Anders Behring Breivik har tapt sin andre rettssak mot staten, der han hevdet brudd på menneskerettighetene under soning. Han anker nå dommen til Høyesterett.
Breivik har saksøkt staten for brudd på Den Europeiske Menneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 3 og artikkel 8, og mener soningsforholdene er for strenge. Lagmannsretten la vekt på den sikkerhetsrisikoen Breivik fortsatt utgjør, og at kriminalomsorgen har iverksatt tiltak for å kompensere for de strenge soningsvilkårene.
Breivik har sittet isolert i fengsel siden 2012, og hans advokat hevder han må medisineres for å unngå depresjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Anders Behring Breivik tapte ankesaken mot staten i Borgarting lagmannsrett. Breivik hevdet at soningsforholdene bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) artikkel 3 og 8. Han anket tingrettens avgjørelse fra i fjor, men lagmannsretten stadfestet dommen. Breivik har sittet isolert i fengsel siden 2012, først i Telemark fengsel og siden 2022 i Ringerike fengsel. Hans advokat argumenterte med at isolasjonen og mangel på sosial kontakt krever medisinering for å unngå depresjon.
3 måneder siden
Borgarting lagmannsrett kunngjør dommen i Anders Behring Breiviks søksmål mot staten onsdag. Breivik hevder at hans soningsforhold bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) artikkel 3 og 8. Han anket tingrettens avgjørelse fra i fjor, hvor han tapte på alle punkter. Breivik har siden 2012 sittet isolert i fengsel, først i Telemark og siden 2022 i Ringerike fengsel. Hans advokat argumenterer for at isolasjonen krever medisinering for å forhindre depresjon, og at dette er et brudd på hans rettigheter.
3 måneder siden
Anders Behring Breivik har tapt sitt andre søksmål mot staten angående soningsforholdene. Borgarting lagmannsrett har konkludert med at soningsforholdene ikke er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Retten begrunner avgjørelsen med den sikkerhetsrisikoen Breivik fortsatt utgjør, og at kriminalomsorgen har iverksatt tiltak for å kompensere for de strenge vilkårene. Breivik, som soner en forvaringsdom for terrorangrepene 22. juli 2011, har argumentert for at isolasjonen og medisineringen bryter med hans menneskerettigheter. Han har sittet isolert siden 2012, først i Telemark fengsel og siden 2022 i Ringerike fengsel. I fjor tapte han også i første rettsinstans, Oslo tingrett.
3 måneder siden
Anders Behring Breivik tapte ankesaken mot staten om soningsforhold i Borgarting lagmannsrett. Breivik hevdet at isolasjonen i Ringerike fengsel bryter med menneskerettighetene, men retten var uenig. Han soner en forvaringsdom på 21 år og har tidligere tapt en lignende sak i tingretten. Soningsforholdene inkluderer et avsperret område med ulike fasiliteter, men han har ingen kontakt med andre innsatte. Breivik får medisiner mot depresjon og har fått marsvin som selskap etter at undulater ble fjernet. Retten mener soningsforholdene er innenfor lovens rammer.
3 måneder siden
Siv-Anita Sundal ble feilaktig diagnostisert som lett psykisk utviklingshemmet i 2005, en diagnose hun bar frem til 2018. Hun saksøkte staten for medisinsk uaktsomhet og sviktende helsehjelp, men tapte i det norske rettssystemet. Deretter tok hun saken til den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), som avviste saken uten å finne brudd på menneskerettighetene. Sundal uttrykker stor skuffelse over utfallet, da hun ønsket en beklagelse og oppreisning. Saken har kostet henne betydelige summer, og hun har opprettet en Spleis for å håndtere den økonomiske belastningen. Advokaten hennes kritiserer mangelen på gode overvåkingsorganer for medisinske feilvurderinger og mener Sundal burde fått beklagelse og erstatning.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Eirik Jensens forsøk på løslatelse fra fengsel, der han engasjerte psykiatere som diagnostiserte ham med en alvorlig psykisk lidelse. Hans samboer kontaktet fengselsledelsen grunnet bekymring for hans helse. Kriminalomsorgen engasjerte deretter egne eksperter, som bekreftet diagnosen, men samtidig åpnet for muligheten for simulering av sykdom. Jensen soner en dom på 21 år for korrupsjon og narkotikainnførsel, etter tidligere å ha blitt løslatt. Hans advokat avviser påstander om simulering og understreker legenes konklusjoner.
19 dager siden
En dommer reagerer på spørsmålene som ble stilt til Viggo Kristiansen under rettssaken mot Jan Helge Andersen, og mener de kan ha brutt Kristiansens menneskerettigheter. Kristiansen, som tidligere ble frikjent for drapene i Baneheia, må derfor vitne på nytt i ankesaken. Dommeren mener utspørringen i tingretten var i strid med uskyldspresumsjonen. Samtidig har foreldrene til et av ofrene endret oppfatning om Kristiansens rolle i saken. Høyesterett har opphevet en tidligere beslutning om å begrense bistandsadvokatens rolle i ankesaken.
