Regjeringen forsøker å sikre at Norge ikke rammes av eventuelle tollmurer fra EU som svar på amerikanske handelstiltak. Det er usikkerhet rundt hvorvidt EØS-avtalen vil beskytte Norge, og regjeringen fører samtaler med EU og medlemslandene for å ivareta norske interesser.
Næringsministeren beskriver situasjonen som uoversiktlig, mens statsministeren håper EØS-avtalen vil gi beskyttelse.
Finansministeren påpeker at det ikke er noen automatikk i at avtalen vil skjerme Norge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Regjeringen forbereder seg på en mulig handelskrig mellom EU og USA, og jobber for å sikre at Norge forblir innenfor EUs tollunion. Nærings- og utenriksministeren uttrykker bekymring for at Norge kan bli rammet av EUs mottiltak dersom USA innfører straffetoll mot EU. De understreker at Norge er en åpen økonomi og derfor ekstra sårbar for endringer i verdenshandelen. Regjeringen jobber med å opprettholde gode relasjoner med EU, og understreker at det er i EUs interesse at Norge får være med innenfor tollmuren. De er bekymret for konsekvensene for norske arbeidsplasser og økonomi, og understreker at tett dialog med næringslivet og EU er avgjørende. Regjeringen jobber også med å følge opp forsinkede EU-direktiver for å styrke Norges posisjon.
29 dager siden
Regjeringen forbereder seg på potensielle økonomiske utfordringer som følge av USAs nye tollsatser og EUs mulige mottiltak. Statsministeren understreker at Norge vil holde fast ved EØS-avtalen, opprettholde dialogen med EU og sikre en stabil norsk økonomi. Eksport av sjømat, råolje og bensin til USA kan bli særlig berørt. Regjeringen prioriterer derfor kontakt med EU for å sikre norske interesser, men avviser å bruke gass som pressmiddel i forhandlinger med USA.
2 måneder siden
Regjeringen forbereder seg på en mulig handelskrig mellom EU og USA, og jobber for at Norge skal forbli innenfor EUs tollunion. Næringslivet er bekymret etter at USA har innført straffetoll mot flere land, og frykter at EU vil svare med mottiltak som rammer Norge. Regjeringen understreker at Norge er en åpen økonomi og sårbar for globale handelskonflikter. De jobber for å unngå at Norge havner i en skvis mellom EU og USA, og fremhever viktigheten av å opprettholde gode relasjoner med EU. En handelskrig kan føre til lavere vekst og inflasjon, og ramme flere norske bransjer.
2 måneder siden
Norge forsøker å navigere i spenningen mellom EU og USA, i frykt for en potensiell handelskrig. Statssekretær Maria Varteressian understreker viktigheten av EØS-avtalen for å sikre Norges interesser, men erkjenner at landet kan havne i en vanskelig tollskvis siden Norge ikke er en del av EUs tollunion. Regjeringen arbeider for å overbevise EU om at Norge bør behandles som en del av det indre markedet. Varteressian advarer mot å bruke norske gassleveranser som pressmiddel, og fremhever behovet for å overholde EØS-avtalen og redusere etterslepet i implementeringen av EU-direktiver. Hun ser Jens Stoltenbergs erfaring som en styrke i dette arbeidet.
26 dager siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til Donald Trumps nye tollregime og hvordan dette kan påvirke Norge. Trump har innført toll på 15 prosent for Norge og 20 prosent for EU. Politikere fra flere partier advarer mot å svare med mottiltak, og mener Norge bør satse på dialog og forhandlinger. Regjeringen arbeider for å bli inkludert i eventuelle mottiltak fra EU for å unngå å bli rammet dobbelt. Samtidig understrekes viktigheten av Norges handelsavtaler med EU og at EU har behov for norske varer.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Norges bekymring for å bli rammet av en potensiell handelskrig mellom USA og EU, etter at Donald Trump annonserte toll på EU-varer. Frykten er at Norge kan havne i en «trippel skvis» ved å bli rammet av både tollbarrierer og mottiltak. EU bekrefter dialog med Norge og understreker viktigheten av EØS-avtalen, men gir ingen garantier mot toll. Finansministeren uttrykker bekymring, mens Sverige lover å tale Norges sak i EU for å sikre fortsatt fri og åpen handel.
2 måneder siden
Norge risikerer å bli skadelidende i en potensiell handelskrig mellom USA og EU. USA sin tolløkning på metaller rammer norske bedrifter, og EU sine mulige mottiltak kan også treffe Norge hardt. EØS-avtalen gir Norge tilgang til EUs indre marked, men Norge står utenfor EUs handelspolitikk, noe som kompliserer situasjonen. Selv om statsminister Støre og finansminister Stoltenberg har gode kontakter, er det usikkert om det er nok for å unngå negative konsekvenser.
