefravær er nødvendig for å unngå uførhet, men at toleransen for ulike plager i arbeidslivet bør økes.
Artikkelen tar også opp bekymringen rundt økende uførhet, spesielt blant unge, og oppfordrer til å delta i arbeidslivet til tross for helseproblemer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Stortingsrepresentant Jenny Klinge (SP) har den siste tiden brukt bleier på jobb på grunn av diaré. Hun har delt åpent om dette i et debattinnlegg, og forteller at hun pendler mellom Oslo og Surnadal, noe som gjør situasjonen ekstra utfordrende. Klinge håper å senke terskelen for å snakke om tilpasninger på arbeidsplassen, og understreker viktigheten av å jobbe når man kan og være sykemeldt når man må. Hun har selv erfaring med å være sykemeldt i perioder, og mener det er viktig å finne kreative løsninger på problemer, selv om de kan være pinlige.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at arbeid er bra for oss, både for vår fysiske og psykiske helse, og at det gir en følelse av mening. Den kritiserer det økende fokuset på hvor vanskelig det er å være i jobb, og hvordan dette kan skape en holdning om at jobb er en belastning. Forfatteren understreker at mange som står utenfor arbeidslivet, inkludert de med psykiske lidelser, ønsker å jobbe og være en del av fellesskapet. Det er viktig å legge til rette for et arbeidsliv som inkluderer alle, hvor man ser styrkene til hver enkelt ansatt, og hvor det er enklest mulig å delta. Artikkelen oppfordrer helsepersonell og politikere til å snakke om at jobb er bra for oss, og at det i de fleste tilfeller er bedre å være i jobb enn hjemme.
2 dager siden
En fastlege deler sine erfaringer med sykmelding og pasienter. Legen mener debatten om høyt sykefravær gir et feil bilde av virkeligheten.
11 timer siden
En uføretrygdet person deler sin personlige erfaring med skam og fordommer knyttet til å stå utenfor det tradisjonelle arbeidslivet. Vedkommende argumenterer for at samfunnet må anerkjenne verdi utover lønnsarbeid.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer det høye sykefraværet i Norge, som er blant de høyeste i verden. Det påpekes at dette er et problem som svekker tilliten i arbeidslivet og fellesskapet. Artikkelen sammenligner Norges situasjon med Sverige og Nederland, som har lavere sykefravær. Det fremheves at Norges system med 100% lønnskompensasjon og ingen karensdag kan være en årsak til det høye fraværet. Det foreslås flere tiltak for å redusere sykefraværet, inkludert karensdag, strengere kontroll, tidsbegrensning på sykepenger, gradvis tilbakeføring og økt arbeidsgiveransvar. Artikkelen konkluderer med at det er nødvendig å ta tak i problemet for å sikre en bærekraftig fremtid.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker utfordringene generasjon Z møter i arbeidslivet, preget av negative forventninger og mistenkeliggjøring. Forfatteren, som selv tilhører generasjon Z og er sykmeldt, føler behov for å forklare sin situasjon for å unngå å bli sett på som en del av en «problemgenerasjon». Samtidig understrekes det at mange unge står utenfor både skole og arbeid, noe som representerer et stort samfunnsproblem. Forfatteren argumenterer for at en konstruktiv tilnærming er nødvendig for å inkludere og balansere forventningene mellom generasjoner, fremfor å stigmatisere en hel gruppe.
3 måneder siden
Artikkelforfatterne fra bedriftshelsetjenesten argumenterer mot påstanden om at sykefraværet i Norge ikke er økende. De viser til Nav-statistikk som indikerer en økning på 16 prosent siden 2010, noe som medfører store kostnader og personlig lidelse. Målet med IA-avtalen om å redusere sykefraværet er ikke nådd. Forfatterne mener politiske uenigheter, spesielt rundt sykelønnsordningen, hindrer en konstruktiv tilnærming. De understreker behovet for å fokusere på forebygging av sykdom og fremme av helse for å sikre en bærekraftig arbeidsstyrke i møte med en aldrende befolkning.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den potensielle konflikten rundt sykelønnsordningen i Norge. LO reagerte sterkt på at NHO forsøkte å forhandle med andre arbeidstakerorganisasjoner om en ny IA-avtale, da LO ønsker å beholde full lønn under sykdom. Et eventuelt sykelønnskutt vil ramme lavtlønte LO-medlemmer hardest, da høytlønte ofte har tariffavtaler som sikrer full lønn. Dette skaper en urettferdig situasjon der de som trenger sykelønnen mest, risikerer lønnskutt. Forfatteren mener at en endring i sykelønnsordningen kan føre til streik fra LO og at en slik endring vil øke ulikhetene i samfunnet. Han foreslår en differensiert ordning som tar hensyn til inntekt.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler økningen i antall nordmenn som mottar arbeidsavklaringspenger (AAP) og uføretrygd. Psykiske lidelser er den største diagnosegruppen blant AAP-mottakere, men også diagnoser som 'tretthet og slapphet' har økt. Vanlig sykdom er hovedårsaken til AAP, men mange har tilleggsutfordringer. NAV og leger understreker viktigheten av tilrettelegging i arbeidslivet og å se på samfunnets holdninger for å redusere sykefraværet. Økningen i AAP-mottakere kan skyldes ettervirkninger av covid-19 og et tøffere arbeidsmarked, men dette er foreløpig ikke konkludert.
