Nordmenn som søker om britisk innreisetillatelse (ETA) betaler tusenvis av kroner for mye. Uoffisielle nettsider utnytter reisende ved å ta skyhøye gebyrer.
Mange nordmenn betaler betydelig mer enn nødvendig for den obligatoriske Electronic Travel Authorisation (ETA) for reiser til Storbritannia. Den offisielle prisen via britiske myndigheters nettside eller app er 16 pund (ca. 220 kroner), men reisende blir lurt til å bruke uoffisielle formidlere som tar opptil 20 ganger mer.
Disse luresidene betaler for å ligge høyt i søkeresultater og fremstår som offisielle. Både britiske myndigheter og Forbrukerrådet er kjent med problemet og advarer mot å bruke disse sidene. De anbefaler å søke direkte via den offisielle GOV.
UK-nettsiden eller appen, som kjennetegnes av et symbol med en kongekrone. Forbrukerrådet råder dem som er lurt til å kreve pengene tilbake fra selskapet eller banken.
Odd Roar Lange
Helene Hofverberg
Thomas Iversen
DinSide
Dagbladet
Visit Britain
Aftenposten
Den britiske ambassaden i Norge
Det britiske innenriksdepartementet
Forbrukerrådet
Finansklagenemnda
Google Play
Apple App Store
Storbritannia
London
Norge
Europa
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Ukrainas president Zelenskyj advarer ledere mot å delta på Moskvas 9. mai-parade, mens etterretning tyder på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium. Samtidig styrker Russland båndene til Nord-Korea og Kina, og russisk luftvern hevder å ha skutt ned ukrainske droner nær norskegrensen. Ukraina koblet seg fra Russlands strømnett timer før invasjonen.
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk med mangel på mat og medisiner, og frykter at Israel og USA vil ta kontroll over nødhjelpsdistribusjonen. Samtidig fortsetter israelske angrep, og et angrep i Gaza by drepte minst 25 mennesker, inkludert to fire år gamle tvillingsøstre.
Warren Buffett (94) varsler sin avgang som leder for Berkshire Hathaway og kritiserer president Trumps tollkrig. Samtidig leverer selskapet sterke resultater og har en rekordhøy kontantbeholdning. Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at tollkrigen i verste fall kan redusere fondets verdi betydelig.
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Saken avgjøres på partiets landsmøte søndag. Et flertall i landsstyret støtter forslaget, mens partileder Sylvi Listhaug er imot, og viser til medisinsk risiko og barnets beste.
Pressefriheten er under globalt press, og journalister møter fare i mange land. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier. Samtidig etterlyser redaktører bedre debattkultur, og en utstilling med karikaturtegninger ble avlyst i London av frykt for å støte.
Frp åpner for å støtte Natos forslag om å bruke fem prosent av BNP på forsvar og sikkerhet. Samtidig avslører et internt varsel betydelige forsinkelser i etableringen av en ny spesialavdeling for Marinejegerkommandoen på Ramsund, noe som skaper reaksjoner på Stortinget.
1 måned siden
Nordmenn blir svindlet for store summer når de søker om elektronisk reiseautorisasjon (ETA) til Storbritannia gjennom uoffisielle nettsider. Disse sidene tar ofte opptil 20 ganger mer betalt enn den offisielle prisen. Forbrukerrådet beskriver dette som ren svindel og anbefaler å bruke den offisielle GOV.UK-nettsiden eller appen. Britiske myndigheter er klar over problemet og oppfordrer folk til å rapportere svindelforsøk. De som er rammet, bør forsøke å kreve pengene tilbake fra selskapet, banken eller eventuelt Finansklagenemnda. Vær oppmerksom på falske nettsider som betaler for å vises øverst i søkeresultatene.
1 måned siden
Fra i dag kreves det elektronisk reisetillatelse (ETA) for nordmenn som skal reise til Storbritannia. Reisende må fylle ut et skjema før avreise, og manglende tillatelse kan føre til at man blir nektet innreise. Søknadsprosessen er enkel via en app, der man skanner pass og tar bilde. Behandlingstiden kan variere, men det anbefales å søke minst en uke i forveien. Tillatelsen er gyldig i to år og koster rundt 140 kroner. Reisende bør være oppmerksomme på useriøse aktører som tilbyr samme tjeneste til en mye høyere pris. Reiseforsikringen dekker ikke kostnader ved nektet innreise grunnet manglende ETA.
