Anders Behring Breivik tapte ankesaken mot staten om soningsforhold i Borgarting lagmannsrett. Breivik hevdet at isolasjonen i Ringerike fengsel bryter med menneskerettighetene, men retten var uenig.
Han soner en forvaringsdom på 21 år og har tidligere tapt en lignende sak i tingretten. Soningsforholdene inkluderer et avsperret område med ulike fasiliteter, men han har ingen kontakt med andre innsatte.
Breivik får medisiner mot depresjon og har fått marsvin som selskap etter at undulater ble fjernet. Retten mener soningsforholdene er innenfor lovens rammer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Anders Behring Breivik tapte ankesaken mot staten i Borgarting lagmannsrett. Breivik hevdet at soningsforholdene bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) artikkel 3 og 8. Han anket tingrettens avgjørelse fra i fjor, men lagmannsretten stadfestet dommen. Breivik har sittet isolert i fengsel siden 2012, først i Telemark fengsel og siden 2022 i Ringerike fengsel. Hans advokat argumenterte med at isolasjonen og mangel på sosial kontakt krever medisinering for å unngå depresjon.
3 måneder siden
Anders Behring Breivik har tapt sin andre rettssak mot staten, der han hevdet brudd på menneskerettighetene under soning. Han anker nå dommen til Høyesterett. Breivik har saksøkt staten for brudd på Den Europeiske Menneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 3 og artikkel 8, og mener soningsforholdene er for strenge. Lagmannsretten la vekt på den sikkerhetsrisikoen Breivik fortsatt utgjør, og at kriminalomsorgen har iverksatt tiltak for å kompensere for de strenge soningsvilkårene. Breivik har sittet isolert i fengsel siden 2012, og hans advokat hevder han må medisineres for å unngå depresjon.
3 måneder siden
Borgarting lagmannsrett kunngjør dommen i Anders Behring Breiviks søksmål mot staten onsdag. Breivik hevder at hans soningsforhold bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) artikkel 3 og 8. Han anket tingrettens avgjørelse fra i fjor, hvor han tapte på alle punkter. Breivik har siden 2012 sittet isolert i fengsel, først i Telemark og siden 2022 i Ringerike fengsel. Hans advokat argumenterer for at isolasjonen krever medisinering for å forhindre depresjon, og at dette er et brudd på hans rettigheter.
3 måneder siden
Anders Behring Breivik har tapt sitt andre søksmål mot staten angående soningsforholdene. Borgarting lagmannsrett har konkludert med at soningsforholdene ikke er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Retten begrunner avgjørelsen med den sikkerhetsrisikoen Breivik fortsatt utgjør, og at kriminalomsorgen har iverksatt tiltak for å kompensere for de strenge vilkårene. Breivik, som soner en forvaringsdom for terrorangrepene 22. juli 2011, har argumentert for at isolasjonen og medisineringen bryter med hans menneskerettigheter. Han har sittet isolert siden 2012, først i Telemark fengsel og siden 2022 i Ringerike fengsel. I fjor tapte han også i første rettsinstans, Oslo tingrett.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Eirik Jensens forsøk på løslatelse fra fengsel, der han engasjerte psykiatere som diagnostiserte ham med en alvorlig psykisk lidelse. Hans samboer kontaktet fengselsledelsen grunnet bekymring for hans helse. Kriminalomsorgen engasjerte deretter egne eksperter, som bekreftet diagnosen, men samtidig åpnet for muligheten for simulering av sykdom. Jensen soner en dom på 21 år for korrupsjon og narkotikainnførsel, etter tidligere å ha blitt løslatt. Hans advokat avviser påstander om simulering og understreker legenes konklusjoner.
2 måneder siden
Gjert Ingebrigtsen tapte anken om å få rettssaken mot ham lukket for media. Gulating lagmannsrett opprettholdt tingrettens avgjørelse om å føre saken for åpne dører. Ingebrigtsen er tiltalt for mishandling i nære relasjoner, noe han selv nekter for. Rettssaken starter i Sør-Rogaland tinghus 24. mars og er ventet å vare i 30 dager. Totalt 34 vitner er oppnevnt, inkludert løperne Narve Gilje Nordås og Per Svela. Fem utenlandske medier er akkreditert til å dekke saken.
4 måneder siden
Arkitekt Rune Breili er dømt til 90 dagers fengsel etter å ha tapt ankesaken i Agder lagmannsrett. Dommen omhandler overtredelse av plan- og bygningsloven i forbindelse med to hytteprosjekter på Tjøme. Breili er funnet skyldig i å ha gitt feilaktige opplysninger og unnlatt å gi nødvendig informasjon til bygningsmyndighetene i perioden 2015-2019. Lovbruddene involverte tegning av annekser og tilbygg som var i strid med kommunens arealplaner og byggeforbudet innenfor 100-metersbeltet fra sjøen. Økokrim understreker at dommen viser viktigheten av å gi korrekte opplysninger, spesielt ved bygging i strandsonen.