1 dag siden
Frikjente Viggo Kristiansen må vitne igjen i Baneheia-saken. Advokat Brynjar Meling mener dette styrker kravet om høyere erstatning fra staten.
1 dag siden
Viggo Kristiansen vitner i ankesaken mot Jan Helge Andersen etter Baneheia-drapene. Kristiansen beskriver det som en stor belastning å være til stede i retten.
6 dager siden
Anders Bessebergs ankesak mot korrupsjonsdommen på tre år og én måneds fengsel er i gang i lagmannsretten. Hans nye forsvarer, Fredrik Berg, som regnes som en av Norges fremste advokater innen økonomisk kriminalitet, mener Besseberg er utsatt for en stor urett. Berg kritiserer Økokrims anklager som «ulmende» og peker på at påtalemyndigheten har brukt tid på påstander om juks og doping som Besseberg ikke er tiltalt for. Forsvaret ber retten være kritisk til aktors fremstilling, særlig med tanke på vitnemålet fra dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov. Økokrim, representert ved statsadvokat Marianne Djupesland, hevder at de kan bevise at Besseberg brukte sin stilling i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) til personlig vinning, og at saken ikke er et grensetilfelle for korrupsjon. Ankesaken varer i 21 rettsdager og avsluttes 28. mai.
1 måned siden
Jonatan Krister Andersen, som begikk dobbeltdrap som 15-åring, tok sitt eget liv under soning i fengsel. Familien mente at Jonatans menneskerettigheter ble krenket og saksøkte derfor staten. Saken endte med et forlik der staten forplikter seg til å lære av hendelsen for å sikre bedre psykisk helsehjelp til sårbare innsatte. Familien mottar også en kompensasjon for ikke-økonomisk skade. Foreldrene understreker viktigheten av rehabilitering og godt samarbeid mellom ulike instanser for unge lovbrytere, og de håper at Jonatans tragiske skjebne kan bidra til å forebygge fremtidige selvmord i norske fengsler.
6 dager siden
I ankesaken mot Anders Besseberg presenteres nye beviser, inkludert forklaringer fra to sentrale russiske vitner, Viktor Majgurov og Sergej Kuschenko, som tidligere ikke uttalte seg i tingretten. Forsvarer Fredrik Berg kritiserer Økokrim for å føre bevis utenfor tiltalen og omtaler deler av saken som en «skyggesak» som har pågått i flere år og skadet Bessebergs omdømme. Berg påpeker også at Økokrim mistenkeliggjør Besseberg på punkter som ikke er en del av den nåværende tiltalen. Under innledningen oppsto det spenninger mellom forsvarer og aktor, særlig rundt presentasjonen av bevis og tolkningen av dokumenter. Besseberg ble i tingretten dømt til over tre års fengsel for grov korrupsjon, men nekter straffskyld i ankesaken.
1 måned siden
Stiftelsen Tinius, største eier i Schibsted, har tapt et søksmål mot staten angående loven som gir Etterretningstjenesten rett til å overvåke elektronisk kommunikasjon som krysser landegrenser. Stiftelsen mente loven åpnet for omfattende masseovervåking og brudd på retten til privatliv, samt at det svekket pressens kildevern. Oslo tingrett har imidlertid gitt staten medhold og mener loven ikke bryter med menneskerettighetene, Grunnloven eller EØS-avtalen. Regjeringsadvokaten er fornøyd med dommen og understreker at overvåkingsmuligheten er viktig for norsk sikkerhet. Stiftelsen Tinius vurderer nå å anke dommen og er dømt til å betale 407.000 kroner i sakskostnader.
3 måneder siden
En mann dømt for drapet på en kvinne på Fefor Høyfjellshotell har anket forvaringsdommen på 13,5 år. Forsvareren mener at ubetinget fengsel er tilstrekkelig straff, og at vilkårene for forvaring ikke er oppfylt. Statsadvokaten argumenterte for forvaring i tingretten, med henvisning til drapets brutalitet og fare for gjentakelse. De pårørende erfarer anken som en stor belastning. Saken skal nå vurderes av lagmannsretten, og den dømte er varetektsfengslet i 12 uker i påvente av en eventuell ankebehandling.
1 måned siden
Statens helsepersonellnemd har besluttet å opprettholde vedtaket om å frata Finn Skårderud autorisasjonen som lege og psykiater. Begrunnelsen er uforsvarlig behandling av flere pasienter, vesentlig mangel på faglig innsikt og brudd på flere plikter. Nemnden peker på mangler i utredning, diagnostikk, journalføring, rekvirering av vanedannende midler og manglende evne til å opprettholde en profesjonell relasjon til pasientene. Skårderuds advokat opplyser at de vil vurdere å ta saken til retten, da Skårderud selv synes det er beklagelig at vedtaket opprettholdes. Han har nå seks måneder på seg til å eventuelt stevne saken for retten.