22 dager siden
Britiske myndigheter advarer nordmenn mot svindel i forbindelse med den nye ETA-ordningen for innreise til Storbritannia. Reisende må søke om elektronisk innreisetillatelse, og useriøse aktører tilbyr søknadstjenester til en høyere pris. Flyselskaper som SAS og Norwegian sjekker at reisende har ETA før avreise, og manglende dokumentasjon kan føre til nektet ombordstigning. Reiseforsikringen dekker ikke kostnader ved nektet innreise på grunn av manglende ETA. Kriminell historikk kan føre til at søknaden blir avslått.
1 måned siden
Fra 2. april kreves det innreisetillatelse for nordmenn som skal reise til Storbritannia. Uten gyldig tillatelse risikerer man å bli nektet ombordstigning, og reiseforsikringen vil ikke dekke eventuelle tap. Reisende bør være oppmerksomme på svindelforsøk fra uoffisielle nettsider som tilbyr hjelp til å skaffe tillatelsen til en høyere pris. Den offisielle innreisetillatelsen koster 10 pund og kan søkes via britiske myndigheters nettside eller app. Reiseforsikringsselskapet Tryg understreker at gyldige reisedokumenter er en forutsetning for at reiseforsikringen skal være gyldig.
1 måned siden
Fra 2. april krever Storbritannia elektronisk innreisetillatelse (ETA) for alle utenlandske statsborgere. ETA koster 10 pund og er gyldig i to år, men må fornyes ved nytt pass. Reisende bør søke selv via offisielle kanaler for å unngå overpriset hjelp. Selv med godkjent ETA er innreise ikke garantert, og reiseforsikringen dekker ikke utgifter ved avslag. Unntaket er transitt uten å forlate flyplassen eller skifte terminal. ETA er innført for å sikre grensene og digitalisere immigrasjonssystemet.
1 måned siden
Britiske myndigheter har innført nye innreiseregler som krever at nordmenn søker om elektronisk innreisetillatelse (ETA) før de reiser til Storbritannia. Reglene trer i kraft umiddelbart og gjelder for de fleste europeiske land. Søknaden koster fra ti pund og må gjøres digitalt via en nettside eller app. Behandlingstiden kan være opptil tre virkedager, og tillatelsen varer i to år. Frende Forsikring advarer om at reiseforsikringen ikke dekker nektet innreise dersom man mangler nødvendige papirer. Den norske ambassaden i London har tidligere informert om endringen og advarer mot falske nettsider.
1 måned siden
Fra i dag kan nordmenn søke om elektronisk reiseautorisasjon (ETA) for reiser til Storbritannia, som er obligatorisk fra 2. april. Reiseautorisasjonen koster 10 pund og er gyldig i to år. Britiske myndigheter forventer at rundt 675 000 nordmenn vil besøke Storbritannia i løpet av det kommende året, og alle må ha denne reiseautorisasjonen. Målet er å digitalisere immigrasjonssystemet for å sikre raskere grensekontroller. Over en million ikke-europeere har allerede fått innvilget ETA.
4 måneder siden
Storbritannia innfører et nytt system for innreisetillatelser (ETA) fra 2. april, som krever at nordmenn må søke om digital godkjenning før reise. Dette koster 10 pund og er gyldig i to år. Systemet, som ligner på det USA bruker, skal effektivisere grensekontrollen. Søknader kan sendes inn fra 5. mars. EU og Norge planlegger også et lignende system (ETIAS) for reisende utenfor Schengen fra 2025. Politiet advarer mot falske nettsider for ETIAS-søknader.