29 dager siden
Donald Trump har varslet nye tollplaner som skal presenteres 2. april, noe som har skapt uro i markedene. Finansminister Jens Stoltenberg understreker at Norge ikke vil svare med gjengjeldelsestoll, da dette vil føre til økte kostnader for norske forbrukere og bedrifter. Regjeringen jobber aktivt for å beskytte norske bedrifter gjennom EØS-avtalen og forsøker å komme på innsiden av EUs beskyttelsestiltak. Stoltenberg har også diskutert Norges handelsunderskudd med USA for å unngå straffetoll. EU forbereder gjengjeldelsestoll, men håper å unngå en full handelskrig gjennom forhandlinger.
23 dager siden
Artikkelen omhandler den økende spenningen mellom USA og EU grunnet USAs tollsatser, og hvordan dette kan påvirke Norge. Markedene reagerer med uro, og EU vurderer mottiltak. Statsminister Støre reiser til Brussel med representanter fra næringslivet for å sikre Norges interesser. Eksperter påpeker at Norge, som ikke er medlem av EUs tollunion, risikerer å bli skadelidende dersom EU innfører handelshindringer. Det understrekes viktigheten av at EU respekterer EØS-avtalen for å unngå å skade sin egen industri, da Norge er en viktig handelspartner.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre er bekymret for at Norge kan bli rammet av EUs mottiltak etter Donald Trumps varsel om toll på import av stål og aluminium til USA. Støre understreker at Norge, med sin åpne økonomi og avhengighet av handel, vil lide under økte tollsatser, spesielt siden over 80 prosent av eksporten går til EU og Storbritannia. Han påpeker at Norge ikke er en del av EUs tollunion, og at EØS-avtalen ikke automatisk sikrer unntak fra mottiltak. Næringsministeren er i dialog med næringslivet, og regjeringen arbeider aktivt for å begrense skadevirkningene.
28 dager siden
USA har innført nye tollsatser, hvor Norge ilegges 15 prosent toll. Statsminister Støre uttrykker bekymring for konsekvensene dette kan ha for norsk eksport, bedrifter og arbeidsplasser. Regjeringen vil forsøke å forhandle med USA for å unngå tollmuren og sikre norske interesser. Støre påpeker at EU trolig vil forhandle først, men at Norge vil forsøke å sette en fot i døren for å ivareta sine interesser.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til mulige konsekvenser for Norge etter at USA har økt tollen på varer fra EU. Politikere og representanter fra eksportindustrien frykter at dette kan føre til økte tollsatser også for Norge, noe som vil ramme norsk økonomi og arbeidsplasser. Frp-leder Sylvi Listhaug og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum tror likevel at Norge kan unngå EU-toll, da de mener EU vil tape på å straffe Norge. Statsminister Jonas Gahr Støre oppfordrer til å avvente situasjonen og understreker at det er usikkert hvordan dette vil påvirke Norge. Flere bedrifter uttrykker bekymring for konkurransekraften og frykter tap av arbeidsplasser dersom det innføres tollbarrierer.
1 måned siden
Artikkelen drøfter hvorvidt EØS-avtalen beskytter Norge mot eventuelle EU-tollmurer som svar på Trumps handelspolitikk. Selv om EØS-avtalen sikrer fri vareflyt, åpner WTO-regler for beskyttelsestiltak som i utgangspunktet skal ramme alle land likt. Forfatterne argumenterer for at det er usikkert om EU vil gi Norge særbehandling, og at norske myndigheter må kombinere juridiske og politiske argumenter overfor EU. EØS-avtalen gir bedre beskyttelse enn en vanlig frihandelsavtale, men mye avhenger av EUs tolkning av både EØS-avtalen og WTO-retten. Beskyttelsestiltak må være begrunnet for hvert enkelt vareslag og kan også inkludere kvantitative begrensninger.
17 dager siden
Norge øker sitt diplomatiske engasjement for å beskytte landets interesser i en tid med internasjonal handelsusikkerhet. Frykten for tollmurer mellom EU og USA har ført til intensivert innsats fra politikere og diplomater for å opprettholde gode relasjoner og unngå negative konsekvenser for norsk økonomi. Sentrale aktører som Jonas Gahr Støre og Anniken Huitfeldt arbeider aktivt mot henholdsvis EU og USA, mens næringsministeren og finansministeren understreker viktigheten av dialog og en regelbasert verdenshandel. Målet er å unngå å bli isolert i en potensiell global tollkrig.
2 måneder siden
USA innfører 25 prosent toll på varer fra EU, noe som skaper bekymring for en potensiell tollskvis for Norge. Sverige har lovet å støtte Norge i EU for å sikre fortsatt fri og åpen handel mellom landene. Norske myndigheter frykter at Norge kan bli rammet av både USAs tollbarrierer og EUs mottiltak, og de jobber aktivt for å unngå en slik situasjon. Finansminister Stoltenberg understreker alvoret i situasjonen og de potensielle konsekvensene dette kan ha for norsk økonomi.