Artikkelen tar for seg handelskrigen mellom USA og EU, og undersøker hvordan Norge kan sikre sine interesser i denne situasjonen.
Det foreslås at Norge bør vurdere å finne handelspartnere utenfor Vesten.
Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) deltar i en E24-podkast for å diskutere disse spørsmålene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps handelspolitikk utfordrer Norges forhold til EU og aktualiserer spørsmålet om EØS-avtalen. Trumps proteksjonistiske tiltak truer med å utløse en global handelskrig, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for norsk økonomi. Eksperter advarer om at EØS-avtalen kanskje ikke er tilstrekkelig for å beskytte Norge i en slik situasjon, og statsminister Støre forsikrer at regjeringen jobber med å sikre norske interesser i EU. Senterpartiets motstand mot EØS-avtalen isolerer dem i utenrikspolitikken, mens Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet forsvarer avtalen som et viktig utenrikspolitisk verktøy.
2 måneder siden
Artikkelen belyser Norges utsatte posisjon i en potensiell handelskrig mellom USA og EU. Finansminister Stoltenberg uttrykker bekymring for at Norge kan havne i en «trippel skvis» på grunn av tollmurer og redusert økonomisk vekst. Erna Solberg etterlyser en konkret plan fra regjeringen for å håndtere situasjonen. Norge står utenfor EUs tollunion, men har samtidig et betydelig handelsoverskudd med unionen. Artikkelen reiser spørsmål om hvorvidt Norge har prioritert internasjonale konflikter på bekostning av egenhandelspolitisk sikkerhet, og om dette har redusert velviljen fra EU.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges utfordringer i en tid der både Donald Trump i USA og Donald Tusk i EU vil ha stor innflytelse. Det understrekes at Norge er avhengig av et sterkt og konkurransedyktig Europa, spesielt med tanke på sikkerhet og økonomi. EØS-avtalen fremheves som sentral for Norges tilgang til det europeiske markedet, og det argumenteres for at Norge må være en aktiv deltaker i EU for å ivareta egne interesser. Det advares mot å bruke olje og gass som pressmiddel overfor EU, og det påpekes at handelen med EU er langt viktigere for Norge enn handelen med USA. Artikkelen konkluderer med at Norge må balansere forholdet til både Trump og Tusk i en krevende tid.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til Donald Trumps tollpolitikk og dens potensielle innvirkning på Norge. Under en debatt på NRK ble statsminister Jonas Gahr Støre utfordret av programleder Fredrik Solvang angående Norges forhold til EØS-avtalen og implementeringen av EU-direktiver. Støre understreket at Norge er forberedt på mulige handelshindringer og vil jobbe for tilpasninger. Trygve Slagsvold Vedum og Erna Solberg advarte mot EU-medlemskap, mens Sylvi Listhaug mente Norge er en viktig aktør i Europa og at Trump er positivt innstilt til Norge.
1 måned siden
Artikkelen omhandler konsekvensene for Norge av handelskrigen mellom USA og EU. USAs president Trump har varslet toll mot EU, og EU forventes å svare med mottiltak. Norge, som en del av EØS-avtalen, risikerer å bli rammet av begge parters tiltak, en situasjon omtalt som en «trippelskvis». Norge har mulighet til å utforme sin egen handelspolitikk, men er avhengig av at EU tar hensyn til norske interesser. EU ønsker å beskytte seg mot økte tollsatser og dumping av varer, og Norges mulighet for unntak fra EUs tiltak avhenger av forhandlinger.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Norges bekymring for å bli rammet av en potensiell handelskrig mellom USA og EU, etter at Donald Trump annonserte toll på EU-varer. Frykten er at Norge kan havne i en «trippel skvis» ved å bli rammet av både tollbarrierer og mottiltak. EU bekrefter dialog med Norge og understreker viktigheten av EØS-avtalen, men gir ingen garantier mot toll. Finansministeren uttrykker bekymring, mens Sverige lover å tale Norges sak i EU for å sikre fortsatt fri og åpen handel.
23 dager siden
Artikkelen omhandler den økende spenningen mellom USA og EU grunnet USAs tollsatser, og hvordan dette kan påvirke Norge. Markedene reagerer med uro, og EU vurderer mottiltak. Statsminister Støre reiser til Brussel med representanter fra næringslivet for å sikre Norges interesser. Eksperter påpeker at Norge, som ikke er medlem av EUs tollunion, risikerer å bli skadelidende dersom EU innfører handelshindringer. Det understrekes viktigheten av at EU respekterer EØS-avtalen for å unngå å skade sin egen industri, da Norge er en viktig handelspartner.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvordan en potensiell handelskrig mellom USA og Europa kan påvirke prisene på populære amerikanske produkter i Norge. Eksperter påpeker at produksjonsstedet, og ikke selskapets nasjonalitet, er avgjørende for tollsatser. Mye av produksjonen av merker som Apple og Tesla foregår utenfor USA, noe som reduserer risikoen for prisøkninger. Norge importerer hovedsakelig olje, fly og maskiner fra USA, og eksporterer fisk. Selv om direkte konsekvenser for Norge anses som små, kan indirekte effekter via EU oppstå i form av økte renter og børsfall.