1 måned siden
Fra 2. april må nordmenn søke om innreisetillatelse (ETA) for å reise til Storbritannia, inkludert transitt. Søknaden, som koster rundt 140 kroner, gjøres digitalt og er gyldig i to år, knyttet til passet. Supporterklubber informerer sine medlemmer om de nye reglene. Kriminell historikk kan føre til avslag, men de med gyldig oppholdstillatelse eller britisk statsborgerskap er unntatt. Myndighetene anbefaler å reise med britisk pass for de med dobbelt statsborgerskap.
3 måneder siden
Fra 2. april må nordmenn ha elektronisk reisetillatelse (ETA) for å reise til Storbritannia. ETA koster 10 pund, er gyldig i to år, og må fornyes ved passfornyelse. Søknadsprosessen åpner 5. mars 2025, og må gjøres minst tre arbeidsdager før avreise. Alle reisende, inkludert spedbarn, trenger ETA, men de som kun mellomlander er unntatt. I tillegg kreves gyldig pass for innreise, som må være gyldig for hele oppholdet. Det forventes at rundt 675 000 nordmenn vil besøke Storbritannia i 2025, og de bruker i snitt 10 000 kroner hver.
4 måneder siden
En ny oversikt fra Forbrukerrådet viser store prisforskjeller på strømavtaler. Forskjellen mellom den dyreste og billigste avtalen kan være opptil 5600 kroner i året for en standardhusholdning. Strømselskapenes påslag varierer betydelig, fra 0 til 35 øre per kilowattime. Forbrukerrådet påpeker at mange forbrukere betaler unødvendig mye for strømmen og advarer mot å la seg lokke til å betale ekstra for strømforsikringer eller grønn strøm. En undersøkelse viser at halvparten av strømkundene ikke har byttet avtale de siste to årene, og mange har aldri byttet leverandør. Forbrukerrådet mener dette kan føre til at mange betaler mer enn nødvendig.
28 dager siden
Nordmenn som skal reise til Storbritannia må fra 1. april søke om innreisetillatelse, kalt ETA. Flyselskaper som Norwegian og SAS sjekker at reisende har gyldig ETA før de slipper dem om bord på flyet. Innreisetillatelsen er knyttet til passet og er gyldig i to år. Reisende er selv ansvarlige for å ha papirene i orden, da politiet ikke kontrollerer dette ved utreise fra Norge. Personer som har begått straffbare handlinger kan få avslag på søknaden.
1 måned siden
Britiske myndigheter oppfordret nordmenn og andre europeiske borgere til å søke om elektronisk innreisedokument (ETA) for reiser til Storbritannia. Nettsiden og appen som behandler søknadene kollapset imidlertid kort tid etter lanseringen på grunn av stor pågang. Brukere rapporterte om lange ventetider og feilmeldinger, og mange fikk ikke fullført søknaden innen tidsfristen. Myndighetene har foreløpig ikke kommentert problemene.
4 måneder siden
Forbrukerrådet advarer om store forskjeller i strømselskapenes påslag, som kan føre til at mange betaler tusenvis av kroner for mye. Påslagene varierer fra 0 til 35 øre per kWh, noe som kan utgjøre en forskjell på opptil 5600 kroner i året for en gjennomsnittlig husholdning. Forbrukerrådet anbefaler forbrukere å sjekke sine strømavtaler og sammenligne priser på deres tjeneste. Bærum energiomsetning er blant selskapene med de høyeste påslagene. Mange betaler unødvendig mye på grunn av høye påslag og unødvendige tilleggstjenester som strømforsikring og grønn strøm.
4 måneder siden
Forbrukerrådet advarer om store prisforskjeller på strømavtaler, hvor påslagene varierer fra 0 til 35 øre per kWh. Dette kan utgjøre en forskjell på opptil 5600 kroner i året for en gjennomsnittlig husholdning. Bærum energiomsetning skiller seg ut med det høyeste påslaget. Forbrukerrådet oppfordrer forbrukere til å sjekke sine avtaler, da mange betaler unødvendig mye. En undersøkelse viser at halvparten av strømkundene ikke har byttet avtale de siste to årene, og en av ti aldri har byttet leverandør. Forbrukerrådet anbefaler bruk av deres sammenligningstjeneste for å finne de beste avtalene.