Anders Behring Breivik har tapt sitt andre søksmål mot staten angående soningsforholdene. Borgarting lagmannsrett har konkludert med at soningsforholdene ikke er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Retten begrunner avgjørelsen med den sikkerhetsrisikoen Breivik fortsatt utgjør, og at kriminalomsorgen har iverksatt tiltak for å kompensere for de strenge vilkårene.
Breivik, som soner en forvaringsdom for terrorangrepene 22. juli 2011, har argumentert for at isolasjonen og medisineringen bryter med hans menneskerettigheter.
Han har sittet isolert siden 2012, først i Telemark fengsel og siden 2022 i Ringerike fengsel. I fjor tapte han også i første rettsinstans, Oslo tingrett.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Anders Behring Breivik har tapt sin andre rettssak mot staten, der han hevdet brudd på menneskerettighetene under soning. Han anker nå dommen til Høyesterett. Breivik har saksøkt staten for brudd på Den Europeiske Menneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 3 og artikkel 8, og mener soningsforholdene er for strenge. Lagmannsretten la vekt på den sikkerhetsrisikoen Breivik fortsatt utgjør, og at kriminalomsorgen har iverksatt tiltak for å kompensere for de strenge soningsvilkårene. Breivik har sittet isolert i fengsel siden 2012, og hans advokat hevder han må medisineres for å unngå depresjon.
3 måneder siden
Anders Behring Breivik tapte ankesaken mot staten i Borgarting lagmannsrett. Breivik hevdet at soningsforholdene bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) artikkel 3 og 8. Han anket tingrettens avgjørelse fra i fjor, men lagmannsretten stadfestet dommen. Breivik har sittet isolert i fengsel siden 2012, først i Telemark fengsel og siden 2022 i Ringerike fengsel. Hans advokat argumenterte med at isolasjonen og mangel på sosial kontakt krever medisinering for å unngå depresjon.
3 måneder siden
Anders Behring Breivik tapte ankesaken mot staten om soningsforhold i Borgarting lagmannsrett. Breivik hevdet at isolasjonen i Ringerike fengsel bryter med menneskerettighetene, men retten var uenig. Han soner en forvaringsdom på 21 år og har tidligere tapt en lignende sak i tingretten. Soningsforholdene inkluderer et avsperret område med ulike fasiliteter, men han har ingen kontakt med andre innsatte. Breivik får medisiner mot depresjon og har fått marsvin som selskap etter at undulater ble fjernet. Retten mener soningsforholdene er innenfor lovens rammer.
3 måneder siden
Borgarting lagmannsrett kunngjør dommen i Anders Behring Breiviks søksmål mot staten onsdag. Breivik hevder at hans soningsforhold bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) artikkel 3 og 8. Han anket tingrettens avgjørelse fra i fjor, hvor han tapte på alle punkter. Breivik har siden 2012 sittet isolert i fengsel, først i Telemark og siden 2022 i Ringerike fengsel. Hans advokat argumenterer for at isolasjonen krever medisinering for å forhindre depresjon, og at dette er et brudd på hans rettigheter.
20 dager siden
Terrordømte Zaniar Matapour kan bli nødt til å vitne i rettssaken mot Arfan Bhatti, som er tiltalt for medvirkning til terrorangrepet i Oslo i 2022. Matapour har tidligere nektet å forklare seg om saken, men som vitne har han forklaringsplikt. Advokaten hans opplyser at Matapour er forberedt på å vitne, men utfordringer knyttet til soningsforholdene hans kan komplisere situasjonen. Matapour opplever blant annet at koranen hans blir kontrollert, noe han ser på som en krenkelse. Statsadvokaten vil foreløpig ikke kommentere om Matapour vil bli stevnet som vitne, men påpeker at vitner i utgangspunktet har plikt til å forklare seg.
3 måneder siden
Zaniar Matapour har trukket anken sin etter å ha blitt dømt til 30 års forvaring for terrorangrepet i Oslo i 2022. Han er ikke enig i alle deler av dommen, men mener saken ikke kan gjennomføres på en betryggende måte. Matapour opplever overvåkning i fengselet og krenkelse av sin religion. Terrorangrepet i Rosenkrantz' gate kostet to mennesker livet og skadet over 20. I tillegg til Matapour er fire andre personer siktet i saken, inkludert Arfan Bhatti, som politiet mener var hjernen bak angrepet. Politiet fortsetter etterforskningen av saken.
1 dag siden
Frikjente Viggo Kristiansen må vitne igjen i Baneheia-saken. Advokat Brynjar Meling mener dette styrker kravet om høyere erstatning fra staten.
