Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) har uttalt at Norge ikke vil svare på eventuelle tolløkninger fra USA med å innføre toll på amerikanske varer. Hun understreker at en handelskonflikt vil skade både forbrukere og bedrifter, og at økte handelshindre ikke er i noens interesse.
Selv om USA foreløpig ikke har nevnt Norge spesifikt, er det en risiko for at norske varer kan bli omfattet av en kommende gjennomgang av amerikansk handelspolitikk.
Norge vil arbeide for å unngå tolløkninger, men erkjenner at dette kan bli vanskelig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Næringsminister Cecilie Myrseth uttaler at Norge ikke vil svare på eventuelle tolløkninger fra USA med tilsvarende tiltak. Under en handelspolitisk redegjørelse i Stortinget understreket hun at en eskalering av handelskonflikten ikke er i Norges interesse, da toll kun vil ramme forbrukere og bedrifter. Myrseth forsikrer at regjeringen vil jobbe for å fjerne tolløkninger på norske varer inn til USA, men erkjenner at dette kan bli en vanskelig prosess. Budskapet til USA er at økte handelshindre ikke er i noens interesse.
2 måneder siden
Næringsminister Cecilie Myrseth uttrykker bekymring for handelskrigen og bekrefter at regjeringen bruker flere ressurser, inkludert Jens Stoltenberg, for å hjelpe norsk næringsliv. USA har innført toll på stål og aluminium, og truer med ytterligere tiltak, noe som kan ramme Norge. Regjeringen jobber for å opprettholde gode relasjoner med både EU og USA. Tidligere finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener Norge har en god posisjon og ikke trenger å frykte straffetoll fra EU, mens Myrseth understreker viktigheten av EØS-avtalen.
1 måned siden
Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) er bekymret for at EUs mottiltak mot USA, som svar på USAs toll på stål og aluminium, kan ramme norske bedrifter. Norge eksporterer mesteparten av stål og aluminium til Europa, men også noe direkte til USA. Myrseth har hatt samtaler med EU-kommisjonen, men EU har ennå ikke gitt garantier for at norske bedrifter vil bli skånet. Samtidig truer Trump med å innføre 200 prosent toll på alkohol fra Europa dersom EU ikke fjerner toll på whisky til USA. Statsminister Støre beskriver situasjonen som starten på en alvorlig handelskonflikt, og finansminister Stoltenberg understreker at situasjonen er alvorlig.
2 måneder siden
Norge risikerer å bli skadelidende i en potensiell handelskrig mellom USA og EU. USA sin tolløkning på metaller rammer norske bedrifter, og EU sine mulige mottiltak kan også treffe Norge hardt. EØS-avtalen gir Norge tilgang til EUs indre marked, men Norge står utenfor EUs handelspolitikk, noe som kompliserer situasjonen. Selv om statsminister Støre og finansminister Stoltenberg har gode kontakter, er det usikkert om det er nok for å unngå negative konsekvenser.
2 måneder siden
Regjeringen forbereder seg på en mulig handelskrig mellom EU og USA, og jobber for at Norge skal forbli innenfor EUs tollunion. Næringslivet er bekymret etter at USA har innført straffetoll mot flere land, og frykter at EU vil svare med mottiltak som rammer Norge. Regjeringen understreker at Norge er en åpen økonomi og sårbar for globale handelskonflikter. De jobber for å unngå at Norge havner i en skvis mellom EU og USA, og fremhever viktigheten av å opprettholde gode relasjoner med EU. En handelskrig kan føre til lavere vekst og inflasjon, og ramme flere norske bransjer.
1 måned siden
USA og EU har innført gjensidige tollsatser, noe som skaper bekymring for en eskalerende handelskrig. Næringsministeren forsøker å sikre norske interesser i Brussel, men uten konkrete løfter om unntak. Tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen advarer om at dette kan bli en langvarig situasjon som skader verdensøkonomien, og at vanlige forbrukere kan bli skadelidende. Han mener Trump har en langsiktig plan om å omforme USAs økonomi gjennom tollbarrierer, noe som gjør situasjonen vanskeligere å løse gjennom forhandlinger.
24 dager siden
USA har innført toll på varer, noe som potensielt kan ramme norsk eksport. Statsminister Støre og utenriksminister Eide signaliserer at Norge trolig ikke vil innføre mottiltak, noe sjeføkonom i Handelsbanken støtter. EU vurderer mottiltak, og Støre reiser til Brussel med representanter fra LO, NHO og næringslivet for å sikre at Norge ikke rammes av eventuelle beskyttelsestiltak fra EU. Det er bekymring knyttet til EUs beskyttelsestiltak som kan føre til dumping av varer i Europa. Dette kan føre til svakere vekst i verdensøkonomien og økende prisvekst.