26 dager siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til Donald Trumps nye tollregime og hvordan dette kan påvirke Norge. Trump har innført toll på 15 prosent for Norge og 20 prosent for EU. Politikere fra flere partier advarer mot å svare med mottiltak, og mener Norge bør satse på dialog og forhandlinger. Regjeringen arbeider for å bli inkludert i eventuelle mottiltak fra EU for å unngå å bli rammet dobbelt. Samtidig understrekes viktigheten av Norges handelsavtaler med EU og at EU har behov for norske varer.
2 måneder siden
En EU-forsker påpeker at Norge ikke er prioritert i EUs håndtering av handelskrigen med USA. EØS-avtalen gir ingen garanti for unntak fra tollbarrierer, og det kreves politisk innsats fra Norge for å sikre sine interesser. Forskeren understreker at Norge er en nær alliert av EU, noe som kan være en fordel i forhandlingene. Dagens konflikt er mer omfattende enn tidligere, og USA signaliserer at de vil sette egne interesser først. Dette skaper usikkerhet rundt USAs rolle som alliert.
2 måneder siden
Næringsminister Cecilie Myrseth reiser om kort tid til Brussel for å diskutere USAs trussel om 25 prosent toll på EU-varer. Myrseth kaller situasjonen alvorlig, da hun frykter en potensiell handelskrig og at EU vil svare med mottiltak eller beskyttelsestiltak som kan ramme Norge. Hun vil i møtene argumentere for at Norge må unntas fra eventuelle tiltak, med henvisning til EØS-avtalen og Norges tilknytning til det indre markedet. Nesten 70 prosent av Norges eksport går til Europa, noe som gjør situasjonen svært viktig for norsk økonomi.
1 måned siden
Næringsminister Cecilie Myrseth uttaler at Norge ikke vil svare på eventuelle tolløkninger fra USA med tilsvarende tiltak. Under en handelspolitisk redegjørelse i Stortinget understreket hun at en eskalering av handelskonflikten ikke er i Norges interesse, da toll kun vil ramme forbrukere og bedrifter. Myrseth forsikrer at regjeringen vil jobbe for å fjerne tolløkninger på norske varer inn til USA, men erkjenner at dette kan bli en vanskelig prosess. Budskapet til USA er at økte handelshindre ikke er i noens interesse.
1 måned siden
Artikkelen drøfter hvorvidt EØS-avtalen beskytter Norge mot eventuelle EU-tollmurer som svar på Trumps handelspolitikk. Selv om EØS-avtalen sikrer fri vareflyt, åpner WTO-regler for beskyttelsestiltak som i utgangspunktet skal ramme alle land likt. Forfatterne argumenterer for at det er usikkert om EU vil gi Norge særbehandling, og at norske myndigheter må kombinere juridiske og politiske argumenter overfor EU. EØS-avtalen gir bedre beskyttelse enn en vanlig frihandelsavtale, men mye avhenger av EUs tolkning av både EØS-avtalen og WTO-retten. Beskyttelsestiltak må være begrunnet for hvert enkelt vareslag og kan også inkludere kvantitative begrensninger.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Norges økonomiske situasjon med fallende oljefond, handelskrig og press på statsbudsjettet. Regjeringens forberedelser til revidert nasjonalbudsjett og utfordringene med å bevare velferdsstaten diskuteres. En debatt om statens pengebruk og faren for "tilkarringsøkonomi" trekkes frem. Finansminister Jens Stoltenbergs rolle og den uforutsigbare verdensøkonomien, spesielt Donald Trumps politikk, vurderes. Avslutningsvis stilles spørsmålet om økonomi eller sikkerhet vil være viktigst for velgerne ved stortingsvalget.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må unngå å erstatte avhengigheten av USA med en ny avhengighet av Kina, spesielt under Donald Trumps ledelse. Trump utfordrer demokratiske institusjoner i USA, noe som gjør Kina til en tilsynelatende stabil handelspartner. Likevel fremheves det at Kina er et diktatur med alvorlige begrensninger på frihet og menneskerettigheter. Artikkelen oppfordrer Norge til å satse på handel med Europa og innføre toll på kinesiske varer, spesielt elbiler, for å beskytte seg mot potensiell overvåking og kontroll. Økt europeisk samhandel vil styrke sikkerheten og redusere avhengigheten av stater som ikke nødvendigvis vil oss vel.