1 måned siden
Philip Manshaus, dømt til 21 års forvaring for terror i Bærum 2019 og drap på sin stesøster, får ny rettssak grunnet tvil om tilregnelighet. Nye sakkyndige konkluderte med psykose, i motsetning til de opprinnelige. Retten må avgjøre fengsel eller tvungent psykisk helsevern. Forsvarer Unni Fries har hele tiden ment han var psykisk syk. Manshaus har nå tatt avstand fra sine tidligere rasistiske holdninger, og saken starter etter planen i høst.
3 måneder siden
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hevder en norsk-afghaner er medlem av ISKP og utgjør en trussel mot Norge. Myndighetene ønsker å frata ham statsborgerskapet for å utvise ham, men mannen går rettens vei for å beholde det. Hans advokat argumenterer for at tap av statsborgerskap vil være uforholdsmessig, da han vil miste kontakten med sin datter. Regjeringsadvokaten mener derimot at hensynet til landets sikkerhet veier tyngre. Det er ikke kjent hvilke konkrete trusler mannen utgjør, men regjeringsadvokaten advarer domstolen mot å overprøve PSTs vurderinger. Saken skal opp i Oslo tingrett i januar.
3 måneder siden
Zaniar Matapours nye forsvarere, Jon Anders Hasle og Magnus Torfoss, har begjært en utsettelse av ankesaken i Borgarting lagmannsrett. De begrunner dette med at de ikke har hatt tilstrekkelig tid til å forberede forsvaret etter å ha overtatt saken fra Marius Dietrichson. Ankesaken er planlagt å starte 4. februar og er satt av til å vare i sju uker. Matapour ble i sommer dømt til 30 års forvaring for grov terror, samt til å betale 112,4 millioner kroner i oppreisning og inndragning av våpen. Han har anket dommen på alle punkter, inkludert skyldspørsmålet, saksbehandlingen, straffutmålingen og de sivile kravene.
3 måneder siden
En mann dømt for drapet på en kvinne på Fefor Høyfjellshotell har anket forvaringsdommen på 13,5 år. Forsvareren mener at ubetinget fengsel er tilstrekkelig straff, og at vilkårene for forvaring ikke er oppfylt. Statsadvokaten argumenterte for forvaring i tingretten, med henvisning til drapets brutalitet og fare for gjentakelse. De pårørende erfarer anken som en stor belastning. Saken skal nå vurderes av lagmannsretten, og den dømte er varetektsfengslet i 12 uker i påvente av en eventuell ankebehandling.
19 dager siden
En dommer reagerer på spørsmålene som ble stilt til Viggo Kristiansen under rettssaken mot Jan Helge Andersen, og mener de kan ha brutt Kristiansens menneskerettigheter. Kristiansen, som tidligere ble frikjent for drapene i Baneheia, må derfor vitne på nytt i ankesaken. Dommeren mener utspørringen i tingretten var i strid med uskyldspresumsjonen. Samtidig har foreldrene til et av ofrene endret oppfatning om Kristiansens rolle i saken. Høyesterett har opphevet en tidligere beslutning om å begrense bistandsadvokatens rolle i ankesaken.
6 dager siden
Stig Millehaugen, som soner en forvaringsdom på 21 år for drap, ble pågrepet og siktet for drapet på Nokas-raner Metkel Betew under en permisjon fra Berg fengsel, et lavsikkerhetsfengsel. Til tross for sin lange kriminelle historie, inkludert drap på en fengselsbetjent og flere brudd på soningsvilkår, fikk han innvilget permisjon. Kriminalomsorgen understreker at permisjoner vurderes konkret i hvert tilfelle, og gis ikke dersom sikkerhetsrisikoen er for stor. Permisjoner er viktige for rehabilitering og for å opprettholde kontakt med pårørende. Juridiske eksperter påpeker at forvaringsdømte ikke skal sone strengere enn nødvendig, og at permisjoner kan gis selv om det finnes en risiko for ny kriminalitet, for å fremme tilbakeføring til samfunnet. Millehaugen hadde etablert gode rutiner under permisjonen, ifølge hans forsvarer, men nekter for å ha noe med drapet å gjøre.
1 dag siden
Viggo Kristiansen vitner i ankesaken mot Jan Helge Andersen etter Baneheia-drapene. Kristiansen beskriver det som en stor belastning å være til stede i retten.
3 måneder siden
Zaniar Matapour, som ble dømt til 30 års forvaring for grov terror etter skytingen i Oslo under Pride-uken i 2022, har trukket sin anke. Hans forsvarer, Jon Anders Hasle, bekrefter at avgjørelsen kommer etter en lengre vurdering. Matapour er ikke enig i alle deler av dommen, men mener at saken ikke kan gjennomføres på en betryggende måte slik situasjonen er nå. Han er den første i Norge som er dømt til 30 års forvaring for terror. To personer ble drept og flere skadet i angrepet.