Artikkelen hevder at Norge har gode kort i den pågående handelskrigen og kan unngå negative konsekvenser ved å spille på sine styrker. Den kritiserer norske politikeres manglende handlekraft, med unntak av Sylvi Listhaug.
Forfatteren foreslår å utnytte Norges handelsunderskudd med USA, forekomsten av sjeldne jordmineraler og posisjonen som Europas største energileverandør for å sikre gunstige avtaler.
Artikkelen nevner også muligheten for å spille på USAs interesse for Grønland og å øke militære innkjøp fra USA for å styrke forhandlingsposisjonen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Norges passive tilnærming til handelsforhandlinger med USA under Trump, i kontrast til land som Australia som aktivt sikrer unntak fra tollmurer. Den argumenterer for at Norge har gode forutsetninger for å oppnå en gunstig handelsavtale, gitt landets handelsoverskudd, investeringer i USA og potensial for strategisk samarbeid innen energi og mineralressurser. Artikkelen oppfordrer statsminister Støre til å handle raskt og utnytte Norges posisjon før Trump mister flertallet i Kongressen, og understreker behovet for en offensiv strategi som forstår Trumps forhandlingsstil.
4 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge raskt må etablere sterke relasjoner med Donald Trumps nye administrasjon. Det haster fordi Republikanerne har kontroll over både Det hvite hus og Kongressen, og initiativer må være i gang innen 2025 for å passere. Norge har gode forhandlingskort med energiressurser, mineraler og strategisk plassering. Artikkelen foreslår at Norge bør posisjonere seg som en strategisk energipartner for USA og Canada, og at EU-medlemskap er et blindspor. Det understrekes at statsminister Støre må prioritere fysiske møter med Trump og hans administrasjon for å sikre norske interesser.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges utfordringer i en tid der både Donald Trump i USA og Donald Tusk i EU vil ha stor innflytelse. Det understrekes at Norge er avhengig av et sterkt og konkurransedyktig Europa, spesielt med tanke på sikkerhet og økonomi. EØS-avtalen fremheves som sentral for Norges tilgang til det europeiske markedet, og det argumenteres for at Norge må være en aktiv deltaker i EU for å ivareta egne interesser. Det advares mot å bruke olje og gass som pressmiddel overfor EU, og det påpekes at handelen med EU er langt viktigere for Norge enn handelen med USA. Artikkelen konkluderer med at Norge må balansere forholdet til både Trump og Tusk i en krevende tid.
3 måneder siden
NHO uttrykker bekymring for mulige handelskrig med Trump og ønsker et tettere samarbeid med EU. Tidligere Frp-statsråd Ketil Solvik-Olsen er uenig i denne strategien. Han argumenterer for at Norge bør forhandle direkte med Trump, og mener Norge har ressurser som er viktige for USA, spesielt innen energi og mineraler. Solvik-Olsen foreslår at en norsk delegasjon med Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg reiser til USA for å inngå en handelsavtale. Han mener Norge er et lite land som raskt kan komme til enighet med USA, i motsetning til EU. Solvik-Olsen mener NHO mangler selvtillit når de ikke tror Norge kan forhandle direkte med Trump.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer regjeringen for manglende handlekraft i møte med de høye strømprisene. Det hevdes at utenlandskablene til Storbritannia og Tyskland har ført til prissmitte fra Europa, og at Norge burde forhandle med EU om dette. Det argumenteres for at Norge, som en stor gassleverandør, har et forhandlingskort og bør stå opp for egne interesser. Artikkelen mener at regjeringen har vært for passiv og at Norge bør opptre som en likeverdig partner i møte med EU.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at man må forstå Donald Trumps kommunikasjonsstil og forhandlingstaktikker, spesielt i forbindelse med hans uttalelser om Grønland. Det hevdes at Trump bruker forretningsstrategier der han ikke utelukker alternativer for å oppnå fordeler, og at hans uttalelser om Grønland bør tolkes som et ledd i forhandlinger, ikke som en direkte militær trussel. Artikkelen kritiserer norsk offentlighet for å reagere med sjokk og fordømmelse, og oppfordrer til å lære seg å kommunisere med Trump på hans premisser. Det påpekes også at utenriksminister Espen Barth Eides forsiktige reaksjon kan skape utfordringer i fremtiden. Artikkelen konkluderer med at Norge bør fokusere på å opprettholde et godt forhold til Trump, spesielt med tanke på Norges rolle som energinasjon.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må handle raskt for å støtte Ukraina og styrke egen sikkerhet, særlig etter signaler fra USA om redusert engasjement i Europa. Den kritiserer passiviteten i norsk politikk, hvor statsministeren avviser sammenhengen mellom krigen og Norges økte inntekter, og flere partier har vage formuleringer om støtte til Ukraina. MDG og Venstre foreslår å øke støtten betraktelig, mens Tyskland vurderer tiltak for å øke forsvarsinvesteringene. Artikkelen fremhever at Norges rikdom kan ha ført til manglende forståelse for den alvorlige situasjonen.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må unngå å erstatte avhengigheten av USA med en ny avhengighet av Kina, spesielt under Donald Trumps ledelse. Trump utfordrer demokratiske institusjoner i USA, noe som gjør Kina til en tilsynelatende stabil handelspartner. Likevel fremheves det at Kina er et diktatur med alvorlige begrensninger på frihet og menneskerettigheter. Artikkelen oppfordrer Norge til å satse på handel med Europa og innføre toll på kinesiske varer, spesielt elbiler, for å beskytte seg mot potensiell overvåking og kontroll. Økt europeisk samhandel vil styrke sikkerheten og redusere avhengigheten av stater som ikke nødvendigvis vil oss vel.