2 måneder siden
Artikkelen belyser den økende andelen unge uføretrygdede i Norge, spesielt de med psykiske diagnoser. Den forteller historiene om Paul og Benedikte, som begge har klart å komme seg ut av trygdestatistikken og inn i arbeidslivet. Paul ble ansatt i IT-selskapet Sicra etter at daglig leder leste om han i en artikkel, mens Benedikte fikk jobb ved Nordlandssykehuset gjennom prosjektet «Heilt Med». Begge fremhever viktigheten av tillit, tilrettelegging og et inkluderende arbeidsmiljø for å lykkes. Artikkelen understreker også at mange unge uføre kan delta i arbeidslivet med riktig oppfølging og at bedrifter som ansetter personer med utfordringer bidrar til et mer inkluderende samfunn.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den fastlåste situasjonen rundt sykelønnsordningen i Norge, der arbeidsminister Tonje Brenna ber LO om å komme tilbake til forhandlingsbordet. Dette skjer etter at LO brøt forhandlingene, mens NHO står fast på kravet om mer forskning og endring av ordningen. Det fremheves at sykefraværet koster samfunnet over 100 milliarder kroner årlig, og at Norge har et betydelig høyere sykefravær enn Sverige. Artikkelen argumenterer for at dagens sykelønnsordning bidrar til økt sykefravær og skulk, og at det er behov for en endring for å redusere kostnadene og øke yrkesdeltakelsen.
3 måneder siden
Artikkelen belyser forskjeller i sykelønnsordninger mellom ulike grupper i samfunnet. Mens NHO-ansatte og stortingsrepresentanter har gullkantede ordninger med full lønn under sykdom, foreslås det kutt i sykelønnen for vanlige arbeidstakere. Dette skaper et klasseskille, der de med tariffestet full lønn går fri, mens de i privat sektor risikerer dårligere velferdsrettigheter. Forslag om å straffe bedrifter som gir ekstra sykelønn sees som et angrep på avtalefriheten. Artikkelen kritiserer høyresiden for å prioritere kutt i sykelønnen til vanlige folk, mens de selv beholder sine gode ordninger.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler uenighet innad i de borgerlige partiene om sykelønnsordningen. Mens Høyre ved Erna Solberg ønsker å beholde dagens ordning, åpner både Frp og Venstre for endringer. Frp vil ansvarliggjøre arbeidstakere mer ved korttidssykefravær, mens Venstre vil kutte sykelønnen med 20% etter seks måneders sykemelding, med mindre den sykmeldte aksepterer gradert sykemelding. Venstre mener at langtidssykefravær er det største problemet, og at deres modell vil motivere sykmeldte til å komme tilbake i jobb. LO er uenig i Venstres forslag og ønsker å beholde full lønn under sykdom. Uenigheten viser en splittelse i det borgerlige samarbeidet.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg det høye sykefraværet blant småbarnsforeldre, som ofte skyldes psykiske helseutfordringer. Det påpekes at gravide og foreldre opplever omfattende diskriminering i arbeidslivet, noe som forverrer situasjonen. Denne diskrimineringen viser seg i form av manglende tilrettelegging, tap av lønnsøkninger og forfremmelser, samt omorganiseringer. Studier viser at dette har vedvart over tid uten at det har ført til nevneverdig politisk handling. Mange arbeidsgivere ønsker mer kunnskap og verktøy for å bedre ivareta sine ansatte i denne livsfasen. Enkle tiltak som inkludering av fedre, god planlegging rundt permisjon, og rettferdig behandling ved lønn og forfremmelse kan ha stor effekt. Landsforeningen 1001 dager har søkt om midler til et prosjekt for å løfte foreldres stemme i arbeidslivspolitikken.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bedriftslederes bekymring for økende sykefravær. Flere ledere understreker viktigheten av tett oppfølging av ansatte og et godt arbeidsmiljø for å redusere fraværet. Det er delte meninger om sykelønnsordningen bør endres; noen mener det er nødvendig, mens andre ønsker mer forskning. Psykiske lidelser er en økende årsak til sykefravær, og flere bedrifter satser på «nærledelse» og kompetanseheving for ledere for å fange opp signaler tidlig. Debatten om sykefravær er aktualisert, men det er uenighet om løsningene.