8 dager siden
25 år etter Baneheia-drapene startet ankesaken mot Jan Helge Andersen i Gulating lagmannsrett i Bergen. Andersen, som tidligere er dømt for drapene på Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofe Sørstrønen, nekter nå straffskyld. I fjor ble han dømt til to års fengsel for drapet på Lena, hvor retten mente han handlet alene. For drapet på Stine Sofe ble han dømt til 19 års fengsel, men hevdet at kameraten Viggo Kristiansen tvang ham til handlingene. Kristiansen ble opprinnelig dømt til 21 års forvaring, men ble senere frifunnet etter gjenopptakelse av saken. Denne frifinnelsen førte til en uforbeholden beklagelse fra daværende justisminister Emilie Enger Mehl.
1 dag siden
Frikjente Viggo Kristiansen må vitne igjen i Baneheia-saken. Advokat Brynjar Meling mener dette styrker kravet om høyere erstatning fra staten.
1 dag siden
Viggo Kristiansen vitner i ankesaken mot Jan Helge Andersen etter Baneheia-drapene. Kristiansen beskriver det som en stor belastning å være til stede i retten.
6 dager siden
Stig Millehaugen, som soner en forvaringsdom på 21 år for drap, ble pågrepet og siktet for drapet på Nokas-raner Metkel Betew under en permisjon fra Berg fengsel, et lavsikkerhetsfengsel. Til tross for sin lange kriminelle historie, inkludert drap på en fengselsbetjent og flere brudd på soningsvilkår, fikk han innvilget permisjon. Kriminalomsorgen understreker at permisjoner vurderes konkret i hvert tilfelle, og gis ikke dersom sikkerhetsrisikoen er for stor. Permisjoner er viktige for rehabilitering og for å opprettholde kontakt med pårørende. Juridiske eksperter påpeker at forvaringsdømte ikke skal sone strengere enn nødvendig, og at permisjoner kan gis selv om det finnes en risiko for ny kriminalitet, for å fremme tilbakeføring til samfunnet. Millehaugen hadde etablert gode rutiner under permisjonen, ifølge hans forsvarer, men nekter for å ha noe med drapet å gjøre.
2 måneder siden
Staten har inngått forlik med familien til Jonatan Krister Andersen, som døde i Mandal fengsel i 2021 etter å ha sonet en dom for dobbeltdrap begått som 15-åring. Familien saksøkte staten og mente hans menneskerettigheter ble krenket under soningen. Forliket innebærer at Helsedepartementet og Justisdepartementet skal identifisere læringspunkter fra saken, og at familien inviteres til å gi innspill til kriminalomsorgens retningslinjer for forebygging av selvmord. Familien mottar også 600.000 kroner i oppreisning. Riksadvokaten mente selvmordet burde vært etterforsket. Andersens familie takker medinnsatte for deres støtte og varsler om hans psykiske helse.
19 dager siden
En dommer reagerer på spørsmålene som ble stilt til Viggo Kristiansen under rettssaken mot Jan Helge Andersen, og mener de kan ha brutt Kristiansens menneskerettigheter. Kristiansen, som tidligere ble frikjent for drapene i Baneheia, må derfor vitne på nytt i ankesaken. Dommeren mener utspørringen i tingretten var i strid med uskyldspresumsjonen. Samtidig har foreldrene til et av ofrene endret oppfatning om Kristiansens rolle i saken. Høyesterett har opphevet en tidligere beslutning om å begrense bistandsadvokatens rolle i ankesaken.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Trond Vesterås (68), en ALS-pasient som opplevde å bli tvangsflyttet av Gjøvik kommune til en skjermet avdeling for demente. Flyttingen skjedde etter at Vesterås hadde klaget på forholdene ved sitt tidligere omsorgssenter. Kommunen begrunnet først flyttingen med at Vesterås manglet samtykkekompetanse, men trakk vedtaket tilbake dagen etter. Vesterås selv opplever oppholdet på den skjermede avdelingen som svært negativt, preget av hyling og skriking, og han savner muligheten til å spise middag sammen med andre beboere. Pasient- og brukerombudet har klaget på tvangsvedtaket, og stiller spørsmål ved vurderingen av Vesterås' samtykkekompetanse. Vesterås har søkt om overflytting til en lindrende avdeling, men har fått avslag. Statsforvalteren og Pasient- og brukerombudet er uenige om klagen er gyldig eller ikke.
8 dager siden
Anders Besseberg (79) starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt dømt for grov korrupsjon i tingretten. Han ble i fjor dømt til tre år og én måneds fengsel for korrupsjon knyttet til sin tid som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Økokrim vant fram på ni av ti tiltalepunkter, men Besseberg nektet straffskyld og anket dommen. I lagmannsretten blir det full behandling med bevisføring og vitneinnkalling over 21 dager. Besseberg har byttet forsvarerteam og fått Fredrik Berg som ny forsvarer, mens ankesaken ledes av tre fagdommere. Ekspert på økonomisk kriminalitet, Petter Gottschalk, forventer en mer grundig vurdering av bevis og tvil i ankesaken. Besseberg ble anklaget for bestikkelser i form av dyre klokker, jaktturer og andre fordeler, mye knyttet til Russland. Saken forventes å kunne ende i Høyesterett etter lagmannsrettens avgjørelse i juli.