20 dager siden
Artikkelen argumenterer for at Norge aktivt må arbeide for å sikre sine interesser i møte med potensiell proteksjonisme fra EU. EUs vurdering av beskyttelsestiltak som svar på USAs tolløkninger kan påvirke norsk industri, spesielt aluminiumseksporten. Forfatteren understreker at Norges ressurser ikke automatisk vil skjerme landet, og at aktiv innsats er nødvendig for å opprettholde markedsadgang. Samarbeid mellom industri, myndigheter og fagbevegelse fremheves som en nøkkel for å navigere i den urolige verdenshandelen og sikre forutsigbarhet for industriutvikling.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør satse på batterifabrikker og andre grønne næringer for å sikre fremtidig velferd og konkurransedyktighet. Forfatteren fremhever Corvus Energy som et eksempel på en norsk bedrift som lykkes innen batteriteknologi, samtidig som det advares mot å la Kina dominere markedet. Det kritiseres at Norge investerer mer i fossil energi enn fornybar, noe som gjør landet til en potensiell klimasinke. Forfatteren mener en plan for utfasing av oljen er nødvendig for å frigjøre ressurser til satsing på fremtidens næringer som havvind, solceller og batterier, og understreker at dette vil bidra til å redusere klimagassutslipp.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge, med sin økonomiske særstilling og teknologiske kompetanse innenfor havnæringen, har en unik mulighet til å posisjonere seg i det nye Europa. Uforutsigbarhet i verdenspolitikken og en svekket amerikansk allianse skaper et strategisk mulighetsrom. Norge bør satse på det digitale havet, hvor eksisterende teknologi og dataressurser kan utnyttes til å utvikle løsninger for havvind, karbonlagring og maritim overvåkning. Artikkelen fremhever at flere europeiske land investerer i teknologi, og Norge bør anerkjenne og bygge videre på det vi allerede har for å spille en viktig rolle i Europas fremtid.
3 måneder siden
Venstre kritiserer Frp for å ville bruke olje- og gasseksport som forhandlingskort for å få ned strømprisene, og sammenligner dette med Putins metoder. Venstre mener dette er en trussel mot Europa og vil skade Norges forhold til sine allierte. SV har også kritisert Sylvi Listhaug og omtalt henne som en norsk utgave av Donald Trump. Sp er også uenige med Frps politikk, og mener det kan være en fordel å stå utenfor EU ved en potensiell handelskrig.
3 måneder siden
Donald Trump anser Grønland som en sentral brikke i det globale maktspillet og antyder bruk av makt for å sikre kontroll. Han kritiserer Danmark for manglende utnyttelse av Grønlands potensial og tilbyr omfattende amerikanske investeringer i økonomi, ressurser og sikkerhet. Trump ser Grønland som en strategisk partner i Arktis, og et samarbeid kan styrke både Grønlands økonomi og USAs forsyningssikkerhet. Artikkelen advarer mot å kompromittere suverenitet gjennom internasjonale avtaler, med henvisning til Svalbardtraktaten. Grønland har nå en historisk mulighet til å forme sin egen fremtid, uavhengig av dansk politikk og autoritære stormakter.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver en situasjon der Trump og Putin forhandler om landområder, spesielt Ukraina, noe som skaper bekymring i Europa. Det påpekes at Trump tidligere har vist interesse for Grønland og antydet at Canada burde bli en del av USA. Norske politikeres stillhet rundt trusselbildet blir kritisert, og artikkelen etterlyser en plan for opprustning og et sterkere europeisk samarbeid. Erna Solberg har tatt initiativ til debatt, og oppfordrer andre partiledere til å engasjere seg.
29 dager siden
Artikkelen tar for seg handelskrigen mellom USA og EU, og undersøker hvordan Norge kan sikre sine interesser i denne situasjonen. Det foreslås at Norge bør vurdere å finne handelspartnere utenfor Vesten. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) deltar i en E24-podkast for å diskutere disse spørsmålene.