28 dager siden
USA har innført nye tollsatser, hvor Norge ilegges 15 prosent toll. Statsminister Støre uttrykker bekymring for konsekvensene dette kan ha for norsk eksport, bedrifter og arbeidsplasser. Regjeringen vil forsøke å forhandle med USA for å unngå tollmuren og sikre norske interesser. Støre påpeker at EU trolig vil forhandle først, men at Norge vil forsøke å sette en fot i døren for å ivareta sine interesser.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til mulige konsekvenser for Norge etter at USA har økt tollen på varer fra EU. Politikere og representanter fra eksportindustrien frykter at dette kan føre til økte tollsatser også for Norge, noe som vil ramme norsk økonomi og arbeidsplasser. Frp-leder Sylvi Listhaug og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum tror likevel at Norge kan unngå EU-toll, da de mener EU vil tape på å straffe Norge. Statsminister Jonas Gahr Støre oppfordrer til å avvente situasjonen og understreker at det er usikkert hvordan dette vil påvirke Norge. Flere bedrifter uttrykker bekymring for konkurransekraften og frykter tap av arbeidsplasser dersom det innføres tollbarrierer.
1 måned siden
Næringsminister Cecilie Myrseth arbeider i Brussel for å forhindre en potensiell «tollskvis» for Norge som følge av handelskrigen. EU krever raskere innføring av EU-lover og -regler for å unngå toll på norske varer. Uten unntak kan norske varer bli dyrere i Europa, noe som vil ramme norske bedrifter hardt, siden 70 prosent av norsk eksport går dit. Norge har et betydelig etterslep i implementeringen av EU-direktiver, og regjeringen forsøker nå å ta unna de minst kontroversielle direktivene for å imøtekomme EUs krav.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide sier at det ikke er noen indikasjoner på at Norge spesifikt vil bli rammet av amerikanske tollsatser. Han understreker likevel at Norge må ta vare på forholdet til EU og Europa for å stå imot den økte faren for amerikanske tariffer. Dette kommer etter at Donald Trump har innført toll mot flere land, og tidligere har uttalt at han vil innføre toll mot EU. Eide påpeker at en handelskrig med USA kan svekke europeisk økonomi, og at Norge er spesielt utsatt da norsk handel er svært avhengig av en velfungerende verdenshandel. Regjeringen jobber derfor for at Norge skal komme inn under EUs beskyttelsestiltak for europeisk industri.
1 måned siden
Næringsminister Cecilie Myrseth har vært i Brussel for å diskutere tollspørsmål med EU-kommissærer, mot bakgrunn av den eskalerende tollkrigen mellom USA og EU. Hovedfokus var å kartlegge hvordan denne situasjonen kan påvirke Norge. Myrseth møtte Maroš Šefčovič, EU-kommissær for handel, og Teresa Ribera, visepresident for det grønne skiftet. Selv om hun opplever forståelse for Norges posisjon, er det vanskelig å få konkrete signaler om fremtidige tiltak. EU understreker at Norge må redusere etterslepet i implementeringen av EU-direktiver.
23 dager siden
Artikkelen omhandler den økende spenningen mellom USA og EU grunnet USAs tollsatser, og hvordan dette kan påvirke Norge. Markedene reagerer med uro, og EU vurderer mottiltak. Statsminister Støre reiser til Brussel med representanter fra næringslivet for å sikre Norges interesser. Eksperter påpeker at Norge, som ikke er medlem av EUs tollunion, risikerer å bli skadelidende dersom EU innfører handelshindringer. Det understrekes viktigheten av at EU respekterer EØS-avtalen for å unngå å skade sin egen industri, da Norge er en viktig handelspartner.
28 dager siden
Næringsminister Cecilie Myrseth informerte norske toppledere om at USA innfører 16 prosent toll på norske varer fra 9. april. Dette inkluderer en minstesats på 10 prosent for alle land, pluss 6 prosent gjensidighetstoll grunnet Norges handelsoverskudd med USA. EU ilegges en toll på 20 prosent og vurderer mottiltak. Omtrent åtte prosent av norsk fastlandseksport går til USA, hvor sjømat og råolje er de mest utsatte varene. Toppsjefer uttrykker bekymring, og Hydro tilpasser seg ved å flytte produksjon mellom fabrikker.
2 måneder siden
Næringsminister Cecilie Myrseth reiser om kort tid til Brussel for å diskutere USAs trussel om 25 prosent toll på EU-varer. Myrseth kaller situasjonen alvorlig, da hun frykter en potensiell handelskrig og at EU vil svare med mottiltak eller beskyttelsestiltak som kan ramme Norge. Hun vil i møtene argumentere for at Norge må unntas fra eventuelle tiltak, med henvisning til EØS-avtalen og Norges tilknytning til det indre markedet. Nesten 70 prosent av Norges eksport går til Europa, noe som gjør situasjonen svært viktig for norsk økonomi.